msi_rtx2080ti_trio_1 msi_rtx2080ti_trio_2

Skoro četiri mjeseca nakon lansiranja, i mi smo se dokopali jedne RTX 2080 Ti kartice. Testiranje s tolikim vremenskim odmakom i nije nužno loše, jer sada imamo priliku u potpunosti testirati ray tracing performanse u Battlefieldu V, a izašao je i 3DMark ray tracing benchmark Port Royal. MSI nam je na test poslao svoju Gaming X Trio verziju kartice koja se nalazi tik ispod na CES-u predstavljene Lightning verzije. Osim tri ventilatora, RGB LED osvjetljenja i vrlo masivnog hladnjaka, Trio donosi i tvornički podignute taktove, pa boost takt ide sve do 1.755 MHz.

msi_rtx2080ti_trio_3

S obzirom na to da je ova grafička pri vrhu MSI-eve ponude, a i tu je činjenica kako košta oko 1.400 €, bundle je vrlo mršav. Jedino vrijedno spomena je nosač za učvršćivanje pozicije unutar kućišta, jer je ipak riječ o velikoj i teškoj kartici. Uz to, kupac će dobiti i 6 na 8-pinski napojni adapter, te instalacijske upute (za samu karticu i za bracket), medij s upravljačkim programima i aplikacijama (Afterburner i Mystic Light), podmetače za šalice te zahvalnicu za kupovinu. Sama je kartica, kao i uvijek, odlično zaštićena unutar debele kutije, stiropjene i antistatičke vrećice.

msi_rtx2080ti_trio_4

Tri-Frozr termalni dizajn čini ovu karticu masivnom i teškom. Dimenzija je 327 x 140 x 55.6 milimetara i mase čak 1.582 grama. Dimenzije i masa su nešto o čemu treba voditi brigu pri izboru kućišta i smještaju drugih komponenata jer je kartica duža i od E-ATX ploča, viša od standardne visine, te zauzima gotovo tri slota. Ako tome pridodamo još i nosač za karticu koji zauzima dva slota, jasno je kako će nam trebati puno mjesta.

Sam dizajn pokrova hladnjaka nije nešto što oduševljava na prvi pogled, uglast je i monotonih boja, no kada je računalo uključeno ožive ga četiri mliječna dijela ispod kojih su RGB LED-ice. Sa stražnje se strane nalazi debela aluminijska ploča koja služi kao heatsink ali i za učvršćenje PCB-a, a na vrhu je kartice osvijetljeni MSI GeForce RTX logo.

msi_rtx2080ti_trio_5

RTX 2080 Ti je opremljena masivnim TU102 grafičkim procesorom, površine 754 milimetra kvadratna, koji je napravljen u 12 nm FFT tehnologiji te broji 18.6 milijardi tranzistora. Kodno mu je ime TU102-300A-K1-A1, dio je Turing obitelji, koja je kao što znamo donijela integraciju standardnih shader jedinica, tensor jezgri za machine learning i ray tracing jezgri. O Ray Tracingu smo već pisali u nekoliko navrata pa se ovdje nećemo ponavljati, a reći ćemo samo da smo ga konačno s ovom karticom i doživjeli u praksi igrajući i testirajući Battlefield V.

Shadera (ili CUDA jezgri) je 4352 (68 SM-ova od kojih je svaki sastavljen od 64 shadera) i samo ih je u TU102-400-A1 verziji čipa koji pokreće Titan RTX više (4608). Teksturnih je jedinica 272, ROP-ova je 88, tensor jezgri 544, a RT jezgri je 68. Čip na referentnoj kartici radi na 1.350 MHz osnovnog takta i na 1.545 MHz boost takta.

Sve ovo rezultira teoretskim performansama od 136 GPiksela u sekundi, 429.1 GTeksela u sekundi, i 13.45 GigaFLOPS-a računske snage (FP32). Čip podržava DirectX 12 (FL12_1), OpenGL 4.6, OpenCL 2.0 i Vulkan 1.1.95 API-e.

Na Gaming X Trio kartici grafički procesor radi na boost frekvenciji do 1.750 MHz po specifikacijama, a po GPUZ logu koji smo napravili testiranjem kartice čip najčešće radi u području od 1.890 pa do 1.965 MHz. Grafičke memorije na kartici je 11 GB (11.264 MB), GDDR6 je tipa i s grafičkim čipom komunicira putem sabirnice širine 352 bita. Čipovi na kartici su Micronovi, rade na brzini od 1.750 MHz (14 Gbps) i maksimalna teoretska propusnost je 616GB/s.

msi_rtx2080ti_trio_6

 Kako bi svu se ovu snagu kontroliralo potreban je i jednako moćan hladnjak. MSI je pripremio tzv. Tri-FROZR termalni dizajn koji se sastoji od okvira s tri ventilatora (2x 100 mm i 1x 90 mm), koji se nalaze na masivnom poniklanom rebrastom aluminijskom hladnjaku od dva dijela ispunjenom debelim toplovodnim cijevima. Ispod hladnjaka se nalazi aluminijska ploča koja pokriva memorijske čipove, VRM jedinicu i ostalu vitalnu elektroniku, a sve je spojeno s aluminijskom pločom na stražnjem dijelu PCB-a.

Ventilatori su Torx Fan 3.0 s mješavinom disperzijskih i klasičnih oštrica, imaju double ball ovjes i podržavaju Zero Frozr tehnologiju, tj. ne vrte se do oko 60°C temperature GPU-a. Nakon toga se maksimalno zavrte do oko 1.300 okretaja u minuti pri čemu nisu naročito bučni (oko 49 dB). Posebnost rebrastog hladnjaka je dizajn s valovitim limovima za efikasniji protok zraka i izmjenu topline. Boljem hlađenju doprinose i pet koncentriranih toplovodnih cijevi – četiri cijevi su promjera 6 milimetara i jedna je 8. Na koncentrirane cijevi je postavljen GPU baseplate koji je poniklani bakar.

Kartica ima i posebno dizajnirani PCB koji je povećan, ojačan, a tu je i moćna napojna jedinica za GPU i za memoriju 14 + 3 fazne regulacije (Military Class komponente). Tri su dodatna konektora potrebna za napajanje, dva 8-pinska i jedan 6-pinski pa dolazimo do brojke od maksimalnih 450 W, premda je TDP puno niži na oko 300 W.

msi_rtx2080ti_trio_7 msi_rtx2080ti_trio_8

Povezivost kartice je ostvarena uz pomoć tri standardna DisplayPorta 1.4a, jednog HDMI 2.0b i jednog VirtualLink konektora za VR uređaje. Kartica maksimalno podržava simultani prikaz na četiri monitora. DisplayPort 1.4a s podrškom za DSC omogućava 8K@30Hz preko jednog kabela te 8K@60Hz s uključenim DSC. Na vrhu se kartice, skriven ispod poklopca nalazi i konektor za NVLink, tj. SLI polje kartica (dva x8 linka za 50GB/s propusnosti u jednom smjeru, 100GB/s u oba).

S tehnološke strane gledano RTX 2080 Ti osim podrške za Ray Tracing tehnologiju donosi i standardne GeForce Experience, Highlights, Ansel, G-Sync, NVLink SLI-Ready, VR Ready, USB Type C & VirtualLink tehnologije.

msi_rtx2080ti_trio_9

Kartica jasno dolazi i s bogatom RGB LED rasvjetom kojom upravljamo uz pomoć Mystic Light softvera, uz već poznate razne efekte. Aplikacija je kompatibilna s opremom mnoštva proizvođača pa se tako može uskladiti rasvjeta na proizvodima Corsaira, Razera, G.Skilla, CoolerMastera, Patriota, Geila, SilverStonea i drugih. MSI donosi i Dragon Center aplikaciju koji konsolidira MSI-ev softver u jedan paket za kontrolu nad svim MSI hardverom, a tu je i dobro poznati Afterburner za overclocking. Krenimo na testove!