Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Datum objave 30.03.2021 - Krešimir Matanović

Aorus 15G KC - prvi dio

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosnik našao u našem labu i proteklih par tjedana smo ga dobro upoznali. Riječ je o 15,6-inčnom prijenosniku s IPS ekranom osvježenja slike od 240 Hz, Intelovim procesorom i7-10870H s 8 jezgri i Nvidijinom RTX 3060 grafičkom karticom. Tu je još i 16 GB radne, te 512 GB skladišne memorije. Prijenosnik kao što vidimo iz unbox videa dolazi odlično zapakiran i zaštićen u debelu kartonsku kutiju, i debelu stiropjenu unutar nje. Tako je odlično zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja, a kao što vidimo za shipping je sve smješteno unutar još jedne kutije.

gigabyte_aorus_15g_kc_1

Gigabyte je početkom ove godine osvježio svoje Aorus i Aero serije igraćih prijenosnika s novim grafičkim karticama RTX 3000 serije. Zadržali su procesore desete Core generacije, kao prošlogodišnji modeli, ali je zato dizajn prijenosnika malo promijenjen i poboljšan. Najveća razlika u odnosu na proteklu generaciju je izostanak mehaničke tipkovnice i prijelaz na klasičnu chicklet. To je napravljeno zbog toga što su htjeli još kompaktniji dizajn, tj. još niži profil, a očito da je feedback gamera bio takav da im ipak ne trebaju mehanički prekidači. Tako je sada visok 23 milimetra, a u prošloj je generaciji bio 25. Uz to s 357 je 1 milimetar širi, no s 244 milimetra je 6 plići. Vaga nam je pak pokazala 2.132 grama.

gigabyte_aorus_15g_kc_2

Prijenosnik je dovoljno čvrst kada je zatvoren, i samo se ekran malo uvija na sredini. Naravno, kada je otklopljen zbog dizajna uskih rubova oko ekrana tu je malo fleksibilan no ne pretjerano. Materijal kućišta je plastika u mat efektu na kojeg se primaju otisci prstiju, no ne kao na neke druge prijenosnike. Gigabyte nije pretjerivao s dizajnom pa bi Aorus 15G mogao komotno proći i kao nekakav poslovnjak. Sviđaju nam se potpuno crne površine, jednostavne linije i tek poneki naglašeniji detalj kao što su Aorus krila na dnu prijenosnika, osvijetljeni Aorus bedž na poklopcu te masivniji ispusi toplog zraka straga. Kada ga otklopimo, opet nas čeka jednostavan dizajn, a da je riječ o gamerskom modelu do znanja daju tek osvijetljene tipke. Tipkovnica je velika, s numeričkim dijelom i raširena preko cijele širine prijenosnika s vrlo uskim rubovima. Ispod nje je touchpad orijentiran na lijevo, velike radne površine za dlanove, a iznad je neobično perforirana rešetka rashladnog sustava, Power tipka i vratašca koja skrivaju web kameru. Ovakva orijentacija web kamere nije najsretnija jer će vam sugovornici gledati u (debeli) podbradak i u nosnice, no rubovi ekrana su jednostavno pretanki da bi bila smještena na uobičajenom mjestu.

gigabyte_aorus_15g_kc_3

Na dnu su kao što smo spomenuli karakteristična Aorus krila, koja su zapravo velika usisna površina zraka za dva ventilatora koji hlade CPU i GPU, a koji su dio Windforce Infinity rashladnog sustava. Kao što ćemo kasnije vidjeti, hlađenje je poprilično kompleksno, a osim velikog usisnog dijela, tu su i četiri ispušna na bokovima i stražnjoj strani. Servisni pristup je omogućen preko dvanaest vijaka i skidanjem cijele donje stranice. Ta donja stranica ima i pet gumenih površina koje sprječavaju bilo kakvo klizanje po površini. Daljnje dvije su i dosta velike jer su uklopljene u dizajn krila.

gigabyte_aorus_15g_kc_4a

Straga je gamerski dizajn najnaglašeniji, premda se ni tu ne ističe previše. Oko šarki ekrana se nalaze dvije uzdignute površine koje eto, nisu specifične za poslovne prijenosnike. Šarke ekrana su dovoljno čvrste i pružaju solidan otpor te će svakako izdržati višegodišnju upotrebu. U središnjem se dijelu nalaze dvije rešetke rashladnog sustava te između dvije izbočene linije maleni utisnuti Aorus logo.

gigabyte_aorus_15g_kc_4b

Skidanjem servisnog poklopca dolazimo do unutrašnjosti koja je odlično organizirana. Ovdje vidimo 99-vatsatnu Litij polymer bateriju koja je zadužena za do osam sati autonomije (prema proizvođaču). Lijevi i desno od nje su ulazno izlazni portovi, a iznad je matična ploča na kojoj se nalaze dva Crucial memorijska modula (DDR4-3200) ukupnog kapaciteta 16 GB, zatim 2280 SSD kapaciteta 512 GB i AX200 WiFi kartica. Lijevo od baterije se nalazi i dodatni slot za 2280 SSD, a pri dnu s lijeve i desne strane se nalaze i 2-vatni zvučnici (Nahimic 3). Pri vrhu je kompleksan rashladni sustav s dva 12V ventilatora i pet toplovodnih cijevi koje toplinu prenose na bakrene rešetkaste hladnjake (ispuh s četiri strane).

gigabyte_aorus_15g_kc_4c

Unutarnji dio donjeg, servisnog poklopca je prekriven tankim aluminijem koji je dobar vodič topline, dok je izrez za usis zraka prekriven crnom metalnom mrežicom koja spriječava ulaz krupnijih čestica prašine. Tehničke karakteristike Aorusa 15G KC:
 • Boja: Crna
 • Ekran: 15,6“, 1920×1080 (141 ppi), 16:9, WVA, anti-glare, WLED, Sharp LQ156M1JW03
 • Procesor: Intel Core i7-10870H (osam jezgri, šesnaest threadova, od 2.2 GHz do 5.0 GHz, 16 MB Smart Cache, 35-45 W)
 • Čipset: Intel Comet Point-H HM470
 • Grafička kartica: Nvidia RTX 3060 MaxQ 6GB, Intel UHD 630
 • Radna memorija: 2x 8GB DDR4 3200MHz CL21 Crucial
 • SSD: 512 GB NVMe
 • Zvuk: Nahimic 3, stereo zvučnici 2W
 • WLAN: Intel AX200 802.11ax Wireless Adapter WiFi + Bluetooth 5.0 LE
 • LAN: 2,5 Gigabit Ethernet Controller
 • Eksterni portovi: 3x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 1 Type C, 1x HDMI 2.1, 1x miniDP 1.4, UHS-II SD Card reader, 3,5 mm Combo Jack, RJ-45
 • Baterija: 15,2V, 99Wh, 6.514 mAh, Li-Ion
 • OS: Windows 10 Pro 64-bit
 • Oprema: Combo jack (mikrofon/slušalice), SD Card reader, HD Web kamera (poklopac), mikrofon, TPM (Intel PTT)
 • Masa: 2,132 kg
 • Dimenzije: 357 x 244 x 23 mm
 • Jamstvo: 3 godine
Gigabyte je sva tri ovogodišnja Aorus 15G prijenosnika solidno potkovao hardverski. Riječ je o vrlo moćnim strojevima koji svi imaju Intelov 8-jezgreni 45-vatni i7-10870H procesor koji može boostati sve do 5 GHz. Osim za gaming, ovaj procesor može biti odličan i za produkciju, tj. obradu videa, fotografija i slično. U pomoći mu je brzi DDR4 SODIMM, te NVMe SSD-i. Naš model (KC) je bio opremljen sa 16 GB radne i 512 GB skladišne memorije, a moguće je odabrati i više memorije. Razlika između tri modela je u grafičkim karticama - KC ima RTX 3060 6GB, XC ima RTX 3070 8GB, a YC ima RXT 3080 8 GB. Osim toga, svi prijenosnici su opremljeni s Intelovom AX200 WLAN karticom, te 2.5-gigabitni LAN.

Aorus 15G KC - drugi dio

gigabyte_aorus_15g_kc_5

Prijenosnik je opremljen s mnoštvom portova pa tako na desnom boku nalazimo dva Type A USB 3.2 Gen 1 porta (5 Gbps), jedan Type C USB 3.2 Gen 1 port (5 Gbps), čitač SD kartica i port za napajanje. Pri kraju se nalazi i ispušna rešetka rashladnog sustava koja je usmjerena vodoravno i malo prema dolje.

gigabyte_aorus_15g_kc_6

Na lijevoj se pak strani nalazi RJ-45 port za 2,5 Gigabitni LAN, zatim Combo priključnica za mikrofon/slušalice, još jedan Type A USB 3.2 Gen 1 port, te miniDisplayPort 1.4 i HDMI 2.1 video izlazi. Ponovno, u nastavku, nalazi se i lijeva rešetka ispušnog sustava koja je ponovno dvostruko usmjerena.

gigabyte_aorus_15g_kc_7

Tipkovnica je kao što vidimo punog izdanja s numeričkim dijelom, s dovoljno velikim poklopcima i razmakom među njima. Poklopci su vrlo lagano udubljeni no nedovoljno da bi zadržali prst, što smanjuje preciznost kod brzog pisanja ili brže akcije. Ujedno, prekidači su chicklet tipa što znači da su plitkog hoda i nemaju naročit odziv. No, za jednu chicklet tipkovnicu ova je među boljima koje smo probali. Ima i set multimedijskih tipaka koje pozivamo uz pomoć Fn tipke, a svaka pojedina tipka ima i svoje RGB LED osvjetljenje koje ćemo demonstrirati u videu. Ono što još možemo zamjeriti tipkovnici su premale tipke desni Shift i Enter. Ispod tipkovnice se nalazi touchpad koji je dovoljno precizan i brz, no igrači će jasno uz ovaj prijenosnik obavezno koristiti miš.

gigabyte_aorus_15g_kc_8

Iznad tipkovnice se u sredini nalazi Power tipka, iznad koje je pak poklopac koji skriva HD kameru. Kamera je solidna i poslužit će za osnovnu video komunikaciju pod uvjetom da vas ne smeta to što vam je usmjerena u nosnice. Srećom, tu je taj plastični poklopac kojom ju možemo trajno zatvoriti. Rubovi oko ekrana su iznimno tanki s tri strane, a samo je donja malo deblja i na njenoj se sredini nalazi Aorus znak.

gigabyte_aorus_15g_kc_9

Ekran je Sharpov LQ156M2JW03 dijagonale 15,6 inča. Matrica je IPS tipa, rezolucije 1920 x 1080 piksela s gustoćom piksela od 141 ppi. Tipično osvjetljenje je 300 kandela po kvadratnom metru, a kontrast je 1000:1. Pozadinsko osvjetljenje je White LED. Stopa osvježenja slike je prava gamerska - 240 Hz, pa s pravom nosi i CS:GO World`s Top Esports Team G2 certifikat. Uz to, ima i x-rite Pantone certifikat za tvorničku kalibraciju s DeltaE ispod 1. Proizvođač uz to, navodi 72% pokrivenosti NTSC spektra boja. Naše je mjerenje pokazalo 100% pokrivenosti sRGB-a, 77% AdobeRGB spektra i 78% P3 spektra što su vrlo dobre vrijednosti, a i golim je okom vidljivo da je prikaz boja odličan. Krivulja gamme je iznosila 2.20 što je idealno. Kontrast je solidan s izmjerenih 820:1, a maksimalna osvijetljenost je 298 kandela kako je i obećano. Bijela se točka kretala između 7.600 i 7.700 Kelvina što je visoko. Uniformiranost boja nije idealna u gornjem desnom kutu ekrana s maksimalnim odstupanjem od DeltaE 7.2 pri 100% osvjetljenja što se smanjuje na 6,1 pri 83% snage osvjetljenja, pa na 5,1% na 67% osvjetljenja i konačno na 4,0 na 50%. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je također samo prosječna s maksimalnim DeltaE odstupanjem od 14 i 13% na vrhu i dnu ekrana pri 100% osvjetljenja. Na 83% i 67% osvjetljenja se čak penje na 15% pri vrhu ekrana, što se zadržava i na 50%. Preciznost boja i nije baš onakva kako to reklamira proizvođač no nije ni loša s prosječnim DeltaE odstupanjem od 1,58. Sva odstupanja su u pravilu ispod 2, a jedino je maksimum na tirkiznoj 5,73 koja je loše kalibrirana. Sveukupno gledajući ekran je zaslužio ocjenu vrlo dobar. Mi smo prijenosnik testirali posljednja dva tjedna intenzivno i bili smo u globalu vrlo zadovoljni performansama ekrana u svim situacijama kao i visokom stopom osvježenja slike. Vidljiv je tek lagani overshoot, a ghostinga nema.

gigabyte_aorus_15g_kc_10

S obzirom na moć komponenata. AC/DC adapter je 230-vatni i dobro je odmjeren. Maksimalna zabilježena potrošnja električne energije "iz zida" je bila 193 W. Adapter se pri tom ne zagrijava previše i ostaje umjereno topal. Kabeli su dovoljno dugački za sve potrebe, a adapter može normalno stajati na podu. Ujedno, ni sam se prijenosnik ne zagrijava pretjerano i izmjerili smo maksimalnu temperaturu od 51°C na površini tipkovnice, što je dosta toplo.

gigabyte_aorus_15g_kc_12

Osvjetljenje svake pojedine tipke je odlično izvedeno, boje su precizne, nema miješanja i svi koji vole ovo šarenilo bit će zadovoljni izvedbom. Na radnoj se površini nalazi i mnoštvo naljepnica, no ona koja se ističe, na koju su u Gigabyteu ponosni je Made in Taiwan. Zvučnici koji se nalaze na bočnim stranicama sprijeda mogu poslužiti za pogledati kakav video, poslušati koju pjesmu, no svakako preporučujemo slušalice za bolji doživljaj kod igranja i multimedije.

Aorus Control Center je glavna aplikacija uz pomoć koje kontroliramo parametre rada i nadograđujemo upravljačke programe. Uz pomoć Smart Dashboarda nadziremo parametre rada, te pojačavamo ili smanjujemo Power Setup. Sljedeći je App shortcuts kojim možemo pozivati različite aplikacije (igre baš i ne rade, no ostale aplikacije da), a iz Manager menija kontroliramo i pozivamo različite parametre. Fusion je naravno meni u kojem podešavamo osvjetljenje tipkovnice, ali i snimamo Macro naredbe. Tu je još i device setting za fino podešavanje parametara rada ventilatora, kao i Smart Utilities za brzu nadogradnju upravljačkih programa itd. Svaki kupac može birati želi li Windows 10 Pro ili Home operativni sustav, a na našem se nalazio Home, te neizbježna trial verzija MS Officea. Ostali softver je uključivao samo još Azure AI koji možemo uključiti kako bi učio o našim aktivnostima na prijenosniku i prema tome podešavao snagu te time omogućio duži životni vijek baterije ili nam dao veće performanse kada ih trebamo.

Rezultati testova - prvi dio

UL Benchmarks [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="Score" labels="Gigabyte Aorus 15G KC,Dell G7 7700,Asus TUF Gaming A15,Dell Precision 7530,Dell G3 3590 (i7 9750H),Dell G5 5590,Asus G531GU,Dell XPS 15 9500,Dell G7 7790,Dell Vostro 3500,Asus UX580GE,Dell G3 3590 (i5 9300H),Dell Latitude 5500,Dell Latitude 5501 (i7-9850H),Dell Vostro 3580,Dell Latitude 5501 (i5-9400H),Dell Inspiron 7386,Dell Latitude 9510,Dell XPS 13 9380,Dell Latitude 7490,Dell XPS 13 9365" values="6032,5795,5541,5203,5181,5135,5064,5037,4894,4605,4330,4309,4306,4256,4167,4132,3969,3963,3889,3562,2192" colors="orange,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green" height="800"] Da je Aorus 15G KC vrlo moćan stroj dokazuje i ukupni rezultat u PCMarku koji nadmašuje rezultate svih do sada testiranih prijenosnika. [ichart headers="ID, Score" title="3DMark Time Spy" htitle="Score " labels="Gigabyte Aorus 15G KC - RTX 3060 MaxQ,Dell G7 7700 - RTX 2070 Super,Dell G7 7790 - RTX2080 MaxQ, MSI GTX 1660 Ti Gaming X,Dell G5 5590 - RTX2070 MaxQ,Asus TUF Gaming A15 - RTX 2060,Asus G531GU - GTX1660Ti,Dell G3 3590 - GTX1660Ti MaxQ,Dell XPS 15 9500 - GTX 1650 Ti,Dell G3 3590 - GTX 1650" values="8068,7867,7242,6757,6516,6083,5368,5109,3653,3639" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] TimeSpy test je pokazao svu snagu nove kartice koja je postigla bolji rezultat od RTX 2070 Super. [ichart headers="ID, Score" title="3DMark Fire Strike" htitle="Score " labels="Gigabyte Aorus 15G KC - RTX 3060 MaxQ,Dell G7 7700 - RTX 2070 Super,Dell G7 7790 - RTX2080 MaxQ, Dell G5 5590 - RTX 2070,Asus TUF Gaming A15 - RTX 2060,Asus G531GU - GTX1660Ti,Dell G3 3590 - GTX1660Ti MaxQ,Dell Precision 7530 - Quadro P3200,Dell XPS 15 9500 - GTX 1650 Ti,Dell G3 3590 - GTX 1650,Asus UX580GE - GTX1050,Dell Vostro - Nvidia MX330 2GB,Dell Inspiron 3593 - Iris Pro G7,Dell Vostro - Iris Xe G7,Dell Inspiron 3593 - MX230 2GB,Dell Latitude 9510 - Intel UHD v1 GT2" values="18072,17915,17180,15248,14740,12501,11598,10408,8683,8228,5003,3420,2780,2702,2400,1068" colors="orange,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green" height="700"] I u starom i manje zahtjevnom FireStrikeu se dominacija nastavlja. [ichart headers="ID, Score" title="3DMark DLSS Feature test" htitle="Score " labels="RTX 3060 MaxQ DLSS ON, RTX 3060 MaxQ DLSS OFF" values="58.61,35.52" colors="orange,red" height="200"] DLSS feature test pri 1920 x 1080 rezoluciji je pokazao da je uz korištenje DLSS-a dobitak u performansama vrlo velik. [ichart headers="ID, Score" title="3DMark Port Royal" htitle="Score " labels="Asus STRIX RTX 3060 12GB, Gigabyte Aorus 15G KC - RTX 3060 MaxQ" values="5220,4700" colors="orange,blue" height="200"] I na kraju Port Royal test za kojeg smo jedino mogli ubaciti desktop RTX 3060 12GB rezultat pokazuje da mobilna verzija te kartice ne zaostaje previše u Ray Tracing performansama. Igre

[ichart headers="ID, FPS" title="Borderlands 3 (Medium, DX12, 1920 x 1080)" htitle="FPS" labels="RTX 3060 MaxQ,RTX 2070 Super,RTX 2060,GTX 1660 Ti MaxQ,GTX1650" values="126.27,120.57,89.7,76.80,54.71" colors="red,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Borderlands 3 (Badass, DX12, 1920 x 1080)" htitle="FPS" labels="RTX 3060 MaxQ" values="66.86" colors="orange" height="100" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Dirt 5 (Ultra High, 1920 x 1080)" htitle="FPS" labels="RTX 3060 MaxQ" values="73.6" colors="red" height="100" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Far Cry 5 (Ultra - TAA, 1920 x 1080)" htitle="FPS" labels="RTX 2070 Super,RTX 2080 MaxQ,RTX 3060 MaxQ,RTX 2070 MaxQ,RTX 2060,GTX 1660 Ti,GTX 1660 Ti MaxQ,GTX1650" values="105,93,92,85,83,70,68,53" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn (Ultimate, 1920 x 1080)" htitle="FPS" labels="RTX 3060 MaxQ,RTX 2070 Super,GTX1650 Ti" values="76,63,31" colors="red,blue,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Gost Recon Breakpoint (Ultra, 1920 x 1080)" htitle="FPS" labels="RTX 3060 MaxQ,RTX 2070 Super,RTX 2060" values="91,72,62" colors="red,blue,blue" height="300" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Shadow Of Tomb Raider (Ultra, 1920 x 1080)" htitle="FPS" labels="RTX 3060 MaxQ @ DXR OFF, RTX 3060 MaxQ @ DXR OFF w. DLSS, RTX 3060 MaxQ @ DXR ON" values="80,50,49" colors="red,blue,green" height="300" min="0"] RTX 3060 MaxQ pokazuje vrlo visoke performanse koje su povremeno u rangu s mobilnom izvedenicom RTX 2070 kartice, a povremeno su opak nešto slabije. U svakom slučaju, iznad su RTX 2070 MaxQ što je odličan rezultat. To je dokaz da je ova kartica odličan izbor za FHD @ 240 Hz ekran i takvo igranje. eSports naslovi će jednostavno letjeti - čim već i Borderlands 3 na Medium detaljima ide preko 120 FPS-a. Ujedno, u posljednjem testiranom naslovu je vidljivo da DLSS nije donio veliko poboljšanje u framerateu. Tek s dugotrajnijim korištenjem ovoga prijenosnika i igranjem na njemu bi vidjeli kako grafika reagira u različitim naslovima.

Rezultati testova - drugi dio

CPU performanse i usporedba s ostalim mobilnim procesorima [ichart headers="ID, Score" title="Cinebench 15 Multicore CPU" htitle="Score (cb)" labels="Dell G7 7790 - i9 9880H,Gigabyte Aorus 15G KC - i7 10870H,Asus G531GU - i7 9750H,Dell XPS 15 9500 - i7 10750H,Dell G7 7700 - i7 10750H,Dell Precision 7530 - i7 8750H,Dell G5 5590 - i7 9750H,Dell G3 3590 - i7 9750H,Asus UX580GE - i9 8950HK,Dell G3 3590 - i5 9300H,Dell Latitude 5500 - i7 8665U,Asus G751JY - i7 4860HQ,Dell Inspiron 3593 - i7-1065G7,Dell Vostro 3500 - i7 1165G7,Dell Latitude 7490 - i5 8350U,Dell Vostro 3580 - i7 8565U,Dell XPS 13 9380 - i7 8565U,Alienware 17 R3 - i7 6700HQ,Dell Inspiron 7386 - i7 8665U,Dell Latitude 9510 - i7-10810U,Asus GL552VW - i5 6300HQ, HP Omen 17 - i5 6300HQ,Dell XPS 13 9365 - i5-7Y54" values="1680,1570,1470,1350,1251,1228,1222,1133,1034,1030,839,734,661,629,617,610,607,606,606,513,466,387,219" colors="blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] [ichart headers="ID, Score" title="Cinebench 20 Multicore CPU" htitle="Score (cb)" labels="Asus TUF Gaming A15 - Ryzen 7 4800H,Gigabyte Aorus 15G KC - i7 10870H,Dell G7 7700 - i7 10750H,Dell G7 7790 - i9 9880H,Dell XPS 15 9500 - i7 10750H,Asus G531GU - i7 9750H,Dell G5 5590 - i7 9750H,Dell Precision 7530 - i7 8750H,Dell G3 3590 - i7 9750H,Asus UX580GE - i9 8950HK,Dell G3 3590 - i5 9300H,Dell Latitude 5500 - i7 8665U,Dell Inspiron 3593 - i7-1065G7,Dell Vostro 3500 - i7 1165G7,Dell Latitude 9510 - i7-10810U,Dell Inspiron 7386 - i7 8665U,Dell Vostro 3580 - i7 8565U,Dell XPS 13 9380 - i7 8565U" values="3931,3424,3315,3054,2928,2634,2560,2550,2515,2044,1766,1505,1454,1445,1439,1347,1293,1257" colors="blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] Kao što vidimo, performanse i7 10870H procesora su sasvim solidne i donose određeni pomak u performansama u odnosu na i7 10750H koji je 6-jezgreni model. No to razlika je puno veća u starijem nego u novom benchmarku, no i to ovisi o rashladnom sistemu i veličini prijenosnika. Većini korisnika i igrača bi ipak 10750H bio sasvim dovoljan. Dodatni CPU testovi i usporedba s nekim desktop modelima [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Ryzen 9 3900X,Ryzen 7 4800H,Ryzen 7 3700X,Core i7 10750H,Ryzen 7 2700X,i7 10870H,i5-10600K" values="157.37,227.99,232.95,258.08,264.82,275.74,301.74" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="400"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="JetStream 2 benchmark (score,više je bolje)" labels="Ryzen 9 5900X,Ryzen 5 5600X,Core i9-10850K,Core i7-10700K,Ryzen 9 3900X,Ryzen 7 3800XT,Ryzen 9 3900XT,Ryzen 3 3300X,Core i5-10600K,Core i5-10500,Core i7-8700K,Core i5-10400,Ryzen 3 3100" values="195.904,192.449,176.918,161.32,156,154.827,154.69,152.847,149.55,148.66,141.54,140.77,137.226,127.09" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="Corona 1.3 Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Ryzen 9 3900X,Ryzen 7 3700X,Ryzen 7 2700X,i5-10600K,Ryzen 7 4800H,Core i7 10750H,i7 10870H" values="72,112,118,134,149,154,204" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red" height="400"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="Ryzen 9 3900X,Ryzen 7 3700X,Ryzen 7 2700X,Ryzen 7 4800H,i5-10600K,Core i7 10870H,Core i7 10750H" values="56.1,82.79,86.85,91.87,118.65,122.274,131.932" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="400"] 8-jezgreni se procesor u skučenom prostoru i s tankim hladnjakom solidno nosi s desktop procesorima pa može poslužiti i za kakav intenzivniji rad, no nemojte očekivati čuda. Zanimljivo je da je u dva benchmarka sporiji od 10750H.  

Rezultati testova - treći dio

Memorijske performanse [ichart headers="ID, Score" title="AIDA Memory - Read" htitle="Score (MB/s)" labels="Asus TUF Gaming A15 - 2x 16GB DDR4 3.200,Dell G7 7700 - 2x 16GB DDR4 3.000,Gigabyte Aorus 15G KC - 2x8GB 2.933,Dell XPS 15 9500 - 2x 8GB DDR4 2.993,Dell G5 5590 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G7 7790 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Precision 7530 - 2x 16GB DDR4 2933,Dell G3 3590 - 2x8GB DDR4 2666,Asus UX580GE - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Inspiron 7386 - 2x8GB DDR4 2400,Dell G3 3590 - 2x4GB DDR4 2.667,Dell Latitude 9510 - 2x8GG DDR3 2133,Acer Aspire V17 Nitro - 2x8GB DDR4 2133,Dell XPS 9380 - 2x 8GB DDR3L,Asus G751JY - 4x8GB DDR3L,HP Omen 17 - 2x8GB DDR4 2133,Dell Vostro 3500 - 1x 8GB DDR4L 3200,Dell XPS 13 9365- 2x 8GB DDR3L,Dell Precision M6800 - 2x4GB DDR3L,Asus ROG Strix G - 1x 16GB DDR4L,Dell Inspiron 3593 - 1x8GB DDR4L,Dell Latitude 5500 - 1x16GB DDR4L,Dell Vostro 3580 - 1x8GB DDR4L,Dell Latitude 7490 - 1x8GB DDR4L,Dell 7567 - 1x16GB DDR4L" values="46644,41081,38979,38500,37827,37721,37280,35413,34425,32884,29969.00,29688,29488,27827,27155.00,26830,24509,24290,23120,21151,19772,18210,17787,17639,15292" colors="purple,purple,blue,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple" height="1200"] [ichart headers="ID, Score" title="AIDA Memory - Write" htitle="Score (MB/s)" labels="Asus TUF Gaming A15 - 2x 16GB DDR4 3.200,Dell G7 7700 - 2x 16GB DDR4 3.000,Dell Precision 7530 - 2x 16GB DDR4 2933,Gigabyte Aorus 15G KC - 2x8GB 2.933,Dell XPS 15 9500 - 2x 8GB DDR4 2.993,Dell G5 5590 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G3 3590 - 2x8GB DDR4 2666,Dell G7 7790 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Inspiron 7386 - 2x8GB DDR4 2400,Asus UX580GE - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G3 3590 - 2x4GB DDR4 2.667,Dell Latitude 9510 - 2x8GG DDR3 2133,Dell XPS 9380 - 2x 8GB DDR3L,Acer Aspire V17 Nitro - 2x8GB DDR4 2133,HP Omen 17 - 2x8GB DDR4 2133,Dell XPS 13 9365- 2x 8GB DDR3L,Asus G751JY - 4x8GB DDR3L,Acer Aspire V13 - 2x8GB DDR3L,Dell Vostro 3500 - 1x 8GB DDR4L 3200,Asus ROG Strix G - 1x 16GB DDR4L,Dell Inspiron 3593 - 1x8GB DDR4L,Dell Vostro 3580 - 1x8GB DDR4L,Dell Latitude 5500 - 1x16GB DDR4L,Dell Latitude 7490 - 1x8GB DDR4L,Dell 7567 - 1x16GB DDR4L" values="45592,44859,44706,40291,39635,37798,37621,37124,34834,34035,33310,31835,31531,31017.00,28479.00,26818,24970,24893,23107,19776,17929,17815,17759,17439,14544" colors="purple,purple,purple,blue,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple" height="1200"] [ichart headers="ID, Score" title="AIDA Memory - copy" htitle="Score (MB/s)" labels="Dell G7 7700 - 2x 16GB DDR4 3.000,Asus TUF Gaming A15 - 2x 16GB DDR4 3.200,Dell Precision 7530 - 2x 16GB DDR4 2933,Gigabyte Aorus 15G KC - 2x8GB 2.933,Dell XPS 15 9500 - 2x 8GB DDR4 2.993,Dell G3 3590 - 2x8GB DDR4 2666,Dell G5 5590 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G7 7790 - 2x8GB DDR4 2.667,Asus UX580GE - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Inspiron 7386 - 2x8GB DDR4 2400,Acer Aspire V17 Nitro - 2x8GB DDR4 2133,Dell Latitude 9510 - 2x8GG DDR3 2133,Dell G3 3590 - 2x4GB DDR4 2.667,Dell XPS 9380 - 2x 8GB DDR3L,Asus G751JY - 4x8GB DDR3L,HP Omen 17 - 2x8GB DDR4 2133,Dell Inspiron 7737 - 2x8GB DDR3L,Dell XPS 13 9365- 2x 8GB DDR3L,Dell Vostro 3500 - 1x 8GB DDR4L 3200,Asus ROG Strix G - 1x 16GB DDR4L,Dell Latitude 5500 - 1x16GB DDR4L,Dell Latitude 7490 - 1x8GB DDR4L,Dell Inspiron 3593 - 1x8GB DDR4L,Dell Vostro 3580 - 1x8GB DDR4L,Dell 7567 - 1x16GB DDR4L" values="40090,40025,38128,35188,33186,32709,32163,31871,31333,30654,29712.00,28446,27379,27082,26430.00,25618,24606,24296,22232,20839,19047,17016,16863,16798,15220" colors="purple,purple,purple,blue,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple" height="1200"] Memorijske performanse su vrlo visoke i u skladu s dual channel konfiguracijom, brzinom, te latencijama. Sasvim primjereno jednom gaming prijenosniku. SSD performanse Čitanje [ichart headers="ID, Score" title="ATTO Disk Benchmark 512K" htitle="Score (MB/s)" labels="SKHynix PC601 512GB @ G7,Kingston OM8PCP3512F,SKHynix PC611 1TB @ XPS 15,Toshiba XG6 512GB,Gigabyte SSD 512GB,Kioxia XG6 1TB,Samsung 960 Evo 1TB,Toshiba BG4 256 GB @ G3,Toshiba BG4 256 GB,Kioxia BG4 512GB @ Vostro 3500,Kioxia BG4 512GB,SK Hynix PC401 512GB,Toshiba BG3 512GB,WDC PC SN520 @ G3,WDC PC SN520 256 GB,Toshiba BG3 256GB,Toshiba BG3 512GB,Toshiba BG3 256GB,Toshiba BG3 512GB,Toshiba KBG30ZMS512G,SK Hynix SC311 256GB,Toshiba MQ04ABF100,ST1000LM035,WDC WD10SPZX @ G3" values="2950,2920,2920,2900,2750,2710,2473.4,2350,2220,2210,2170,2080,1521.9,1480.1,1440,1370,1340,1340,1210,1040.22,741.61,563.66,120,104.38,102" colors="blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900"] Zapis [ichart headers="ID, Score" title="ATTO Disk Benchmark 512K" htitle="Score (MB/s)" labels="Gigabyte SSD 512GB,SKHynix PC611 1TB @ XPS 15,Samsung 960 Evo 1TB,SKHynix PC601 512GB @ G7,Kioxia XG6 1TB,Toshiba BG4 256 GB @ G3,WDC PC SN520 @ G3,WDC PC SN520 256 GB,Kioxia BG4 512GB,Kioxia BG4 512GB @ Vostro 3500,Toshiba BG3 256GB,Toshiba BG4 256 GB,Kingston OM8PCP3512F,Toshiba BG3 256GB,SK Hynix PC401 512GB,Toshiba KBG30ZMS512G,SK Hynix SC311 256GB,Toshiba BG3 512GB,Toshiba MQ04ABF100,WDC WD10SPZX @ G3,ST1000LM035" values="2350,2280,2210,1690,1600,1460,1370,1340,1330,1310,1210,1080,932.72,690,636.1,540,349.52,344,102,96.6,85.91" colors="orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900"] Odlični rezultati za Gigabyteov SSD koji su primjereni jednom gaming prijenosniku. I stvarno, u praksi su vremena čekanja na učitavanje nivoa stvarno prihvatljiva čak i kod igara gdje to i inače dugo traje (Horizon Zero Dawn npr.). Autonomija [ichart headers="ID, Time" title="4K@30fps playback" htitle="Time (minutes)" labels="Dell Latitude 9510 - 88Wh,Dell Latitude 5500 - 68Wh,Dell Latitude 7490 - 60 Wh,Dell G7 7700 - 97Wh,Dell Vostro 3500 - 42Wh,Dell XPS 15 9500 - 84 Wh,Dell Inspiron 3593 - 42 Wh,Dell XPS 13 - 52 Wh,Gigabyte Aorus 15G KC - 99Wh,Dell Vostro 3580 - 42 Wh,Dell Precision 7530 - 97 Wh,Dell 3590 G3 - 51 Wh,Asus UX580GE - 71 Wh,G531GU - 67 Wh,G3 3590 - 51 Wh,G5 5590 - 60 Wh,Dell G7 7790 - 60Wh,Dell Inspiron 7386 - 38Wh" values="875,518,409,375,374,367,345,332,318,312,272,256,255,239,237,221,205,195" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] Gotovo 35 i pol sati autonomije na 240 Hz ekranu sa 100% osvjetljenja i 40% jačine zvuka pri reprodukciji video materijala je odličan rezultat. To govori u prilog proizvođačevoj tvrdnji da je u normalnim uvjetima moguće ostvariti i autonomiju od 8 sati. Ako se pak mislite igrati na bateriju tada će ona uz naravno smanjene performanse prijenosnika potrajati tek malo više od sat vremena. Zagrijavanje, buka i taktovi

gigabyte_aorus_15g_kc_temp

Na kraju dodajemo samo opasku vezanu za zagrijavanje prijenosnika i buku rashladnog sustava. Kao što ste u benchmark videu mogli vidjeti buka je prilikom igranja sasvim prihvatljiva i kreće se do oko 48 dB(A), što je dosta čujno no OK za jedan prijenosnik. U videu smo mogli vidjeti i kako se kreće zagrijavanje CPU-a i GPU-a koje je ponovno sasvim u granicama normale. Kod zadaća koje jako opterete procesor on se vrlo brzo digne od 99°C no tada frekvencija padne i temperatura se zadržava u granicama od 85°C do 95°C u ovisnosti o vrsti opterećenja. Na početku smo videa o osvjetljenju tipkovnice nakratko čuli buku i vidjeli očitanje od 69,6 dB(A) koja se stvara pri maksimalnoj brzini ventilatora, što se u praksi nikada ne dešava. Nikada se buka ne penje iznad 50 dB što je vrlo čujno, no za jedan prijenosnik prihvatljivo. Temperatura radne površine se samo na jednom dijelu na sredini prijenosnika kreće oko 51°C a svugdje drugdje je niža. Po pitanju taktova, GPU u igrama najčešće varira između 1.570 i 2.000 MHz, a njegova memorija na 1.750 MHz ili 14 Gbps. Procesor pod opterećenjem na svim jezgrama kreće s oko 4.0 GHz i s vremenom takt spušta do 3 GHz, povremeno i niže u ovisnosti o opterećenju.

Zaključak

gigabyte_aorus_15g_kc_12a

Gigabyte je opasno krenuo u ofenzivu s prijenosnicima, a čine to s velikim pokrićem. Aorus 15G KC je odličan gaming prijenosnik koji igraču nudi sve što treba - visoke performanse, brzi monitor s odličnim odzivom i niskim ulaznim kašnjenjem. Prilikom igranja, tek ako se dobro zagledate vidjet će te lagani overshoot, dok ghostinga praktički i nema. Procesor je dovoljno moćan za odraditi i kakav ozbiljniji posao, a pri tome vam rashladni sustav neće probiti bubnjiće, a uostalom i sami možete podešavati kako će se ventilatori ponašati. Grafička kartica osigurava visoki framerate dok god se ne igrate s uključenim Ray Tracingom, a eSports naslovi će letjeti. 1080p rezolucija je sasvim dovoljna za 15,6-inčni ekran i uz 240 Hz osvježenja slike gameri će uživati.

gigabyte_aorus_15g_kc_11

Kvaliteta izrade prijenosnika je odlična i teško da bi mogli poželjeti bolju. Jasno, u domeni igraćih prijenosnika. Ekran se lagano uvija, no tek ako forsiramo. I tipkovnica malo propadne ako jako stišćemo, no to je očekivano. Ostatak konstrukcije je vrlo robustan, a pohvalit ćemo i lak servisni pristup. Prijenosnik ima i velik broj portova, a jedino što bi mogli poželjeti je eventualno USB 3.2 Gen. 2. Sve ostalo je tu, uključujući i novi HDMI 2.1. Uz to, tu je i 802.11ax WiFi te 2,5 Gbps LAN, a prijenosnik ima i sasvim solidnu autonomiju. Aorus 15G KC se još uvijek ne prodaje u domaćim informatičkim dućanima, a u Njemačkoj mu je cijena oko 1.599 €. To je vrlo konkurentna cijena i ovaj prijenosnik nudi puno toga što ju u potpunosti opravdava. Pogotovo u ovim vremenima kada će te samo desktop karticu RTX 3070 platiti 1.300+ €. Gaming na ovakvom laptopu? Apsolutno da!