Novosti - Lipanj 2009.

AMD ATI Radeon E4690

Datum objave 02.06.2009

AMD ATI Radeon E4690

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/E4690.jpg">
AMD je danas predstavio novi “embedded” grafički čip koji donosi podršku za DirectX 10.1 i OpenGL 3.0. Također podržava UVD 2.0 tehnologiju, koja uključuje hardversku akceleraciju H.264 i VC-1 HD videa i MPEG-2. E4690 je dizajniran na način da pojednostavi dizajn ploče i ubrza vrijeme izlaska na tržište. Uz GPU tu je i 512 MB GDDR3 memorije koja radi na 700 MHz. Jedna od primjena ovog “embedded” rješenja je i u sistemima koja se koriste u Casinima, no polje primjene ovakve grafike je i puno šire.
Predstavljen šestjezgreni Opteron

Datum objave 02.06.2009

Predstavljen šestjezgreni Opteron

AMD je danas lansirao šestjezgrene Opterone poznate pod kodnim imenom Istanbul. Procesori su na tržištu dostupni od danas, a moguće ih je kombinirati u 2, 4 i 8 socket sustavima. Novi procesori podržavaju AMD-V (virtualizacija) i AMD-P (AMD Smart Fetch, AMD Power Cap, AMD CoolCore) tehnologije AMD hvali kako donose 34% više performansi po vatu potrošene energije po socketu u usporedbi sa Shangai platformom. Kao i do sada na tržištu će biti dostupne i HE, SE i EE verzije koje se očekuju u trećem kvartalu.

HP je prvi predstavio ProLiant G6 servere bazirane na novim procesorima, a i ostali partneri (Dell, Cray, Sun i IBM) će uskoro predstaviti svoja rješenja na šestjezgrenim Opteronima.

 
Putovanje do Zlatne nagrade Web::Strategije

Datum objave 02.06.2009

Putovanje do Zlatne nagrade Web::Strategije

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/webstrategija_1.jpg">
Poslovali ste tokom prošle godine putem interneta? Upravo je vrijeme da se "ukrcate
na vlak" s kojim ćete otputovati do Zlatne nagrade Web::Strategije
u kategoriji Zlatno
web poslovanje 2008
. Potrebno je samo da navedete podatke o tvrtki i opišete
inventivnost Vašeg web poslovanja te pošaljete prijavu na nominacija@webstrategija.com
i možda baš Vi preuzmete nagradu 17.6. (srijeda) u Zagrebu uoči Web::Strategije
5.0, konferencije o web poslovanju. Za sudjelovanje na konferenciji možete se
prijaviti ovdje.
Logitechov Flight sustav G940

Datum objave 02.06.2009

Logitechov Flight sustav G940

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/fs_throttle_stick.jpg">
Kako bi zadovoljili zaljubljenike u nebeske visine, Logitech je danas predstavio Logitech® Flight sustav G940. Riječ je o najnovijem dodatku iz nagrađene G serije računalne periferije za igranje, a ujedno i prvom Logitechovom Flight simulatoru s force feedbackom. Cjelokupni dizajn i kontrole Flight sustava G940 inspirirane su vojnim te komercijalnim zrakoplovima i helikopterima.

Virtualna stvarnost koju pruža Logitechov Flight sustav G940 omogućena je uz pomoć joysticka s force feedbackom, dvostrukog regulatora (throttle) i pedala. S preko 250 integriranih i programiranih opcija predstavljenih u dizajnu tzv. HOTAS-a (Hands On Throttle-and-Stick) u mogućnosti ste pristupiti najkritičnijim točkama sustava zrakoplova bez odvajanja ruku s komandi.

Cijeli sustav se vrlo lako sastavlja. Potrebno je spojite regulatore i pedale žicom na upravljačku ručicu odnosno joystick te priključite USB konektor na računalo. Komponente su napravljene tako da ih je moguće postaviti na ravnu površinu čime se postiže jednostavnije upravljanje. Flight sustav G940 je kompatibilan s većinom PC flight simulatora uključujući Microsoft® Flight Simulator X, IL-2 Sturmovik™:1946 i Lock On: Modern Air Combat X-Plane 9.

S dva postavljena metalna obarača, šest programskih tipki, mini drške, kretnje u osam različitih smjerova te tri analogno opremljena kontrolora, joystick je dizajniran za doživljaj potpune kontrole nad zrakoplovom. Osim osam osnovnih programskih tipki Flight sustav G940 omogućava dvije sklopke za kretanje u osam različitih smjerova, četiri programirana držača i dva rotirajuća analogna kontrolora.

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/fs_pedale.jpg">
Pedale s četverostrukim mehanizmom su inspirirane današnjim jet fightersima a napravljene su bez dodatnih okvira čime se lakše kontroliraju pokreti stopala i stvara osjećaj kontrole, poglavito u trenutcima kada se izvode obrambene akcije, ubrzano slijetanje ili pilotiranje helikopterom. Prilagodljivi gumb na pedali omogućuje izmjenu otpora za vrijeme letenja.

