MS Alpha 300, Focus C115 & Icarus C305

Uvijek je lijepo recenzirati samo najbolji i najskuplji hardver, no ponekad treba pogledati i što se nalazi s onog drugog spektra, u povoljnijoj kategoriji. Tu se ponekad znaju kriti dobri proizvodi primamljive cijene. Iz MSana nam na test stiže periferija napravljena pod njihovim MS brandom. Alpha M300 je kombinacija bežične tipkovnice i miša, Focus C115 je prema gamingu orijentiran žičani miš s optičkim senzorom od 3.200 DPI-a, a Icarus C305 su gaming slušalice s RGB LED osvjetljenjem.

MS je MSAN-ov privatni trademark i proizvodi su već 18 godina pod tim imenom na tržištu. MS mijenja vizualni identitet i dio svoje ponude pa tako danas proizvode imaju tri skupine proizvoda – MS PRO, MS Gaming i MS. Unutar tih skupina nude kućišta, tipkovnice, miševe, podloge za miševe, slušalice, napajanja, gamepade, punjače, hladnjake, zvučnike pa čak i zamjenski materijal poput tonera i tinti. Poznati su po solidnim i cjenovno pristupačnim proizvodima.

Alpha M300

ms_alpha_300_1 ms_alpha_300_2

Prvi iz nove serije proizvoda je kit bežične tipkovnice i miša Alpha M300. Riječ je o osnovnom bežičnom setu, koji po vrlo prihvatljivoj cijeni nudi uredsku tipkovnicu s membranskim prekidačima i optičkog miša koji s računalom komuniciraju putem RF veze.

ms_alpha_300_3

Tipkovnica dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji u sivo plavim tonovima na kojoj se nalaze fotografije proizvoda i osnovne informacije. Uz tipkovnicu i miša dolaze i dvije baterije, po jedna za svaki uređaj, te tanka knjižica s uputstvima.

ms_alpha_300_4

Tipkovnica je standardne veličine s numeričkim dijelom, te ima integriran držač za dlanove. Layout je QUERTZ s hrvatskim znakovima, a poklopci prekidača su blago konkavni. Poklopci su plitki i dosta su blizu jedan drugome, pa ponekad zna doći do greške pri brzom pisanju, no nije se problem naviknuti. Uz tipkovnicu dolazi i maleni optički miš koji joj vizualno odgovara i čine neutralan crni uredski set koji će se svugdje dobro uklopiti.

ms_alpha_300_5 ms_alpha_300_6

Tipkovnica je relativno lagana, napravljena je od plastike i ima tendenciju uvijanju prilikom jačeg pritiska. Ovo je naravno očekivano zbog cjenovne klase u kojoj se nalazi – ovo je naime jedan od najpovoljnijih bežičnih kitova na tržištu. Tipke su standardnog rasporeda, a u gornjem redu kao sekundarne funkcijskim, nalaze se i multimedijske kontrole koje pozivamo Fn tipkom. Prekidači su klasični membranski s početnim solidnim otporom, i nešto kraćim hodom. Ipak, dovoljno su taktilne za ugodan svakodnevni rad. Desno se nalazi numerički dio iznad kojeg su tri statusne LED-ice – Num Lock, Caps Lock i status baterije. S donje se strane nalazi samo poklopac ležišta baterije i dvije otklopne nožice za promjenu nagiba. Tipkovnica ima i dvije gumene nožice koje sprječavaju klizanje po površini. Unatoč maloj masi, tipkovnica pruža solidan otpor dlanovima, sve dok se naravno ne pretjera.

ms_alpha_300_7 ms_alpha_300_8

Miš koji dolazi u setu je manjih dimenzija i mase, te je namijenjen onima s nešto manje glomaznom šakom. Ambidekstralnog je dizajna, tj. pogodan je i ljevacima i dešnjacima. Ima dvije glavne tipke, te funkcije donjeg i desnog klika na scroll kotačiću. Materijal izrade je plastika s matiranim i sjajnim tonovima, a miš je iznenađujuće čvrst. Na vrhu je gumirani premaz za dobar grip.

ms_alpha_300_9

RF prijemnik se nalazi na dnu, lako ga vadimo a omogućava komunikaciju i tipkovnici i mišu. Radio veza je dovoljno brza i nismo primijetili većih smetnji u radu, osim povremenog stanja usnulosti kada se miš i duže budi od tipkovnice – s obzirom na namjenu, nikoga ovo neće smetati. Senzor miša je optički s rezolucijom od 1.000 DPI-a. Za jedan je uredski miš sasvim zadovoljavajuće precizan i brz. Na dnu su i četiri nožice uz pomoć kojih glatko klizi po površini. Ujedno, na dnu se nalazi i otvor za bateriju. Miš je ugodan  za svakodnevni rad, a ako ste i casual gamer moći će te bez problema biti dovoljno brzi i u pucačinama.

Focus C115

ms_focus_c115_1

Focus C115 miš je okrenut gamerima, a dolazi u crnoj izvedbi. Pakiran je u blister pakiranje, gdje je izložen pogledima i najbitnije dlanovima pa možete odmah vidjeti je li dovoljno velik za vas. Na pakiranju se nalaze osnovne informacije i proizvodu, a obećava podatak o rezoluciji, koji ga smješta u kategoriju gaminga, idealnog za početnike i malo naprednije.

ms_focus_c115_2

Miš je relativno malenih dimenzija i nije za našu veću šaku, kojoj recimo puno bolje pristaje i dalje mali no ipak nešto krupniji Makalu 67 miš. To znači da će C115 biti idealan zapravo za djecu i mlade kojima će možda biti i prvi gamerski miš. Kabel je dovoljno dug s 1,5 metara, a na njegovom daljnjem kraju se nalazi klasični USB konektor.

ms_focus_c115_3 ms_focus_c115_4

C115 je dizajniran za dešnjake. Ima Karakterističan, oku i dlanu vrlo ugodan oblik, premda smo ga mi najčešće koristili u claw načinu držanja. Ima izraženo ležište za palac, dvije bočne tipke i ergonomski oblikovanu desnu stranu za dva prsta koji padaju na njegove bokove. Materijal izrade je plastika i površina mu je relativno glatka pa grip nije sjajan, no nije ni loš. Dojam popravlja gornja premazana površina koja pruža bolji grip.

ms_focus_c115_5 ms_focus_c115_6

Miš ima šest tipaka – dvije bočne, dvije gornje i scroll klik prema dolje te prema desno. Scroll kotačić je gumiran, koračni je i pruža dobar otpor. Iznad njega se nalazi tipka za on-the-fly promjenu DPI profila. Profila su četiri – 800, 1.200, 2.400 i 3.200 DPI-a. Miš je ugodan za igranje, dovoljno je brz, a lift-of-distance je niska.

ms_focus_c115_7

Senzor je optički, najveće rezolucije 3.200 DPI-a što će većini početnika i casual gamera biti sasvim dovoljno. Ono što je bitnije je da je zadovoljavajuće precizan. Miš ugodno klizi preko četiri nožice, i njegove je kretnje lagano kontrolirati, kao i biti dovoljno precizan pri malim pomacima kada primjerice nišanimo protivnika. Sve u svemu, C115 je vrlo dobar miš za gamere početnike i sve one ograničenog budžeta.