Corsair K65 RGB MINI recenzija

Datum objave 25.03.2021 - Krešimir Matanović

Corsair K65 RGB MINI - prvi dio

Uvod

corsair_k65_rgb_mini_1 corsair_k65_rgb_mini_2

Corsair je prije samo nekoliko dana predstavio novu K65 RGB MINI tipkovnicu čiju recenziju vam danas donosimo. Riječ je o malenoj mehaničkoj tipkovnici koja je samo 60% veličine standardnih tipkovnica s numeričkim dijelom. K65 RGB MINI je opremljena s Cherryevim RGB RED mehaničkim prekidačima koji su linearnog i mekog hoda, te certificirani za 100 milijuna prekidanja.

corsair_k65_rgb_mini_3 corsair_k65_rgb_mini_4

Tipkovnica je pakirana u kartonsku kutiju tipično žuto crnog kolorita kao što je prepoznatljivo za Corsair. Na kutiji se nalaze fotografije proizvoda i sve bitne informacije. Unutar kutije je tipkovnica smještena na kartonsko ležište i pokrivena prozirnom plastičnom prekrivkom. S tipkovnicom još dolazi i 1,8 metara dugi opleteni kabel s USB Type-A i Type-C konektorima, kratke upute za korištenje, dvije zamjenske ABS tipke (Space i Corsair Key), te alat za skidanje tipaka, tj. poklopaca prekidača. Koliko su u Corsairu posvećeni detaljima je vidljivo iz činjenice da su alat i zamjenske tipke odvojeni i svakog vadimo posebno, ali i u tome što su najlonom zaštićena oba kraja USB kabela, tj. USB konektori. Jamstvo na tipkovnicu je dvogodišnje. Opis

corsair_k65_rgb_mini_5

Čini se kako sve više ljudi voli i koristi 60% tipkovnice, tj. tipkovnice koje su veličine 60% onih standardnih s numeričkim dijelom. Corsair se konačno priključio i tom trendu, nakon izdavanja nekoliko kompaktnih i tzv. tenkeyless modela u K65 seriji. Ova je jasno najmanja u ponudi i dimenzija je 293 x 102 x 45 milimetara. Kompletno je napravljena od tvrde plastike i mase je 850 grama. Ima ukupno 61 tipku ili poklopac prekidača, koje su sve napravljene od PBT plastike (zamjenske su tipke ABS). Tipke su double-shot, konkavne, pune su veličine i standardnog razmaka. Svi koji rade na velikim tipkovnicama stoga ne bi trebali imati problema prilikom prijelaza s tipke na tipku. Problem bi pak moglo stvoriti to što nema tipaka na koje su navikli. Tu su, no kao dvostruke funkcije, ali o tome kasnije.

corsair_k65_rgb_mini_6

S donje strane se nalaze četiri gumene nožice koje čvrsto drže tipkovnicu na podlozi, čemu doprinosi i solidna masa. Tipkovnica je blago nakošena prema naprijed, no podešavanja nagiba nema. Korisnik se jednostavno mora priviknuti na nju kakva jest. No, to i nije naročito teško. Mi smo se s njom družili nešto manje od tjedan dana i trebala su nam dva - tri dana na privikavanje kod korištenja prečica kako bi došli do sekundarne funkcije koju želimo. Oduzima malo vremena i niste brzi kao inače, no to vam se vraća u kompaktnim dimenzijama.

corsair_k65_rgb_mini_7

Na stražnjoj se strani nalazi USB Type C port i Corsairov poznati logo razapetih jedara. Tipkovnicu dakle povezujemo putem USB kabela, proizvođač se hvali Axon procesorom koji uz to što upravlja 20-slojnim osvjetljenjem, ujedno je zaslužan i za iznimno brzu komunikaciju s računalom od samo 0.125 milisekundi (8.000 Hz; hyper-polling) te frekvencijom skeniranja pritiska od 4.000 Hz (0.25 ms). Ako niste upoznati polling je vrijeme koje je potrebno od pritiska signala do slanja te informacije prema računalu.

corsair_k65_rgb_mini_8

Većina tipaka na K65 RGB MINI ima dvostruku ulogu zbog malenih dimenzija. Išlo se toliko daleko da se uz pomoć osam tipaka simulira i rad miša. One se nalaze na lijevoj strani, a pozivaju se tipkom Fn. Osim kretnji miša, moguće je koristiti i funkcije lijevog i desnog klika, kao i ubrzati ili usporiti kursor. U gornjem su redu tipke s trostrukom funkcijom. Primarno su numeričke, sekundarno specijalni znakovi a tercijarno funkcijske koje opet pozivamo s Fn tipkom. U donjem redu, tik iznad space bara radiant dizajna, nalaze se sekundarne tipke za promjenu tipa osvjetljenja kao što ćemo vidjeti u videu na drugoj stranici recenzije. Tu je ujedno i tipka za spremanje profila.

corsair_k65_rgb_mini_9

Na desnoj se strani kao sekundarne nalaze tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, strelice smjera, tri multimedijske, zatim klasične Page Up, Home, Delete, Insert i End, te M tipka za snimanje profila. Da, i to je moguće i to direktno na tipkovnicu jer je opremljena s 8 MB memorije. Macro naredbe snimamo uz pomoć Meni tipke, tj. Fn2. Da, znamo da sve ovo izgleda i djeluje zbunjujuće no nakon što se natjerate koristiti ovu tipkovnicu dva, tri dana sve će te bez problema svladati jer je zapravo sve dosta logično. I kao što smo i ranije rekli, gubi se malo više vremena, no ovakvu tipkovnicu će znati cijeniti svi koji vole njene malene dimenzije i mobilnost.

