Novosti - Kolovoz 2006.

ATI Catalyst 6.7

Datum objave 01.08.2006

ATI Catalyst 6.7

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ATI_Catalyst.jpg">
ATi je u petak službeno izdao nove Catalyste u verziji 6.7. Novi driveri donose poboljšanje za Crossfire podršku koja dozvoljava korisnicima da ručno podešavaju alternativne modove renderiranja frameova u D3D aplikacijama, što teoretski može povećati performanse u D3D aplikacijama koje nemaju pravu Crossfire podršku. Sa novim driverima su riješeni i mnogi problemi uključujući i neke u Elder Scrolls: Oblivion i Quake 4 igrama. Catalyst 6.7 su dostupni za Windows XP, Windows XP Media Center Edition 2005 i Windows XP Professional x64 kao i Linux operativne sisteme a skinuti ih možete sa ATi-evih stranica.
Opoziv za SBS 2003 R2

Datum objave 01.08.2006

Opoziv za SBS 2003 R2

Microsoft je opozvao svoj novi Small Business Server 2003 R2. Kako je R2 verzija bila izdana za OEM tržište, sistem builderima i distributerima a dostupnost krajnjim kupcima je bila limitirana tako da se učinci opoziva ne bi trebali puno osjetiti. Tijekom testiranja novog servera, Microsoftovci su uočili kako neke ključne komponente servera nisu završene do kraja te su se odlučili za opoziv. Problemi bi uskoro trebali biti riješeni te se izlazak novog SBS-a očekuje tijekom kolovoza.  
Vatreni Dell

Datum objave 01.08.2006

Vatreni Dell

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/dellonfire.jpg">
Zabavi sa računalima nikad kraja. Priča iz Illinois-a o eksplodirajućem Dell prijenosniku je stvarno bizarna. Nakon što se vratio sa poslovnog puta vlasnik je svoj prijenosnik prikopčao na “docking station” te ga tako ostavio. Nakon pola sata suradnici su začuli krckanje iz prijenosnika nakon čega je iz njega počela sukljati vatra i dim je uskoro ispunio ured. Zaposlenici su se brzo bacili na gašenje no vatra nije prestajala razarati prijenosnik, u cijelu priču su se na kraju uključili i vatrogasci a događaj je ovjekovječen i digitalnim fotoaparatom. Vatra je na kraju ugašena, a začudo, tvrdi je disk ostao neoštećen te se sada sretno vrti u drugom prijenosniku. Dell je ponudio besplatnu zamjenu prijenosnika, dock-a te monitora koji je također nastradao u nemilom događaju. A vi ste mislili kako su prijenosnici bezopasni :))
ASUS ploče za Core 2 Duo

Datum objave 02.08.2006

ASUS ploče za Core 2 Duo

Asus je objavio popis ploča koje podržavaju Intelove Core 2 Duo i Core 2
Extreme procesore. Među ploče koje podržavaju obje varijante procesora spadaju:

 • P5WDG2 WS PRO
 • P5W DH DLX
 • P5N32-SLI SE DELUXE
 • P5NSLI
 • P5B DELUXE.WIFI-AP
 • P5B
 • P5LD2-VM SE (uATX)
 • P5LD2 (R2.0)
 • P5LD2 SE (R2.0)
 • P5LD2-VM DH (uATX, R2.0) i,
 • P5LD2-VM (uATX, R2.0)

Dok slijedeće uATX ploče podržavaju samo Core 2 Duo procesore:

 • P5PE-VM
 • P5V-VM DH i,
 • P5VD2-MX
EVGA e-GF7950 GX2 BlackPearl

Datum objave 02.08.2006

EVGA e-GF7950 GX2 BlackPearl

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/EVGA e-GeForce 7950 GX2 BlackPearl.jpg">
EVGA je predstavila vodom hlađenu GF7950 GX2 grafičku karticu kojoj procesor radi na 600MHz a 1GB GDDR3 memorije na 1.4GHz. Prema EVGA-u vodeno hlađenje omogućuje rad procesora na svega 20°C. Uparite li ovakve dvije kartice u SLI mod dobiti ćete pravu zvijer. Kartica bi se na europskom tržištu trebala pojaviti sredinom kolovoza po cijeni od 899 €. Uz ovu grafičku kartcu EVGA je predstavila i GeForce 7950 GX2 “SUPERCLOCKED” verziju kojoj procesor radi na 550MHz po cijeni od 599 €.
Philips HTS9800

Datum objave 03.08.2006

Philips HTS9800

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/HTS9800_product.jpg">
Philips je predstavio novo kućno kino HTS9800W koje ima dobre tehničke mogućnosti i odličan dizajn. Novo kućno kino je ultra tanko i dobro će se uklapa u svaki prostor, a namijenjeno je svima koji ne pristaju na kompromise kad se radi o kvaliteti zvuka i slike.

Zahvaljujući SonoWave sistemu, Philipsovo kućno kino pruža surround zvuk sa dva bežična prednja zvučnika i basom, a kvaliteti zvuka dodatno pridonosi 6,1 višekanalni SACD playback. Dolby Digital EX surround daje novu dimenziju slušanju jer zvuk koji se dobije obuhvaća cijelu prostoriju.

HTS9800 ima mogućnost čitanja više različitih formata tako da se u omiljenoj glazbi i filmovima može uživati bez straha da medij na kojem je snimljena glazba ili film neće moći koristiti.

HDMI izlaz omogućava direktno spajanje s HD (High Definition) videom kao i s višekanalnim audio sistemom te se oštrina slike može povećati i do 1080i.
Kućno kino je ultra tanko te se može i objesiti na zid, a poseban dodatak su i tanki bežični zvučnici.
Kućno kino HTS9800W može se nabaviti i kod nas, a cijena mu je oko 6.699 kn.

Corsair HX620W i HX520W PSU

Datum objave 03.08.2006

Corsair HX620W i HX520W PSU

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Corsair_620W.jpg">
Corsair proširuje svoju ponudu računalnih komponenata pa su tako predstavili HX seriju modularnih napajanja.

Predstavljena su dva modela – HX620W i HX520W, a kao šti vidimo iz imena nazivna snaga im je 620, odnosno 520W. Oba napajanja imaju trostruke +12V “railove” sa maksimalnih 50A (40A za 520W model) na temperaturama do 50°C. Oba napajanja su hlađena sa jednim 120mm ventilatorom.

Sigurni smo kako su ovo vrhunski proizvodi koji će naići na dobar prijem kod kupaca, s obzirom na Corsairovu reputaciju iz svijeta memorijskih modula.

Noctua NF-S12 ventilator

Datum objave 03.08.2006

Noctua NF-S12 ventilator

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/noctua_nf_s12_1.jpg">
Noctua je u suradnji sa Austrijskim institutom za prijenos topline i ventilatorsku tehnologiju razvila novi ultra tihi 120mm ventilator. Tišina u radu postignuta je korištenjem SSO bearing tehnologije (self-stabilising oil-pressure bearing) i Noctuinog Straight-Blade dizajna. Pri maksimalnih 1200RPM-a protok zraka iznosi 81m³/h a razina buke je samo 17dB. Buka se može još dodatno smanjiti snižavanjem broja okretaja pa je tako pri 800RPM razina buke 8dB, a daljnjim snižavanjem okretaja može pasti i ispod 5dB. Uz ventilator u paketu dolazi i 3/4 pinski konektor, 4 kompenzatora vibracija, te vijci za pričvršćivanje.
Holografski mediji

