gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_1 gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_2

Danas na testu imamo novi izdanak Nvidijine Ampere arhitekture – grafičku karticu RTX 3050. Došla nam je Gigabyteova kartica u Gaming OC 8G izvedbi koja je povećih dimenzija s čak tri ventilatora i velikim hladnjakom, te s tvornički podignutim taktovima. RTX 3050 je kartica koja dolazi kao nasljednik GTX 1650 i GTX 1050 kartica i ulazi u niži srednji segment tržišta. Donosi sve prednosti Ampere arhitekture i po proizvođačevim riječima spremna je za RTX + DLSS igranje modernih naslova.

Kartica dolazi u standardnom pakiranju, Gigabyte nije ništa eksperimentirao i po tome što u bundleu nema ničega je jasno u koju cjenovnu skupinu spada. Naravno, s trenutnim cijenama kartica bundle bi barem trebao biti bogatiji, no što je tu je. Kartica je dobro zaštićena kartonom, pjenom i antistatičkom vrećicom, a standardno dolazi s poklopcima za video portove i PCIe konektor.

gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_3

Nvidia je RTX 3050 kartice najavila početkom mjeseca na CES-u, danas možete čitati recenzije, a sutra ih već i kupiti. Tako je naravno u teoriji, a kako će biti u praksi ostaje za vidjeti. Gigabyte predstavlja nekoliko modela, a ovaj Gaming OC 8G je najveća i najmoćnija njihova RTX 3050 kartica. Dimenzije su joj 282 x 117 x 41 milimetar, s tim da je dužina PCB-a oko 190 milimetara. Prednji je pokrov plastičan, crno – sivi, a straga se nalazi metalna ploča. Tri su ventilatora postavljena na hladnjak, koji se u stanju mirovanja GPU-a ne vrte, a pri određenoj temperaturi se uključuju i zavrte do oko 2.500 okretaja pri čemu proizvode buku od 43 dB(A), što je lagano čujno.

gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_4

Ispod haube se krije novi izdanak Ampere obitelji GPU-a. Napravljen je u 8-nanometarskom FFn proizvodnom procesu te ima 12 milijardi tranzistora. GPU ima 2.560 CUDA jezgri (prvi jači GPU u RTX 3060 kartici ima 3.584), u dva grafička procesorska klastera, tj. 20 streaming multiprocesora. U GPU-u se nalazi 80 Tensor jezgri treće generacije i 20 Ray Trace jezgri druge generacije. Teksturnih je jedinica 80, a render back-endova (ROP) 32, a tu je i 1.536 kb priručne memorije (1,5 MB). Nvidia navodi osnovni takt od 1.552 MHz te boost takt od 1.777 MHz za referentne modele, uz takt memorije od 1.937 MHz, s data rateom od 14 Gbps. Memorije je 8 GB i GDDR6 je tipa. Memorijska se sabirnica sastoji od dva kontrolera svaki širine 64 bita, za ukupnu širinu od 128 bita i teoretsku propusnost od 224 GB/s.

Ova Gigabyteova kartica je tvornički overclockirana pa joj se boot takt GPU-a nazivno penje do 1.822 MHz, a u praksi i do 2092 MHz što smo očitali uz pomoć GPU-Z-a.

gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_5 gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_6

Hladnjak koji se nalazi na kartici je kombinacija nekoliko tehnika koje smo viđali do sada, a kartica je dual slot debljine. Nosi Gigabyteov marketinški naziv Windforce 3X, a karakteristika mu je suprotno rotirajući srednji ventilator koji smanjuje turbulencije, poboljšava protok zraka i smanjuje buku. Ipak, ventilatori se vole zavrtjeti i do 2.500 okretaja u minuti pa nisu bešumni. Ispod njih je smješten poveći hladnnjak koji se sastoji od jednog bloka aluminija na GPU-u, kroz kojeg prolaze bakrene toplovodne cijevi i direktno dodiruju GPU. Na aluminijski je blok postavljen veći hladnjak sastavljen od više aluminijskih limova koji se proteže cijelom dužinom kartice. Na ovaj način je dobivena veća disipacijska površina. Unatoč većim dimenzijama hladnjaka i tri ventilatora, GPU se zagrije do oko 75°C, s hot spot temperaturom od 91,9 °C pa nam to govori koliko je tvornički zapravo ovaj GPU “našpanan”.

gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_7

Sa stražnje se strane nalazi metalna ploča koja učvršćuje konstrukciju, ali i doprinosi boljem hlađenju. PCB je 90 milimetara kraći od hladnjaka, pa je na tom dijelu stražnja ploča izrezana kako bi topli zrak lakše prolazio van kartice i prema gornjoj strani kućišta. Dizajn je to koji je uveden s Ampere karticama, a evo Gigabyte ga primjenjuje i kod najslabije. Gigabyte se posebno hvali robusnom napojnom jedinicom na ovoj kartici, upotrebi kvalitetnih komponenata – MOSFET-i, kondenzatori i prigušnice s Ultra Durable certifikatom. Ono što je vrlo bitno za spomenuti je da je sučelje kartice PCIe 4.0 ali s x8 propusnošću. kartica ima i jedan dodatan 8-pinski PCIe Power konektor pa ukupno može “povući” do 225 W snage, premda je TDP puno niži. Nvidia za referentne model navodi TGP (total graphics power) od 130 W, a termalni je prag GPU-a 93°C.

gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_8

Video izlaza su četiri – dva DisplayPorta 1.4a i dva HDMI-a 2.1. Kartica podržava DirectX 12 Ultimate i OpenGL 4.6 API-e, te sijaset Nvidijinih tehnologija – Nvidia Image Scaling, DLSS, Nvidia Broadcast (Noise Removal, Virtual Background, Auto Frame), Reflex i još puno toga. Video mehanizam podržava AV1 dekodiranje, kao i ostale (H.264, HEVC i VP9).

gigabyte_rtx_3050_gaming_oc_9

Kartica na vrhu ima i osvijetljeni Gigabyteov logo, a podržana aplikacija za upravljanje je RGB Fusion 2.0. Uz pomoć nje karticu možemo sinkronizirati s ostatkom Gigabyte hardvera, te odabrati različite svjetlosne efekte – wave, cycle, static, flash, double flash, pulse itd. Osim toga, podržan je i Aorus Engine za overclocking.