AMD Phenom II X6 1055T & MSI 890FXA-GD70 – usklađeni par

Datum objave 10.06.2010 - Krešimir Matanović

AMD Phenom II X6 1055T

Uz 1090T model, 1055T drugi je za sada predstavljeni šest jezgreni model. Znamo kako su ti procesori evoluirali iz Deneb serije procesora. Novost su dvije jezgre više i Turbo tehnologija, a ti novi procesori nose kodno ime Thuban i predstavljeni su zajedno sa 890FX + SB850 kombinacijom čipseta. Znamo da AMD ne voli govoriti o pojedinačnim komponentama, već o platformi pa tako moramo ponoviti kako je naziv ove nove platforme Leo (u koju ulazi i HD5xxx serija grafičkih kartica), a koja pak spada u Vision platformu.

1055T model ima osnovni takt od 2.8GHz (200x14), što sa uključenim Turbo načinom rada raste na 3.3GHz (200x16.5). 1055T za razliku od 1090T ima zaključan množitelj (osim za Turbo funkciju). Ukoliko u BIOS-u Turbo način rada ugasimo, maksimalni množitelj kojeg možemo koristiti je 14. Oba ova šestjezgrena procesora svoje temelje imaju u Shangai arhitekturi, što znači kako im je cache arhitektura identična Denebima. Svaka jezgra ima 128KB (64KB instrukcijske + 64KB podatkovne) L1 priručne memorije, te 512KB L2 priručne memorije (ukupno 3MB). L3 priručna memorija je dijeljena između šest jezgri, a ukupno je ima 6MB. Thubani su napravljeni u 45-nanometarskoj SOI (silicon-on-insulator) tehnologiji, te podržavaju HyperTransport 3.0. Površina jezgre je 364mm2, a u njoj je smješteno ukupno 904 milijuna tranzistora. To je povećanje od oko 20% u broju tranzistora, te oko 35% u površini jezgre u odnosu na Denebe. Integrirani memorijski kontroler podržava DDR2 i DDR3 memoriju te dolazi sa podrškom za Black Edition memorijske profile koji brzinu DDR3 memorije podižu do 1600MHz (BEMP se aktivira u AOD-u). Thubani su zadržali TDP od 125W.

Ukoliko niste pročitali članak o 1090T procesoru, ponavljamo dio o Turbo tehnologiji. Ona je tvornički aktivirana, a unutar BIOS-a ju je moguće deaktivirati. Preciznija kontrola je moguća sa AMD Ovedrive 3.2.1 softverom, gdje je moguće podesiti i broj jezgri (od 1 do 5) koje će raditi na povišenom taktu. Tvornički je podešeno tako da ukoliko procesor ne koristi svih šest jezgri, a radi unutar TDP-a može podići brzinu tri jezgre za 400MHz u slučaju 1090T procesora odnosno 500MHz u slučaju 1055T procesora. U praksi to funkcionira i kod niže dretvenih aplikacija je vidljivo ubrzanje u radu. Ovo će naravno posebno korisno biti kod igara. Premda to u našim tablicama nećete vidjeti, na primjeru par aplikacija smo isprobali kako Turbo radi i vidljivo je od 5 do 10% povećanje performansi sa uključenim Turbom. Ukoliko u AOD-u odredimo da Turbo radi sa više jezgara u praksi će vrlo teško dostići brzinu od 3.3GHz (kod 1055T modela) jer će već sa četiri jezgre raditi iznad TDP-a.

MSI 890FXA-GD70 - 1.dio

Kao što smo u uvodu spomenuli, već je duže vremena prošlo otkada nismo testirali jedan jači MSI-ev model matične ploče. Od prošlogodišnjeg launcha P55 ploča i zaokreta u filozofiji izrade vidljiv je pomak na bolje i u dizajnu i u kvaliteti. 890FXA-GD70 je perjanica MSI-eve AMD ponude, a dolazi u narančasto bijeloj kutiji na kojoj su jasno naznačene sve podržane tehnologije. Stražnja strana nudi više informacija pa tako saznajemo da ploča spada u Gaming seriju, te kako je korištena poznata Dr.MOS tehnologija.

Ploča je unutar kutije smještena u zaseban karton te u antistatičku vrećicu. Osim nje tu je i vrlo bogati bundle u obliku iscrpnih korisničkih uputa, uputa za korištenje Control Center aplikacije, zatim CD-a sa aplikacijama i upravljačkim programima te plakata sa osnovnim instalacijskim uputama. Sa hardverske strane tu su četiri SATA kabela, dva SATA power kabela, jedan IDE kabel, USB 2.0 bracket, M konektori za front panel te CrossFire mostić. Sve potrebno za instalaciju i korištenje je dakle tu.

Crni PCB i kombinacija plavih, crnih i bijelih utora čine ovu ploču elegantnom u izgledu što je dodatno naglašeno aluminijskim hladnjacima sa plavim natpisima. U odnosu na neke prijašnje prenakićene MSI ploče ovo je veliki napredak. Raspored komponenata na ploči je manje više standardan i lako se snaći. Zbog velike količine utora i elektroničkih komponenata djeluje prenatrpano, no zapravo je vrlo pregledna jednom kada ju primite u ruke i sve je uredno raspoređeno. Kvaliteta izrade i korištenih elemenata je na visokom nivou kako to i priliči jednoj high-end matičnoj ploči. MSI donosi i neka zanimljiva riješenja koja ćemo pobliže upoznati kasnije u tekstu, a sada pogledajmo specifikacije.

Specifikacije MSI 890FXA-GD70

Podržani procesori

AMD Socket AM3 ;Phenom II /Athlon II /Sempron 100 serije procesora do 140W TDP;

5.2 MT/s HyperTransport FSB

Čipset

AMD 890FX + SB850

Memorija

4 x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 2133(O.C.)/1800(O.C.)/1600(O.C.)/1333 ECC,Non-ECC,Un-buffered

Utori za proširenja

5 PCI Express 2.0 utora:

- PCI_E1 podržava PCIE x16 (kada je PCI_E3 prazan)
- PCI_E5 podržava PCIE x16 (kada je PCI_E6 prazan)
- Za instalaciju dvije grafičke kartice koriste se PCI_E1 i PCI_E5 utori
- PCI_E3 i PCI_E6 podržavaju PCIE x8
- Ukoliko se instaliravaju četiri kartice u PCI_E1, E3, E5 i E6 utore, tada će se njima brzina automatski podesiti sa x16/ x0/ x16/ x0 na x8/ x8/ x8/ x8
- PCI_E4 podržava PCIE x4 brzinu

1 x PCIe 2.0 x1 utor
1 x PCI utor

Multi-GPU podrška

Podrška za ATI CroossfireX (dual @ x16, tripple @ x16/x8/x8, quad @ x8/x8/x8/x8)

Pohrana podataka

AMD SB850:

- 6x SATA 6Gb/s (RAID 0,1,5 i 10)

JMicron JMB363:

- 1x SATA 3Gb/s (SATA 7)

- 1x eSATA 3Gb/s/ USB 2.0 kombo

- 1x IDE (Ultra DMA 66/100/133)

LAN 2x Realtek PCI-E GbLAN controller 8111DL
Audio Realtek ALC889 8-kanalni HD zvuk
Interni konektori - 1 x ATX 24-pin power connector
- 1 x ATX 8-pin 12V CPU power connector
- CPU x 1 / System x 4 FAN connectors
- 1 x Front panel audio connector
- 1 x Front panel connector
- 1 x Chassis intrusion switch connector
- 3 x USB 2.0 connectors
- 6 x Serial ATA III connectors
- 1 x Serial ATA II connector
- 2 x IEEE1394 connectors
- 1 x ATA133 HD connector
- 1 x Serial port connector
- 1 x Power button
- 1 x Reset button
- 1 x OC Dial button
- 1 x OC Dial knob
- 1 x Green Power button
- 1 x Debug LED button
- 1 x Clear CMOS jumper
- 1 x SPDIF-out connector
- 1 x TPM module connector
USB

NEC USB3.0 kontroler:

- 2 x USB3.0 porta (plavi vanjski)

SB850:

- 12x USB2.0 portova

Firewire

VIA VT6315N

-2 unutarnja x 1394a porta

BIOS 16Mb AMI BIOS
Format - ATX FF: 30.5 cm x 24.5 cm
Softver

- Winki
-
Control Center

-
i-Charger
-
HDD Backup
-
MSI Live Update
-
AutoBoot

Na standardnom mjestu iza stražnjeg I/O panela, uz ostale elektroničke komponente nalaze se osam pinski +12V konektor i tro pinski konektor za sistemski ventilator. Prostora između stražnjeg I/O panela i duguljastog aluminijskog hladnjaka PWM dijela ima sasvim dovoljno i osam pinski konektor nije problem prikopčati ni kada je hladnjak CPU-a montiran. Kada smo se dotakli hladnjaka PWM dijela recimo da je on aluminijski, da ujedno hladi i northbridge te da kroz njega ide duga plosnata toplovodna cijev koja se proteže sve do southbridgea i njegovog niskoprofilnog aluminijskog heatsinka. Rashladni sistem je solidan, a tek pri dugotrajnim opterećenjima i overclockingu se hladnjaci zagriju na više temperature. Na ploču je montiran pomoću vijaka sa donje strane kojima silu pritezanja određuju malene oprugice. Kada skinemo rashladni sistem otkriva nam se pogled na pet Dr.Mos čipova Renesas Technologya, koji u sebi sadrže gornje i donje MOSFET-e te Driver IC. Ovi čipovi oznake R2J20604NP najnovija su inkarnacija Dr.MOS-a koja radi na 3.3V, a kako se MSI hvali jedan čip zamjenjuje četiri standardna MOSFET-a. Strojom ih napajaju Hi-c kondenzatori, smješteni tik ispred prigušnica. Prostora oko socketa ima dovoljno i za najveće hladnjake. Njih je ipak potrebno montirati tek kada smo na mjesto postavili memorijske module. Naponska kontrola DRAM-a je dvofazna. Tik ispred plavih utora, a na samome rubu ploče svoje je mjesto pronašao i 24-pinski ATX konektor.

Na južnom dijelu ploče najprije uočavamo pet PCIe utora čije smo načine rada opisali u specifikacijama ploče. Mi samo možemo dodati kako je nespretno izvedeno korištenje dual CFX konfiguracije jer da bi obje kartice radile u full x16 brzini moraju se popuniti poprilično razdvojeni PCIe 1 i PCIe 5 utori. MSI je mislio na to i priložio produženi CFX mostić, no nekako ipak smatramo da su mogli iskoristiti bliži utor. Uz njih tu su i jedan PCIe x1 utor smješten između PCIe 1 i PCIe 2 utora, te PCI utor smješten iznad PCIe 6 utora. Ispred uora se odozgo prema dolje nalaze NEC-ov USB3.0 kontroler, zatim dva Realtekova RTL8111DL mrežna kontrolera, pa VIA-in Firewire kontroler, te Realtekov ALC892 audio kontroler. Na samom jugu su smješteni interni Firewire i USB konektori dok kojih je JBAT1 jumper za pražnjenje BIOS-a. Iza PCI-e utora na malo nepreglednom mjestu (ukoliko je PCIe 5 utor popunjen) nalazi se LED dijagnostika. Desno od nje se smjestio Fintekov super I/O kontroler, do kojega je smještena baterija. Na samom dnu ploče se nalaze tipke osjetlive na statički elektricitet za GreenPower funkciju, zatim OC Dial tipka sa pripadajućim joj potenciometrom za podizanje i spuštanje FSB frekvencije te Reset i PowerOn tipka. Smatramo kako je ovo vrlo dobro rješenje jer nema potrebe za dodatnim komponentama, a u praksi funkcionira odlično. Iznad ranije spomenute baterije, nalazi se SB850 southbridge a desno od njega je JMicronov kontroler, koji kontrolira plavi vertikalno postavljeni SATA 7 utor i horizontalno postavljeni IDE utor. Bijeli, horizontalno orijentirani SATA konektori (6Gbps) su kontrolirani od strane southbridgea. S ovim završavamo pregled layouta ploče, a naglasimo samo kako su diljem ploče "razbacane" LE diode koje signaliziraju razne funkcije ploče kao i upotrebu pojedinih faza PWM-a (četiri za CPU faze su iznad memorijskih utora, dvije za memoriju su pored prigušnice tik do memorijskih utora, dvije za SB faze su desno od prvog PCIe utora, svaka tipka na donjem dijelu ploče ima svoju signalnu LED-icu baš kao i HDD čija se signalna ledica nalazi ispod baterije). U svakom slučaju, MSI se izvedbom ove ploče potrudio zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike.

I/O stražnji panel:

  • 5x USB 2.0
  • 2x USB3.0 (ujedno i USB 2.0)
  • 1x PS/2 za tipkovnicu
  • 1x PS/2 za miša
  • 1x BIOS Reset gumb
  • 1x optički SPDIF izlaz
  • 1x koaksijalni SPDIF
  • 1x eSATA / USB 2.0 Combo port
  • 2x RJ45 porta
  • 6x audio izlaza 7.1 zvučne kartice

MSI 890FXA-GD70 - 2.dio

Od inih aplikacija koje MSI isporučuje sa pločom najkorisnija je Control Center, pomoću koje možemo nadzirati rad same ploče te podešavati razne opcije. Tu je i funkcija naprednog overclockinga, ali i OC Genie dio koji nam se baš i nije svidio. Ploča se pri korištenju OPC Geniea u BIOS-u znala smrznuti, a aplikacija pod Windowsima smrzavati. Brzo smo odustali od ove opcije i koristili isklučivo BIOS za mijenjanje bilo kakvih postavki. Za nador rada je ova aplikacija ok, no na svemu ostalom MSI još mora poraditi. Od ostalih aplikacija tu je i-Charger koji služi za kontrolu USB-a prilikom punjenja raznih "i" uređaja, zatim doro poznati Winki koji je zaseban OS pomoću kojega je moguće koristiti osnovne internet aplikacije bez podizanja OS-a, zatim solidan softwer za backup HDD-a i LiveUpdate te AutoBoot softveri. Ovaj posljednji nam se svidio jer može kontrolirati automatsko paljenje PC-a, simulirati budilicu te vrđiti automatski login u OS. Sve u svemu solidan paket softvera, od kojih na nekima još treba raditi.

AMI-ev BIOS poznatog layouta za MSI je malo prilagođen, tj. dodani su njima svojstveni odjeljci. U lijevom stupcu tu je GreenPower, a u desnom Cell Menu, M-Flash te Overclocking Profile. Kada uđemo u Cell Meni otvara nam se mnoštvo mogućnosti za igranje sa postavkama procesora, memorije i ploče. Odmah je na prvi pogled jasno kako je riječ o BIOS-u namijenjenom overclockerima. Između mnoštva opcija za procesor, memoriju, promjenu napona izdvojili bi mogućnost kontrole Turbo funkcije, mogućnost otključavanja dodatnih jezgri (kod procesora koji to mogu) te mogućnosti paljenja ili gašenja jezgri procesora. uz to tu je i OC Genie koji sam određuje maksimalni takt FSB-a i na taj način overclockira sistem, te OC Dial funkcija u kojoj možemo odrediti kojim inkrementim podižemo FSB frekvenciju pomoću vanjskog OC Dial potenciometra (mogućnosti su 1 do 10MHz po 1MHz). Ova nam se funkcija radi korektno i koristili smo ju kod finog "štelanja" brzine procesora. Mogućnosti za promjenu napona ima na pretek, a sve vrijednosti možete vidjeti niže u tablici.

Overclocking Profile dio nam omogućuje pohranu šest "slika" BIOS-a što je i više nago dovoljno. Mi smo iskoristili tri mjesta, jedno za defaultne postavke, jedno za maksimalni takt procesora i jedno za maksimalni FSB. Oz svaku sliku moguće je napisati i njeno ime. M Flash funkcija omogućuje flashanje BIOS-a ili učitavanje drugog sa USB memorije. Posljednja funkcija je GreenPower u kojoj možemo podesiti kontrolu nad fazama napajanja, a u funkciju ju pozivamo dodirom GreenPower "gumba" na PCB-u.

890FXA-GD70 (dostupni naponi)
CPU VDD napon

1.1 - 1.45V (u intervalima po 0.0125V)

CPU-NB VDD NB napon 1.1 - 1.45V (u intervalima po 0.0125V)
CPU napon 0.681 - 2.296V (u različitim intervalima)
CPU-NB napon 0.83 - 1.78V (u različitim intervalima)
CPU PLL napon 1.702 - 3.132V (u intervalima po 0.01V)
CPU DDR-PHY napon 0.7 - 1.83V (u intervalima po 0.01V)
DRAM napon 0.978 - 2.485V (u intervalima po 0.006 V)
DDR Vref napon 0.49 - 1.166V (u intervalima po 0.006V)
DDR VTT napon

0.49 - 1.166V (u intervalima po 0.006V)

NB napon

0.884 - 1.393V (u intervalima po 0.005V)

NB PCI-E napon 1.136 - 3.974V (u intervalima po 0.034V)
HT Link napon

0.8 - 1.83V (u intervalima po 0.01V)

SB napon

0.95 - 1.58V (u intervalima po 0.03V)

Vidimo kako je moguće podesiti mnoštvo vrijednosti napona koji su manje ili više bitni za overclocking. Raspon vrijednosti je solidan, a primjetili smo kako je nešto niži nego kod konkurentske Crosshair IV Formula ploče. Ona je svojim rasponom više okrenuta overclockerima koji koriste ekstermno hlađenje (no, nije da to ne može biti slučaj i sa ovim modelom). Bilo kako bilo, sa opisom smo ploče gotovi i prijeđimo na konkretne testove.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem:

Test sistem :: Hardware
Platforme

MSI 890FXA-GD70,

BIOS: 1.6;

DFI UT- X58-T3eH8

Gigabyte P55A-UD4

Procesor(i)

AMD Phenom II X6 1055T

AMD Phenom II X6 1090T;

AMD Phenom II X4 965;

Intel Core i7-920;

Intel Core i7-980X;

Intel Core i7-875K;

Intel Core i7-655K

Memorija

G.Skill 2 x 2GB PC3-10600;

Kingmax 3 x 2GB PC3-10600

Grafičke kartice

Gigabyte Radeon HD5870 SOC

Driveri: Catalyst 10.5;

Zvučna kartica

On Board

Hard disk(ovi)

Hitachi Deskstar 500GB SATA II

Napajanje Thermaltake ToughPower 1200W
DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit
Chipset datoteke

AMD Chipset Driver for WinVista-64Bit

DirectX verzija 11
3D Mark Vantage Performance
Heaven Benchmark

v2.0, High, Tesselation Normal

wPrime

v2.00

7-Zip

v. 4.65

Cinebench

Release 11.5

Lavalys Everest

Ultimate Edition v.5.30.1900

MS Excel 2007
x264 Benchmark v.2.0 - 0.59.819
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

Benchmark demo

- High, DX10.1, 4xMSAA

Far Cry 2

v 1.02

- Ultra High details, SM4.0

 

Način testiranja i overclocking

Testna platforma se sastojala od 890FXA-GD70 ploče te 1055T procesora. Sa AMD strane, procesor smo usporedili sa ranije testranim Phenom II X6 1090T procesorom i Phenomom II X4 965. Sa intel strane bili su tu nedavno testirani 875K i 655K procesori, te i7-920 i i7-980X modeli. Kada je riječ o 875K i 655K procesorima ostavili smo i njihove overclockirane rezultate kako bi ih mogli usporediti sa overclockiranim Phenomom II X6 1055T. Testovi su bili klasični, mješavina sintetike i real-life situacija sa tri igre. Grafička karica je bila moćna Gigabyteova HD5870 SOC. Procesor je hladio Noctuin hladnjak, a između je bila Noctuina pasta. Ova kombinacija je zaslužna za dosta dobrih overclocking rezultata pa smo se nadali kako će tako biti i ovaj puta.

I stvarno, nismo se prevarili. Nakon nekoliko sati podešavanja i testiranja stabilnosti došli smo do zacrtanog cilja - 4GHz. Za to je bilo potrebno oko 1.35V procesoru (CPU-Z je krivo očitavao 1.3V) i 286 x 14. Ne trebamo spominjati kako smo ga bootali i na 295 x 14, no najstabilnijim se pokazao baš na 4004.2MHz. Ploča se pokazala kao izvrstan overclocker, a to je dokazala i maksimalnim stabilnim FSB-om od impresivnih 350MHz. Konkurentska je ASUS-ova ploča došla do 325MHz no sa drugim procesorom. Bilo kako bilo, odličan posao za MSI jer smo do ovoga solidnog rezultata došli bez velike muke. S druge strane, OC Genie je za maksimalni FSB odredio 243MHz pa bi i njega mogli smatrati upotrebljivim da nije bilo povremenih smrzavanja ploče. To je ipak nešto na čemu će MSI morati dodatno poraditi.

Rezultati testova - 1.dio

3DMark Vantage

CPU Score
Intel Core i7-875 @ OC
25212
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
20397
  
Intel Core i7-875K
19682
  
Phenom II X6 1090T
16322
  
AMD Phenom II X6 1055T
14565
  
Intel Core i5-655K @ OC
12426
  
Phenom II X4 965
11828
  
Intel Core i5-655K
9711
  
 
065001300019500260
00
 

Za početak sintetika koja solidno zna ispitati mogućnosti višejezgrenih procesora. 1055T procesor se pokazao solidnim i očekivano je zasjeo na mjesto ispod bržeg i skupljeg 1090T. Intelov je 875K procesor pak s druge strane u ovome testu nadmoćniji i pri tvorničkom i pri overclockiranom taktu.

7-Zip

Score (MIPS)
Intel Core i7-980X
30322
  
Intel Core i7-875 @ OC
22491
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
22445
  
Phenom II X6 1090T
17839
  
Intel Core i7-875K
17642
  
AMD Phenom II X6 1055T
15829
  
Intel Core i7-920
15390
  
Phenom II X4 965
11417
  
Intel Core i5-655K @ OC
11257
  
Intel Core i5-655K
8877
  
 
076001520022800304
00
 

1055T je na tvorničkom taktu oko 11% sporiji od 875K modela, no kada je overclockiran, vrlo lako ga dostiže. Šest overclockiranih jezgri ovdje pokazuje svoju moć.

Cinebench R11.5

CPU (pts)
Intel Core i7-980X
9,15
  
Intel Core i7-875 @ OC
7,11
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
7,11
  
Phenom II X6 1090T
5,72
  
Intel Core i7-875K
5,46
  
AMD Phenom II X6 1055T
4,98
  
Intel Core i7-920
4,51
  
Phenom II X4 965
4,03
  
Intel Core i5-655K @ OC
3,66
  
Intel Core i5-655K
2,79
  
 
0 2 4 6 81
0
 

Ponovno ista priča i 1055T je za oko 10% sporiji od 875K procesora, no kada overclockiramo ta predost pada na nulu i rezultat im je identičan. U oba ova testa vidimo kako je 1090T brži između 12 i 15% od jeftinijeg brata.

MS Excel

Big Number Crunch (s)
Intel Core i7-980X
2,699
  
Intel Core i7-875 @ OC
3,245
  
Intel Core i7-875K
4,352
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
4,79
  
Intel Core i7-920
5,066
  
Phenom II X6 1090T
6,037
  
Intel Core i5-655K @ OC
6,318
  
AMD Phenom II X6 1055T
7,348
  
Intel Core i5-655K
8,205
  
Phenom II X4 965
10,654
  
 
05,51
1
 
Monte Carlo (s)
Intel Core i7-980X
8,439
  
Intel Core i7-875 @ OC
10,624
  
Intel Core i7-875K
13,791
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
14,836
  
Intel Core i7-920
16,911
  
Phenom II X6 1090T
18,58
  
AMD Phenom II X6 1055T
20,842
  
Intel Core i5-655K @ OC
21,715
  
Intel Core i5-655K
28,267
  
Phenom II X4 965
29,842
  
 
0153
0
 

Office testovi su nešto što leži Intelovim procesorima pa ovakav rezultat ne čudi. 1055T je za oko 20% slabiji od 1090T, te za oko 70% slabiji od 875K, što se smanjuje na oko 50% kada su oba overclockirana.

wPrime

1024M Time (s)
Intel Core i7-980X
146,734
  
Intel Core i7-875 @ OC
189,225
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
200,446
  
Intel Core i7-875K
248,106
  
Phenom II X6 1090T
254,36
  
AMD Phenom II X6 1055T
285,745
  
Intel Core i7-920
290,38
  
Phenom II X4 965
339,956
  
Intel Core i5-655K @ OC
348,396
  
Intel Core i5-655K
471,386
  
 
012024036048
0
 

I tu 1055T pokazuje slične preformanse kao i u prva dva testa. Za oko 12% je slabiji od 1090T, te za oko 15% od 875K. Kada su oba overclockirana razlika se smanjuje na oko 6%.

x.264 Benchmark

Score (fps)
Intel Core i7-980X
105,64
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
101,81
  
Intel Core i7-875 @ OC
101,8
  
Phenom II X6 1090T
83,5
  
Intel Core i7-875K
81,16
  
Phenom II X4 965
77,55
  
AMD Phenom II X6 1055T
75,64
  
Intel Core i5-655K @ OC
74,66
  
Intel Core i7-920
71,49
  
Intel Core i5-655K
57,81
  
 
05310
6
 

Za razliku od Excela, ovaj test malo bolje leži AMD-ovim procesorima. Tako po prvi puta vidimo da je overclockirani 1055T brži od overclockiranog 875K procesora. Na tvorničkom taktu za 1090T zaostaje za oko 10%, a za 875K oko 7%.

Rezultati testova - 2.dio

Far Cry 2

Minimum - 1920x1200 (4xAA, 16xAF)
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
37,94
  
Intel Core i5-655K
36,39
  
AMD Phenom II X6 1055T
33,81
  
Intel Core i7-875K
33,48
  
Intel Core i7-980X
32,97
  
 
030609
0
 
Average - 1920x1200 (4xAA, 16xAF)
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
84,75
  
Intel Core i5-655K
81,06
  
AMD Phenom II X6 1055T
80,89
  
Intel Core i7-980X
79,16
  
Intel Core i7-875K
78,92
  
 
030609
0
 

Igre su sasvim drugi teritorij i iz nekih prijašnjih članaka znamo kako su tu AMD-ovi procesori ravnopravni sa Intelovima, a u nekim ih slučajevima i prestižu. Dobri stari FC2 kao jedini DX10 pripadnik se pokazao kao ljubitelj 1055T procesora koji u oba slučaja (minimum i prosjek) pobjeđuje 875K.

Heaven Benchmark v2.0

Minimum - 1920x1200 (4xAA, 16xAF)
Intel Core i7-875K
17,4
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
14,2
  
Intel Core i7-980X
13,2
  
Intel Core i5-655K
12,5
  
AMD Phenom II X6 1055T
5,4
  
 
010203
0
 
Average - 1920x1200 (4xAA, 16xAF)
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
29,5
  
Intel Core i5-655K
29,1
  
AMD Phenom II X6 1055T
29,1
  
Intel Core i7-980X
28,7
  
Intel Core i7-875K
28,6
  
 
010203
0
 

Ovaj benchmark jako opterećuje grafički podsistem ali i procesor tu igra bitnu ulogu. Vidimo kako iz nepoznatog razloga 1055T trpi na minimalnom broju sličica u sekundi, dok je u prosjeku vrlo solidan. Kada overclockiramo sve sjeda na svoje mjesto, no 875K je na minimumu neuhvatljiv.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

Minimum - 1920x1200 (4xAA, 16xAF)
Intel Core i7-875K
29,5
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
28,65
  
Intel Core i7-980X
27
  
Intel Core i5-655K
27
  
AMD Phenom II X6 1055T
19,48
  
 
01122334
4
 
Average - 1920x1200 (4xAA, 16xAF)
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
43,85
  
AMD Phenom II X6 1055T
42,75
  
Intel Core i7-980X
42
  
Intel Core i5-655K
42
  
Intel Core i7-875K
41,75
  
 
01122334
4
 

I posljednji grafički test pokazuje probleme sa minimalnim brojem sličica u sekundi kod 1055T na tvorničkom taktu, dok je na povišenom taktu sve u redu. Prosjek je s druge strane najbolji u oba slučaja.

Potrošnja

Idle (W)
Intel Core i5-655K
100
  
Intel Core i7-875K
127
  
AMD Phenom II X6 1055T
127
  
Intel Core i7-980X
140
  
Phenom II X4 965
158
  
Phenom II X6 1090T
161
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
163
  
Intel Core i7-920
199
  
 
010020030040
0
 
Load (W)
Intel Core i5-655K
150
  
Intel Core i7-875K
203
  
AMD Phenom II X6 1055T
254
  
Intel Core i7-980X
271
  
Intel Core i7-920
274
  
Phenom II X6 1090T
277
  
Phenom II X4 965
285
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
362
  
 
010020030040
0
 

Sistem temeljen na 1055T procesoru za oko 50W više troši od onoga na 875K. Kada overclockiramo ionako povišena potrošnja još raste u nebo. Mjerenje je vrđeno za vrijeme trajanja OCCT CPU testa tako da grafika u ovome slučaju nije bila optrećena (da je bila potrošnja bi bila znatno veća za sve sisteme).

Zagrijavanje

Idle (°C)
AMD Phenom II X6 1055T
20
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
25
  
 
020406
0
 
Load (°C)
AMD Phenom II X6 1055T
40
  
AMD Phenom II X6 1055T @ 4.0GHz
53
  
 
020406
0
 

U skladu sa potrošnjom raste i temperatura, a vidimo kako je naš hladnjak to sve držao pod kontrolom. Ipak, razlika od 13°C nam govori kako je za overclocking ovoga procesora potrebno imati moćan hladnjak.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Već pri testu 1090T procesora i Asusove Crosshair IV Formula ploče uvidjeli smo kako AMD ima odličnog konja za utrku sa Intelom. Vrlo dobar procesor uparen sa istim takvim čipsetom postaje vrlo poželjna kupovina. U slučaju 1055T modela i ove MSI 890FXA-GD70 ploče to se samo dodatno potvrđuje. 1055T je za oko 10 - 12% sporiji od 1090T procesora dok istovremeno košta i do 40% manje. U hrvatskim dućanima informatičke opreme cijena mu je između 1500 i 1750 kuna, dok se za 1090T traži između 2400 i 2600 kuna. Tko ima mogućnost neka kupuje vani jer je cijena u Njemačkoj oko 190 € za 1055T, te oko 290 € za 1090T. Samo za usporedbu, Intelov Core i7-875K košta oko 335 € u Njemačkoj, a u Hrvatskoj ih još nema. 1055T je od oba ova procesora slabiji i do 15% što debelo nadoknađuje pri overclockingu. Kao što smo vidjeli u našem prijašnjem članku, 1090T nije ništa bolji overclocker, osim što je u njegovom slučaju postupak malo lakši zbog otključanog množitelja.

Da overclocking ovoga procesora također može biti jednostavan pokazuje vrlo dobra MSI-eva 890FXA-GD70 ploča. MSI je definitivno napravio veliki iskorak u filozofiji izrade ploča, sa pozitivnim odmakom u kvaliteti. U vrlo je malo točaka ovo lošija ploča od vrhunske Asusove Crosshair IV Formule. Layout je vrlo dobar uz tek neke sitnije nelogičnosti, opremljenost izvrsna, kvaliteta izrade i korištenih materijala također, a po dosta je detalja ova ploča posebna. Svidjele se su nam se tipke osjetljive na dodir, OC Dial kotačić, LED dijagnostika, te LED signalizacija pojedinih funkcija. Overclocking potencijal je odličan, a BIOS pregledan i pun opcija. Raspon i visine napona nisu na razini Asusovog konkurenta pa će ekstremni overclockeri radije birati nju, no 890FXA-GD70 ipak nudi i više nego što je realno potrebno. Kada znamo da je bundle također izdašan, teško je ne uzeti u obzir da je ovaj model na našem tržištu za oko 100 kuna jeftiniji od Asusovog. Cijena ove ploče se kreće između 1650 i 1770 kuna. Jedina stvar koja malo kvari ukupan dojam je neusavršeni softver i nestabilni OC Genie na kojima MSI još mora poraditi. Tko slaže računalo visokih performansi a i voli overclockirati, stvarno nema razloga okretati pogled od AMD-a, a pogotovo ne od ove kombinacije procesora i ploče.

 

Conclusion

When we tested the Phenom II X6 1090T processor and the Asus Crosshair Formula IV motherboard it was clear that AMD has a good horse for the race with Intel. Very good processor paired with the very good chipset easily became a very desirable purchase. In the case of the 1055T model and MSI 890FXA GD70 motherboard that became even more obvious. 1055T is about 10-12% slower than the 1090T with up to 40% lower price. In the Croatian stores its price is between 1500 and 1750 kunas, while in the 1090T costs between 2400 and 2600 kunas. Whoever can it is even cheaper to buy them in Germany - about 190 € for the 1055T, and about 290 € for the 1090T. Just for comparison, Intel's Core i7-875K will costs about 335 € in Germany. 1055T is slower up to 15% of both 1090T and 875K, but they even out if we overclock. As we saw in our previous article, the 1090T is no better overclocker, except that in his case overclocking is a bit easier process (unlocked multiplier).

But as we have seen in this article, overclocking this CPU can be a fairly easy process if you have a good board like we did. MSI`s 890FXA-GD70 proved to be great, and they have definitely made a big step forward in the philosophy of making motherboards, as with a positive shift in quality. In a very few points this is a weaker board than Asus`s great Crosshair IV Formula. Layout is very good (with only a few flaws); it has excellent features, quality of workmanship and materials and a lot of special details. We liked the touchable keys, OC Dial wheel, LED diagnostics and LED signaling of certain functions. Overclocking potential is excellent and the BIOS is full of options. Voltage ranges are a bit wider with Asus`s board and extreme overclockers will prefer to choose that board, but 890FXA-GD70 also offers more than what is reasonably necessary. When we know that the bundle is also rich it is difficult not to consider that this model is 100 kunas (about 14 €) cheaper than Crosshair IV Formula. The price of this board is between 1650 and 1770 kunas (225 - 240 €) here in Croatia. The only thing that slightly spoils the overall impression is the software and unstable OC Genie function. MSI still has some improvements to do. To sum up, whoever is building a high-performance computer and likes to overclock, there is really no reason to turn away from AMD and certainly not from combination we tested today.