Corsair K65 RGB MINI - drugi dio

Prekidači

corsair_k65_rgb_mini_11

Corsair je kod  K65 RGB MINI koristio Cherry MX RED RGB prekidače koji su kao što znamo glatkog, tj. neometanog hoda i direktni. Riječ je dakle o linearnom mehaničkom prekidaču koji ima silu pritiska od 45 cN, ima 2 milimetra hoda prije prekidanja i još dva milimetra nakon prekidanja. Prekidači su vrlo tihi i ugodni za dugotrajni rad. S obzirom na to da svakodnevno radimo s tipkovnicom koja ima MX Speed Silver RGB prekidače koji su sličnih karakteristika privikavanje je proteklo vrlo brzo. Uz ovu je tipkovnicu moguća i nabavka pojedinih setova PBT poklopaca prekidača, tj. tipaka po cijeni od 30 USD. Nude se na izbor Mint Green, Rouge Pink, Onyx Black, Arctic White, Elgato Blue i ORIGIN Red. Tako je moguće prema vlastitim željama personalizirati tipkovnicu i učiniti ju jedinstvenom različitim kombinacijama. Osvjetljenje i efekti

 

U videu možemo vidjeti sve efekte koji su dostupni mehaničkim putem, tj. korištenjem samo kombinacije tipaka na tipkovnici. Kombinacijom FN + C tipaka možemo mijenjati efekte (Water Color, Spiral Rainbow, Rain, Rainbow Wave, Visor, Type Lightning (Per key), Type Lightning (Ripple), Color Shift, Color Pulse, Color Wave i birati jednu od osam statičkih boja. Fn + V tipke koristimo za promjenu smjera efekta, a Fn + B za promjenu brzine izvođenja efekta. Efekti i osvjetljenje su dobro izvedeni, svaki prekidač je naravno za sebe osvijetljen, a snagu svjetla je moguće podešavati u koracima od po 20%. Softver

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_1 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_2

S ovom je tipkovnicom Corsair lansirao i novi iCUE 4.0, koji donosi prepoznatljivo sučelje i neke nove funkcionalnosti. Za ispravan rad s ovom tipkovnicom nadogradili smo stari iCUE kojeg koristimo uz daily driver K70 RGB MK.2 SE i softver je automatski prepoznao i novu K65 RGB MINI. Novost u sučelju je što nudi Scenes, tj. brzi odabir preddefiniranih profila osvijetljenosti.

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_4 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_6

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_7 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_8

corsair_k65_rgb_mini_iCUE_9 corsair_k65_rgb_mini_iCUE_10

Softver nudi standardne opcije - Key Assignments, Hardware Key Assignments, Lightning Effects, Performance i Devise Settings. Ono što je korisno je da nudi Informacije o svakim pojedinim funkcijama koje se pojavljuju u zasebnim prozorima za prvu i drugu opciju u meniju. Dvije opcije postoje jer je moguće neovisno o softveru u memoriju tipkovnice spremiti profile i koristiti ih na drugim računalima. Softver je malo napredniji kada je riječ o osvjetljenju od hardverskih mogućnosti, pa dopušta slaganje pojedinih zona osvjetljenja, ali i izbor različitog osvjetljenja s aktivacijom pojedinog profila. U performance dijelu je moguće podešavati polling rate od maksimalnih 8 do 0.125 milisekundi, ali i izbrisati svu memoriju, nadograditi firmware itd. Zaključak

corsair_k65_rgb_mini_10

Corsair je s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji mehaničkih tipkovnica hrabro ušetao u društvo 60%, odradio odličan posao i postavio nove standarde u klasi. K65 RGB MINI je odličan proizvod. Zadovoljava sve ono što 60-postotna tipkovnica mora, robusna je a i izbor prekidača je poslovično dobar. Osim s ovim MX Red RGB, moguće ju je kupiti i s MX Speed RGB prekidačima. Na mnoštvo se tipaka sa sekundarnim ili tercijarnim funkcijama potrebno priviknuti i to definitivno nije za svakoga, no ovaj format je sve popularniji što je dokaz da ima korisnika koji to tako vole. Nama su bila potrebna tri dana za privikavanje, no za brzi rad se ipak uvijek rado vraćamo dobroj staroj K70. K65 RGB MINI ima sve što mala tipkovnica treba imati pa i više od toga kao što je funkcija miša ili pak snimanje Macro naredbi, te spremanje mnoštva profila u njenu memoriju. Uz to, za one koji vole i osvjetljenje je odlično izvedeno s različitim dobrim efektima, a pohvalili bi i to što je kabel odvojiv. Na Corsairovim se američkim stranicama prodaje po cijeni od 109,90 USD, a u Europi košta 129,99 € s porezom. U hrvatskoj još nije dostupna. K65 RGB MINI nije za svakoga i baš morate biti ljubitelj 60-postotnih tipkovnica, ali ako jeste tada je odličan izbor!