Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosnik našao u našem labu i proteklih par tjedana smo ga dobro upoznali. Riječ je o 15,6-inčnom prijenosniku s IPS ekranom osvježenja slike od 240 Hz, Intelovim procesorom i7-10870H s 8 jezgri i Nvidijinom RTX 3060 grafičkom karticom. Tu je još i 16 GB radne, te 512 GB skladišne memorije.

Prijenosnik kao što vidimo iz unbox videa dolazi odlično zapakiran i zaštićen u debelu kartonsku kutiju, i debelu stiropjenu unutar nje. Tako je odlično zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja, a kao što vidimo za shipping je sve smješteno unutar još jedne kutije.

gigabyte_aorus_15g_kc_1

Gigabyte je početkom ove godine osvježio svoje Aorus i Aero serije igraćih prijenosnika s novim grafičkim karticama RTX 3000 serije. Zadržali su procesore desete Core generacije, kao prošlogodišnji modeli, ali je zato dizajn prijenosnika malo promijenjen i poboljšan. Najveća razlika u odnosu na proteklu generaciju je izostanak mehaničke tipkovnice i prijelaz na klasičnu chicklet. To je napravljeno zbog toga što su htjeli još kompaktniji dizajn, tj. još niži profil, a očito da je feedback gamera bio takav da im ipak ne trebaju mehanički prekidači. Tako je sada visok 23 milimetra, a u prošloj je generaciji bio 25. Uz to s 357 je 1 milimetar širi, no s 244 milimetra je 6 plići. Vaga nam je pak pokazala 2.132 grama.

gigabyte_aorus_15g_kc_2

Prijenosnik je dovoljno čvrst kada je zatvoren, i samo se ekran malo uvija na sredini. Naravno, kada je otklopljen zbog dizajna uskih rubova oko ekrana tu je malo fleksibilan no ne pretjerano. Materijal kućišta je plastika u mat efektu na kojeg se primaju otisci prstiju, no ne kao na neke druge prijenosnike. Gigabyte nije pretjerivao s dizajnom pa bi Aorus 15G mogao komotno proći i kao nekakav poslovnjak. Sviđaju nam se potpuno crne površine, jednostavne linije i tek poneki naglašeniji detalj kao što su Aorus krila na dnu prijenosnika, osvijetljeni Aorus bedž na poklopcu te masivniji ispusi toplog zraka straga. Kada ga otklopimo, opet nas čeka jednostavan dizajn, a da je riječ o gamerskom modelu do znanja daju tek osvijetljene tipke. Tipkovnica je velika, s numeričkim dijelom i raširena preko cijele širine prijenosnika s vrlo uskim rubovima. Ispod nje je touchpad orijentiran na lijevo, velike radne površine za dlanove, a iznad je neobično perforirana rešetka rashladnog sustava, Power tipka i vratašca koja skrivaju web kameru. Ovakva orijentacija web kamere nije najsretnija jer će vam sugovornici gledati u (debeli) podbradak i u nosnice, no rubovi ekrana su jednostavno pretanki da bi bila smještena na uobičajenom mjestu.

gigabyte_aorus_15g_kc_3

Na dnu su kao što smo spomenuli karakteristična Aorus krila, koja su zapravo velika usisna površina zraka za dva ventilatora koji hlade CPU i GPU, a koji su dio Windforce Infinity rashladnog sustava. Kao što ćemo kasnije vidjeti, hlađenje je poprilično kompleksno, a osim velikog usisnog dijela, tu su i četiri ispušna na bokovima i stražnjoj strani. Servisni pristup je omogućen preko dvanaest vijaka i skidanjem cijele donje stranice. Ta donja stranica ima i pet gumenih površina koje sprječavaju bilo kakvo klizanje po površini. Daljnje dvije su i dosta velike jer su uklopljene u dizajn krila.

gigabyte_aorus_15g_kc_4a

Straga je gamerski dizajn najnaglašeniji, premda se ni tu ne ističe previše. Oko šarki ekrana se nalaze dvije uzdignute površine koje eto, nisu specifične za poslovne prijenosnike. Šarke ekrana su dovoljno čvrste i pružaju solidan otpor te će svakako izdržati višegodišnju upotrebu. U središnjem se dijelu nalaze dvije rešetke rashladnog sustava te između dvije izbočene linije maleni utisnuti Aorus logo.

gigabyte_aorus_15g_kc_4b

Skidanjem servisnog poklopca dolazimo do unutrašnjosti koja je odlično organizirana. Ovdje vidimo 99-vatsatnu Litij polymer bateriju koja je zadužena za do osam sati autonomije (prema proizvođaču). Lijevi i desno od nje su ulazno izlazni portovi, a iznad je matična ploča na kojoj se nalaze dva Crucial memorijska modula (DDR4-3200) ukupnog kapaciteta 16 GB, zatim 2280 SSD kapaciteta 512 GB i AX200 WiFi kartica. Lijevo od baterije se nalazi i dodatni slot za 2280 SSD, a pri dnu s lijeve i desne strane se nalaze i 2-vatni zvučnici (Nahimic 3). Pri vrhu je kompleksan rashladni sustav s dva 12V ventilatora i pet toplovodnih cijevi koje toplinu prenose na bakrene rešetkaste hladnjake (ispuh s četiri strane).

gigabyte_aorus_15g_kc_4c

Unutarnji dio donjeg, servisnog poklopca je prekriven tankim aluminijem koji je dobar vodič topline, dok je izrez za usis zraka prekriven crnom metalnom mrežicom koja spriječava ulaz krupnijih čestica prašine.

Tehničke karakteristike Aorusa 15G KC:

 • Boja: Crna
 • Ekran: 15,6“, 1920×1080 (141 ppi), 16:9, WVA, anti-glare, WLED, Sharp LQ156M1JW03
 • Procesor: Intel Core i7-10870H (osam jezgri, šesnaest threadova, od 2.2 GHz do 5.0 GHz, 16 MB Smart Cache, 35-45 W)
 • Čipset: Intel Comet Point-H HM470
 • Grafička kartica: Nvidia RTX 3060 MaxQ 6GB, Intel UHD 630
 • Radna memorija: 2x 8GB DDR4 3200MHz CL21 Crucial
 • SSD: 512 GB NVMe
 • Zvuk: Nahimic 3, stereo zvučnici 2W
 • WLAN: Intel AX200 802.11ax Wireless Adapter WiFi + Bluetooth 5.0 LE
 • LAN: 2,5 Gigabit Ethernet Controller
 • Eksterni portovi: 3x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 1 Type C, 1x HDMI 2.1, 1x miniDP 1.4, UHS-II SD Card reader, 3,5 mm Combo Jack, RJ-45
 • Baterija: 15,2V, 99Wh, 6.514 mAh, Li-Ion
 • OS: Windows 10 Pro 64-bit
 • Oprema: Combo jack (mikrofon/slušalice), SD Card reader, HD Web kamera (poklopac), mikrofon, TPM (Intel PTT)
 • Masa: 2,132 kg
 • Dimenzije: 357 x 244 x 23 mm
 • Jamstvo: 3 godine

Gigabyte je sva tri ovogodišnja Aorus 15G prijenosnika solidno potkovao hardverski. Riječ je o vrlo moćnim strojevima koji svi imaju Intelov 8-jezgreni 45-vatni i7-10870H procesor koji može boostati sve do 5 GHz. Osim za gaming, ovaj procesor može biti odličan i za produkciju, tj. obradu videa, fotografija i slično. U pomoći mu je brzi DDR4 SODIMM, te NVMe SSD-i. Naš model (KC) je bio opremljen sa 16 GB radne i 512 GB skladišne memorije, a moguće je odabrati i više memorije. Razlika između tri modela je u grafičkim karticama – KC ima RTX 3060 6GB, XC ima RTX 3070 8GB, a YC ima RXT 3080 8 GB. Osim toga, svi prijenosnici su opremljeni s Intelovom AX200 WLAN karticom, te 2.5-gigabitni LAN.