Logitech Flight sustav G940 bit će dostupan u Europi u rujnu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 2249,00 kune.

Novi Intelovi čipovi na Computexu

Datum objave 02.06.2009

Novi Intelovi čipovi na Computexu

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Lenovo_Ideapad_U350.jpg">
Intel je Computexu je predstavilo četiri nova procesora, uključujući niskoenergetsku verziju te čipset s dodanom vrijednošću, kojima se na tržište široke potrošnje uvode “ultratanka” prijenosna računala. Intelovi procesori s ultraniskim naponom omogućit će nov, elegantan dizajn prijenosnih računala namijenjenih širokom tržištu – tanjih od 2,5 cm, težine od jednog do 3,5 kilograma te privlačne cijene. Ti procesori troše i manje energije te tako omogućuju dulje trajanje baterije, zahvaljujući čemu nude kvalitetu kakvu korisnici očekuju od prijenosnih računala utemeljenih na Intelovim procesorima. Osim toga, predstavili su i nove uređaje koji omogućuju bežično povezivanje putem dodatne tehnologije Intel My WiFi.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Asus U-Series Ultra-Thin laptop.jpg">
Intel je ojačao svoje vodstvo na području procesora sa standardnim naponom Intel Core 2 Duo, proširivši ponudu na procesore s radnim taktom do 3,06 GHz. Predstavili su i čipset Mobile Intel GS40 Express za nova prijenosna računala utemeljena na procesorima s ultraniskim naponom. Taj čipset omogućuje podršku za značajke koje su postale uobičajene na prijenosnim računalima, npr. reprodukciju HD sadržaja, podršku za Windows Vista Premium te inherentnu podršku za integrirani HDMI.

Tehnologija My WiFi pretvara prijenosno računalo u osobnu WiFi mrežu, omogućujući izravno povezivanje s čak osam WiFi uređaja bez kabela i žica, uključujući fotoaparate, pisače te HDTV i MP3 reproduktore.

HP najavio Poslovno-tehnološku konferenciju

Datum objave 02.06.2009

HP najavio Poslovno-tehnološku konferenciju

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp-logo-black.jpg">
Na današnjem briefingu za novinare tvrtka Hewlett-Packard najavila je održavanje prve Poslovno-tehnološke konferencije. Konferencija će se održati 18. lipnja, u zagrebačkom HYPO EXPO XII centru, Slavonska Avenija 6.

Sa idejom pokretanja i sadržajem Poslovno-tehnološke konferencije prisutne predstavnike medija upoznali su Alojzije Jukić, Country Managing Director, Siniša Staničić, Enterprise Servers and Storage Country manager i Berislav Lastrić, Technology Services Country manager.

Na konferenciji će sudjelovati HP-ovi stručnjaci, analitičari te renomirani gostujući predavači koji će predstaviti HP tehnologiju, rješenja i inovacije koje će korisnicima pomoći u povećavanju efikasnosti, poboljšavanju operativne učinkovitosti i smanjivanju troškova. Osim predavanja, unutar svakog predstavljenog područja sudionici će moći prisustvovati i atraktivnim interaktivnim demonstracijama HP-ovih rješenja.

Canon Therefore 2009

Datum objave 02.06.2009

Canon Therefore 2009

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/canon_logo_1.jpg">
Tvrtka Canon Europe predstavila je Therefore 2009, svoje najnovije rješenje za upravljanje dokumentima koje je moguće prilagoditi malim i srednje velikim tvrtkama, velikim korporacijama ili pak ustanovama u javnom sektoru.

Tvrtka Therefore Corporation, do ožujka 2009. poznata kao ADOS Corporation, predstavila je Therefore 2009 kao nadogradnju rješenja ADOS v6.2. Nova verzija nastavlja se na uspjeh svog prethodnika, a nudi poboljšano grafičko korisničko sučelje koje korisnicima omogućuje intuitivniji rad. Ključnu ulogu u tome igra konektor za stolna računala eCopy, koji putem jednostavne veze na zaslonu omogućuje izravno slanje dokumenata skeniranih na Canonovu višefunkcijskom uređaju u sustav za upravljanje dokumentima. Rješenje za upravljanje dokumentima Therefore 2009 omogućuje skalabilnost putem izdanja Personal, Workgroup i Business, a promiče produktivnost i uštedu troškova koji se povezuju s organizacijom poslovnih dokumenata te upravljanjem njima, čime se korisnicima omogućuje brzo i sigurno snimanje, arhiviranje, pretraživanje i dohvaćanje informacija. Tvrtkama i ustanovama ujedno omogućuje definiranje pravila o zadržavanju podataka koji se nalaze u njihovim sustavima te prilagodbu postavki rješenja radi usklađivanja sa zakonskim propisima kojih se moraju pridržavati. Time se jamči da će se dokumenti čuvati samo onoliko dugo koliko je potrebno. Radi zaštite informacija ključnih za poslovanje administratori mogu konfigurirati i definirati pravila za strogu kontrolu pristupa elektroničkim dokumentima pohranjenima u sustavu te pratiti tko otvara i ažurira datoteke.

