Novosti - Srpanj 2014.

Intelovo istraživanje u Hrvatskoj

Datum objave 01.07.2014

Intelovo istraživanje u Hrvatskoj

intel_istrazivanje_hrv_1

Nedavno istraživanje o korištenju i odabiru prijenosnih računala u Hrvatskoj, provedeno za tvrtku Intel, odbacuje uobičajene stereotipe o računalno nepismenim ženama kojima su računala u prvom redu modni dodatak. Hrvatice su dobro upoznate s informacijskim tehnologijama i vrlo pragmatične pri donošenju odluke o kupnji. Istraživanje je pokazalo i da su hibridna računala već pronašla svoje mjesto među omiljenijim računalnim uređajima, usprkos tome što su tek kratko vrijeme na tržištu. U Hrvatskoj je u istraživanju o korištenju i odabiru prijenosnih računala sudjelovalo 511 ispitanika u dobi od 20 do 40 godina, od čega 245 žena i 266 muškaraca.

Kad je riječ o odabiru prijenosnog računala, muškarci u Hrvatskoj još uvijek većinom smatraju da ih tipične predstavnice ženskog spola odabiru prije svega prema boji, obliku i izgledu. No stereotip da žene odabiru prijenosna računala prema boji i izgledu, a ne performansama ili procesoru pokazao se pogrešnim i u Hrvatskoj.

Pri odabiru novog računala žene u Hrvatskoj najprije uzimaju u obzir performanse, funkcionalnost, trajanje baterije, cijenu i procesor. Dodirni zaslon, izgled i boja nisu im tako važni jer su se ti kriteriji našli na kraju ocjenjivačke ljestvice. Slično je i u muškaraca kojima su na prvom mjestu performanse, funkcionalnost, procesor i trajanje baterije. U svakom slučaju Hrvatice i Hrvati svojim preferencijalnim kategorijama te odlukama o kupnji izražavaju svoje stvarne potrebe, a ne one trendovske“, izjavio je Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose s javnošću u srednjoj i istočnoj Europi.

Tek nešto više od 38 posto ispitanih Hrvatica i Hrvata našlo je na tržištu prijenosno računalo koje odgovara njihovim zahtjevima. Otprilike trećina ispitanih Hrvata bila bi spremna za savršeni prijenosnik platiti više od 6500 kuna, a kod žena je taj postotak manji i iznosi oko 22%. Muškarci su u prosjeku za svoje savršeno prijenosno računalo spremni dati 6000 HRK, a žene manje od toga, samo 4500 kuna.

intel_istrazivanje_hrv_1

Najbliže ideji o savršenom računalu još je uvijek klasični prijenosnik (34%), a slijede prijenosnik s dodirnim zaslonom (25%) i nova kategorija hibridnih prijenosnika (12%) koji su već našli svoje mjesto među omiljenijim računalnim uređajima, usprkos tome što su tek kratko vrijeme prisutni na tržištu. Zanimljivo je da se još uvijek otprilike 11 posto ispitanika drži stolnih računala, koji nisu tako popularni kod ženskog spola jer bi se za njih odlučilo 5% žena, ali su još uvijek omiljeni kod muškog spola (16%). Ni želja za tabletom kao savršenim računalnim uređajem nije baš velika (7%).

Žene i muškarci gotovo se potpuno slažu i kad je riječ o dodatnoj funkciji – uređaju kojem se može skinuti zaslon i samostalno ga koristiti kao tablet. Ta funkcija bila bi dobrodošla kod 71% žena i 63% muškaraca. Statistički gledano 57% ispitanika koji žele tu funkciju bili bi spremni za nju nadoplatiti u prosjeku oko 750 kuna, dok ostali nisu spremni ništa nadoplatiti. I dodatna funkcija dodirnog zaslona postigla je slične rezultate. 72% žena i 66% muškaraca žele dodirni zaslon, a 51% ispitanika koji tu funkciju smatraju dobrodošlom bili bi isto tako spremni za nju nadoplatiti u prosjeku otprilike 750 kuna, dok ostali nisu spremni ništa nadoplatiti za to.

