Prekidači

corsair_k65_rgb_mini_11

Corsair je kod  K65 RGB MINI koristio Cherry MX RED RGB prekidače koji su kao što znamo glatkog, tj. neometanog hoda i direktni. Riječ je dakle o linearnom mehaničkom prekidaču koji ima silu pritiska od 45 cN, ima 2 milimetra hoda prije prekidanja i još dva milimetra nakon prekidanja. Prekidači su vrlo tihi i ugodni za dugotrajni rad. S obzirom na to da svakodnevno radimo s tipkovnicom koja ima MX Speed Silver RGB prekidače koji su sličnih karakteristika privikavanje je proteklo vrlo brzo. Uz ovu je tipkovnicu moguća i nabavka pojedinih setova PBT poklopaca prekidača, tj. tipaka po cijeni od 30 USD. Nude se na izbor Mint Green, Rouge Pink, Onyx Black, Arctic White, Elgato Blue i ORIGIN Red. Tako je moguće prema vlastitim željama personalizirati tipkovnicu i učiniti ju jedinstvenom različitim kombinacijama.

Osvjetljenje i efekti

 

U videu možemo vidjeti sve efekte koji su dostupni mehaničkim putem, tj. korištenjem samo kombinacije tipaka na tipkovnici. Kombinacijom FN + C tipaka možemo mijenjati efekte (Water Color, Spiral Rainbow, Rain, Rainbow Wave, Visor, Type Lightning (Per key), Type Lightning (Ripple), Color Shift, Color Pulse, Color Wave i birati jednu od osam statičkih boja. Fn + V tipke koristimo za promjenu smjera efekta, a Fn + B za promjenu brzine izvođenja efekta. Efekti i osvjetljenje su dobro izvedeni, svaki prekidač je naravno za sebe osvijetljen, a snagu svjetla je moguće podešavati u koracima od po 20%.

Softver

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_1 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_2

S ovom je tipkovnicom Corsair lansirao i novi iCUE 4.0, koji donosi prepoznatljivo sučelje i neke nove funkcionalnosti. Za ispravan rad s ovom tipkovnicom nadogradili smo stari iCUE kojeg koristimo uz daily driver K70 RGB MK.2 SE i softver je automatski prepoznao i novu K65 RGB MINI. Novost u sučelju je što nudi Scenes, tj. brzi odabir preddefiniranih profila osvijetljenosti.

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_4 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_6

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_7 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_8

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_9 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_10

Softver nudi standardne opcije – Key Assignments, Hardware Key Assignments, Lightning Effects, Performance i Devise Settings. Ono što je korisno je da nudi Informacije o svakim pojedinim funkcijama koje se pojavljuju u zasebnim prozorima za prvu i drugu opciju u meniju. Dvije opcije postoje jer je moguće neovisno o softveru u memoriju tipkovnice spremiti profile i koristiti ih na drugim računalima. Softver je malo napredniji kada je riječ o osvjetljenju od hardverskih mogućnosti, pa dopušta slaganje pojedinih zona osvjetljenja, ali i izbor različitog osvjetljenja s aktivacijom pojedinog profila. U performance dijelu je moguće podešavati polling rate od maksimalnih 8 do 0.125 milisekundi, ali i izbrisati svu memoriju, nadograditi firmware itd.

Zaključak

corsair_k65_rgb_mini_10

Corsair je s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji mehaničkih tipkovnica hrabro ušetao u društvo 60%, odradio odličan posao i postavio nove standarde u klasi. K65 RGB MINI je odličan proizvod. Zadovoljava sve ono što 60-postotna tipkovnica mora, robusna je a i izbor prekidača je poslovično dobar. Osim s ovim MX Red RGB, moguće ju je kupiti i s MX Speed RGB prekidačima. Na mnoštvo se tipaka sa sekundarnim ili tercijarnim funkcijama potrebno priviknuti i to definitivno nije za svakoga, no ovaj format je sve popularniji što je dokaz da ima korisnika koji to tako vole. Nama su bila potrebna tri dana za privikavanje, no za brzi rad se ipak uvijek rado vraćamo dobroj staroj K70. K65 RGB MINI ima sve što mala tipkovnica treba imati pa i više od toga kao što je funkcija miša ili pak snimanje Macro naredbi, te spremanje mnoštva profila u njenu memoriju. Uz to, za one koji vole i osvjetljenje je odlično izvedeno s različitim dobrim efektima, a pohvalili bi i to što je kabel odvojiv.

Na Corsairovim se američkim stranicama prodaje po cijeni od 109,90 USD, a u Europi košta 129,99 € s porezom. U hrvatskoj još nije dostupna. K65 RGB MINI nije za svakoga i baš morate biti ljubitelj 60-postotnih tipkovnica, ali ako jeste tada je odličan izbor!