Therefore 2009 korisnicima omogućuje prikaz dokumenata u više od 250 vrsta datoteka, bez potrebe za kupnjom i instaliranjem programske opreme trećih strana. Web-pristup koji nudi Therefore fleksibilno je rješenje za zaposlenike koji rade od kuće te za osobe koje sudjeluju u postupku odobravanja, kojima omogućuje brz pregled i potpisivanje dokumenata. Ta je programska oprema kompatibilna s programom Microsoft Exchange i IBM Lotus Notes, čime se omogućuje automatska pohrana poruka e-pošte u centralno spremište.

AMD Athlon II X2 250 i Phenom II X2 550 BE

Datum objave 03.06.2009

AMD Athlon II X2 250 i Phenom II X2 550 BE

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/amd_phenom2_250_550.jpg">
AMD je danas predstavio dva nova 45nm procesora koji bi trebali biti iznimno jaki igrači u mainstream segmentu. Riječ je o dvojezgrenim procesorima koji se upuštaju u borbu sa Intelovim Pentium E i Core 2 Duo modelima.

Jeftiniji Athlon II X2 250 radi na brzini od 3.0GHz, ima 65W TDP te 1MB L2 priručne memorije po jezgri (L3 memorije nema). Cijena ovog modela će biti 87USD, te on ulazi u bitku sa Pentium E5400 i E6300 procesorima. Moćniji Phenom II X2 550 Black Edition ima otključan množitelj, radi na brzini od 3.1GHz, ima 85W TDP, te 6MB L3 priručne memorije. Po cijeni od 102 USD, u bitku ulazi sa Pentium E6300 i Core 2 Duo E7400 procesorima.

Prve recenzije su već na internetu, a oba primjerka su i u našem labu na testiranju, te ćete njihove performanse moći vidjeti uskoro i na našim stranicama. Uz njih testiramo i najmoćniji primjerak Phenom II porodice X4 955 BE.

BenQ projektori zauzeli 1. mjesto na tržištu Istočne Europe

Datum objave 03.06.2009

BenQ projektori zauzeli 1. mjesto na tržištu Istočne Europe

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/mp727.jpg">
BenQ Središnje istočne Europe (SIE) podnio je kvartalni izvještaj o rezultatima prodaje projektora. Ovi rezultati pokazuju da je u SIE regiji (izuzev Rusije) BenQ zauzeo prvo mjesto u prodaji projektora s 19,89% i prvo mjesto u segmentu projiciranja s male udaljenosti sa 71% udjela u tržištu. Prvo mjesto osvojeno je u 3 zemlje, uključujući Hrvatsku, Poljsku i Češku Republiku – visokozahtjevna i konkurentska tržišta. Sve su brojke prema vodećoj tvrtki za istraživanje tržišta, Futuresource Consulting. M SAN Grupa kao ekskluzivni distributer BenQ projektora povećala je udio prodaje na 27,14% .

Značajan porast može se vidjeti u segmentu projiciranja s male udaljenosti gdje se BenQ jasno postavio na prvo mjesto sa 71% udjela u tržištu! Ovaj rezultat naglašava napore tvrtke BenQ kao jedinog dobavljača u svijetu koji u svojem portfelju nudi podjednako XGA i SVGA projektore za male udaljenosti projiciranja.

“Tehnologija projiciranja s male udaljenosti jest budućnost jer korisnici sad mogu uživati u slici iste veličine prikazanoj s upola manje udaljenosti, što projektore čini idealnim za kućna kina i igranje, kao i za poslovne ili školske prezentacije u ograničenim prostorima”, rekao je Mike Borze, upravni direktor BenQ Austria GmbH, Središnja istočna Europa.

Hewlett-Packard na Intergrafici

Datum objave 03.06.2009

Hewlett-Packard na Intergrafici

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp-logo-black.jpg">
Danas je na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu pet službeno otvoren Međunarodni sajam grafičke industrije i industrije papira INTERGRAFIKA koji će trajati do 6. lipnja.

Hewlett Packard predstavit će se kao jedan od izlagača na Intergrafici sa svojim najnovijim, ali i već postojećim uređajima za ispis velikih formata.
Intergrafika će svojim posjetiteljima omogućiti regionalni pregled dostignuća svjetske tehnologije u grafičkoj industriji, te proizvodnji, doradi i preradi papira.

Članci

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Philips 346B1C recenzija

Philips 346B1C recenzija

Na test nam je iz MMD-a, odnosno Philipsa stigao njihov 34-inčni zakrivljeni 346B1C monitor. Riječ je o modelu koji donosi VA LCD panel rezolucije 3.440 x 1.440 piksela sa stopom osvježavanja od 100 Hz, adaptivnom sinkronizacijom slike, te... Pročitaj više

Svi članci