Iako boja računala ne spada u najvažnije kriterije pri odabiru, neke su boje ipak omiljenije od drugih. Kod oba spola još uvijek su među vodećim željenim bojama one tradicionalne, kao što su crna (53%), srebrna (30%) i siva (23%) te trendovska bijela (24%), a boje kao što su smeđa, žuta, narančasta i zelena nisu pretjerano omiljene. Više od dvije trećine muškaraca odlučilo bi se za crnu boju (69%), dok je taj postotak u žena znatno niži (36%). Osim tradicionalnih boja koje prednjače veliki bi se broj žena pri kupnji prijenosnog računala odlučio za bijelu boju (28%), a ako bi se odlučile za neku upadljiviju boju, onda bi to bile ljubičasta ili crvena. U skladu s današnjim trendovima bijela se sviđa i muškom spolu (21%).

Dellova nova sigurnosna rješenja za lakše poslovanje

Datum objave 01.07.2014

Dellova nova sigurnosna rješenja za lakše poslovanje

Dell Software

Dell je predstavio nova proaktivna sigurnosna rješenja osmišljena kako bi se organizacijama svih veličina osigurala zaštita njihovih podataka u vremenima rastućih sofisticiranih sigurnosnih prijetnji, dok se istovremeno svim zaposlenicima omogućava da ostvare svoja očekivanja za pristupom podacima i radom s bilo kojeg mjesta. Ovi dodaci uključuju pojačane sigurnosne postavke za Dell Data Protection| Cloud Edition uz Dropbox for Business, nove proizvode unutar komercijalnog PC portfelja te prvog u svijetu dostupnog FIPS-140 Level 3 certificiranog komercijalnog PC Hardware Crypto Akceleratora.

U sve većoj mjeri, korisnici traže jedno, brzo i jednostavno rješenje kako bi osigurali svoje uređaje. Sigurnost više nije briga samo velikih organizacija. Male i srednje organizacije također su snažno usmjerene na svoju sigurnosnu infrastrukturu”, rekao je Brett Hansen, izvršni direktor Client Solutions Softwarea u Dellu. „Iz tog razloga Dell nudi savršen klijentski sigurnosni paket koji uključuje punu podatkovnu i diskovnu enkripciju, te naprednu, višefaktorsku autentifikaciju koja omogućuje proaktivnu zaštitu protiv svakodnevnih prijetnji.

Dell i Dropbox usmjereni su na razvoj jednostavnih i sigurnih rješenja koja korisnicima pomažu da neometano rade svoj posao. Danas je Dell ponosan što može najaviti nadogradnju prvotne integracije Dell Data Protection| Cloud Edition i Dropboxa for Business. S ovom novom verzijom, DDP|CE korisnici mogu uživati u ključnim karakteristikama i funkcionalnostima koje se trenutno nude u Dropboxu for Business dok istovremeno održavaju uvjete usklađenosti. Neke od značajki ove nadogradnje uključuju:

 • Razdvajanje osobnih i poslovnih podataka — Dell Data Protection| Cloud Edition sada omogućava korisnicima da pristupe svojim privatnim i poslovnim računima unutar Dropbox aplikacije. DDP|CE omogućuje da su podaci tvrtke primjereno pohranjeni i osigurani dok je istovremeno očuvana produktivnost te su enkriptirani samo osjetljivi podaci, ne i osobni. Također, sada se korisnici mogu i educirati o adekvatnim sigurnosnim mjerama opreza izdavanjem automatske obavijesti kada su poslovni podaci smješteni u osobnu datoteku.
 • Jednostavno, sigurno i dostupno u pokretu— integracija DDP|CE sada će omogućiti Dropbox korisnicima da iskoriste popularnu mogućnost dijeljenja jednim klikom, zadržavajući enkripciju podataka. Također, zaposlenici će sada biti u mogućnosti otvoriti enkriptirane podatke kroz Dropbox aplikaciju na Android i iOS uređajima.
 • Daljinsko brisanje — uz korištenje Dropbox for Business konzole, DDP|CE korisnici mogu brisati podatke na daljinu putem svoje centralne DDP|CE administratorske konzole.

Razvojem zaštitnih rješenja koji imaju zajedničku DNK – od uređaja krajnjeg korisnika do podatkovnog centra u oblaku, Dell je usmjeren povezanom, holističkom sigurnosnom pristupu koji je učinkovitiji, sigurniji i jednostavno se uklapa u poslovno okruženje.

LG predstavlja 34-inčni 21:9 IPS UltraWide QHD monitor

Datum objave 02.07.2014

LG predstavlja 34-inčni 21:9 IPS UltraWide QHD monitor

LG_34UM95

LG Electronics (LG) objavio je da će najnoviji predstavnici njihove linije UltraWide monitora omjera stranica 21:9 od početka srpnja biti dostupni na hrvatskom tržištu. Riječ je o prvom na svijetu 34-inčnom 21:9 IPS UltraWide QHD monitoru (model 34UM95) koji pruža sve prednosti zaslona ovakvog ultraširokog omjera stranica i zapanjujuće QHD razlučivosti (3440×1440) te modelima serije UM65 dostupnima u veličinama od 25, 29 i 34 inča za produktivnost pri radu te realistični doživljaj gaminga i filmova.

34UM95 postavlja nove standarde povezivanja sa svojom podrškom za Thunderbolt 2 koji osigurava brzinu prijenosa do 20 Gbps, trenutno najveću u segmentu monitora. 34UM95 može prikazati preko 99 posto sRGB prostora boja te nudi 10-bitnu dubinu boje. Hardverska kalibracija je također moguća zahvaljujući LG-evom softveru True Color Finder i ugrađenom scaleru. Na našem je tržištu dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 7.999 kuna.

Uz UM95, LG je predstavio i nešto tanje i ekonomičnije monitore serije UM65 koji dolaze s dijagonalama svojih IPS zaslona od 25, 29 i 34 inča te razlučivošću 2560×1080. Pri tome je 25UM65 dostupan po preporučenoj cijeni od 1.999 kuna, 29UM65 po cijeni od 3.499 kuna, a 34UM65 za 4.599 kuna.

AMD predstavio nove APU-e A serije

Datum objave 07.07.2014

AMD predstavio nove APU-e A serije

AMD Logo

AMD je predstavio A10 -7800 APU baziran na četvrtoj generaciji A serije APU-a. Uz pomoć 12 računalnih jezgri (4CPU + 8 GPU), A10 -7800 otključava potencijal heterogene sistemske arhitekture (HSA), i sa Radeon R7 grafikom nudi visoke performanse u nizu aplikacija. U kombinaciji s AMD-ovim dokazanim Mantle API-em, A10 -7800 APU je u stanju pružiti ubrzane performanse u svim podržanim igrama iz AMD Gaming Evolved programa. APU ima mogućnost konfigurabilnog termalnog dizajna potrošnje (cTDP), koji entuzijastima omogućava promjenu postavaka za postizanje maksimalnih performansi. AMD A10 -7800 APU će globalno biti dostupan krajem srpnja.

Pored toga, AMD je danas također predstavio i A6-7400K i AMD A4 -7300 APU-e, idealne za korisnike koji tragaju za rješenjem koje će unaprijediti njihovo iskustvo u aplikacijama i uredskoj upotrebi. Sa zajedničkom FM2 + infrastrukturom za sve nove AMD APU-e, korisnici su u mogućnosti kreirati PC sustave malog formata, za igranje kao i za kućna kina (HTPC), koji su s jedne strane vrlo štedljivi a sa druge nude visoke performanse. Upotrebom AMD Radeon memorije, korisnici su u prilici iskoristiti prednosti AMD AMP tehnologije kako bi poboljšali svoje igračko iskustvo – Radeon R9 2400 Gamer Series memorija je testirana i certificirana za korištenje s A10 APU-ima.

