asrock_z690_steel_legend_1 asrock_z690_steel_legend_2

Danas je pred nama ASRockova Z690 Steel Legend ploča koja podržava DDR 4 memoriju premda to zapravo nigdje u imenu ne naslućuje. Zapravo, ASRock je to izbjegao kod svih svojih Z690 ploča pa dobro trebate proučiti model koji želite kupiti. Steel Legend je ploča iz nižeg cjenovnog segmenta, a donosi uobičajenu količinu opreme i zimski maskirni dizajn PCB-a, te izraženije RGB LED osvjetljenje.

Pakiranje je standardno za ASRockove ploče. U mekom vanjskom omotu na kojem se nalaze grafike i bitni podaci o proizvodu, nalazi se tvrda kartonska kutija. Unutar nje je ploča odlično zaštićena u stiropjeni i debeloj antistatičkoj vrećici. U bundleu se nalazi medij s upravljačkim programima i aplikacijama, brzi instalacijski vodič za korisnike, dva SATA kabela, tri M.2 vijka, dva odstojnika za M.2 sockete i jedan držač ili podupirač za grafičke kartice.

asrock_z690_steel_legend_3

ASRock je zadržao vrlo sličan dizajn kao i kod prethodne generacije (Z590 Steel Legend) uz manje kozmetičke izmjene. Novost je malo drugačiji zimski maskirni dizajn PCB-a, te nešto osvježen dizajn aluminijskih hladnjaka, koji su sada i nešto veći – pogotovo oni na VRM jedinici. Zbog većih je zahtjeva za strujom novih procesora VRM jedinica doživjela promjene, pa je i hlađenje povećano kako bi se toplina bolje disipirala u okolinu. Ukupno gledano, dizajn je dobro pogođen, nije previše kičast i ploča će se dobro uklopiti kako u crna, tako i u bijela kućišta.

asrock_z690_steel_legend_4

Layout ploče, ili raspored elemenata po njoj je ostao u velikoj mjeri isti, s tek ponekom praktičnom izmjenom. Ono što je i dalje prisutno su dva vertikalna SATA konektora čega nismo ljubitelji. ASRock je bio primoran na ovakav dizajn zbog nosača grafičke kartice koji se montira na vanjsku stranu desno od horizontalnih SATA utora. Nisu mogli ići s duplim konektorima, jer bi tada to smetalo nosaču. Svi ostali konektori i headeri su smješteni uz rub ploče, a i smještaj je M.2 socketa pametno odmjeren.

asrock_z690_steel_legend_5

Prostora oko LGA1700 socketa ima dovoljno, a većinu prostora oko njega zauzima VRM jedinica i njeni hladnjaci. ASRock ovdje nije komplicirao i koristili su jednostavne aluminijske hladnjake koji imaju solidnu rashladnu površinu s mnoštvom rebara, ali i velikim šupljinama. Kako će se to ponašati u praksi, tj. kakve će biti temperature pod opterećenjem vidjet ćemo čim upogonimo naš i9-12900K procesor.

asrock_z690_steel_legend_6

Zanimljivo je da je stara Z590 Steel Legend imala 14-faznu, a ova nova Z690 Steel Legend ima 13-faznu napojnu jedinicu. Korišteni su Dr.MOS elementi, tj. 13 je Vishayevih SiC654 50-amperskih faza, uz još jednu dodatnu fazu za iGPU koju čine odvojeni high i low-side MOSFET-i. Kontroler je Richtekov RT3628AE koji je 8-kanalni, pa tako zapravo dolazimo do činjenice da faze rade u paraleli dvije po dvije. Uz to korištene su i kvalitetne prigušnice, te crni solid kondenzatori.

asrock_z690_steel_legend_17

Pod punim se opterećenjem s i9-12900K procesorom VRM jedinica dosta zagrijava pa smo izmjerili vanjsku temperaturu od visokih 82,3°C, što je znatno više od onoga što smo mjerili na Asus i Gigabyte pločama. Očitanja temperatura na senzorima koje smo pratili uz pomoć HWInfo64 aplikacije bila krajnje nepouzdana. Procesor se pri tom zagrijavao do maksimalnih 97°C što je “normalno”, a koristili smo Alphacoolovo Eisbaer Aurora LT360 vodeno hlađenje. Prilikom overclockinga je temperatura išla još malo gore, no VRM jedinca je sve stoički podnosila. Ipak, možda bi pametnije uz ovu ploču bilo kombinirati neki slabiji model procesora od 12900K.

asrock_z690_steel_legend_7

Kao što smo već spomenuli, ploča podržava DDR 4 memoriju (znamo da kontroler Alder Lake procesora podržava i DDR 4 i DDR 5), a ta podrška ide do maksimalnih 128 GB i takta do 5.000 MHz prilikom overclockinga. Oko DIMM uzora su se smjestili uobičajeni konektori pa tu nalazimo dva 4-pinska za ventilatore (ukupno ih je na ploči sedam, što za ventilatore, što za vodenu pumpu), dva addressable LED headera, 24-pinski ATX konektor i USB 3.2 Gen 2×2 Type C port. Tu je i jedan od dva USB 3.2 Gen 1 Type A interna konektora koje kontrolira ASM1074 hub. Uz cijeli desni rub su s donje strane smještene LED-ice, a PCB ima prozirni S logo i Steel Legend natpis kroz koji to osvjetljenje dopire prema van.

asrock_z690_steel_legend_8 asrock_z690_steel_legend_9

Na donjoj desnoj strani ploče se smjestila audio jedinica na odvojenom dijelu PCB-a. U skladu s cjenovnim razredom ove ploče, CODEC je nešto stariji Realtekov ALC897. Podržava Nahimic audio softver, a svi su jackovi pozlaćeni. LAN kontroler je također Realtekov i to Dragon RTL8125BG koji je 2,5-gigabitni, s pratećim softverom koji nudi pametnu automatsku kontrolu propusnosti, praćenje prometa, optimizaciju prometa za streaming i igranje, te još niz tehnologija. Uz rub ploče su smješteni uobičajeni konektori i headeri, a ova ploča ima i tri PCIe x16 slota (od čega je gornji PCIe 5.0 x16, a donja da PCIe 4.0 x4), te dva PCIe Gen 3 x1 slota.