Novosti - Srpanj 2013.

Moderna rješenja za transformaciju aplikacija

Datum objave 01.07.2013

Moderna rješenja za transformaciju aplikacija

HP kompanija je najavila novi portfelj softverskih rješenja i usluga za transformaciju aplikacija koja omogućuju organizacijama isporuku bogatog korisničkog iskustva koje privlači, angažira i zadržava kupce, građane i zaposlenike – bilo gdje, bilo kad, s bilo kojeg uređaja.

Aplikacije su sada ogledalo organizacije. Dok tradicionalne aplikacije čine temelj svega što kompanija radi, one ipak nisu dizajnirane da se povežu s kupcem i resursima zaposlenih u organizaciji kompanije putem jednostavnog, intuitivnog iskustva. Nedavno globalno istraživanje provedeno u ime HP-a pokazalo je da gotovo 70 posto direktora marketinga koriste mobilne aplikacije kako bi se povezali sa svojim kupcima. No gotovo 80 posto direktora marketinga pokazuju da te iste aplikacije koje su usmjerene prema kupcima moraju biti user-friendly kako bi se osigurala lojalnost kupca i njegovo zadržavanje.

Kako bi organizacije održavale vlastitu relevantnost, njihove aplikacije moraju biti dostupne bilo gdje, bilo kad i s bilo kojeg uređaja. To zahtjeva stalnu uslugu od tradicionalnih i Cloud-based aplikacija kako bi napunili mobilne aplikacije s bogatim i relevantnim informacijama. Aplikacije se također moraju prilagoditi promjenama u potražnji dok se istovremeno integriraju s različitim sustavima koji se pokreću u Cloud-u ili na legacy mainframe okolinama.

Novi HP Application Integration to Cloud services izgrađeni na HP Converged Cloud rješenjima, integriraju aplikacije, informacije i poslovne procese diljem privatnih, javnih i hibridnih Cloud okruženja. Koristeći konkretne referentne arhitekture temeljene na integriranim platformama iz TIBCO i Red Hat, klijenti mogu ubrzano i sigurno razviti aplikacije koji isporučuju nova iskustva za korisnike.

NVIDIA Tesla GPU ubrzivači pokreću energetski najučinkovitija superračunala na svijetu

Datum objave 02.07.2013

NVIDIA Tesla GPU ubrzivači pokreću energetski najučinkovitija superračunala na svijetu

NVIDIA je danas objavila da njihovi Tesla GPU ubrzivači pokreću dva energetski najefikasnija superračunala na svijetu, prema najnovijoj Green500 listi objavljenoj danas. "Euroram" je proglašen za pobjednički sustav u najvećem talijanskom supercomputing centru CINECA, koji se nalazi u Casalecchio di Renu. Opremljen s NVIDIA GPU ubrzivačima zasnovanim na Kepler arhitekturi – najučinkovitijim ubrzivačima ikada napravljenim, s najvišim performansama – Euroram isporučuje 3.210 MFlop-ova po Vatu, čineći ga 2,6 puta energetski učinkovitijim u odnosu na najbolje sustave koji koriste Intelove procesore (u Météo France ). To uvelike nadilazi i najučinkovitiji Intel Xeon Phi sustav zasnovan na ubrzivačima "Beacon" koji se nalazi u Nacionalnom institutu za računalne znanosti na Sveučilištu u Tennesseeju.

Drugi po redu sustav na lipanjskoj 2013 Green500 listi je "Aurora Tigon" superkompjuter koji se nalazi na Selex ES objekatu u Chietiu u Italiji.
Ova dva sustava pokreću napredni Eurotech ‘Aurora’ poslužitelji visokih performansi, opremljeni sa NVIDIA Tesla K20 GPU ubrzivačima.

Canon EOS 70D

Datum objave 02.07.2013

Canon EOS 70D

Novopredstavljeni EOS 70D odlikuje se novim APS-C CMOS senzorom od 20,2 megapiksela, koji je projektirao i proizveo Canon. Riječ je o prvom digitalnom SLR fotoaparatu na svijetu koji se odlikuje revolucionarnom tehnologijom Dual Pixel CMOS AF. Ta tehnologija nudi glatko i precizno automatsko fokusiranje (AF) pri snimanju Full HD videozapisa te brzo namještanje automatskog fokusa pri snimanju u načinu rada Live View.

Tu je i 14-bitni procesor DIGIC 5+ te sustav AF System s izoštravanjem u devetnaest križnih točaka, pa EOS 70D snima slike pune razlučivosti brzine do sedam sličica u sekundi te s maksimalno 65 JPEG ili 16 RAW slika u pojedinačnom slijedu. Uz to, ISO raspon vrijednosti 100-12800 fotografima omogućuje snimanje u uvjetima slabe osvijetljenosti i korištenje većih brzina zatvarača uz zadržavanje visoke kvalitete slike.

7,7-centimetarski (3,0-inčni) višekutni LCD dodirni zaslon Clear View II s oštrom razlučivošću od 1.040.000 točaka idealan je za snimanje videozapisa ili pak sastavljanje kompozicija iz neobičnih i kreativnih kutova. Zaslon je kapacitativan, pa podržava niz višedodirnih gesti, uključujući prevlačenje prstom i zumiranje pincetnim pokretom, što je idealno za kretanje izbornicima, izmjenu postavki i brzo pregledavanje slika.

EOS 70D najnoviji je model iz serije EOS koji se odlikuje integriranom Wi-Fi vezom te tako nudi slobodu daljinskog upravljanja fotoaparatom i razmjene slika. Korisnici se putem Wi-Fi veze mogu povezati s aplikacijom EOS Remote i upravljati brojnim postavkama slike, uključujući ISO i ekspoziciju, te fokusirati sliku i otpustiti zatvarač. Fotografi mogu i daljinski koristiti način rada Live View te pregledavati i ocjenjivati snimljene slike.

Samsung NX2000

Datum objave 03.07.2013

Samsung NX2000

Samsung Electronics predstavio je novost u nagrađivanoj obitelji NX, pametni fotoaparat NX2000. Ovaj elegantan i tanak kompaktni fotoaparat objedinjuje profesionalne rezultate i Samsungovu tehnologiju SMART Camera, a korisnicima nudi mogućnost trenutne pohrane i dijeljenja snimljenih fotografija i filmova s prijateljima i obitelji.

Veliki senzor razlučivosti 20,3 megapiksela, tehnologije ASP-C CMOS u modelu NX2000, u cijelosti je proizveden u Samsungu i omogućava snimanje oštrih i detaljnih fotografija, čak i u uvjetima slabog osvjetljenja. Model NX2000 opremljen je i sustavom DRIme IV koji smanjuje šum, povećava brzinu uređaja i omogućava izuzetan prikaz boja.

Zahvaljujući brzini snimanja osam fotografija u sekundi, NX2000 drži korak s brzim tempom života, kako se ne bi propustio niti jedan trenutak. Bilo da se subjekt brzo kreće ili je fotograf u pokretu, brzinom zatvarača 1/4000 u sekundi ovaj fotoaparat jamči snimanje jasnih, nezamućenih fotografija. Istovremeno, široki ISO raspon od  100 do 25600 pomaže pri dobivanju izbalansiranih fotografija bez obzira na uvjete osvjetljenja.
Jednostavnosti korištenja doprinosi i WVGA zaslon osjetljiv na dodir, dijagonale 3,7 inča, čime je lako i brzo pristupiti svim postavkama fotoaparata. Značajka SMART mode nudi dodatne mogućnosti za snimanje fotografija među kojima 14 različitih načina rada, kao i odabir postavki koje odražavaju korisnikovo okruženje i potrebe tijekom snimanja. Korisnici mogu fotografirati objekte koji se brzo kreću, poput djeteta u trku uz Action Freeze ili opcijom Best Face snimiti pet uzastopnih fotografija te potom odabrati najbolji izraz lica svake osobe na fotografiji.

Korisnici mogu birati između 12 izmjenjivih objektiva i tako imaju veću kontrolu nad snimljenim fotografijama. NX2000 tako može prihvatiti ultra kompaktne pancake i svestrane zoom objektive, kao i portretne, makro ili širokokutne objektive. Samsungov inovativan sustav i-Function korisnicima pruža mogućnost daljnjeg oslobađanja kreativnosti uz kontrolu različitih postavki objektiva, kao što je otvor ili brzina zatvarača, za jednostavnije snimanje fotografija profesionalne kvalitete.

Korisnici će Samsungov pametni fotoaparat NX2000 moći kupiti u bijeloj, crnoj ili rozoj boji. Domaćim će kupcima biti raspoloživ po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 4899 kuna.

John Biggs na TechCrunch Meetupu u Zagrebu

Datum objave 04.07.2013

John Biggs na TechCrunch Meetupu u Zagrebu

Sinoć je u Zagrebu održana je treća večer TechCrunch Balkans Meetupa u organizaciji Netokracije. Nakon Sofije, a potom i Beograda te nebrojenih kilometara vožnje po raznoraznim cestama, TechCrunch Meetup na čelu s John Biggsom stigao je i u Zagreb. John, TechCrunchov urednik za američku istočnu obalu, poslušao je i hrvatske startupe, pa čak i jedan izraelski koji je isključivo zbog Biggsa došao u Zagreb, te zajedno sa žirijem odlučio kako demo stol na TC Disruptu u Berlinu dobiva Sizem.

Riječ je o mobilnoj i web aplikaciji upečatljivog opisa (App That Loves Your Boobs), koja bi trebala pomoći ženama diljem svijeta da napokon pronađu i kupe odgovarajuću veličinu grudnjaka. Startup Mash.me, koji nudi besplatan i jednostavan način za kreiranje animacija, bez potrebe za kupovinom skupog softvera i hardvera te učenjem baratanja alatima, osvojio je drugo mjesto a nagrada je ulaznica za TechCrunchovu konferenciju u Berlinu. Osim startupa Sizem i Mash.me, predstavili su se i startupi Usertest.me, Collabmate.me, Visiobike i izraelski Lawya.

Uz Johna Biggsa, pitcheve startupa su ocjenjivali Goran Krajnović i Boris Drilo iz T-HT-a, Cosmin Ochisor iz hub:rauma, Rodoljub Petrović iz tvrtke Celtra, Marko Skomeršić iz tvrtke Infobip te Nataša Đukanović iz Domain.me. Inače, Nataša je još jednom napomenula i važnost odabira imena za tvrtku, a samim time domene, a bilo joj je drago vidjeti da se dio startupa koji su se predstavljali odlučio baš za odabir domene .me.

Samsung WB110

Datum objave 05.07.2013

Samsung WB110

Samsung Electronics predstavio je novog člana WB serije fotoaparata velikog zooma, WB110. Uređaj omogućava snimanje fotografija visoke kvalitete s daljine, zahvaljujući 26x optičkom uvećanju. WB110 je opremljen lećom ultra širokog kuta od 22,3 milimetra koja fotografijama daje jedinstvenu perspektivu, uz senzor razlučivosti 20,2 megapiksela za fotografije koje bilježe svaki detalj i boju.

Značajka Smart Auto analizira ključne elemente u kompoziciji, automatski prilagođavajući postavke fotografije ili video-snimke kako bi korisnicima pomogla zabilježiti kvalitetne snimke. Live Panorama omogućava fotografiranje panoramskih snimaka, koje je moguće pregledati uživo na ekranu, pritiskom na okidač i listanjem zapisa. Za prikaz kadra i fotografija zadužen je hVGA LC zaslon dijagonale tri inča odnosno 76,2 milimetra, koji automatski odabire najbolju razinu osvjetljenja. Velika je pozornost pridodana kvaliteti snimanja video-zapisa pa tako WB110 može zabilježiti i kratke filmove HD kvalitete s 30 slika u sekundi, kako bi korisnici što bolje snimili dragocjene trenutke.

Canyon Tattoo Edition

Datum objave 08.07.2013

Canyon Tattoo Edition

Iz Vintage Industrial Bara danas popdne nisu se čuli bubnjevi i rifovi gitara već žamor IT novinara i Asbisovih partnera. Naime, danas je tamo predstavljena nova, limited edition, Canyon Tattoo serija dodataka za računala.  Tattoo seriju čine zvučnici, slušalice, miševi te torbe za računala a serija je posebna po tome što je nastala u suradnji sa svjetski poznatim nizozemskim tattoo majstorom Henkom Schiffmacherom koji kaže da je “ulica njegov muzej” te se zbog toga odlučio ukrasiti računalnu periferiju te torbe za računala svojim dizajnom.

Svi dodaci iz serije su crno – sive boje s crvenim detaljima (kablovi od slušalica npr.) i vrlo su estetski privlačni kao, uostalom, i ostale Canyonove “limited editon” serije koje smo do sada upoznali. Također, na svima je i poznati Schiffacherov  logo ili kako ga on zove “smajlić ovog tisućljećja”.
Više o kvaliteti i karakteristikama Canyon Tattoo proizvoda moći ćete čitati na našim stranicama uskoro a do tada vas ostavljamo uz Henka Schiffachera:

 

ASUS predstavio N seriju prijenosnih računala

Datum objave 09.07.2013

ASUS predstavio N seriju prijenosnih računala

ASUS je danas najavio novu N seriju multimedijskih prijenosnih računala s fino obrađenom metalnom površinom u cjelini, uključujući i donju stranu. Elegantno, svijetlo i trajno aluminijsko kućište zadržalo je prepoznatljiv dizajn dijela u predjelu iznad tipkovnice koji asocira korisnika na moćne audio performanse. Ovi prijenosnici su prvi koji posjeduju četverokanalni sustav zvučnika i koriste SonicMaster Premium tehnologiju kako bi osigurali bogat surround zvuk.
N serija notebook računala sada je opremljena s Intel ® Core ™ procesorima četvrte generacije i NVIDIA GeForce grafikom. Nereflektirajući zasloni su dostupni za sve modele, dok su IPS zasloni i kapacitivni multi-touch opcionalno dostupni za živopisne slike sa širokim kutom gledanja i kontrolom upravljanja na dodir korištenjem Windows 8 operativnog sustava.

Najnovija N seriju prijenosnika unapređuje multimedijske performanse zvuka s nadograđenom SonicMaster Premium tehnologijom koju su zajednički razvili sa tvrtkom Bang & Olufsen. N550 model je prvo računalo s četiri zvučnika i stoga je u stanju pridonijeti kvaliteti zvuka u kinematografiji za poboljšanje efekata u filmovima, igrama i drugim sadržajima.
Uključeni vanjski SonicMaster subwoofer pojačava bas izlaz i dodaje moćne, intenzivne note koje će ljubitelji glazbe sigurno znati cijeniti. Jak bas doprinosi da filmovi i igre djeluju realnije i impresivnije. Za fleksibilnu kontrolu od strane korisnika i automatsko podešavanje zvuka ASUS je osigurao profesionalne MaxxAudio alate za obradu zvuka i ekskluzivnu ASUS AudioWizard aplikaciju. Korisnici mogu lako promijeniti postavke zvuka ili izabrati jednu od nekoliko memoriranih stanica ovisno o opredjeljenju i upotrebi.

15-inčni N550JV-CN032 model iz ASUS N serije multimedijskih notebook računala od 28. srpnja bit će dostupan u Hrvatskoj po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 7.999 kuna.

Prestigio MultiPhone 5430 – Intel powered

Datum objave 09.07.2013

Prestigio MultiPhone 5430 - Intel powered

Dugonajavljivani i dugoočekivani Prestigio MultiPhone 5430 pogonjen Intelovim procesorom je napokon ovdje.  Asbis s ponosom predstavlja novog pametnog ljepotana koji će Prestigio-Intel suradnju vinuti u neke nove visine:

"Svi mi želimo telefon koji misli i reagira istom brzinom kao i vi sami. S Prestigio MultiPhonom 5430 te želje postaju stvarnost:

 • Napredni Intel procesor koji pogoni vaš novi uređaj vam pruža brzo i fluidno surfanje webom, mnoštvo aplikacija, munjevite reakcije na sve vaše podražaje i lagani multi-tasking u kojem naprosto morate uživati
 • S HD kamerom od 8mpx zabilježite do 8 slika u sekundi! Ne propustite uhvatiti vama omiljene trenutke, čak i u najtežim uvjetima. S lakoćom složite HD video isječke i podijelite ih s obitelji i prijateljima. Vaš telefon postaje pokretni multmedijalni centar, spreman za sve izazove
 • Potpuno integrirana grafika pruža bogati 3D doživljaj i odiše najrealističnijim prikazom sadržaja dosad
 • S li-Ion baterijom od 2000mAh, optimiziranim Intelovim procesorom i Automated Power Managementu (APM) sad možete nesmetano uživati u još dužim razgovorima i igraćim seansama.

Prestigio MultiPhone 5430 s Intel Inside tehnologijom – s njim ste uvijek korak ispred i spremni na sve životne situacije. Uređaj dolazi s 2-godišnjim Prestigio međunarodnim jamstvom."

Verbatim MediaShare Wireless

Datum objave 09.07.2013

Verbatim MediaShare Wireless

Verbatimpredstavlja MediaShare Wireless – prijenosni uređaj koji povezuje do pet pametnih telefona ili tableta putem Wi-Fi-ja, omogućujući vam da pregledavate slike, gledate filmove i slušate glazbu istovremeno, bilo gdje.

 • Spojite do 5 uređaja na MediaShare istovremeno za dijeljenje videa, glazbe i podataka
 • Ugrađeni USB priključak i utor za SD karticu omogućuju jednostavan pristup sadržajima na vanjskom prijenosnim disku, USB memoriji ili SD memorijskoj kartici te proširivanje prostora za pohranu na smartfonima i tabletima
 • Prebacujte sadržaj sa smartfona ili tableta i obrnuto, koristeći bežičnu vezu
 • Napravite pouzdanu zaštitnu kopiju slika i videa sa smartfona ili tableta na vanjski disk bez korištenja računala
 • Uživajte u do 9 sati kontinuirane reprodukcije videa
 • Besplatne aplikacije za iOS i Android dostupne su s Appleovog AppStorea odnosno Google Playa
 • Bežični pristup zaštićen lozinkom štiti vaše podatke
 • MediaShare služi i kao most prema WAN mreži odnosno Internetu tako da možete bez problema istovremeno koristiti internetsku vezu i prikazivati sadržaj s MediaSharea
 • U potpunosti podržava trend dijeljenja multimedijalnog sadržaja u pokretu

Po cijeni od 449 kn Verbatimov MediaShare Wireless može se kupiti online i u dućanima diljem Europe.

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Tanix TX3 mini

Objavljeno prije 38 minuta

Amazon Fire TV Stick - Media player

Objavljeno prije 41 minuta

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 45 minuta

plex + sub-zero problem

Objavljeno prije 56 minuta

Procjena: Apple Macbook Pro (2014.)

Članci

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Cooler Master je sredinom prošle godine osvježio svoju SickleFlow seriju ventilatora. Dodali su Air Balance dizajn lopatica za stvaranje većeg zračnog pritiska i protoka, a veći je i izbor modela. Nama je na brzi test stigao 3-u-1 kit Sickl... Pročitaj više

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Svi članci