Dell je predstavio Izvještaj o društveno odgovornom poslovanju

Datum objave 08.07.2014

Dell je predstavio Izvještaj o društveno odgovornom poslovanju

Dell

Dell je predstavio Izvještaj o društveno odgovornom poslovanju za fiskalnu 2014. godinu (Fiscal Year 2014 (FY14)Corporate Responsibility Report) u kojem je objavio ključna dostignuća u segmentu društveno odgovornog poslovanja. Izvještaj predstavlja napredak prema ostvarenju ciljeva objavljenih prošle jeseni u Dellovom planu  2020 Legacy of Good, koji ocrtava strateški smjer kompanije prema spajanju poslovnih ciljeva s ciljevima održivosti, stvaranju prednosti za društvo, očuvanje okoliša i osiguravanje još više razine kvalitete za korisnike.

Plan Legacy of Good predstavlja ambicioznu dugoročnu strategiju za Dellova rješenja, procese i ljude, koji će ujedno pratiti kako Dellova tehnologija pomaže njihovim korisnicima i drugim ljudima. Strategija sadrži 21 cilj koje Dell želi ostvariti do 2020. godine. Glavni ciljevi uključuju povećanje energetske učinkovitosti Dellovog portfelja proizvoda za 80 posto, mogućnost recikliranja ili ponovnog korištenja svih materijala u koje su proizvodi pakirani, kao i korištenje tehnologije i stručnog znanja kako bi pružili direktnu pomoć za 3 milijuna mladih u manje razvijenim zajednicama.

Naš poduzetnički duh i ambiciozni dugoročni ciljevi potiču razvoj novih, inovativnih načina rješavanja problema i stvaranja pozitivnih promjena,” izjavila je Trisa Thompson, potpredsjednica za društveno odgovorno poslovanje u Dellu. “Ponosna sam na napredak koji ostvarujemo u ispunjenju plana 2020 Legacy of Good, kao i na pozitivan utjecaj koji imamo na naše korisnike, zaposlenike, zajednice i planet.

ASUS predstavio novi Fonepad 7

Datum objave 14.07.2014

ASUS predstavio novi Fonepad 7

asus_FE375

ASUS je ​​danas predstavio novi Asus Fonepad 7 (FE375CG). Ovaj 7-inčni dual-SIM tablet s 3G funkcionalnošću pokreće najnoviji 64-bitni Intel Atom Z3560 1.83GHz četverojezgreni procesor, a odlikuje ga novi dizajn koji je tanji i lakši od njegovog prethodnika. S ovim dizajnom zaslon je veći i čini 70% uređaja, a ima bateriju koja traje 10.5 sati ako gledate video sadržaje ili pretražujete ​​internet, odnosno 20 sati za 3G pozive.

Fonepad 7 ima 7-inčni 1280 x 800 IPS zaslon i dva prednja zvučnika koji doprinose kvalitetnoj reprodukciji multimedijalnih sadržaja. Stražnja kamera od 5 megapiksela i prednja kamera od 2 megapiksela podržane su PixelMaster tehnologijom što doprinosi unaprijeđenim funkcijama snimanja za visoko kvalitetne slike i video. Fonepad 7 dostupan je u dvije verzije – s internim skladištem kapaciteta 8GB i 16GB, uz mogućnost proširenje prostora za pohranu s Micro SD karticom do 64GB.

Integrirana 3G povezivost i utori za dvije SIM kartice jamče glasovne pozive bez smetnji i omogućuju korisnicima da budu dostupni u svakom trenutku. Fonepad 7 (FE375CG) radi na Android 4.4 KitKat sustavu i dolazi s ekskluzivnim ASUS ZenUI sučeljem za mobilne uređaje.

 

LG G3 Beat

Datum objave 17.07.2014

LG G3 Beat

 

LG G3 Beat

LG Electronics danas je najavio službeno predstavljanje varijante LG-evog pametnog telefona LG G3 – uređaja LG G3 Beat koja pripada srednjoj klasi. LG G3 Beat pruža slično premium korisničko iskustvo, sofisticirani metalik dizajn Floating Arc i tehnologiju Laser Auto Focus kao i G3, no u kompaktnijem kućištu kojim dominira 5,0-inčni zaslon s tankim okvirom što ovaj uređaj postavlja za razinu iznad drugih pametnih telefona istog cjenovnog razreda.

Dokazujući da manje može biti više, LG G3 Beat dolazi s najvećim u klasi 5,0-inčnim HD IPS zaslonom koji zauzima čak 74,1 posto prednje površine što je najviše u segment pametnih telefona srednje klase. Tu je i impresivno tanak okvir i moćna baterija kapaciteta 2.540 mAh. Zahvaljujući dizajnu Floating Arc, prvotno predstavljenom na uređaju LG G3, karakteriziraju ga glatke, zakrivljene bočne
strane te postupno tanji rubovi za ultimativnu udobnost pri držanju u ruci.

Specifikacije:

 • Procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (četverojezgreni takta 1,2 GHz)
 • Zaslon: 5,0-inčni HD IPS (1280 x 720, 294 ppi)
 • Memorija: 8 GB / 1 GB RAM / utor za microSD
 • Kamera: glavna 8 MP uz Laser Auto Focus / prednja 1.3 MP
 • Baterija: 2.540 mAh (izmjenjiva)
 • Operacijski sustav: Android 4.4.2 KitKat
 • Dimenzije: 137,7 x 69,6 x 10,3 mm
 • Težina: 134 g
 • Mreža: 4G LTE / HSPA+ 21 Mbps (3G)
 • Povezivost: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS/Glonass, NFC, USB 2.0
 • Boje: crna, bijela, zlatna
 • Ostalo: Touch & Shoot, Smart Keyboard, Quick Memo+, Gesture Shot.
Foxconn zapošljava još 100.000 radnika za proizvodnju iPhonea

Datum objave 19.07.2014

Foxconn zapošljava još 100.000 radnika za proizvodnju iPhonea

foxconn_zhengzhou

Prema izvještajima, Tajvanski Foxconn (najveći svjetski proizvođač elektroničke opreme sa preko 1.2 milijuna zaposlenih), će zaposliti još 100.000 radnika između 23 i 40 godina za rad u njihovoj kineskoj tvornici u Zhengzhou Cityu u provinciji Henan. Tvornica će proizvoditi novi Appleov iPhone, a samo su u lipnju u tvornicu pristigle komponente za telefone u vrijednosti od približno 1 milijardu USD. U prvoj polovici godine tvornica je proizvela 42.9 milijuna telefona, a nadaju se kako će do kraja ove godine proizvesti ukupno 120 milijuna iPhonea te 30 milijuna telefona za ostale vendore.

Corsair Flash Voyager GTX

Datum objave 19.07.2014

Corsair Flash Voyager GTX

Corsair GTX

Corsair je najavio dostupnost svog Flash Voyager GTX USB 3.0 flash diska najavljenog još prošli mjesec na Computexu. Riječ je o uređaju dostupnom u dvije izvedbe – kapaciteta 256GB i  128GB visokih brzina transfera. Proizvođač tako navodi brzinu od 450 MB/s za čitanje, te 350 MB/s za zapis. GTX ima SSD tehnologije kao što su TRIM, S.M.A.R.T. i USB Attached SCSI, te podržava Microsoft Windows, Mac OS X i Linux operativne sisteme. Jamstvo je petgodišnje.

ASUS overclocking and modding challenge u Beogradu

Datum objave 22.07.2014

ASUS overclocking and modding challenge u Beogradu

 

asus_oc_challenge

Asus poziva sve entuzijaste na veliko regionlno natjecanje u overclockingu i moddingu koje će se održati u Beogradu 9. i 10. kolovoza.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Mining Svaštara - BEZ TROLANJA!

Objavljeno prije 7 minuta

P: Sony WH-1000XM3

Objavljeno prije 8 minuta

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 12 minuta

P: Računala Ryzen 7 3700X / i5 10600K / i7 11700K, novo, garancija

Objavljeno prije 13 minuta

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci