powercolor_reddevil_rx590_1 powercolor_reddevil_rx590_2

AMD i partneri danas predstavljaju osvježenje u srednjem tržišnom razredu u obliku RX590 kartica. Osvježenje dolazi u formi sada već dobro poznatog Polaris 20 grafičkog procesora, a glavna je razlika u tome što je proizveden u novom 12 nm proizvodnom procesu, a ne u 14 nm kao do sada. Novi je proizvodni proces donio više radne taktove i s time su došle i veće performanse. Nama je na test stigla zanimljiva PowerColorova RedDevil RX590-tka, koja ima masivni hladnjak, OC i Silent modove rada te LED osvjetljenje.

Devilka dolazi u klasično dizajniranoj kutiji, s mnoštvom informacija o samom proizvodu. Unutar mekog vanjskog omota se nalazi tvrđa kartonska kutija unutar koje je kartica smještena u antistatičku vrećicu i debelu stiro pjenu. Uz karticu dolaze samo upute za instalaciju i pozivnica s kodom za DevilClub.

powercolor_reddevil_rx590_3

Kartica donosi prepoznatljiv RedDevil dizajn hladnjaka s crnim metalnim pokrovom koji je nasađen na plastični crveni nosač. Ispod njega je još jedna metalna konstrukcija koja služi kao nosač za dva 10-centimetarska ventilatora (dual ball bearing). Ispod svega toga se pak nalazi masivni aluminijski hladnjak koji je napravljen od limova ali iz jednog dugog komada od gotovo 23.5 centimetra. U njemu se nalazi jedna 6-milimetarska i četiri 8-milimetarske niklane toplovodne cijevi koje vijugaju kroz cijelo tijelo hladnjaka, te imaju direktan kontakt s grafičkim procesorom. S druge je strane 1.5-milimetarska aluminijska ploča koja disipira toplinu ali i učvršćuje čitavu konstrukciju. Sve ovo pridonosi ukupnoj debljini od skoro 6 centimetara što su skoro pa tri slota u kućištu. Ventilatori se do oko 60°C ne vrte i ne proizvode nikakvu buku, a u ovisnosti o odabranom modu rada kartice mogu biti čujni ili vrlo bučni kada krenu raditi.

powercolor_reddevil_rx590_4

Ispod sveg lima i hladnjaka se nalazi Polaris 20 grafički procesor koji je u odnosu na Polaris 10 samo proizveden u drugom proizvodnom procesu. AMD je poznati procesor iz RX580 koji je bio proizveden u 14-nanometarskom LPP procesu, sada bez ikakvih arhitekturalnih promjena izradio u 12-nanometarskom LPP procesu poznatom iz Zen 2 procesora. Arhitektura GPU-a je i dalje četvrta generacija GCN-a, a u procesoru se površine 232 mm kvadratnih nalazi 36 compute jedinica s 2304 stream procesora, a tu su i 144 teksturne jedinice te 32 ROP-a. Osnovni je su boost takt u prosjeku rasli za oko 200 MHz, pa su tako računske sposobnosti sada nešto veće – 7.1 vs. 6.17 TFLOPS-a (RX590 vs. RX580). Maksimalni teksturni fill rate je 222.4 GT/s, a piksel 49.5 GP/s.

powercolor_reddevil_rx590_5 powercolor_reddevil_rx590_6

Kod referentnog AMD modela je osnovni takt 1.469 MHz, a boost 1.545 MHz. RedDevil na svom vrhu ima prekidač kojim mijenjamo iz OC u Silent mod. U Silentu je boost takt 1.545, a u OC 1.576 MHz. Međutim, pregledom GPU-Z loga smo utvrdili kako čip i u Silent modu često radi na 1.576 MHz i kako razlika u performansama nema. S druge strane, razlike u buki ventilatora ima pri čemu se u Silentu vrte na maksimalnih 2.000 okretaja i proizvode oko 52 dB, a u OC modu i do 3.200 okretaja u minuti i proizvode vrlo bučnih 64 dB. Stoga je bolje cijelo vrijeme karticu držati u Silent modu.

Memorijska arhitektura je također ostala ista – na kartici se nalazi 8 GB Micronove GDDR5 memorije koja radi na 2000 MHz, odnosno s propusnošću od 8 Gbps, a s GPU-om komunicira putem 256-bitne sabirnice. Maksimalna teoretska propusnost je 256 GB/s.

powercolor_reddevil_rx590_7

Kartica ima jedan 8 i jedan 6-pinski PCIe Power konektor, te je u stanju “povući” i do 300 W snage. Deklarirani TDP referentne kartice je 225 W, što je za 40 W više nego je to bilo kod RX 580 (185 W). PowerColor se hvali tzv. PlatinumPowerKit-DrMos napojnom jedinicom koja se sastoji od solid kondenzatora, digitalnog PWM-a, višestrukih napojnih faza i stabilnom isporukom struje. Ono bitno je da je VRM hlađen, tj. da je glavni hladnjak produžen sve do MOSFET-a. Uz to, i svi su memorijski čipovi pasivno hlađeni aluminijskim okvirom koji je u dodiru s glavnim hladnjakom i toplovodnim cijevima. Ipak, sam se GPU u Silent modu zagrijavao i do 78°C što ne čudi s obzirom na napon od 1.16V i vrlo visoke taktove.

powercolor_reddevil_rx590_8 powercolor_reddevil_rx590_9

Kartica ima pet video izlaza – 3x Display Port 1.4 HDR, jedan je HDMI 2.0 i jedan DVI-I. Podrška za API-e i tehnologije se ne razlikuje u odnosu na RX580. Podržani su DirectX 12 (12_0), Vulkan i OpenGL API-ji. Od tehnologija tu su Chill, FreeSync 2 HDR, ReLive Capture & Stream itd.

powercolor_reddevil_rx590_10

Na vrhu se kartice nalazi osvijetljeni RedDevil logo koji svijetli crveno. Osvjetljenje je moguće u potpunosti isključiti prekidačem koji se nalazi na vrhu kartice. Na stražnjoj su aluminijskoj ploči jasno naznačeni BIOS OC/SILENT i LED SWITCH natpisi, točno na mjestu gdje se nalaze mali prekidači (DIP) na PCB-u. Toliko u opisu, krenimo na testove!