Asus Gladius Asus Gladius

Nakon dvije moćne ROG ploče, na red dolazi još jedan Asusov ROG proizvod no ovaj puta malo drugačiji. Riječ je naime o mišu koji je naravno namijenjen gamingu, a specijalno je prilagođen dešnjacima i FPS naslovima. Igrački nastrojen Gladius donosi optički senzor s 6400 dpi-a (Avago ADNS-S3988), ergonomski dizajn, izmjenjive Omron prekidače, te u potpunosti odvojene lijevu i desnu tipku. Uz to, miš ima mehanizam za odvajanje kabela, a u paketu uz njega dolaze dva različita USB kabela kao veza s računalom. Pakiranje je oslikano tipično za jedan ROG proizvod, a sa svih je strana moguće vidjeti detalje o proizvodu.

Asus Gladius Asus Gladius

Uz to, prednja strana kutije je odvojiva, pa kupac može vidjeti i sam proizvod. U pakiranju uz miša dolazi i zavidna količina opreme. Za početak tu su dva različita USB kabela, jedan glatki dužine 1 metar i jedan upleteni dužine 2 metra. Dalje, tu je torbica za prenošenje, dva dodatna Omron prekidača, četiri zamjenske nožice, dvije ROG naljepnice i naravno kratke upute za korištenje. Uz miša se koristi i Armoury softver za individualizaciju funkcija i spremanje profila, ali ga je potrebno skinuti s Asusovih stranica.

Asus Gladius Asus Gladius

Kako i sam proizvođač tvrdi, miš je ergonomskog dizajna i prilagođen je dešnjacima. Lijepo sjedi u ruci, a dobar grip osiguravaju lijeva i desna gumene stranice koje su inspirirane “šarama” starih Maya. Uz to, i površina kvalitetne plastike je prevučena mat premazom koji stvara određeni otpor klizanju. Na lijevoj se strani nalaze dvije tipke koje zbog svojeg dizajna reagiraju na klizanje palca (slide-to-press). Drugim riječima, palac možemo držati konstantno između dvije tipke i kliziti naprijed – nazad kako bi ih koristili. Kada tipke ne želimo koristiti, palac sam pada na gumu koja ga odlično drži. Kvaliteta materijala i izrade je općenito na visokom nivou i nakon više od mjesec dana intenzivnog korištenja, na Gladiusu se ne vide tragovi istrošenosti.

Asus Gladius Asus Gladius

Na prednjoj se strani s lijeva i desna nalaze dvije potpuno odvojene tipke, koje imaju zakrivljenu površinu kako bi prsti ugodno “ležali” na njima. Ispod tipaka su Omron D2FC-F-7N prekidači koji mogu izdržati 20 milijuna klikova, a u pakiranju uz miša dolaze i dva D2F-01F prekidača koji izdrže jedan milijun klikova. Promjena prekidača je jednostavna, a uključuje skidanje nožica miša, skidanje četiri vijka koji se nalaze ispod i zatim skidanje gornjeg poklopca. U sredini miš je gumeni scroll kotačić (Omron prekidač deklariran za 3 milijuna klikova), koji ima tri funkcije, a iznad njega je tipka za promjenu DPI nivoa u dvije vrijednosti. Kada tipku pritisnemo iznad nje se upali LED signalizacija kako bi znali u kojem smo modu. Na “leđima” miša se nalazi ROG logo koji svijetli u crvenim tonovima, a u softveru je moguće podesiti želimo li da trepće, konstantno svijetli ili ne svijetli uopće. Miš je dimenzija 126 x 67 x 45 mm (D x Š x V), te nepromjenjive mase od 116 grama. Mi smo navikli na malo teže miševe kao kompromis za svaku vrstu igre ili rada, no za konstantnu FPS igru je ova masa zapravo vrlo dobra.