asus_tuf_gaming_h3_wireless_1 asus_tuf_gaming_h3_wireless_2

ASUS je osvježio svoje TUF Gaming H3 slušalice iz 2019. godine s bežičnom vezom. Poznate i dobro prihvaćene H3 sada dolaze i u ovoj Wireless verziji. Za to je bilo potrebno nadograditi slušalice s primopredajnikom i baterijom te dodati vanjski Wireless 2,4 GHz primopredajnik. Osim toga, zadržan je poznati dizajn, materijali izrade i 50-milimetarski Essence driveri.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_3

TUF Gaming H3 Wireless dolaze u uobičajenoj vertikalno orijentiranoj kutiji u kojoj su smještene u prozirno plastično ležište. Kutija je s vanjske strane crna, sa slikama proizvoda i objašnjenjima za najbitnije tehnologije koje slušalice donose. Uz to, tu su i certifikati za Discord i Teamspeak, te podrška za PlayStation. Uz slušalice kupac dobiva i jamstveni listić te upute za korištenje.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_4 asus_tuf_gaming_h3_wireless_5

U pakiranju su i USB-A to USB-C kabel koji služi samo za punjenje baterije u slušalicama i sistemske nadogradnje. Zatim je tu USB-C to USB-A adapter, te bežični primopredajnik koji radi na 2,4 GHz. Primopredajnik ima USB-C konektor, pa je zbog toga priložen adapter na USB-A, za sve one koji nemaju USB-C port na računalu. Veza između slušalica i primopredajnika se ostvaruje potpuno automatski - sve je plug`n`play.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_6

I premda originalne H3 nismo testirali, znamo da su bile jedne od boljih po pitanju kvalitete zvuka u svojoj cjenovnoj klasi pa će se to prenijeti i na ovaj H3 Wireless model. Konstrukcijski, vidljivo je da je riječ o slušalicama malo nižeg cjenovnog razloga. Odličan dojam kvalitetnih nosača slušalica napravljenih od brušenog aluminija mrvicu kvari jeftinija plastika koja drži umjetnu kožu oko naglavnog dijela. Isto tako, solidnu kvalitetu plastike kućišta slušalica mrvicu kvare jeftiniji plastični poklopci na vanjskoj strani. Jesu zgodni s efektom brušenog aluminija i Asusovim logoom, ali djeluju jeftinije. Naravno, određeni kompromisi su se morali napraviti s obzirom na cjenovnu klasu.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_7

Ipak, slušalice su općenito vrlo ugodne i oku i prstima, a ergonomski su solidne i za dugotrajno nošenje na glavi. Aluminijski su nosači izvlačivi i prilagodljivi različitim veličinama glava, a jastučići ispod kože na naglavnom dijelu te na svakoj pojedinoj slušalici su dovoljno meki i udobni. Istina, umjetna koža će zatvoriti uho i ne dopustiti koži disanje, što će u toplijim danima doprinijeti pojačanom znojenju. No, na taj kompromis su spremni svi oni koji žele propuštanje čim manje okolnih zvukova. Svaka je pojedina slušalica ovješena na nosač i ima mogućnost pomaka od ravnine osi nosača prema unutrašnjosti za nekoliko desetaka stupnjeva što bi trebalo biti dovoljno za udobno namještanje kod većine.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_8

Na vrhu se naglavnog dijela nalazi TUF Gaming logo utisnut u umjetnu kožu. Unutar naglavnog dijela se nalazi savitljiva metalna traka, oko koje je i s gornje i s donje strane smještena spužva (s donje nešto deblja i udobnija), a po tome je zašivena crna umjetna koža. Općenito, H3 Wireless slušalice su zbog zanimljivog dizajna i korištenja crno-sivih tonova neupadljive i zapravo vrlo elegantne. Masa slušalica je 312 grama što i nije puno više od običnog H3 modela, pa neće opteretiti glavu previše.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_10

Lijeva je slušalica ta koja u sebi ima svu potrebnu elektroniku. Tako se na njoj nalazi USB-C konektor za punjenje baterije, zatim Power tipka i LED-ica vezana za nju (svijetli crveno kada se puni, plavo kada su slušalice uključene, te blinka ljubičasto kada je baterija pri kraju), a iza nje je kotačić za glasnoću koji se ne okreće nego ima limitiran pomak u smjeru za poglašnjavanje, odnosno stišavanje zvuka. Pritiskom na kotačić potpuno utišavamo zvuk slušalice. Na kraju, tu je i tipka za utišavanje mikrofona koji se također nalazi na lijevoj slušalici.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_11

Tehnički podaci govore o Essence 50-milimetarskim driverima s neodimijskim magnetima, frekventnog raspona od 20 Hz do 20 kHz. Impedancija je 32 Ohma. Essence driveri su poznati po tome što se smješteni u čvrsto zatvorenu komoru i radi toga pružaju kvalitetniji zvuk. S obzirom na to da dobro zatvaraju uši i zvuk nigdje ne "curi" zvučna kulisa koju stvaraju je vrlo dobra, uz dovoljno pa čak i previše snage. Nismo imali ni potrebe ni želje podizati snagu zvuka iznad 50%. Zvuk je vrlo dobar. Niski tonovi su dovoljno izraženi za igre, srednji dobri za govor, a i cijeli raspon je zadovoljavajući za slušanje svih tipova glazbe. Slušalice smo isprobali i uz pomoć alata kao što su WhatHiFi i Audiocheck, pri čemu smo dobili dojam o ukupnim performansama i kvaliteti zvuka.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_12

Mikrofon je fiksno postavljen na slušalice, a nalazi se na vrhu desetak centimetara duge metalne savitljive cijevi. Dovoljno je dugačak da dosegne usta i da svatko za sebe pri tome može podesiti željenu odaljenost od usana. Boom je tipa, jednosmjerni je s frekventnim rasponom od 50 Hz do 10 kHz i osjetljivošću od -40 dB. Mikrofon dobro hvata glas i odbacuje pozadinsku buku. U slušalicama se nalazi baterija kapaciteta 900 mAh koja osigurava i preko 15 sati autonomije prema tvorničkim podacima. Možemo potvrditi da je to dovoljno točan podatak jer smo bez baterije ostali na malo ispod 15 sati. Deklarirani domet prijemnika je 25 metara, no to je samo istina ako ste u istoj prostoriji ili pak na otvorenom prostoru. Unutar kuće, u drugim prostorijama i iza zidova slabi već nakon 6 - 7 metara, što je i dalje dovoljno.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_13 asus_tuf_gaming_h3_wireless_14

asus_tuf_gaming_h3_wireless_15 asus_tuf_gaming_h3_wireless_16

Uz ove slušalice je moguće koristiti i poznati Asusov Armoury Crate softver koji omogućava kontrolu slušalica i izbor nekoliko preddefiniranih profila. Na osnovnom Audio dijelu je omogućen izbor playback uređaja, tu je slajder za glasnoću, ali i mikser kanala. Sound optimisation je mjesto gdje biramo pretpodešene profile - Communication, Flat, FPS, Gaming, Movie, Music, Racing i RPG. Optimizaciju je moguće podesiti i ručno putem Equilizera i njegovih profila, tu je Reverb opcija, Noise Gate i Perfect Voice slajderi mikrofona, kao i ručno podešavanje Bass Boosta, Compressora i Voice Claritya. Ono što namjerno nismo spomenuli još je Virtualni Surround o kojem nemamo visoko mišljenje te ga je bolje izbjegavati. U sučelju možemo vidjeti i stanje napunjenosti baterije, te eventualno nadograditi firmware.

asus_tuf_gaming_h3_wireless_17

TUF Gaming H3 Wireless su odlična evolucija slušalica koje su predstavljene prije dvije godine. Već ionako solidne slušalice koje su pomirile prihvatljivu cijenu s udobnošću nošenja i dobrim zvukom, sada su nadograđene bežičnom vezom. Konstrukcija je solidna, ergonomija također, a slušalice nisu pretjerano teške za dugotrajno nošenje. Zvuk je i više no dobar za ovu kategoriju, i jedino za čim stvarno možemo žaliti je nemogućnost rada preko USB kabela. Rad je jedino moguć putem bežične veze, a pozitivno je što ipak možemo koristiti slušalice dok se pune. TUF Gaming H3 Wireless je vrlo dobar izbor za gamere koji nemaju audiofilskih želja, već žele jednostavne, funkcionalne i dobre bežične slušalice koje ne koštaju puno. Cijena je za sada nepoznata, jer još uvijek nisu u prodaji (žičana verzija košta oko 350 kuna).