Datum objave 05.08.2006

Holografski mediji

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/holodisc.jpg">
Hitachi-Maxell, zajedno sa kompanijom inPhase Technologies razvija holografsku tehnologiju zapisivanja na medije i planiraju do kraja ove godine na tržište izbaciti 300GB medije. Daljnjim razvojem očekuje se povećanje kapaciteta, pa bi tako u 2008. godini na tržišu imali 800GB medije, a do 2010. kapacitet bi se udvostručio na 1.6TB. Brzina prijenosa podataka se za sada kreće oko 20MB u sekundi, no i to će se s vremenom povećati. Holografska tehnologija zapisa podrazumjeva korištenje određenog volumena medija, tj. zapisivanje u njegovu dubinu. Za sada je moguće samo jednokratno zapisivanje na medije, sa životnim vijekom medija oko 50 godina.
Prodan Philips Semiconductor

Datum objave 06.08.2006

Prodan Philips Semiconductor

Philips je prodao svoj odjel za proizvodnju poluvodičkih komponenata kompanijama Kohlberg Kravis Roberts i Silver Lake Partners za 10.2 milijardi USD. Iako im je taj odjel kompanije donosio profit, odlučili su ga prodati jer se žele okrenuti drugim granama industrije kao što je proizvodnja elektronske opreme za medicinu i ostale elektronike za široku upotrebu. Kohlberg Kravis Roberts i Silver Lake Partners kompanije i otprije imaju poslove u ovoj grani industrije. Prije par godina su kupili proizvođača poluvodičkih komponenata Agilent Technologies i kasnije ga preimenovali u Avago Technologies, a imali su i usku suradnju sa Marvell Technology kompanijom.

Forum

Objavljeno prije 15 minuta

Koji opticki kabel za tv <-> soundbar

Objavljeno prije 19 minuta

P: Nintendo Switch + Pro controller + Zelda+...

Objavljeno prije 24 minute

F1 sezona 2019

Objavljeno prije 25 minuta

Huawei mobiteli

Objavljeno prije 31 minuta

OnePlus mobiteli

Članci

NZXT H500 recenzija

NZXT H500 recenzija

H serija kućišta iz NZXT-a je specifična po djelomično ostakljenoj lijevoj bočnoj stranici i po zanimljivom vertikalnom limu u unutrašnjosti iza kojeg se skrivaju ili aranžiraju kabeli. Četiri su različite izvedbe ovoga kućišta - bijelo - c... Pročitaj više

Dell Vostro 3580 recenzija

Dell Vostro 3580 recenzija

Iz ComtelCorpa nam je na test stigao Dellov prijenosnik iz Vostro serije namijenjen poslovnim korisnicima u manjim radnim sredinama. Model koji nam je pristigao na test opremljen je s Intelovim i7 8565U procesorom s četiri jezgre i podrškom... Pročitaj više

Fractal Design Define S2 Vision recenzija

Fractal Design Define S2 Vision recenzija

Iz Microlinea nam je na test stiglo najnovije Fractal Designovo kućište - Define S2 Vision. Osnova u obliku Define S2 je vrlo dobro poznata, a Fractal ju je doradio i uljepšao. Osnovni, monolitni dizajn je zadržan, samo su ovaj put četiri s... Pročitaj više

Cryorig H7 Plus & M9 Plus recenzija

Cryorig H7 Plus & M9 Plus recenzija

Tajvanski Cryorig nam je poslao dva svoja hladnjaka koji su poznati od ranije, ali su za nova Plus izdanja doživjeli blagi facelift. H7 Plus je tower hladnjak opremljen s dva 120-milimetarska ventilatora, a M9 Plus je manji tower hladnjak,... Pročitaj više

Corsair Carbide 678C White recenzija

Corsair Carbide 678C White recenzija

Iz Corsaira nam je na test stiglo njihovo 678C kućište iz Carbide serije u bijeloj boji. 678C je novi dodatak u tu seriju, a riječ je o najskupljem i najekskluzivnijem modelu. Kućište krasi jednostavan, moderan i sofisticiran dizajn, s proz... Pročitaj više

Svi članci