dell_latitude_5500_1

Na test nam je stigao Dellov Latitude 5500 poslovni prijenosnik koji donosi dobru kvalitetu izrade i mnoštvo opcija korisnih poslovnjacima. Jača strana mu je konfigurabilnost, odnosno prilagođavanje potrebama tvrtki i pojedinačnim korisnicima. Primjerak na testu je bio opremljen s Intelovim Core i7-8665U procesorom, integriranom UHD 620 grafikom, 512 GB NVMe SSD-om, sa 16 GB radne memorije, baterijom kapaciteta 68 Wh i ekranom dijagonale 15,6-inča FHD rezolucije.

Latitude 5500 serija prijenosnika je predstavljena početkom ove godine, a kao što smo napisali namijenjena je poslovnjacima. Seriju krasi čvrsta izrada, robusnost i konfigurabilnost. U ComTel Corpu će te tako naći verzije čija cijena kreće od 7.000 kuna, a koja se vrlo lako može zaustaviti i na oko 12.000 kuna kada se naruči sa svim dostupnim opcijama.

dell_latitude_5500_2

Prijenosnik je vrlo kompaktan za 15,6-inčnu klasu, te je širok samo 359 milimetara, a debeo 22 milimetra. Lagana konstrukcija, tj. kućište od pojačane plastike rezultirala je i malom masom, pa smo prijenosnik vagnuli na 1,916 kilograma. Da ne bi bilo zabune, plastika je vrlo kvalitetna i čvrsta, prijenosnik se nigdje ne uvija i vrlo je robustan. Čak je i plastika kućišta ekrana, tj. poklopac zadovoljavajuće čvrst i uvija se tek pri jačem stisku. Po plastici se hvataju otisci prstiju, no ne jako i relativno se lako čiste. Cijela donja strana je servisni poklopac s mrežicom za usis zraka te četiri gumene nožice. Poklopac se lako skida i pristup unutrašnjosti za servisiranje je lak. S donje se strane, točno na pregibu nalaze i dvije mrežice stereo zvučnika.

dell_latitude_5500_3

Prijenosnik je uniformirano poslovni, nema tu većih dizajnerskih zahvata, a točno takav i treba biti. Ekran je lijepo rastegnut od ruba do ruba poklopca. Ispod njega je Dell logo, a iznad mikrofon, kamera s poklopcem za privatnost i bijela LED-ica za signalizaciju rada kamere. Poklopac je u zatvorenom stanju čvrsto stisnut uz prijenosnik, i potrebno ga je s dvije ruke podići prema gore. Nosači ekrana su kvalitetni i izdržat će mnogostruka otvaranja i zatvaranja, a kut otvaranja poklopca je čak 180°.

Tehničke specifikacije:

 • Model: 5500
 • Boja: Crna
 • Ekran: 15,6“, 1920×1080 , 16:9, IPS, anti-glare, WLED, AUO25ED
 • Procesor: Intel Core i7-8665U (četiri jezgre, osam threadova, od 1.9 GHz do 4.8 GHz, 8 MB Smart Cache, vPro,15 W (TDP-up 25 W, TDP-down 10 W), Intel vPRO
 • Čipset: Intel Cannon Point-LP, Whiskey Lake-U
 • Grafička kartica: Intel HD Graphics 620
 • Radna memorija: 1x 16 GB SK Hynix DDR4 2400 MHz CL17
 • SSD: Toshiba NVMe SSD BG3 512 GB
 • Zvuk: Realtek, stereo zvučnici, mikrofon
 • WLAN: Intel Dual Band Wireless-AC 9560 802.11 ac 1×1 WiFi + Bluetooth 5.0
 • LAN: Intel Gigabit Ethernet Controller I219-LM
 • Eksterni portovi: 1x Thunderbolt 3 (USB Type C), 3x USB 3.1 Gen1 Type-A, smartcard čitač, microSD čitač, microSIM slot, combo audio jack, HDMI 1.4, RJ45
 • Baterija: 8,77 V, 68.000 mWh, Li-Ion, LGC
 • OS: Windows 10 Pro ili Home 64-bit
 • Oprema: Combo jack (mikrofon/slušalice), Noble Lock, Smart Card reader, HD web kamera (privacy shutter), FIPS Fingerprint reader, Smartcard i microSD čitači, microSIM ladica
 • Masa: 1,82 kg (tvornički), 1,916 kg (vaganje)
 • Dimenzije: 359 x 236 x 22 mm
 • Jamstvo: 3 godine (on-site)

S hardverske je strane ovo vrlo solidno potkovan stroj, opremljen s najjačim dostupnim procesorom osme generacije s četiri fizičke i osam logičkih jezgri (u međuvremenu su se pojavili i 5501 modeli s devetom generacijom procesora), 16 GB radne memorije (premda samo u jednokanalnoj konfiguraciji), 512 GB NVMe SSD-om i integriranom grafikom. Za poslovnu upotrebu i više no dovoljno.

dell_latitude_5500_4

Tipkovnica je chicklet tipa, no s dovoljno dugim hodom tipaka da bude udobna i za dugotrajni rad. Vrlo je čvrsta i ne uvija se ni pri jačem stisku. Punog je profila s numeričkim dijelom, a tipke su dovoljno velike. Smetale su nam jedino malene tipke smjera. Gornji je red tipaka s dvostrukom funkcijom, pa su tu multimedijske tipke, ali i one za podešavanje jačine zvuka i jačine osvjetljenja ekrana. Tipkovnica ima i pozadinsko osvjetljenje svake pojedine tipke. Touchpad s dvije fizičke tipke je vrlo dobar i precizan, a također podržava i multitouch. Ono što više volimo kod poslovnih prijenosnika, a to je Track Stick koji je također vrlo precizan, a ima i tri pripadajuće tipke tik ispod shifta. Sigurnosne značajke su bitne za svaki poslovni prijenosnik, a ovaj osim vPro tehnologije ima i FIPS certificirani čitač otiska prsta koji je podržan od strane američke vlade za njene dužnosnike.

dell_latitude_5500_6

Na vrlo tankim bokovima prijenosnika nalaze se i dodatni konektori, kao i ispušna rešetka rashladnog sustava. Na lijevoj se strani tako nalazi Power utičnica, Thunderbolt 3 (Type C) utičnica, USB 3.0 Type A utičnica i na početku SmartCard čitač. Ispušna rešetka je solidno dimenzionirana, a rashladni sustav ne proizvodi veću količinu buke – izmjerili smo maksimalnih 39 dB(A).

dell_latitude_5500_7

Desna je strana vrlo zanimljiva, s kraja prema prednjem dijelu se na njoj nalazi Noble Lock, RJ45 konektor, HDMI, dva USB 3.0 Type A porta, combo utičnica za audio jack, vrlo korisni čitač microSD kartica te ladica za MicroSIM. Posljednja je iznimno korisna poslovnim korisnicima jer im omogućava pristup internetu i u pokretu. Osim LAN veze sa svijetom, prijenosnik je opremljen i Intelovom bežičnom karticom po AC standardu, s vrlo dobrim prijemom i u udaljenijim prostorijama u odnosu na router. Kartica se bez problema spajala s teoretskom propusnošću od oko 800 Mbps na AX router. Naravno, tu je i integrirani Bluetooth po standardu 5.0.

dell_latitude_5500_8

Ekran je AU Optroniscov s IPS matricom i anti-glare premazom. Dijagonale je 15,6 inča, rezolucije 1920 x 1080 piksela i gustoće od 120 piksela po kvadratnom inču. Nije najbolji primjerak kojeg smo vidjeli na Dellovim laptopima s pokrivenošću sRGB spektra od oko 60% i prosječnom osvijetljenošću ispod 250 cd/m2. Kvaliteta slike je OK za poslovni prijenosnik, no nije baš za nešto naprednije zadaće poput profesionalne obrade fotografija.

Latitude 5500 prijenosnici dolaze ili s Ubuntu ili s Windows 10 Professional operativnim sustavom, a ovaj je iznimno bio opremljen s Home verzijom. Uz operativni sustav Dell isporučuje i nekoliko svojih korisnih aplikacija poput Power Managera u kojem možemo podesiti način rada s baterijom – Standard, Express Charge, Primarily AC use, Adaptive ili Custom, a zgodno je i podešavanje performansi prijenosnika. Prijenosnik ima i vrlo kapacitetnu bateriju od 68 Wh, koja mu omogućava impresivnu autonomiju. Na Optimized profilu s lakoćom izdrži i više od deset sati uredske upotrebe.