Novosti - Lipanj 2016.

Novi ADATA proizvodi na Computexu

Datum objave 01.06.2016

Novi ADATA proizvodi na Computexu

ADATA_lightning flash drive AI920

ADATA se ove godine na Computexu fokusira na kroz tri glavna područja: novi 3D NAND diskovi,  PCI Express Gen 3 x4 SSD visoke brzine, XPG-brandirani SSD-ovi i memorija za gamere i overclockere, Apple MFi-certificirani proizvodi s Lightning i USB Type konekcijama, eksterni prijenosni diskovi dizajnirani na način  da su otporni na prašinu, vodi i udarce.

ADATA Ultimate SU800 SSD

ADATA je obnovila trenutnu liniju svojih SSD-ova implementirajući novu generaciju 3D NAND flash memorije koja donosi višu gustoću zapisa po čipu, brže performanse i bolji omjer uloženog i dobivenoga. Nova serija ovih modela dobila je ime “Ultimate”, a uključuje modele pod imenom SU700, SU800, i SU900. Povrh toga, novi server-grade SR1030 model predvodnik je svog segmenta u implementaciji 3D NAND flash memorije, napravljen za zahtjevna  radna okruženja, te je uz to jedan od prvih server-grade SSD-ova u industriji koji koristi 3D NAND flash.

 XPG SX8000 PCIe SSD

Novi modeli SSD-ova upotrebljavaju PCI Express 3.0 x4 (PCIe Gen 3×4) sučelje kako bi dobili na još većoj propusnosti i brzini odaziva u usporedbi sa SATA III 6Gb/s sučeljom. Zahvaljujući još većoj gustoći NAND flash čipova, ovi modeli dolaze u kapacitetima do 2TB. ADATA je također implementirala i NVMe specifikacije u kontrolere. U2 form factor SSD-ovi su  isto tako dostupni, kao i M.2 modeli. Povećani kapaciteti, performanse i radni vijek nove generacije SSD-ova idealnih su za high-performance computing, podatkovne centre i razne Internet of Things primjene.

ADATA_XPG Dazzle DDR4

ADATA XPG Dazzle DDR4 RAM donosi LED osvjetljenje, pomažući tako kreativnim korisnicima da izraze svoj individualni stil u sklopu konfiguracije. Uz XPG Dazzle ADATA će prilikom Computexa 2016 organizirati i overclocking sesije koji će se uživo odvijati pred posjetiteljima sajma, te će se pritom koristiti nekoliko različitih DDR4 modula koji su se već dokazali da mogu dosegnuti brzine od 4400 MHz na zračnom hlađenju.

G.Skill Ripjaws KM570MX i KM770 RGB

Datum objave 01.06.2016

G.Skill Ripjaws KM570MX i KM770 RGB

gskill_km570_770

G.Skill je na Computexu predstavio dvije nove tipkovnice – KM570MX i KM770 RGB. U oba slučaja je riječ o mehaničkim tipkovnicama opremljenim Cherry prekidačima i namijenjenim gamerima. KM570 ima sedam različitih pretpodešenih osvjetljenja, ima multimedijske tipke, n-key rollover & 100% anti-ghosting tehnologije, 1000Hz polling stopu, Windows key lock i 2 metra dugi upleteni USB kabel.

KM770 RGB donosi novu reviziju dizajna flagship tipkovnice KM780, manja je, ali donosi istu konstrukciju s aluminijskom gornjom pločom. Uz to ima i RGB prekidače, multimedijske tipke, i sve ostalo viđeno kod većeg modela.

Intel na Computexu 2016

Datum objave 01.06.2016

Intel na Computexu 2016

intel_computex_2016

Na ovotjednom sajmu Computex Taipei Intel je ponovno u prvom planu. Sa širenjem granica računalstva Intel pokazuje preobražajni učinak koji tehnologija ima na djelatnosti diljem svijeta. Milijarde pametnih i povezanih uređaja, nove usluge koje se oslanjaju na velike količine podataka i aplikacije u oblaku koje pokreće internet stvari u naše će živote uvesti nove i uzbudljive značajke te otvoriti put novom valu računalstva. Taj novi val definira pozitivan krug rasta u kojem korisnici i tvrtke maksimalno iskorištavaju rješenja za koja koriste periferne uređaje, mreže i oblak.

Prošlog je mjeseca Intelov generalni direktor Brian Krzanich govorio o tome kako se Intel iz tvrtke koja proizvodi osobna računala razvija u tvrtku koja pokreće oblak i milijarde pametnih, povezanih računalnih uređaja. Na sajmu Computex izvršna potpredsjednica i generalna direktorica Intelova odjela Data Center Group Diane Bryant te korporacijski potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Client Computing Group Navin Shenoy zajedno će za govornicom opisati nove tehnologije, proizvode i suradnje kojima će se ubrzati razvoj tog pozitivnog kruga rasta.

Uskoro će na videosadržaje otpadati osamdeset posto cjelokupnog internetskog prometa, pa je brza i učinkovita isporuka vizualnog sadržaja putem oblaka glavni prioritet za davatelje usluga. Da bi omogućio ekonomično ubrzanje videosadržaja i sigurnu daljinsku isporuku grafički obogaćenih aplikacija, Intel je predstavio liniju procesora Intel Xeon E3-1500 v5. Ta je linija spoj performansi procesora Intel Xeon i grafičke snage procesora Intel Iris Pro P580, Intelova najnaprednijeg grafičkog procesora, a davateljima usluga omogućuje dodavanje većeg broja videostrujanja na jedan poslužitelj ili uređaj kako bi se dobio što manji podatkovni centar i smanjila potrošnja energije.

Brojne “stvari” koje čine današnje sektore osobnih računala i interneta stvari vrijede više zbog svoje povezanosti s oblakom, bez obzira na to nalaze li se u kući, automobilu, tvrtki ili negdje drugdje. Intel je predstavio liniju sustava na čipu AnyWAN GRX 750 i čipset XWAY WAV500 Wi-Fi, njihovu novu liniju proizvoda 11ac MU-MIMO Wi-Fi pete generacije za kućne pristupnike. Sustav na čipu Intel AnyWAN GRX750 kućnim pristupnicima omogućuje ponudu bogatijih značajki. Intelova platforma omogućuje lokalne servise i servise u oblaku, stvaranje multimedijskih sadržaja i razmjenu sadržaja putem alata koji se protežu od uređaja nove generacije ultravisoke razlučivosti do “stvari” u našim domovima.

Intel pridonosi poticanju mrežne preobrazbe kojom će se modernizirati današnja komunikacijska infrastruktura i izgraditi temelji za tehnologiju 5G. Na Computexu su objavili dogovor s Foxconnom o suradnji na razvoju tehnologija mrežne infrastrukture kako bi se ubrzao taj prijelaz. Dvije će tvrtke surađivati na modelima izvedivosti i pilot-programima za tehnologije kao što su Mobile Edge Computing, Cloud Radio Access Network (CloudRAN) i Network Functions Virtualization (NFV), kojima će se omogućiti inteligentnije, učinkovitije i fleksibilnije mreže. Intel i Foxconn na taj način žele davateljima komunikacijskih usluga i njihovim davateljima rješenja olakšati da već danas iznova projektiraju svoje mreže i počnu se pripremati za 5G.

Streacom DB4

Datum objave 01.06.2016

Streacom DB4

db4-000-000

Streacom je predstavio, kako sami kažu, svoje najambicioznije fanless kućište do sada – DB4. Riječ je o kućištu bisimetralnog dizajna koji zamućuje granicu između tehnologije i umjetnosti. Stranice su mu napravljene od 13 mm debelog ekstrudiranog aluminija, a unutarnja je konstrukcija napravljena uz pomoć CNC mašina. Cijelo kućište je koncipirano kao jedan veliki heatsink koji ima ukupnu disipacijsku snagu od 120 W.

db4-000-180-open

Dolazi i s hladjakom koji ima okomito postavljene toplovodne cijevi, koje tako postavljene ne dolaze u doticaj s ostalim komponentama. DB4 je dimenzija 260 x 260 x 170 mm, prima ITX matične ploče, te ima prostor za dual slot PCIe grafičku karticu maksimalne dužine 200 mm i pune visine. Uz to ima i 5x 3.5″ mjesta ili 12x 2.5″ s mogućnošću različitih kombinacija. Napajanje koje je potrebno je ili Nano ili ZeroFlex tipa.

AMD na Computexu 2016.

Datum objave 02.06.2016

AMD na Computexu 2016.

Print

AMD je jučer na Computexu predstavio nove modele FX i A serije procesora koji su do sada nosili kodna imena Bristol Ridge i Stoney Ridge. Bristol arhitektura je u FX, A12 i A10 procesorima i APU-ima s 35 i 15 W TDP-om, a Stoney arhitektura je u 15 W A9, A6 i E2 procesorima.

APU-i s Bristol Ridge arhitekturom će biti poznati i kao APU-i sedme generacije, a donose novosti kao što su Shadow P-stanja, Reliability Tracker, Skin temperature aware power management i boot-time power supply calibration, što sve doprinosi manjoj potrošnji električne energije. APU-i imaju po četiri Excavator jezgre i osam Radeon grafičkih jezgri te podržavaju HSA. Novost je i memorijski kontroler koji podržava DDR3 i DDR4 memoriju.

Uz ovo su pokazali i prve funkcionalne procesore Zen arhitekture, čije su mogućnosti i demonstrirali u radu. Zen procesori će dolaziti u Socket AM4 pakiranju, a na tržištu se očekuju krajem godine.

Također su pokazali i RX 480 karticu (Polaris) koja ima TDP od 150 W i snagu od oko 5 TFLOPS-a.

Streacom DB2 Prototype

Datum objave 05.06.2016

Streacom DB2 Prototype

streacom_db2_1 streacom_db2_2

Streacom je na Computexu pokazao prototip kompaktnog fanless DB2 kućišta, čije se tržišno pojavljivanje očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine. Specifikacije još nisu finalne, no kućište mjeri 280 x 280 x 190 mm, prima tri 3.5″ diska ili šest 2.5″ diskova, podržava i Nano i Zeroflex napajanja, a može termalno podnijeti procesor do 95 W. Kućište je u potpunosti aluminijsko, a očekuje se cijena od 180 €.

Brave New World u Zagrebu

Datum objave 05.06.2016

Brave New World u Zagrebu

brave_new_world_zagreb_2016_1

U Zagrebu je jučer počeo najveći festival novih tehnologija u ovom dijelu Europe, Brave New World.  U prostorima zagrebačkog HUB385 prisutne je oduševio mladi genijalac Easton LaChappelle, tvorac robotičke ruke upravljane mislima koja je izazvala revoluciju u industriji protetike. U jeku polemika o budućnosti obrazovanja, svojim je predavanjem pažnju privukla Saba Ghole, suosnivačica prve službene makerske škole u SAD-u NuVu, predstavivši inovativni model učenja koji potiče razvoj kreativnosti, inovativnosti i kritičkog razmišljanja. Na Makers fairu koji se još sutra održava u predvorju i okolici zgrade, mladi makeri i inovatori predstavljaju svoje projekte, a održava se i niz radionica kojima se želi podići tehnološke kompetencije mladih.

Vrhunac Brave New Worlda očekuje nas idućeg vikenda (10.-12. lipnja) kada se održava veliki 48-satni hackathon. On će biti prilika da se istaknu najbolji koji potom ulaze u šestomjesečni projekt tijekom kojeg će, uz mentorstvo renomiranih inozemnih i domaćih stručnjaka bogatog iskustva, raditi na razvoju projekata inspiriranih konceptom pametnih gradova.

Službeno završena SHIFT konferencija

Datum objave 05.06.2016

Službeno završena SHIFT konferencija

Shift_2016

U petak 3. lipnja u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu službeno je zatvorena Shift konferencija te su na ceremoniji zatvaranja uručene nagrade pobjednicima Shift Hackathona. Vrhunac zatvaranja konferencije bilo je proglašenje pobjedničkih aplikacija, čiji su tvorci svojim trominutnim izlaganjem uspjeli najviše impresionirati žiri i publiku te tako osvojiti vrijedne nagrade.

Podsjetimo, nagradni fond iznosio je preko 150.000 dolara.

  • Prvo mjesto i pripadajućih 3.000 dolara od Shifta, IBM-ovih 120.000 dolara hosting kredita i 1.000 dolara Digital Oceana na Shift Hackathonu osvojio je tim IAppBuilder s njihovom aplikcijom AirCloud. Članovi pobjedničkog tima su Miroslav Jelaska, Boris Borović, Mario Čeprnja, Gabrijel Boduljak i Ivan Medić, a oni su ujedno i dio DUMP-a, Udruge mladih programera iz Splita.
  • Drugo mjesto i 2.000 dolara Shifta, skupa s 12.000 dolara IBM-ovog hosting kredita i 300 dolara od Digital Oceana otišlo je u ruke tima Repsly Warriors za aplikaciju Careline.
  • Treće mjesto je osvojio tim Bug Factory, koji su izradili aplikaciju Ceres te su kući otišli bogatiji za 1.000 dolara u gotovini od Shifta, 12.000 dolara IBM-ovog hosting kredita i 100 dolara od Digital Oceana.

Intercom je pobjednikom proglasio također aplikaciju AirCloud. Njima je osim titule najboljih što se tiče Intercomovog sudačkog panela, pripalo dodatnih 2.000 američkih dolara te još 1.000 dolara tvrtke Autodesk.

Colorful predstavio matičnu ploču s GTX1070 procesorom

Datum objave 05.06.2016

Colorful predstavio matičnu ploču s GTX1070 procesorom

Colorful-GTX-1070-LGA-1151

Colorful je na ovogodišnjem Computexu predstavio neobičan hibrid matične ploče i grafičke kartice. Naime, na isti su PCB smjestili Intelov B150 čipset, LGA1151 socket i GTX 1070 GPU te pripadajuću GDDR5 memoriju. Uz to na ploči se nalaze i dva M.2 socketa, dva SO-DIMM utora za DDR3L memoriju. Ploča je dizajnirana za specijalan tip kućišta, ima USB 2.0 i USB 3.0 konektore, HDMI i DisplayPort video izlaze, dvokanalni audio itd. Sve je još u fazi prototipa, a za sada se ne zna kada će se pojaviti na tržištu.

Onda V919 3G-R

Datum objave 05.06.2016

Onda V919 3G-R

onda_v919_news

Kineski gearbest.com u svojoj ponudi ima Onda V919 3G-R tablet/phablet koji ima 9.7″ IPS ekran VGA rezolucije (1024 x 768), pogonjen je Intlovim SoFIA 3G-R SoC-om, ima 1 GB radne memorije i 16 GB skladišne. Zanimljivo je kako ima utor za micro SIM karticu i možemo ga koristiti kao telefon. Operativni sistem je Android 5.1, ima 2 MP i 0.3 MP kamere te 7200 mAh bateriju. Trenutna cijena je 103.39 USD. (Sponzorirani sadržaj)

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Android aplikacije

Objavljeno prije 1 minute

Logitech g513, Gpro, g502 hero (se), g903 LS

Objavljeno prije 4 minute

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 9 minuta

P: Samsung galaxy buds+

Objavljeno prije 12 minuta

Adaptacija kuće/stana

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci