Novosti - Lipanj 2015.

AMD i ExactTrak potpisali globalni ugovor o zaštiti mobilnih podataka

Datum objave 01.06.2015

AMD i ExactTrak potpisali globalni ugovor o zaštiti mobilnih podataka

exacttrak-guardian

ExactTrak, proizvođač Security Guardian zaštite, je objavio potpisivanje ugovora s AMD-om kojim se omogućava ugradnja njihove tehnologije u AMD procesore radi zaštite od gubitka i krađe mobilnih podataka. Lansiran prije tri godine u UK, ExactTrak Security Guardian je jedini USB ključ koji omogućuje korisnicima da sa udaljene lokacije uključe i isključe uređaj, ili u potpunosti izbrišu podatke bez da je USB priključen na uređaj ili na internet. Sa svojom baterijom, GPS, GSM i satelitskim funkcionalnostima, korisnici su u mogućnosti da pratiti mjesto Security Guardian-a i poslati upute na ključ putem Cloud bazirane konzole za upravljanje.

Tvrtke koje svoje zaposlenike opreme sa Security Guardian USB ključem mogu ih pojedinačno kontrolirati putem konzole za upravljanje bez obzira na mobilni uređaj koji koriste. To uključuje uključivanje i isključivanje uređaja ili brisanje podataka, ograničavanje vremena ili lokacije na kojoj se podacima može pristupiti i nadgledanje dodavanja, brisanja, kopiranja ili ispisa informacija s ključa. ExactTrak i AMD očekuju da će ugradnja Security Guardian modula za sigurnost mobilnih podataka u AMD čipove početi u narednim mjesecima i da će ti čipovi u uređajima biti dostupni kasnije tijekom ove godine.

 

ASUS podrška za Godavari APU-e i Windows 10

Datum objave 01.06.2015

ASUS podrška za Godavari APU-e i Windows 10

asus_a68hm_5

Asus je obajvio kako njihove FM2+ matične ploče, A88X, A78, A68H i A55 serije putem jednostavne nadogradnje BIOS-a podržavaju nove AMD APU-e serije A kodnog imena Godavari za ubrzane performanse i 4K/UHD gamerski doživljaj. Postojeći korisnici tih FM2+ matičnih ploča mogu nadograditi BIOS brzo i jednostavno uz ekskluzivne USB Flashback i EZ Update tehnologije.

Također su objavili i kako su Z97-A i Trooper B85 prve ASUS matične ploče koje su dobile Microsoft Windows Hardware Quallity Labs certifikat za Windows 10 kompatibilnost.

 

OCZ Trion 100 i Z-Drive 6300 NVMe

Datum objave 01.06.2015

OCZ Trion 100 i Z-Drive 6300 NVMe

ocz-toshiba

OCZ Storage je objavio planove za predstavljanje nove Trion 100 serije klijentskih SSD-a. Novi se SSD temelji na Triple-Level Cell (TLC) NAND flashu, a na ovogodišnjem Computexu u Taipeiu će iznijeti i više detalja oko nove serije namijenjene nižem dijelu tržišta i kupcima koji žele jeftino nadograditi svoje desktop i laptop uređaje. Trion 100 će se bazirati na Toshibinom Alishan SSD kontroleru i A19 TLC flash memoriji s brzinama do 550MB/s propusnosti i do 91.000 IOPS-a u nasumičnom čitanju.

Uz to, predstaviti će i novi novi dodatak u enterprise klasi – Z-Drive 6300 NVM Express (NVMe). Riječ je o add-in-kartici (AIC) koja će omogućiti brzine transfera do 3GB/s i do 700,000 IOPS-a sa kapacitetima o 6.4TB

Corsair predstavio mnoštvo novih proizvoda

Datum objave 01.06.2015

Corsair predstavio mnoštvo novih proizvoda

Corsair je na ovogodišnjem Computexu predstavio mnoštvo novih proizvoda, od kojih su neki poprilično iznenađujući. Takvi su i Lapdog integrirana tipkovnica sa podloškom za miša, ali i Bulldog – 4K gaming DIY računalo.

