Softver (sučelje)

asus_rt_ax92u_2pack_12 asus_rt_ax92u_2pack_13

Tko je već imao prilike raditi na sučelju Asusovih routera, ovdje će se odmah snaći jer nije ništa drugačije od ostalih. Router podržava sve poznate tehnologije s drugih Asusovih proizvoda pa će te tu naći i WTFast tehnologiju (besplatna prvih mjesec dana), te LAN boost tehnologiju u Game Boost sučelju. Tu je i poznati AIProtection koji je napravljen u suradnji s Trend Microm za zaštitu mreže, zatim AICloud, Alexa i IFTTT, Firewall, VPN (IPSec Pass-Through, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, PPTP server, OpenVPN server, PPTP client, L2TP client i OpenVPN client), Traffic Analyzer, Adaptive QoS, Guest Network, Print server, Download Master, AiDisk (Samba i FTP) itd.

asus_rt_ax92u_2pack_15 asus_rt_ax92u_2pack_16

Inicijaciju i podešavanje je routera moguće napraviti i putem wizarda, ali i naprednim putem. Dodavanje noda u AiMesh je vrlo jednostavno, kao i njegovo naknadno podešavanje. U tvorničkim postavkama je uključen Smart Connect, wireless mod je automatski, a 160 MHz nije uključen. Kada smo te postavke promijenili, veza između routera i noda je malo živnula, a professional mod je omogućio igranje i s ponekom naprednijom opcijom.

Testovi

asus_rt_ax92u_2pack_14

Testove smo napravili tako što smo i na router i na node LAN vezom povezali dva računala (gigabitna veza) te provjerili performanse u prebacivanju video fajla veličine oko 3.39 GB. Ovo mjerenje dakle predstavlja brzinu veze između dva routera, jer u ovom slučaju gigabitna LAN veza nije bila ograničenje, premda je po specifikacijama mogla biti.

U prvom su slučaju routeri bili udaljeni oko pet metara i imali su optičku vidljivost (Lokacija A), a u drugom slučaju su bili na različitim etažama kuće jedan ispod drugog na horizontalnom razmaku od oko dva metra (Lokacija B).

Performanse kao što vidimo nisu sjajne i 20-tak MB/s je vrlo prosječan rezultat, no ohrabruje činjenica da propusnost ne pada preseljenjem node-a kat ispod kada mu “smeta” deka s armaturom, a performanse nisu dodatno pale ni kada je priključeno više uređaja na router i na node.

Wireless performanse nismo posebno testirali jer još uvijek nemamo ni jedan drugi AX kompatibilni uređaj, pa će to pričekati neka buduća vremena. Prijem s AC uređajima je odličan, i tamo gdje smo imali prekide veze ili smanjeni signal kod jednog routera, s mesh sistemom nije bilo tih problema – sve su prostorije u kući bile pokrivene kvalitetnim signalom i to na puno većoj površini i izvan objekta.

Zaključak

asus_rt_ax92u_2pack_10

WiFi 6 ili 802.11ax je definitivno tehnologija budućnosti koja će osigurati istovremeno spajanje više uređaja i manje zagušenje mreže pri tom, nego što je to u stanju trenutni 802.11ac standard. Asus je pionir u izradi WiFi 6 uređaja i mi smo ih evo već imali prilike testirati dva (ili tri ako ova brojimo kao dva). Još uvijek ne možemo osjetiti prednosti nove mreže i novih routera, jer nema dovoljno i nisu široko dostupni drugi AX mrežni uređaji, pa te testove ostavljamo za neka druga vremena. Ono što smo vidjeli, je da ovakav jedan mesh sistem međusobno ne komunicira nešto značajno brže od AC mesheva, no kada AX uređaja bude više prednosti će sigurno biti.

RT-AX92U 2 pack su kvalitetni uređaji, koji nude pregršt opcija u svojem sučelju kako za sigurnost mreže tako i za poboljšanje korisničkog iskustva i Asus je ovdje ponovio prokušanu formulu te ponudio i do sada poznate tehnologije. Uređaji su stabilni u radu, i jedina zamjerka ide na pojačano grijanje kada su u mesh načinu rada, što je još izraženije kada su u intenzivnijoj upotrebi. S cijenom od oko 440 € nisu dostupni svakom džepu, no ako tražite future proof rješenje za cijeli dom (više kvadrata ili etaža), onda će RT-AX92U 2 pack biti odlično rješenje.