Uvod

corsair_k65_rgb_mini_1 corsair_k65_rgb_mini_2

Corsair je prije samo nekoliko dana predstavio novu K65 RGB MINI tipkovnicu čiju recenziju vam danas donosimo. Riječ je o malenoj mehaničkoj tipkovnici koja je samo 60% veličine standardnih tipkovnica s numeričkim dijelom. K65 RGB MINI je opremljena s Cherryevim RGB RED mehaničkim prekidačima koji su linearnog i mekog hoda, te certificirani za 100 milijuna prekidanja.

corsair_k65_rgb_mini_3 corsair_k65_rgb_mini_4

Tipkovnica je pakirana u kartonsku kutiju tipično žuto crnog kolorita kao što je prepoznatljivo za Corsair. Na kutiji se nalaze fotografije proizvoda i sve bitne informacije. Unutar kutije je tipkovnica smještena na kartonsko ležište i pokrivena prozirnom plastičnom prekrivkom. S tipkovnicom još dolazi i 1,8 metara dugi opleteni kabel s USB Type-A i Type-C konektorima, kratke upute za korištenje, dvije zamjenske ABS tipke (Space i Corsair Key), te alat za skidanje tipaka, tj. poklopaca prekidača. Koliko su u Corsairu posvećeni detaljima je vidljivo iz činjenice da su alat i zamjenske tipke odvojeni i svakog vadimo posebno, ali i u tome što su najlonom zaštićena oba kraja USB kabela, tj. USB konektori. Jamstvo na tipkovnicu je dvogodišnje.

Opis

corsair_k65_rgb_mini_5

Čini se kako sve više ljudi voli i koristi 60% tipkovnice, tj. tipkovnice koje su veličine 60% onih standardnih s numeričkim dijelom. Corsair se konačno priključio i tom trendu, nakon izdavanja nekoliko kompaktnih i tzv. tenkeyless modela u K65 seriji. Ova je jasno najmanja u ponudi i dimenzija je 293 x 102 x 45 milimetara. Kompletno je napravljena od tvrde plastike i mase je 850 grama. Ima ukupno 61 tipku ili poklopac prekidača, koje su sve napravljene od PBT plastike (zamjenske su tipke ABS). Tipke su double-shot, konkavne, pune su veličine i standardnog razmaka. Svi koji rade na velikim tipkovnicama stoga ne bi trebali imati problema prilikom prijelaza s tipke na tipku. Problem bi pak moglo stvoriti to što nema tipaka na koje su navikli. Tu su, no kao dvostruke funkcije, ali o tome kasnije.

corsair_k65_rgb_mini_6

S donje strane se nalaze četiri gumene nožice koje čvrsto drže tipkovnicu na podlozi, čemu doprinosi i solidna masa. Tipkovnica je blago nakošena prema naprijed, no podešavanja nagiba nema. Korisnik se jednostavno mora priviknuti na nju kakva jest. No, to i nije naročito teško. Mi smo se s njom družili nešto manje od tjedan dana i trebala su nam dva – tri dana na privikavanje kod korištenja prečica kako bi došli do sekundarne funkcije koju želimo. Oduzima malo vremena i niste brzi kao inače, no to vam se vraća u kompaktnim dimenzijama.

corsair_k65_rgb_mini_7

Na stražnjoj se strani nalazi USB Type C port i Corsairov poznati logo razapetih jedara. Tipkovnicu dakle povezujemo putem USB kabela, proizvođač se hvali Axon procesorom koji uz to što upravlja 20-slojnim osvjetljenjem, ujedno je zaslužan i za iznimno brzu komunikaciju s računalom od samo 0.125 milisekundi (8.000 Hz; hyper-polling) te frekvencijom skeniranja pritiska od 4.000 Hz (0.25 ms). Ako niste upoznati polling je vrijeme koje je potrebno od pritiska signala do slanja te informacije prema računalu.

corsair_k65_rgb_mini_8

Većina tipaka na K65 RGB MINI ima dvostruku ulogu zbog malenih dimenzija. Išlo se toliko daleko da se uz pomoć osam tipaka simulira i rad miša. One se nalaze na lijevoj strani, a pozivaju se tipkom Fn. Osim kretnji miša, moguće je koristiti i funkcije lijevog i desnog klika, kao i ubrzati ili usporiti kursor. U gornjem su redu tipke s trostrukom funkcijom. Primarno su numeričke, sekundarno specijalni znakovi a tercijarno funkcijske koje opet pozivamo s Fn tipkom. U donjem redu, tik iznad space bara radiant dizajna, nalaze se sekundarne tipke za promjenu tipa osvjetljenja kao što ćemo vidjeti u videu na drugoj stranici recenzije. Tu je ujedno i tipka za spremanje profila.

corsair_k65_rgb_mini_9

Na desnoj se strani kao sekundarne nalaze tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, strelice smjera, tri multimedijske, zatim klasične Page Up, Home, Delete, Insert i End, te M tipka za snimanje profila. Da, i to je moguće i to direktno na tipkovnicu jer je opremljena s 8 MB memorije. Macro naredbe snimamo uz pomoć Meni tipke, tj. Fn2. Da, znamo da sve ovo izgleda i djeluje zbunjujuće no nakon što se natjerate koristiti ovu tipkovnicu dva, tri dana sve će te bez problema svladati jer je zapravo sve dosta logično. I kao što smo i ranije rekli, gubi se malo više vremena, no ovakvu tipkovnicu će znati cijeniti svi koji vole njene malene dimenzije i mobilnost.