Novosti - Lipanj 2006.

AMD LIVE!

Datum objave 01.06.2006

AMD LIVE!

AMD je danas najavio svoju novu platformu nazvanu jednostavno – AMD LIVE! Riječ je o platformi za media center PC-eve koji će biti pogonjeni AMD Athlon 64 X2 procesorima. Uz AMD LIVE! PC predstavljena je i AMD LIVE! Entertainment Suite tehnologija koju čini kolekcija usluga i aplikacija (On Demand powered by Orb Networks, Compress, Network Magic, LogMeIn i Media Vault), osmišljenih kako bi povećali digitalno PC iskustvo. Entertainment Suite tehnologija dostupna je na AMD LIVE! siteu.

AMD LIVE! PC-i bi korisniku trebali pružiti bolju povezanost, pregledavanje i dijeljenje fotografija na TV-u, prženje snimljenog TV programa, muzike, video materijala i slika na DVD ili CD medije, prijenos tih sadržaja na prijenosnike, PDA-e, MP3 playere, PMP-ove itd. PC-eve rađene po AMD LIVE! standardu i pogonjene Windows XP Media Center Edition operativnim sistemom najavili su između ostalih i Acer, Alienware, Fujitsu Siemens Computers, Gateway, HP, Sahara, i Tsinghua Tongfang.

AMD FAB38

Datum objave 01.06.2006

AMD FAB38

AMD će u naredne tri godine uložiti 2.5 milijarde USD u modernizaciju i proširenje FAB30 pogona u Dresdenu. Po završetku projekta nova tvornica će nositi ime FAB38. Glavni ciljevi modernizacije su povećanje kapaciteta proizvodnje i tranzicija sa 200mm na 300mm wafere. U sklopu projekta proširiti će se i proizvodni kapaciteti FAB36 pogona koji već sada radi sa 300mm waferima. Sa ovim investicijama AMD nastavlja agresivnu politiku proizvodnje kako bi zadovoljili svoje rastuće tržište.

Proljetna kolekcija iz Della

Datum objave 02.06.2006

Proljetna kolekcija iz Della

Ako imate jako puno novaca i ne znate što biste s njima, evo rješenja.
Dell je svoju ponudu računala “pojačao” s tri nova modela. Radi se o XPS M1210, XPS M2010 i XPS 700 seriji koja je namijenjena “elitnim” kupcima, kako kaže Dellov PR. Da bi stekli sliku zašto se radi o računalima namijenjenim “elitnim”
korisnicima reći ćemo vam da npr. XPS M2010 prijenosnik ima 20- inčni, wide-screen monitor visoke rezolucije te 8 zvučnika. Pravo malo kućno kino koje će vas koštati oko 3, 500 $. Ako niste ljubitelj filmova i domaćih kućnih video produkcija i više vas zanimaju pc igre, postoji riješenje i za vas. Model XPS 700 je stolno računalo namijenjeno upravo zaljubljenicima u kompjutorske igre i njegova cijena se kreće između 2,300 i 3,500 $.

ASUS P5W DH Deluxe

Datum objave 02.06.2006

ASUS P5W DH Deluxe

Asus je danas predstavio novu matičnu ploču – model P5W DH Deluxe, koji pored brojnih digital home opcija donosi i podršku procesore Intel Core2 Extreme i Core2 Duo. Ploča ima podršku za ATI CrossFire, bežično umrežavanje i između ostalog ima daljinski upravljač. Zasnovana je na Intelovoj kombinaciji čipseta 975X/ICH7R, podržava Dual Channel DDR2 800/667 memoriju, ima Asusov “8-Phase Power Design” i sistem hlađenja Stack Cool2 sa “heat pipeovima”. Posebna zanimljivost je DH daljinski upravljač koji omogućava da pokrenete i ugasite računalo, kao i aktiviranje mnogih drugih opcija koje računalo čine kućnim multimedijalnim centrom. Naravno, tu su i obične opcije poput kontroliranja jačine zvuka, pokretanje i kontrola reprodukcije multimedijalnih sadržaja.  
Compro VideoMate V550

Datum objave 02.06.2006

Compro VideoMate V550

Compro Technology je predstavio VideoMate V550 high-end samostojeći TV box. Ima odličan dizajn i idealan je za gledanje analogne TV na CRT/LCD/PDP monitorima zahvaljujući činjenici da ne zahtjeva instalaciju (drivere) nego se samo priključi na računalo i antenu. VideoMate V550 podržava rezolucije do 1600 x 1200 i 4:3, 16:9 /16:10 standarde. Ugrađeni 2D/3D Y/C čip za odvajanje i snižavanje šuma, upotpunjen sa “3D motion adaptive de-interlacingom” daje odličnu kvalitetu slike. Podržani su S-video, composite video, stereo audio, i component video (Y, Cb, Cr) ulaziza spajanje DVD playera, igraćih konzla, video rekordera itd. U paketu dolazi i IR daljinski upravljač sa 37 tipaka za potpunu funkcionalnost.  
HP širi viruse

Datum objave 03.06.2006

HP širi viruse

BitDefenderovi stučnjaci su otkrili kako je u HP-ovim driverima koje korisnici skidaju sa njihovih FTP servera prisutan virus Funlove. Funlove se prvi puta pojavio još 2000. godine u HP-ovim serverima, a BitDefenderov jedinstven način skeniranja arhiva koji podržava skeniranje driverskih instalacijskih kitova ga je i sada otkrio. Odmah po otkriću su kontaktirali HP i vjeruju kako će sporni driveri biti uklonjeni.

AMD Torrenza

Datum objave 03.06.2006

AMD Torrenza

AMD je danas najavio svoju novu tehnologiju nazzvanu Torenza. Nova platforma će omogućavati budućim višejezgrenim 64-bitnim procesorima zajdenički rad sa specijaliziranim koprocesorima. Torenza je tako otvorena arhitektura (po AMD-u) koja se bazira na sljedećim Opteronima, a dozvoliti će “akceleratorima” (koprocesorima) da izvršavaju specifične kalkulacije na sličan način kako to danas rade GPU-i. Zbog svoje fleksibilnosti HyperTransport protokol dozvoljava rad više ovakvih koprocesora koji će moći “sjesti” direktno u Opteronov socket i na taj način komunicirati sa sistemom.

AMD K8L detalji

Datum objave 03.06.2006

AMD K8L detalji

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/K8L_diagram.jpg">
Tijekom AMD-ovog Technology Analyst Day-a, Phil Hester (AMD-ov CTO) je iznio malo više detalja o sljedećoj AMD-ovoj arhitekturi procesora – K8L. Kao što zanmo otprije ključne razlike između K8 i K8L arhitekture biti će uvođenje L3 cache memorije (prvi puta nakon K6 arhitekture), podrška za DDR3 memoriju (i DDR2 će biti podržan), unaprijeđeni HyperTransport 3 (2.6GHz, tj. 5.2GT/s) i naravno činjenica da je K8L quad-core arhitektura.

Sada je poznato kako će K8L arhitektura imati modularni dizajn, tj. da će sve od L3 cache-a do memorijskog kontrolera biti izrađeno kao zasebne komponente koje će onda biti međusobno povezane. Svaka K8L jezgra će imati 64KB dedicirane L1 i 512KB dedicirane L2 cache memorije. U prvim modelima procesora jezgre će međusobno dijeliti 2MB L3 cache memorije, a kasnije će se ta količina povećati.

Još jedna značajka nove arhitekture biti će i DICE tehnologija ili Dynamic Independent Core Engagement. Ova će tehnologija omogućavati svakoj pojedinoj jezgri da uđe u svoje p-stanje (power-state) omogućavajući nižu potrošnju kada nema posla za sve jezgre.

Sljedeća generacija Opterona će imati četiri 16-bitna HyperTransport-3 linka koji će raditi na 2.6GHz. Dinamički proces nazvan “un-ganging” će omogućiti vezivanje 8 procesora (tj. 32 jezgre) tako što će četiri 16-bitna linka biti pretvorena u osam 8-bitnih linkova. Svaki procesor će moći pristupiti jednom od 8 memorijskih slotova trenutno, a “un-ganging” će biti dinamički proces (izmjena stanja “on the fly”) što znači da se u kritičnim trenucima mogu povećati I/O operacije.

Iako je K8L dizajn nativno četvero jezgreni, prvi procesori će biti sa dvije jezgre a trebali bi se na tržištu pojaviti sredinom iduće godine. Na quad-core procesore ćemo pričekati do 2008. godine.

EpoX MCP61S-M

Datum objave 05.06.2006

EpoX MCP61S-M

EpoX je predstavio mATX ploču zasnovanu oko nVidijinog MCP61S integriranog čipseta. Ploča je dizajnirana za AM2 procesore, podržava DDR2 (533/667/800) memoriju ima jedan PCI Express x16 slot, jedan PCI Express x1 slot i dva PCI slota. Zvuk i mreža su Realtekovi – ALC883 i 10/100 Mbita RTL8201CL PHY. Na ploči je samo jedan P/ATA133 port i dva SATA II porta sa podrškom za RAID 0 i 1. Cijena je još nepoznata, no vjerojatno će se kretati blizu ploča sa GeForce 6100 čipsetom.  
Mushkin DDR2 1000

Datum objave 05.06.2006

Mushkin DDR2 1000

eXtreme Performance Redline serija memorija iz Mushkina obogaćena je za novu zvijezdu, DDR2 XP2-8000 (DDR2-1000) koja se čini kao dobar partner nadolazećim AM2 procesorima iz AMD-a. Moduli od 2x1GB DDR2 memorije koji rade na 1000MHz pri 4-5-4-11 latencijama na 2.2V zvuče dobro, jedino ostaje pitanje cijene. Memorija je dostupna u 512MB i 1GB modulima s doživotnom garancijom.

Forum

Objavljeno prije 2 minute

PayPal

Objavljeno prije 4 minute

Teretana, utezi i sprave za vježbanje

Objavljeno prije 6 minuta

Tele2 - Pokućni internet (novo)

Objavljeno prije 6 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 7 minuta

Apple iOS - info, pitanja, jailbreak, downgrade, unlock, FAQ

Članci

iStorage datAshur PRO2 128 GB recenzija

iStorage datAshur PRO2 128 GB recenzija

Britanski je iStorage nedavno predstavio novi datAshur PRO2 USB flash drive, koji zamjenjuje stariji PRO model, kojeg smo imali prilike testirati u svibnju ove godine. PRO2 je poboljšanog dizajna i povećanih kapaciteta - sve do 512 GB. Kao... Pročitaj više

Dell Precision 7530 recenzija

Dell Precision 7530 recenzija

Iz ComTel Corpa nam je na test stigla Dellova Precision 7530 mobilna radna stanica. Riječ je o prijenosniku namijenjenom poslovnim korisnicima koji svakodnevno u radu trebaju visoke performanse. Naš je primjerak bio opremljen sa šest jezgre... Pročitaj više

Corsairov jesenski giveaway

Corsairov jesenski giveaway

Ljeto je na izmaku, još koji dan nas dijeli od jeseni, a Corsair je odlučio obradovati tri PCEkspertovca s gaming gearom za jesensku sezonu. U govom giveawayu dajemo Nightsword RGB miš, zatim M55 PRO RGB miš, te HS35 Stereo slušalice. Sva o... Pročitaj više

Corsair Nightsword RGB & M55 PRO RGB recenzija

Corsair Nightsword RGB & M55 PRO RGB recenzija

Corsair nam je na test poslao dva nova miša. Nightsword RGB je FPS/MOBA igraći miš kojeg se drži punim dlanom, ima mogućnost izmjene težine, a za dobre se performanse brine PMW3391 optički senzor. M55 PRO RGB je s druge strane miš namijenje... Pročitaj više

Gears 5 - 1440p performanse

Gears 5 - 1440p performanse

Šesti je naslov u popularnoj Gears of War franšizi jučer postao dostupan u standardnoj verziji, a mi se već nekoliko dana igramo s Ultimate Edition verzijom. Igra nosi skraćeni naziv Gears 5, napravljena je od strane The Coalition studija i... Pročitaj više

Svi članci