Lapdog je tzv. lapboard koja kombinira podlošku za miša i tipkovnicu sa memorijskom pjenom kako bi korisniku bilo udobnije korištenje. Bulldog je stilizirano kućište namijenjeno mini-ITX matičnim pločama, SFX napajanjima, a kombinira tiho i maleno vodeno hlađenje – Hydro H5SF. Kada se pojave na tržištu u četvrtom kvartalu ove godine Lapdog će koštati 200 USD, a Bulldog 400 USD.

HG10_N980

Uz ovo su predstavili i novu STRAFE mehaničku tipkovnicu sa Cherry MX prekidačima, novu RMi seriju napajanja sa 80 Plus Gold certifikatoim snaga od 650 do 1000 W, pa novo Obsidian 750D Airflow Edition kućište, te Hydro Series H110i GTX vodeno hlađenje za CPU cooler i HG10 GPU cooling bracket-e za najnovije GeForce GPU-e ukčljučujući i Titan X, GTX 980 Ti, GTX 980 i GTX 970.

ASUS predstavio Zensation

Datum objave 02.06.2015

ASUS predstavio Zensation

asus_zenstation

Predsjednik tvrtke ASUS Jonney Shih, tijekom Zensation konferencije za medije, predstavio je na sceni Computexa veliki broj novih proizvoda dizajniranih da unesu harmoniju u privatni i poslovni život korisnika. Inspirirana prirodom, Zensation tema prezentira ASUS filozofiju dizajna koja spaja različite elemente kako bi se postigla idealna ravnoteža koja osigurava vrhunsko iskustvo za korisnike.

Gospodin Shih je prvo predstavio veliki broj komercijalnih proizvoda dizajniranih da pruže ultimativnu mobilnost, zabavu i produktivnost. Među njima je ZenFone Selfie, potpuno opremljen smartphone koji sadrži unaprijeđenu tehnologiju snimanja za pravljenje najboljih mogućih selfie fotografija; ZenPad 8.0, -inčni tablet s rafiniranim izgledom i nevjerojatnim mogućnostima koji je istovremeno prvi tablet na svijetu koji pruža prilagodljivu funkcionalnost; ZenPad S 8.0, prvi tablet s 4GB RAM-a koji osigurava vrhunske performanse i stil; kao i Zen AiO seriju, premium all-in-one PC računala koja pružaju savršenu ravnotežu estetike i performansi osiguravajući izuzetno računalno iskustvo kod kuće. Na kraju, za profesionalce koji se bave kreativnim radom kao što su digitalni umjetnici i fotografi, gospodin Shih je predstavio ASUS Proarte PA329Q, 32-inčni 4K / UHD monitor koji prikazuje nevjerojatan broj detalja.

Windows 10 dostupan kao besplatna nadogradnja od 29. srpnja

Datum objave 02.06.2015

Windows 10 dostupan kao besplatna nadogradnja od 29. srpnja

Windows_10

Microsoft je u ponedjeljak najavo da će Windows 10 biti dostupan 29. srpnja u 190 zemalja. Windows 10 će pomoći ljudima da budu produktivniji i da više uživaju, nudeći osobno i prirodno iskustvo koje funkcionira na svim njihovim uređajima. Poznat, a opet bolji no ikad, Windows 10  će ponuditi kontinuirane inovacije značajki i sigurnosna ažuriranja.  Windows 10 će biti dostupan kao besplatna nadogradnja korisnicima sustava Windows 7 i Windows 8.1, 1 te omogućiti stotinama milijuna ljudi diljem svijeta besplatnu nadogradnju na Windows 10.

Windows 10 ponovno uvodi izbornik Start koji ljudi poznaju i vole, a istovremeno im omogućava jednostavno pronalaženje datoteka, aplikacija i favorita. Windows 10 se brzo pokreće, brzo nastavlja rad i pomaže baterijama da traju dulje. Sigurniji no ikad, Windows 10 uključuje Windows Hello, Microsoft Passport i Windows Defender za zaštitu protiv zlonamjernog softvera te obvezu izdavanja besplatnih kontinuiranih sigurnosnih ažuriranja tijekom podržanog životnog vijeka uređaja. Optimiziran za rad pomoću tipkovnice i na dodir, Windows 10 nadogradnja je osmišljena da bude kompatibilna s Windows uređajima i aplikacijama.

