asus_rapture_gt_axe16000_13 asus_rapture_gt_axe16000_14

asus_rapture_gt_axe16000_15 asus_rapture_gt_axe16000_16

GT-AXE1600 “vrti” operativni sustav baziran na Linuxu, a sučelje je jako dobro poznato iz ostalih ROG gaming routera. Jasno, možete mu pristupiti i putem komandne linije, ali i mobilne aplikacije. Web sučelju pristupamo ili putem IP adrese routera ili upisivanjem router.asus.com adrese i najprije nas dočekuje wizard za brzo postavljanje uređaja u rad. Tu odabiremo vrstu internetske veze koju imamo, te želimo li koristiti uređaj u AiMesh konfiguraciji. Nakon toga odabiremo vrstu WiFi moda, te postavljamo login i password. Naravno, sve ovo možemo izbjeći ako odmah odemo u napredniji mod podešavanja. Sučelje je bogato opcijama i dizajnirano u gamerskom ROG stilu. U osnovi je vrlo slično kao i kod ostalih Asus routera, ali nudi neke dodatne gamerske opcije. Podijeljeno je na General i Advanced Settings menije.

U Generalu nalazimo Dashboard koji nam nudi grafički prikaz različitih statusa, moda u kojem radi router, klijenata koji su spojeni, malo mrežnog prometa, pinga, devijacije pinga, a tu je i Game Radar, AURA osvjetljenje, status pinga, te odabir alternativne funkcije za LED tipku. Sljedeća funkcija je AiMesh za koju dobro znamo kako funkcionira, a ovdje samo odabiremo način na koji će raditi i koja će se backhaul veza koristiti.

AiProtection je poznata značajka Asusovih routera razvijena u suradnji s Trend Microm. Služi za cjelokupnu za aktivnu zaštitu mreže i svih uređaja spojenih na nju. Usluga je integrirana u router i besplatna je, a štiti korisnike od vanjskih napada, blokira pristup malicioznim stranicama, detektira i blokira inficirane uređaje koji se spoje na mrežu itd.

asus_rapture_gt_axe16000_17 asus_rapture_gt_axe16000_18

asus_rapture_gt_axe16000_19 asus_rapture_gt_axe16000_20

Parental Controls je još jedna sigurnosna značajka koja omogućava roditeljima postavljanje filtera na web stranice i aplikacije uz mogućnost blokade pristupa internetu svim uređajima, te postavljanja vremenskog ograničenja pristupu internetu. Game Acceleration opcija omogućava tri nivoa ubrzanja mrežnog prometa igara. Na prvom nivou je prioritiziranje game portova preko ROG First tehnologije koja je povezana s GameFirst V tehnologijom na Asus matičnim pločama, prijenosnicima i gotovim desktop računalima. Nadalje, tu je prioritiziranje game paketa Game Boost koji koristi adaptivnu QoS tehnologiju za ubrzanje protoka podataka iz igara. I na trećem nivou je WTFast, mrežna tehnologija koja povećava performanse usmjeravanjem prometa za optimalni put istom prema serveru igre. Tu je još i poznati Quality of Service (Adaptive, Traditional i Bandwidth Limiter), Gear Accelerator za prioritiziranje igraće opreme, i Internet Speed (prva slika niže) koji je zapravo Ooklin Speedtest.

asus_rapture_gt_axe16000_21 asus_rapture_gt_axe16000_22

asus_rapture_gt_axe16000_23 asus_rapture_gt_axe16000_24

Open NAT je sljedeći meni u kojem kreiramo pravila za port forwarding tehniku koja također optimizira usmjeravanje paketa prometa iz igara (do 64 pravila). Tu imamo i Game Profile opciju gdje ručno podešavamo ime servisa, platformu (PC, Xbox One i PS4), te internu IP adresu za svaku pojedinu igru od kojih su neke već na popisu. Game Radar je još jedan poznati Asusov alat uz pomoć kojeg možemo pingati servere popularnih igara kako bi doznali onaj najbrži za nas. VPN meni nudi odabir VPN servisa kao što su PPTP, OpenVPN i IPSec VPN za kreiranje VPN servera koje onda možemo spajati putem VPN Fusion opcije (maksimalno 16 servera), a tu je i Instant Guard opcija za kreiranje VPN tunela samo s jednim klikom uz pomoć ASUS Router mobilne aplikacije. Posljednji, Traffic Analyzer meni nudi analitiku i statistiku prometa, bandwidth monitor, traffic monitor, ali i Web History u kojem možete vidjeti kojim stranicama surfaju klijenti rutera.

asus_rapture_gt_axe16000_26 asus_rapture_gt_axe16000_25

asus_rapture_gt_axe16000_27 asus_rapture_gt_axe16000_28

Advanced Settings meni je vrlo sličan za sve Asusove routere. Osim uobičajenih Network Map, Wireless, Guest network, LAN, WAN itd. Router ima dva USB porta koji omogućavaju kreiranje AiDiska, podešavanje media servera, mrežnog print servera, upotrebu 3G/4G donglea, korištenje Time Machine funkcionalnosti ili pak Download Mastera. Ostalo je sve manje – više standardno – AiCloud 2.0 (Cloud Disk, Samba, AiCloud sync), Amazon Alexa podrška, napredan Firewall (URL Filter, Keyword filter, Network Services Filter), podešavanje mrežnih parametara, mreže za goste, LAN parametara itd.

asus_rapture_gt_axe16000_29

Za kraj dolazi administracija (mod rada, sistem, nadogradnja firmwarea, feedback, privacy), sistemski logovi (general, wireless, DHCP leases, IPv6, routing tabele, port forwarding i veze), te Network Tools. Sve u svemu, kompleksno sučelje koje omogućava mnoštvo toga i koje je namijenjeno iskusnim korisnicima.

asus_rapture_gt_axe16000e_6E

Router smo koristili nekoliko tjedana u kojima je radio apsolutno stabilno i s ni jednim njegovim aspektom nismo imali problema. Koristili smo nekoliko WiFi 6E uređaja s njim na 6 GHz pojasu i jedino što možemo zaključiti je da taj pojas radi odlično kada ste na istoj etaži s routerom, dok je pad performansi puno veći nego na 5 GHz s udaljenošću ili brojem prepreka. 10 Gbps propusnost nažalost nismo stigli testirati jer nam je Intelova X520-T2 kartica odbila poslušnost, ali plan je za neke buduće prilike to svakako isprobati. Jedini 6E uređaj koji nije htio na 6 GHz kanal je bio Asusov Zenfone 8 Flip iz nama nepoznatog razloga.

asus_rapture_gt_axe16000_2.4GHz

2.4 GHz – ista etaža blizu routera

asus_rapture_gt_axe16000_2.4GHz_kat_ispod

2.4 GHz – etaža ispod routera

Za potrebe mjerenja propusnosti koristili smo PcE Network Throughput Benchmark Tool koji nam je razvio naš Bruno Banelli (Bubba) i na tome mu se ovom prilikom zahvaljujemo. Stvar funkcionira jednostavno, i izbacuje precizne podatke o propusnosti.

asus_rapture_gt_axe16000_5GHz

5 GHz – ista etaža blizu routera

asus_rapture_gt_axe16000_5GHz_kat_ispod

5 GHz – etaža ispod routera

asus_rapture_gt_axe16000_6GHz

6 GHz – ista etaža blizu routera

asus_rapture_gt_axe16000_6GHz_kat_ispod

6 GHz – etaža ispod routera

Brojke su kao što vidimo sve solidne kada je uređaj smješten u blizini routera, tj. na istoj etaži i bez previše prepreka, a znatnije padaju na etaži niže i s većom udaljenošću od routera – posebno na 6 GHz pojasu. Najbolji se pokazao 5 GHz pojas za udaljenije prostorije i različite etaže koji i dalje nudi visoke propusnosti. Router inače ima odličnu pokrivenost velikih prostora i pruža vrlo stabilnu WiFi mrežu u većim kućama (tri etaže, svaka oko 80 kvadrata s dosta pregradnih zidova). Brzine transfera su u pravilu odgovarale onome što smo izmjerili alatom, tako da za dodatne testove nije bilo potrebe. Istina, 5 i 6 GHz kanali su podbacili u odnosu na tvorničke brojke, no to ovisi i o drugoj opremi.

asus_rapture_gt_axe16000_30

Na kraju možemo zaključiti kako je GT-AXE16000 vrhunac onoga što Asus u ovom trenutku može ponuditi i kako je riječ o stvarno impresivnom i svestranom stroju. Svi oni koji moraju imati najmoderniju i najjaču opremu nemaju što razmišljati. Ovaj router stvarno omogućava sve što možete zamisliti ako ste gamer i napredniji korisnik. Četiri WiFi pojasa omogućavaju mnoštvo spojenih uređaja istovremeno koji će imati dovoljno bandwidtha, tu su četiri LAN porta, dva 10 gigabitna LAN porta s agregacijama i uparivanjem itd. Softver je moćan i pruža stvarno puno kako gamerima tako i naprednim korisnicima. GT-AXE16000 je nesumnjivo iznimno moćan uređaj koji nosi i visoku cijenu. U Hrvatskoj ga trenutno nema, a u Njemačkoj se prodaje po cijeni od oko 800 €, s ponekom iznimkom malo niže cijene. Ako vam ne treba ovako moćan router svakako će odličan izbor biti i GT-AX6000, no ako trebate sve ove značajke slobodno navalite – našu podršku imate.