Pred nama je danas ROG STRIX AIO hladnjak treće LC generacije u izvedbi 360. LC III 360 krasi lijepo ARGB osvjetljenje ventilatora i pumpe, a kada smo kod nje ona je Asetekova nova Gen7 v2 s poboljšanim karakteristikama rada. AIO hladnjak dolazi s tri ventilatora i velikim 360-milimetarskim radijatorom, pa je spreman i za najjače procesore što smo mi i provjerili hlađenjem Intel Core i9-14900K procesora te AMD Ryzen 9 7950X procesora.

U videu otpakiravanja smo vidjeli da pakiranje nije kao kod nedavno testiranog i jeftinijeg TUF Gaming LC II 360 ARGB, nego više kao kod skupljeg ROG Ryujin III 360 ARGB hladnjaka kojeg smo testirali u lipnju prošle godine. Ovaj model je ekskluzivnije upakiran, jer, ipak je riječ o proizvodu iz ROG STRIX serije. Osim samog otpakiranja, mogli ste u videu vidjeti i način montaže na AM5 socket.

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_1

Uz hladnjak u pakiranju dolazi sve što je potrebno za montažu hladnjaka na podržane Intelove LGA 1700, 1200 i 115x sockete, te AMD-ove AM5 i AM4 sockete. S obzirom na to da je riječ o Asetekovom dizajnu nosači koji idu na pumpu se samo nataknu i namjeste u ležišta (što ste mogli vidjeti u videu). Uz to, tu su svi potrebni odstojnici (plastični i metalni), vijci za ventilatore, thumb vijci za pričvršćivanje pumpe, LGA 1700, 1200 i 115x plastični nosač za donju stranu ploče, ROG STRIX naljepnice, upute za instalaciju, adapter za ARGB osvjetljenje (3 u 1) i adapter za ventilatore (3 u 1).

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_2 asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_3

Radijator je drugačijeg dizajna nego kod ranije testiranih TUF i ROG modela. I dalje je ovdje riječ o potpuno aluminijskom dizajnu, sa standardnim kanalima za vodu, a dimenzije su mu 394 x 121 x 27 milimetara. Cijevi su standardne gumene opletene najlonskim koncem, a dugačke su 400 milimetara. To je sasvim dovoljno za sve tipove kućišta. Na cijevima se nalazi i jedna tematska STRIX čičak traka za aranžiranje kabela. Na strani radijatora su cijevi fiksne, a na strani pumpe su na okretnim L koljenima.

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_4 asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_5

Sklop vodenog bloka i pumpe je dimenzija 72 x 72 x 61 milimetar, a na vrhu se nalazi ekran s ROG ARGB logoom. Taj se “ekrančić” i njegova elektronika nalaze u zasebnom kućištu koje je magnetnim kopčama vezano za kućište bloka i pumpe, te je odvojivo. Osim što je odvojivo, svrha mu je slobodna rotacija neovisno o donjem dijelu kako bi ROG logo uvijek bio u položaju u kojem korisnik želi – zgodno.

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_6

U tvorničkoj konfiguraciji dolazi nosač za Intelove sockete, a u videu ste mogli vidjeti kako izgleda promjena na AMD-ov. Ako ste ikad vidjeli Asetekov dizajn, onda će vam sve odmah biti jasno. Vodeni blok ima bakrenu hladnu ploču, kao i uvijek, a baza je uzorno glatka. Iznad ploče se u unutrašnjosti nalazi Asetekova pumpa Gen 7 v2 koja je malo bolja od one u ranije spomenutom TUF hladnjaku i jednu generaciju starija od one u Ryujin III hladnjaku. Pumpa ima brzinu vrtnje od 800 do 2.800 okretaja u minuti i nije bučna.

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_7 asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_8

Ventilatori su model AF-12S ARGB, nešto su bolji od onih na TUF LC II hladnjaku, te naravno nemaju magnetne kopče kao MF-12S modeli na Ryujin III modelu. Dimenzije su standardne, 120 x 120 x 25 milimetara, a brzina vrtnje im je promjenjiva od 800 do 2.200 okretaja u minuti, s tim da imaju i 0 RPM podršku (PWM/DC kontrola). Maksimalni statički pritisak im je 3,92 mmH2O, maksimalni protok zraka 70,38 CFM-a, a maksimalna deklarirana buka 36 dB(A). Mi smo izmjerili maksimalnih 48,9 dB(A) pri najvećoj brzini od 2.096 okretaja u minuti koliko je pokazao HWiNFO64. Buku smo kao i do sada mjerili Meterk MK09 uređajem.

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_9

Princip instalacije je sličan kao i kod ostalih Asetekovih hladnjaka. Za AMD sockete je sistem nešto jednostavniji jer odstojnike montiramo direktno na nosače na socketu, dok kod Intela moramo postaviti plastični nosač ispod ploče pa ponoviti postupak. Nosač vodenog bloka s pumpom se pričvršćuje thumb vijcima koji imaju i utore za križasti odvijač. Problem kada je sve jednom složeno su kabeli kojih je mnoštvo (dva po ventilatoru i dva na bloku), a tu su i dva adaptera pa je organizacija malo otežana.

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_10 asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_11

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_12

Osvjetljenje je kao što smo napisali bogato, s ARGB ROG logoom na vrhu pumpe, i ARGB LED-icama u ventilatorima. Boje su vjerne, tranzicije brze i precizne i vjerujemo kako će svi ljubitelji ARGB-a uživati.

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_armoury_1 asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_armoury_2

asus_rog_strix_lc_iii_360_argb_error

Osvjetljenjem upravljamo iz Armoury Crate softvera koji je u pravilu solidan no ponekad zna stvarati probleme. Konkretno, nakon svih nadogradnji prepoznao je da je riječ o STRIX LC III 360 ARGB hladnjaku, no nije htio otvoriti njegovu stranicu. Pretpostavljamo da će sljedeća nadogradnja riješiti problem. Kao što znamo, Aura Sync je softver u kojem mijenjamo način osvjetljenja i sinkroniziramo s ostalim uređajima, a efekti su standardni.