asrock_z590_extreme_1 asrock_z590_extreme_2

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom napojnom jedinicom, s tri M.2 socketa, USB 3.2 Gen 2 portovima, Dragon 2,5 Gbps LAN-om i zanimljivim nosačem grafičke kartice.

asrock_z590_extreme_3

Uz ovu Extreme ploču, ASRock pakira četiri SATA kabela, nekoliko setova vijaka za M.2, korisni nosač za grafičku karticu, knjižice s uputstvima za instalaciju hardvera i odvojeno za softver, te medij s upravljačkim programima i aplikacijama. Moglo je to i malo bogatije za jednu Extreme verziju.

asrock_z590_extreme_4

ASRock je kao i ostatak Intelovih partnera osvježio kompletnu liniju svojih matičnih ploča i predstavio 15 modela. Z590 Extreme je u gornjem segmentu ponude, samo ispod Extreme WiFi, Taichi i OC Formula modela. Ipak, u opremi i mogućnostima i nije toliko ekstremna kao što to ime sugerira. Ploča je nasljednica Z490 Extreme4 modela iz prošle generacije i u odnosu na nju je malo konzervativnijeg izgleda, no poboljšanih mogućnosti što uključuje i moćniju napojnu jedinicu. Za razliku od konkurencije, ASRock je išao na malo jednostavniji i konzervativniji dizajn, uz upotrebu materijala koji su malo manje premium. Jasno, u ovoj cjenovnoj klasi od oko 200 € ne možemo ni očekivati čuda.

asrock_z590_extreme_5

Pločom dominiraju crni tonovi, s pojedinim plavim naglascima, no puni će te dojam dobiti tek kada ploču uključite i kada zasjaju sve njene LED-ice – a ima ih dosta. U ASRocku su se kao što smo rekli držali jednostavnije forumule izrade, pa nema velikih aluminijskih komada hladnjaka koji pokrivaju i čipset i M.2 slotove, nego su to sve zasebni jednostavni hladnjaci. PCB je vrlo sličan kao i kod Z490 Extreme4 verzije ploče, no s tek malo drugačijim layoutom, koji je solidno osmišljen i nema većih nelogičnosti. Zamjerka jedino ide na premali broj 4-pinskih konektora u prostoru oko socketa, gdje su ih samo dva. Ukupno ih je na ploči šest, što je dovoljno, no veća je koncentracija na dnu.

asrock_z590_extreme_6

Oko LGA1200 ležišta su se smjestili aluminijski hladnjaci na VRM komponentama, a na onom bočnom se nalazi i plastični pokrov koji čini integralni dio s aluminijskom zaštitom stražnjih I/O portova. VRM hladnjaci su spojeni debelom toplovodnom cijevi i dosta su povećani u odnosu na prethodnu generaciju zbog ipak moćnije napojne jedinice. Oko socketa ima dovoljno mjesta za svaki tip hladnjaka, s tim da će onima koji imaju veće vanjske ventilatore isti stršati bilo da su sprijeda iznad memorijskih slotova, ili straga na VRM hladnjaku i plastičnom pokrovu.

asrock_z590_extreme_7 asrock_z590_extreme_8

Skidanjem plastičnog pokrova vidimo kako točno izgleda VRM hladnjak koji je dovoljno masivan i efikasan. On pokriva 12 + 2 faznu VRM jedinicu, i termalnim podloškama nasjeda na integrirane MOSFET-e, te na sjevernom dijelu i na 60-amperske prigušnice. Ispred prigušnica su Nichiconovi 12K solid kondenzatori. Kontroler je Richtekov RT3609BE koji je 6+2 fazni, što znači da su faze poduplane, a doubler je Renesasov RAA229001. Svih je 14 faza izvedeno uz pomoć Vishayevih SiC654 integriranih MOSFET-a od kojih je svaki u stanju dati 50 Ampera struje. To znači kako je riječ o 700-amperskoj jedinici koja bi u teoriji mogla podnijeti i ekstremniji overclocking. No, u praksi se nije najbolje snašla s našim i9-19850K jer procesor ni overclockiran, tj. zaključanog množitelja na 50x nije mogao održavati 5.0 GHz frekvenciju.

asrock_z590_extreme_9

Podrška za memoriju je standardna DDR4 brzina do 4.800 MHz kada overclockiramo i maksimalnoga kapaciteta do 128 GB. Naravno, ako koristimo procesor 10. Core generacije tada memoriju možemo overclockirati “samo do” 4.666 MHz. Proizvođač se hvali 15-mikronskim pozlaćenim kontaktima u slotovima, a jedna od stvari koju isto ponosno ističu je korištenje 2oz bakra u vodovima u PCB-u. Desno od memorije su se smjestili 4-pinski konektor za ventilator, dva LED headera, Power i Reset tipke, 24-pinski ATX konektor, interna USB 3.2 Gen 2 utičnica (20 Gbps), te interna USB 3.0 utičnica (i ASMedijin 1074 kontroler u blizini). S lijeve strane memorijskih utora nalazi se još jedan 4-pinski konektor za ventilatore.