Intel je nedavno službeno predstavio novu generaciju čipseta koji podržavaju DDR3 memoriju, no većina modernih platformi i dalje podržava samo stariji DDR2 koji je tijekom vremena postigao brzine koji prelaze originalne JEDEC-ove specifikacije. Guranju DDR2 memorije izvan originalnih specifikacija uvelike je pridonjela i NVIDIA u suradnji s poznatim proizvođačima memorije za overclockere, pa su tako mnoge kvalitetne DDR2 danas označene s SLI Ready logom što znači da u kombinaciji s novim nForce pločama rade na bržim postavkama. Dobar predstavnik ovakvog tipa memorije su OCZ-ovi Platinum XTC PC2-8500 SLI-Ready Edition moduli koje smo imali prilike ugostiti u našoj testnoj konfiguraciji.

Za one koji ne znaju, JEDEC je skraćenica od Joint Electron Device Engineering Council. JEDEC je jedno od tijela organizacije Electronic Industries Alliance, a bavi se specifično izradom i validacijom standarda u industriji poluvodiča. Zbog ove funkcije, iz JEDEC-a su proizašli standardi za DDR, DDR2 i DDR3 tip memorije. Ovi standardi obuhvaćaju radni takt, latencije i radni napon memorije pa tako prema standardima definiranim od strane JEDEC-a 800-megahercna DDR2 memorija treba raditi na radnom naponu od 1.8V i na ovom taktu treba imati latencije CAS 5-5-5-15-22 Command Rate 2T.

Ove konzervativne standardne postavke dakako ne idu u prilog proizvođačima memorijskih modula za overclockanje budući da ovakve skuplje i kvalitetnije memorije mogu raditi na agresivnijim postavkama i višem taktu, ali također često trebaju viši radni napon. S druge strane, programiranje memorije preko standardnih SPD postavki za rad na višem taktu, nižim latencijama ili višem naponu nije praktično budući da nitko kupcu ne može garantirat da će memorija na njegovoj matičnoj raditi doista funkcionirati na zadanim postavkama. Tu u priču ulazi NVIDIA sa svojim SLI Ready programom odnosno dodatnim setom postavki EPP (Enhanced Performance Profile). Filozofija je vrlo jednostavna, kada SLI Ready memoriju stavimo na ploču koja nije bazirana na SLI čipsetu iz serije nForce 6, BIOS učitava standardne SPD postavke i nikom ništa – memorija radi kao i svaka druga. Ako je pak riječ o nVidijinom SLI čipsetu, BIOS učitava EPP postavke što automatski znači da memorija radi na agresivnijim postavkama, bilo da je riječ o taktu, latencijama ili kombinaciji ovih parametara. Također se često rabi i viši napon koji omogućava memoriji rad na agresivnim postavkama.

Ipak, treba naglasiti da SLI Ready memorije mogu raditi na vrlo ograničenom broju čipseta, točnije samo dva – nForce 680i SLI i nForce 680i LT SLI. Drugi nVidijini čipseti ne podržavaju EPP postavke. Još jedno ograničenje odnosi se na maksimalni takt koji je moguće iskoristiti putem EPP postavki. Dok skuplji nForce 680i SLI podržava memoriju do takta 1200 MHz, kod nForce 680i LT SLI čipseta moguće je koristiti samo 800-megahercnu memoriju. Drugim riječima, kod 680i LT SLI čipseta jedina beneficija EPP profila su niže latencije, ako ih sama memorija podržava.

Dva "keksa" od po gigabajt oklopljena su u plastično retail pakiranje

Cijela priča o SLI Ready memorijama dovodi nas do OCZ-ove memorije Platinum XTC PC2-8500 SLI-Ready Edition Dual Channel. Kao što nam i ime govori, riječ je o paketu od dvije identične gigabajtne memorijske pločice koje su specificirane za rad na taktu od 1066 MHz i podržavaju EPP programiranje.

SPD memorije je programiran na standardne postavke za DDR2 800 MHz memoriju, dakle CAS 5-5-5-15 2T. Iste latencije programirane su preko EPP profila no u kombinaciji s nForce 680i SLI matičnom memorija tada radi na taktu od 1066 MHz na naponu od 2.1 volta. Da stvar bude bolja, OCZ također garantira rad na višem naponu od maksimalnih 2.35 volta (ovo OCZ naziva EVP odnosno Extended Voltage Protection) što korisniku omogućava da iz nje izvuče dodatne performanse ručnim overclockanjem. S obzirom na visok deklariran maksimalni radni napon, memorija je opremljena s "platinastim" XTC hladnjacima. XTC je skraćenica od Xtreme Thermal Convection, a ovakvi hladnjaci prema OCZ-u omogućavaju bolji overclock i stabilnost memorije. Na kraju ne smijemo zaboraviti niti da ova OCZ Platinum XTC PC2-8500 SLI-Ready Edition Dual Channel memorija ima doživotno jamstvo odnosno 10 godina kod nas u Europi.