gigabyte_aorus_15g_kc_5

Prijenosnik je opremljen s mnoštvom portova pa tako na desnom boku nalazimo dva Type A USB 3.2 Gen 1 porta (5 Gbps), jedan Type C USB 3.2 Gen 1 port (5 Gbps), čitač SD kartica i port za napajanje. Pri kraju se nalazi i ispušna rešetka rashladnog sustava koja je usmjerena vodoravno i malo prema dolje.

gigabyte_aorus_15g_kc_6

Na lijevoj se pak strani nalazi RJ-45 port za 2,5 Gigabitni LAN, zatim Combo priključnica za mikrofon/slušalice, još jedan Type A USB 3.2 Gen 1 port, te miniDisplayPort 1.4 i HDMI 2.1 video izlazi. Ponovno, u nastavku, nalazi se i lijeva rešetka ispušnog sustava koja je ponovno dvostruko usmjerena.

gigabyte_aorus_15g_kc_7

Tipkovnica je kao što vidimo punog izdanja s numeričkim dijelom, s dovoljno velikim poklopcima i razmakom među njima. Poklopci su vrlo lagano udubljeni no nedovoljno da bi zadržali prst, što smanjuje preciznost kod brzog pisanja ili brže akcije. Ujedno, prekidači su chicklet tipa što znači da su plitkog hoda i nemaju naročit odziv. No, za jednu chicklet tipkovnicu ova je među boljima koje smo probali. Ima i set multimedijskih tipaka koje pozivamo uz pomoć Fn tipke, a svaka pojedina tipka ima i svoje RGB LED osvjetljenje koje ćemo demonstrirati u videu. Ono što još možemo zamjeriti tipkovnici su premale tipke desni Shift i Enter. Ispod tipkovnice se nalazi touchpad koji je dovoljno precizan i brz, no igrači će jasno uz ovaj prijenosnik obavezno koristiti miš.

gigabyte_aorus_15g_kc_8

Iznad tipkovnice se u sredini nalazi Power tipka, iznad koje je pak poklopac koji skriva HD kameru. Kamera je solidna i poslužit će za osnovnu video komunikaciju pod uvjetom da vas ne smeta to što vam je usmjerena u nosnice. Srećom, tu je taj plastični poklopac kojom ju možemo trajno zatvoriti. Rubovi oko ekrana su iznimno tanki s tri strane, a samo je donja malo deblja i na njenoj se sredini nalazi Aorus znak.

gigabyte_aorus_15g_kc_9

Ekran je Sharpov LQ156M2JW03 dijagonale 15,6 inča. Matrica je IPS tipa, rezolucije 1920 x 1080 piksela s gustoćom piksela od 141 ppi. Tipično osvjetljenje je 300 kandela po kvadratnom metru, a kontrast je 1000:1. Pozadinsko osvjetljenje je White LED. Stopa osvježenja slike je prava gamerska – 240 Hz, pa s pravom nosi i CS:GO World`s Top Esports Team G2 certifikat. Uz to, ima i x-rite Pantone certifikat za tvorničku kalibraciju s DeltaE ispod 1. Proizvođač uz to, navodi 72% pokrivenosti NTSC spektra boja.

Naše je mjerenje pokazalo 100% pokrivenosti sRGB-a, 77% AdobeRGB spektra i 78% P3 spektra što su vrlo dobre vrijednosti, a i golim je okom vidljivo da je prikaz boja odličan. Krivulja gamme je iznosila 2.20 što je idealno. Kontrast je solidan s izmjerenih 820:1, a maksimalna osvijetljenost je 298 kandela kako je i obećano. Bijela se točka kretala između 7.600 i 7.700 Kelvina što je visoko. Uniformiranost boja nije idealna u gornjem desnom kutu ekrana s maksimalnim odstupanjem od DeltaE 7.2 pri 100% osvjetljenja što se smanjuje na 6,1 pri 83% snage osvjetljenja, pa na 5,1% na 67% osvjetljenja i konačno na 4,0 na 50%. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je također samo prosječna s maksimalnim DeltaE odstupanjem od 14 i 13% na vrhu i dnu ekrana pri 100% osvjetljenja. Na 83% i 67% osvjetljenja se čak penje na 15% pri vrhu ekrana, što se zadržava i na 50%. Preciznost boja i nije baš onakva kako to reklamira proizvođač no nije ni loša s prosječnim DeltaE odstupanjem od 1,58. Sva odstupanja su u pravilu ispod 2, a jedino je maksimum na tirkiznoj 5,73 koja je loše kalibrirana. Sveukupno gledajući ekran je zaslužio ocjenu vrlo dobar.

Mi smo prijenosnik testirali posljednja dva tjedna intenzivno i bili smo u globalu vrlo zadovoljni performansama ekrana u svim situacijama kao i visokom stopom osvježenja slike. Vidljiv je tek lagani overshoot, a ghostinga nema.

gigabyte_aorus_15g_kc_10

S obzirom na moć komponenata. AC/DC adapter je 230-vatni i dobro je odmjeren. Maksimalna zabilježena potrošnja električne energije “iz zida” je bila 193 W. Adapter se pri tom ne zagrijava previše i ostaje umjereno topal. Kabeli su dovoljno dugački za sve potrebe, a adapter može normalno stajati na podu. Ujedno, ni sam se prijenosnik ne zagrijava pretjerano i izmjerili smo maksimalnu temperaturu od 51°C na površini tipkovnice, što je dosta toplo.

gigabyte_aorus_15g_kc_12

Osvjetljenje svake pojedine tipke je odlično izvedeno, boje su precizne, nema miješanja i svi koji vole ovo šarenilo bit će zadovoljni izvedbom. Na radnoj se površini nalazi i mnoštvo naljepnica, no ona koja se ističe, na koju su u Gigabyteu ponosni je Made in Taiwan.

Zvučnici koji se nalaze na bočnim stranicama sprijeda mogu poslužiti za pogledati kakav video, poslušati koju pjesmu, no svakako preporučujemo slušalice za bolji doživljaj kod igranja i multimedije.

Aorus Control Center je glavna aplikacija uz pomoć koje kontroliramo parametre rada i nadograđujemo upravljačke programe. Uz pomoć Smart Dashboarda nadziremo parametre rada, te pojačavamo ili smanjujemo Power Setup. Sljedeći je App shortcuts kojim možemo pozivati različite aplikacije (igre baš i ne rade, no ostale aplikacije da), a iz Manager menija kontroliramo i pozivamo različite parametre. Fusion je naravno meni u kojem podešavamo osvjetljenje tipkovnice, ali i snimamo Macro naredbe. Tu je još i device setting za fino podešavanje parametara rada ventilatora, kao i Smart Utilities za brzu nadogradnju upravljačkih programa itd.

Svaki kupac može birati želi li Windows 10 Pro ili Home operativni sustav, a na našem se nalazio Home, te neizbježna trial verzija MS Officea. Ostali softver je uključivao samo još Azure AI koji možemo uključiti kako bi učio o našim aktivnostima na prijenosniku i prema tome podešavao snagu te time omogućio duži životni vijek baterije ili nam dao veće performanse kada ih trebamo.