Windows 10 se prilagođava ljudima kako bi iskustvo bilo osobnije. Cortana, prva prava osobna digitalna pomoćnica na svijetu, pomaže ljudima da obave ono što trebaju obaviti na svim svojim uređajima. Cortana uči navike pojedinca kako bi mogla dati odgovarajuće preporuke, brz pristup podacima i važnim podsjetnicima putem govora ili tipkanja. Windows Hello pozdravlja ljude po imenu i dopušta im da se prijave na svoje stolno računalo bez lozinke — nudeći trenutačni, sigurniji pristup njihovim Windows 10 uređajima korištenjem biometrijske autentifikacije. Windows 10 također dopušta ljudima interakciju s njihovim uređajem preko miša i tipkovnice ili putem prirodnijih načina, kao što su glas, olovka ili pokret.

Microsoft Edge, potpuno novi preglednik osmišljen da omogući obavljanje stvari online na nove načine, nudi ugrađeno dodavanje bilješki, dijeljenje i prikaz za čitanje. S ugrađenom Cortanom, Microsoft Edge nudi brze rezultate i sadržaj na temelju interesa i navika pojedinca. Pored Office 2016 desktop suite sa svim značajkama, nove univerzalne Windows aplikacije za Word, Excel, PowerPoint i Outlook ponudit će dosljedno, touch-first iskustvo na svim uređajima.

Jim Anderson prešao iz Intela u AMD

Datum objave 03.06.2015

Jim Anderson prešao iz Intela u AMD

Jim_Anderson_AMD

AMD je objavio kako se kompaniji pridružio novi član i to na mjesto voditelja Computing and Graphics Business grupe. Jim Anderson se AMD-u pridružio nakon što je u Intelu završio akviziciju i uspješnu integraciju Axxia procesorske poslovne jedinice iz kompanije Avago Technologies u Intel. Anderson je proveo prethodno desetljeće u kompanijama Avago Technologies i LSI Corporation kao rukovodioc na mnogim pozicijama, uključujući strateško planiranje, marketing, inženjerstvo, prodaju i generalni menadžment. Prije angažmana u kompaniji LSI, Anderson je obavljao stratešku ulogu planiranja u kompaniji Intel na polju mobilnih/laptop i serverskih procesora uz ulogu arhitekta mikroprocesora.

G.Skill na Computexu 2015

Datum objave 03.06.2015

G.Skill na Computexu 2015

gskill_computex_2015_1 gskill_computex_2015_2

G.Skill je na ovogodišnjem Computexu iznenadio i predstavio mnoštvo novih proizvoda čime je iskoračio iz sfere proizvođača RAM-a, SSD-a i Flash memorije. Naime, predstavili su tipkovnice, miševe, slušalice i napajanja. Za početak tu su KM780 RGB i KM780 MX mehaničke tipkovnice sa Cherry prekidačima koje imaju on-board memoriju za spremanje profila, i šest dodatnih Macro tipaka. Uz njih predstavili su i MX780 RGB miš kojeg pokreće 32-bitni ARM procesor, ima Avago laserski senzor sa 8200 DPI-a te Omron prekidače. Miš ima i četiri RGB zone osvjetljenja koje su naravno podesive po željama korisnika.

gskill_computex_2015_3

Rijpaws SR910 i SR710 su 7.1 Surround gamerske slušalice od kojih jači model donosi pravi surround, a slabiji virtualni. Ergonomski su prilagođene dugotrajnom nošenju pri gamingu, a dolaze i sa ENC mikrofonom.

gskill_computex_2015_4

Predstavili su i Ripjaws napajanja u sa 80Plus Gold certifikatom efikasnosti (750W i 850W), te sa 80Plus Platinum certiikatom (850 i 1250W). Napajanja su u potpunosti modularna, koriste Japanske kondenzatore te imaju OVP, UVP, OCP, OPP, SCP, OTP zaštite.

gskill_computex_2015_5

I za kraj, tu je nova TridentZ DDR4 radna memorija koja je namijenjena overclockingu a dolazi sa aluminijskim hladnjacima koji se mogu prilagođavati bojom shemi matične ploče. Dolaze u dual i quad channel konfiguracijama a dostupni će biti u srpnju.

Canon obilježava desetu obljetnicu serije EOS 5D

Datum objave 03.06.2015

Canon obilježava desetu obljetnicu serije EOS 5D

EOS_5DSR

Canon obilježava desetu obljetnicu svoje znamenite serije EOS 5D. EOS 5D prvi je put predstavljen u rujnu 2005. i transformirao je tržište DSLR fotoaparata kao prvi napredni DSLR fotoaparat za amatere koji je koristio CMOS senzor punog kadra (35,8 x 23,9 mm).  Dostupan po konkurentnoj cijeni, taj fotoaparat omogućio je fotografima entuzijastima da iskoriste impresivnu kvalitetu slike i kreativne fotografske alate koji su tradicionalno bili dostupni samo s profesionalnim DSLR aparatima s 35-milimetarskim senzorom, pridonijevši tako daljnjem širenju i uspjehu fotoaparata sa senzorom punog kadra.

U studenom 2008. Canon je predstavio model druge generacije iz ove serije – čuveni EOS 5D Mark II koji je utabao put snimanju filmova. Uređaj je revolucionirao snimanje Full HD videa za fotografe i iskoristio popularnost DSLR-ova za snimanje filmova. U ožujku 2012. Canon je predstavio EOS 5D Mark III koji je značajno poboljšao slikovne i videomogućnosti prethodnog modela te ponudio povećanu preciznost automatskog fokusiranja i veću brzinu uzastopnog fotografiranja. U veljači 2015. Canon je predstavio i EOS 5DS i EOS 5DS R – transformirajući sustav EOS s novom generacijom DSLR fotoaparata punog kadra i ultravisokom razlučivošću. Nadilazeći granice 35-milimetarskih senzora, novi fotoaparati nude najveću razlučivost ikad viđenu u senzorima punog kadra – 50,6 megapiksela.

Intel predvodi novu eru računalnih sučelja

Datum objave 03.06.2015

Intel predvodi novu eru računalnih sučelja

 intel_computex_2015_1

Intel Corporation predstavio je proizvode i rješenja koji će ponuditi nova korisnička sučelja i podržati širenje računalnog ekosustava u nova područja. U svom uvodnom govoru na računalnom sajmu Computex 2015. Kirk Skaugen, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Client Computing Group pozvao je tajvansku računalnu zajednicu na suradnju i iskorištavanje prilike za oblikovanje budućnosti računalstva.

Snaga Mooreova zakona omogućila je tijekom zadnjih pedeset godina nevjerojatne računalne inovacije te će zahvaljujući njoj u budućnosti sve uređaje biti moguće povezati u računalne sustave“, izjavio je Skaugen. “Naša tridesetogodišnja suradnja s Tajvanom svijetu je donijela povijesne inovacije, od osobnog računalstva do oblaka i podatkovnih centara. U sljedećih trideset godina inovacije će biti još izraženije jer ćemo zajedno ponuditi nova računalna okruženja te uvesti inteligentne značajke i mogućnosti povezivanja u internet stvari.

intel_computex_2015_2

Skaugen je iznio predviđanja vezana uz budućnost računalstva te demonstrirao proizvode i platforme koje će nas u nju odvesti. Pokazao je i kako će te inovacije uskoro omogućiti primjenu inteligentnih značajki u svim segmentima života.

Novosti vezane uz internet stvari

  • Intel je predstavio proširenje linije proizvoda Intel IoT Gateway. Najnoviji pristupnički referentni dizajn nudi bolji izbor poluvodičkih elemenata i programske opreme jer je sada obogaćen pristupnicima utemeljenima na procesoru Intel Core i platformom Wind River Intelligent Device Platform XT 3 s fleksibilnim mogućnostima kombiniranja za situacije u kojima je mali početni trošak važan čimbenik.
  • Intel je proširio i izbor operacijskih sustava za referentne dizajne Intel IoT Gateway te je sada dostupan i Ubuntu Snappy Core tvrtke Canonical. Dosad su u ponudi bili operacijski sustavi tvrtki Microsoft i Wind River.
  • Intel je predstavio i nove procesore Intel Pentium, Intel Celeron i Intel Atom, posebno namijenjene rješenjima za internet stvari, osobito maloprodajnim i medicinskim okruženjima. Procesori nude dojmljive grafičke performanse u niskom toplinskom razredu, a prilagođeni su internetu stvari te nude jamstvo sedmogodišnje dostupnosti.

Novosti vezane uz računalna sučelja i platforme

  • Predstavljen je Intel Unite – novo, cjenovno učinkovito poslovno rješenje osmišljeno za jednostavnu i intuitivnu suradnju te poboljšanu produktivnost sastanaka. Uz odabrano računalo Mini PC s procesorom Intel Core vPro u prostoriji za sastanke i aplikaciju Intel Unite na uređajima postojeće prostorije za sastanke moderniziraju se te pretvaraju u pametna i povezana mjesta za sastanke s poboljšanim sigurnosnim značajkama.
  • Tehnologija Thunderbolt poboljšana je više no ikada od svog predstavljanja: Thunderbolt 3 nudi jedan računalni priključak koji je moguće povezati s uređajima Thunderbolt, svim zaslonima i milijardama USB uređaja. Prvi put u povijesti jedan jedini kabel nudi četiri puta veću podatkovnu propusnost i dvostruko veću videopropusnost od bilo kojeg drugog kabela, a istodobno omogućuje i napajanje. Nema mu premca kada je riječ o novim oblicima korištenja, npr. 4K videozapisima, priključnim stanicama s jednim kabelom i podrškom za napajanje, vanjskoj grafici i ugrađenoj podršci za umrežavanje putem desetgigabitne Ethernet veze.
  • Prvi bi se proizvodi trebali isporučiti do kraja godine, dok se dodatni proizvodi očekuju tijekom 2016. Peta generacija linije procesora Intel Core sada sadrži i prvi stolni procesor u LGA utoru s integriranom grafikom Iris Pro, Intelovim najsnažnijim grafičkim i multimedijskim mehanizmom za klijentske procesore. Snaga toplinskog dizajna od svega 65 W omogućuje potpune računalne performanse u brojnim modelima stolnih računala, uključujući manja i tanja računala Mini PC i stolna višefunkcijska računala, uz dvostruko bolje 3D grafičke performanse, 35 posto bolje multimedijske performanse i dvadeset posto bolje računalne performanse u odnosu na procesore prethodne generacije.
  • Intel je predstavio i petu generaciju mobilnih procesora Intel Core za mobilne uređaje i internet stvari s integriranom grafikom Intel Iris Pro Graphics. Intelovi najbrži i najresponzivniji mobilni procesori optimizirani su za igrače i stvaratelje sadržaja u pokretu, a opremljeni su grafikom Intel Iris Pro Graphics 6200 te nude do dva puta bolje računalne performanse i dvostruko bolje 3D grafičke performanse u usporedbi s trenutnom generacijom. Ti su procesori ujedno idealni za zdravstveni sektor, javni sektor i industrijske primjene interneta stvari jer sadrže značajke ključne za napredne IoT dizajne, kao što su podrška za ECC memoriju i tehnologija Intel vPro, te nude jamstvo sedmogodišnje dostupnosti.
  • Da bi naglasio da se krećemo u smjeru potpuno bežičnih računalnih okruženja, Intel je objavio da s Targusom* surađuje na proizvodnji standardiziranih rješenja za bežično punjenje. Intel je nedavno objavio i dogovor s kineskom tvrtkom Haier o uvođenju rješenja za bežično punjenje u kineske restorane, hotele, kafiće i zračne luke tijekom ove godine. Intel će usto surađivati i s članovima konzorcija A4WP, tvrtkama Foxconn Interconnect, Basecom te proizvođačima originalnih dizajna BYD-om, Primaxom i Kokuyom, u cilju stavljanja rješenja za bežično punjenje na tržište tijekom ove godine.

Novosti vezane uz podatkovne centre

  • Intel je predstavio liniju procesora Intel Xeon E3-1200 v4, procesore Xeon s integriranom grafikom Intel Iris Pro Graphics P6300. Nova linija temelji se na 14‑nanometarskoj procesnoj tehnologiji, a osmišljena je za vizualno zahtjevna radna opterećenja utemeljena na oblaku, npr. transkodiranje HD videomaterijala i isporuku putem udaljenih radnih stanica. Nudi do 1,4 puta bolje performanse pri transkodiranju videomaterijala i do 1,8 puta bolje 3D grafičke performanse u usporedbi s prethodnom generacijom.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

F1 sezona 2021

Objavljeno prije 1 minute

World Rally Championship (WRC)

Objavljeno prije 2 minute

Posao IT tehničara, koliko naplatiti?

Objavljeno prije 4 minute

Laptopi do 4000 kn

Objavljeno prije 17 minuta

Kojeg operatera i tarifu odabrati?

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci