msgw

Na test su nam iz MSana stigla tri uredska računala bazirana na B550 pločama i novim Ryzenima PRO serije 4000. Točnije, pokreću ih Ryzen 7 4750G, Ryzen 5 4650G i Ryzen 3 4350G procesori koji su nedavno predstavljeni, a poznati su i pod kodnim imenom Renoir. MSGW računala su stigla potpuno opremljena, a uz njih i MS Industrial Zeta tipkovnica i Wave 2 miš.

MSGW Office serija dolazi uz dvije godine jamstva (uz mogućnost doplate i za treću godinu) i primarno je namijenjena poslovnim okruženjima, no naravno svoju primjenu može imati i u kućnim. Uz sve potrebniji “home office” trend Office računala mogu imati i kombiniranu upotrebu. Donose nisku potrošnju energije uz visoke performanse 4 i 6 i 8-jezgrenih procesora Renoir Pro s integriranom Radeon Vega grafikom. Uz sva računala dolaze i Microsoft Windowsi 10 Pro, a zasebno se može naravno naručiti i MS Office paket, kao i ostali potrebni softver.

MSGW Office a303

msgw_office_a303_1

U opisu najprije krećemo od najjačeg a303 modela koji je opremljen top modelom procesora Ryzen Pro serije 4000. Uz sva tri računala su nam stigle iste tipkovnice i miševi – MS Industrial Zeta i Wave 2. Tipkovnica Zeta je tipična žičana membranska koja košta oko 60 kuna i pogodna je za osnovni uredski rad, a ima i multimedijalne tipke. Wave 2 miš je također žičani s optičkim senzorom promjenjive rezolucije od 800 do 2000 DPI-a. Miš ima 6 tipaka, ergonomski dizajn i anti-slip bočne površine – sve za 50 kuna.

MSan je za MSGW Office računala odabrao Thermaltakeovo H200 TG RGB kućište modernog dizajna i kvalitetne izvedbe. H200 je klasično mid-tower kućište koje dolazi sa zatvorenom prednjom stranicom uz čiji lijevi rub se proteže efektno RGB LED osvjetljenje. Na lijevom se boku nalazi stranica od kaljenog stakla obješena na dva panta koja se otvara prema stražnjem dijelu. U unutrašnjosti kućišta ima dovoljno mjesta za sve komponente, a Thermaltake isporučuje samo jedan ispušni ventilator. Bit će stoga zanimljivo vidjeti kakve su temperature, i s obzirom na činjenicu da su na svim procesorima AMD-ovi stock hladnjaci.

msgw_office_a303_2

Za najjači a303 model MSan je odabrao pouzdano dobru matičnu ploču ASUS TUF Gaming B550M-Plus (Wi-Fi) koju smo i sami prije nekoliko mjeseci recenzirali i zaključili kako je vrijedna nagrade “Urednikov izbor”. Riječ je o malenoj, zadovoljavajuće opremljenoj i vrlo sposobnoj ploči s odličnom napojnom jedinicom, koja je zapravo idealna za ovakav tip računala gdje se traži stabilnost i dugovječnost. Od povezivosti sa svijetom nudi 2,5Gbitni LAN i AX WiFi što je odlično. Ima i dovoljan broj USB priključaka, od onih starijih pa do najmodernijeg USB-C Gen2. Na ploči se nalazi Ryzen PRO 4750G koji je flagship model u AMD-ovoj ponudi procesora s integriranom grafikom.

Ryzen PRO 4750G je 8 jezgreni procesor baziran na Zen 2 x86 arhitekturi s podrškom za izvršavanje 16 paralelnih niti (threadova). Procesor ima i integriranu grafiku Vega kakvu je imala i protekla 3000 generacija, s 8 GPU jezgri. Radni taktovi procesora su 3,6 GHz za bazni, i do 4,4 GHz za maksimalni boost. L1 memorije je ukupno 512 KB, L2 je 4 MB, a L3 čak 8 MB pa je tako drugostupanjske i trećestupanjske memorije duplo više nego kod 3000 serije procesora.

Svi procesori Ryzen Pro serije 4000 su napravljeni u TSMC-ovom 7 nm proizvodnom procesu, imaju PCIe 3.0 sučelje, podržavaju DDR4 memoriju brzine do 3.200 MHz, te imaju TDP od 65 W. Grafičke su jezgre su ponešto oslabljene u odnosu na prethodnu generaciju, konkretno Ryzen 5 3400G, i sada broje 8 GPU jezgri ili Compute Unita (512 shadera), kao kod primjerice Ryzena 3 Pro 3200G. Razlog tome je što je broj x86 u slučaju 4750G modela udvostručen pa je bilo pitanje pakiranja, TDP-a i ostalog. No, zato je takt znatno veći što je omogućio prijelaz s 12nm na 7nm proizvodni proces – 2.100 vs. 1.400 MHz.

Ono što PRO procesori nude u odnosu na ostatak desktop ponude su dodatni nivoi zaštite podataka, pristupu računalu, podrška za napredniji menadžment (Asset Inventory, KVM, Remote Management Firmware Updates i Microsoft Endpoint Manager), te dugoročna dostupnost i stabilnost softvera.

msgw_office_a303_3

H200 TG RGB kućište donosi prosječne mogućnosti aranžiranja kabela, a u MSanu su se potrudili da prednja strana bude čim čišća, te su kabeli relativno uredno složeni u stražnjoj i donjoj komori. Kućište straga ima ušice za provlačenje plastičnih vezica, ali i čičak trake za deblje kabele koji idu po vertikali i s te je strane praktično za organizaciju. U računalo je ugrađen jedan HDD i to Toshibin P300 HDWD110 kapaciteta 1TB. Klasičan je to tvrdi disk kojem ploče rotiraju na 7.200 okretaja u minuti i koji ima 64 MB priručne memorije. Smješten je u kavez na dno kućišta u naopaki položaj.

msgw_office_a303_5 msgw_office_a303_4

Kao i svako pravo moderno računalo, i ovo je opremljeno uz klasični tvrdi disk i s brzim NVMe SSD-om. u MSanu su se odlučili za odličan Kingstonov KC2500 kapaciteta 500 GB. Riječ je o NVMe SSD-u s PCIe 3.0 x4 sučeljem, SM2262EN kontrolerom i s Toshibinim BiCS4 96-slojnim TLC NAND-om. To sve rezultira performansama od 3.500 MB/s sekvencijalnog čitanja i 2.500 MB/s sekvencijalnog zapisa. Nasumične performanse su 375K IOPS-a za čitanje i 300K IOPS-a za zapis, uz izdržljivost od 300 TBW. Disk je dakle iznimno brz i adekvatnog je kapaciteta, pa a303 uz 1 TB tvrdi disk nudi dovoljno mjesta za pohranu podataka. Disk nudi i napredne opcije enkripcije podataka – XTS-AES 256-bit, Opal 2.0 i eDrive.

Radna memorija je također Kinkstonova, i to HyperX Fury u 2x 8 GB verziji takta 3.200 MHz, i latencija CL16-18-18 pri 1.35 V. Riječ je dakle o standardnom dvokanalnom kitu Kingstonove memorije u maksimalnoj brzini koju procesor podržava i to je odličan izbor jer će maksimizirati i grafičke performanse.

msgw_office_a303_6

Pametan izbor i kada je u pitanju napajanje. U MSanu su se odlučili za pouzdani i odlični Seasonic S12 III snage 500W i s 80 Plus Bronze certifikatom efikasnosti. Ovo je odličan izbor za ovaj tip napajanja jer Seasonic radi kvalitetne i pouzdane platforme te daje 5 godina jamstva. Napajanje ima jedan 12V vod koji je u stanju dati 40 A struje što je sasvim adekvatno i zapravo puno više nego što će komponente ovoga računala to zahtijevati. Komotno bi u se u računalo mogla još ugraditi i grafička kartica poput RX 5700 XT.

msgw_office_a303_7

U radu je računalo zadovoljavajuće tiho, dobro se prigušuju zvukovi ventilatora, no ni oni sami nisu pretjerano bučni. AMD je Wraith Prism hladnjak podesio tako da ne bude pretjerano bučan, a i onaj u napajanju, te onaj Thermaltakeov na ispuhu nisu bučni pa se maksimalna izmjerena buka kretala oko 39,5 dB (vrijedi za sva kućišta). Na kućištu H200 se nalazi i zgodna RGB LED traka koja nije pretjerano kičasta te nije pretjerano napadna ni za jedan ured. Ako ste pak u ozbiljnijem okruženju putem tipke na vrhu se može i isključiti (kao i mijenjati različiti profili osvjetljenja. Sve u svemu, nakon pregleda i testa možemo zaključiti kako je riječ o ozbiljnom uredskom stroju, kvalitetno složenom i kao što ćemo vidjeti s visokim performansama.

 

MSGW Office a302

msgw_office_a302_1

a302 je stepenicu ispod i donosi drugačiju matičnu ploču, te drugačiji procesor. Smješteno je u isto Thermaltakeovo H200 TB RGB kućište za koje smo već utvrdili da je primjerene kvalitete i mogućnosti, te da je zatvorenog tipa (o temperaturama kasnije). Matična ploča u ovom računalu je ponovno Asusova, no ovaj put model PRIME B550M-A (WiFi). Ova je ploča moderno dizajnirana i nudi sve kupcu nužne opcije poput dual M.2 socketa, PCIe 4.0 sučelja, Intelovog AX Wi-Fi-a, gigabitnog Etherneta (LAN), preko USB 3.2 Gen 2 podrške pa to sijaseta video izlaza koji su potrebni procesorima s integriranom grafikom (HDMI, DVI, D-sub). Napojna je jedinica solidno dimenzionirana, taman za ovakav tip procesora, a i hlađenje je dobro riješeno.

msgw_office_a302_2

Na matičnoj se ploči nalazi Ryzen 5 4650G iz sredine ponude. No, ovaj procesor ni po čemu nije prosječan jer nudi šest x86 jezgri s podrškom za 12 threadova što je skok za dvije jezgre u odnosu na prethodnu generaciju (6C/12T). Osnovni mu je takt 3,7 GHz, a maksimalni boost 4,2 GHz. S obzirom na to da ima dvije x86 jezgre manje od 4750G, ima ukupno 384kb L1 memorije, te 3 MB L2 memorije, no zato je količina L3 memorije ista – čak 8 MB. Prethodna je 3000 generacija bila bazirana na Zen arhitekturi, a nova je Zen 2 donijela više priručne memorije i veće IPC performanse. Procesor ima integriranu grafiku Vega 7 koja ima 7 računskih jedinica (448 shadera), te radi na maksimalnom taktu od 1900 MHz. TDP procesora je 65 W. Uz njega se isporučuje Wraith Stealth hladnjak pa je on i u računalu.

msgw_office_a302_3

I uz ovo računalo MSan isporučuje Kingstonov KC2500 NVMe SSD kapaciteta 500 GB i Toshibin P300 HDD kapaciteta 1 TB. Time održavaju jednaki standard za storage, što je vrlo bitna stavka kod poslovnih računala. Brzi će SSD omogućiti brzo pokretanje operativnog sustava i aplikacija, dok će na tvrdi disk stati dovoljna količina podataka kojoj se ne mora pristupati svaki dan.

msgw_office_a302_4

I kod izbora memorije te napajanja se drže isti standardi pa je to identično kao kod a303 računala. Radna je memorija Kingstonova HyperX Fury 2x 8GB 3.200 MHz, a napajanje Seasonicovo S12 III 500W. I kod ovoga se računala vodilo brige o organizaciji kabela i tu ponovno vlada red.

MSGW Office a301

msgw_office_a301_1

Na kraju dolazimo do a301 koje je najslabije u ovoj usporedbi i koje dolazi s istom tipkovnicom i mišem, u istom kućištu, s istom memorijom i radnom i “skladišnom” te s istim napajanjem. Ono što je drugačije je matična ploča koja je ovaj put ponovno Asusova, no ovaj put model PRIME B550M-K. Riječ je o budget ploči koja ne donosi naprednije opcije kao što je WiFi, no ima sve potrebno za jedno uredsko računalo – dual M.2 socket, PCIe 4.0, gigabitni Ethernet (LAN), te USB 3.2 Gen 2 podršku. Prati ju poznata Asusova kvaliteta izrade, a ima tek nešto jednostavniju 6-faznu napojnu jedinicu koja će zapravo biti sasvim adekvatna za ugrađeni procesor.

msgw_office_a301_2

A taj procesor je Ryzen 3 4350G koji je zapravo pravi nasljednik najjačeg modela s integriranom grafikom iz prošle generacije – Ryzena 5 3400G. Ovaj procesor ima četiri x86 jezgre s podrškom za osam threadova (4C/8T). Osnovni mu je takt 3.8 GHz, a maksimalni boost 4.0 GHz. Ima ukupno 256kb priručne L1 memorije, 2 MB L2 i 4 MB L3. Dolazi s integriranom Vega grafikom sa 6 GPU jezgri (384 shadera) koja radi na maksimalnih 1.700 MHz. TDP procesora je 65 W, a uz njega dolazi Wraith Stealth hladnjak koji se i nalazi na ploči.

msgw_office_a301_3

Ponovno, svi su kabeli uredno složeni s vanjske strane i zapravo jedina zamjerka svima trima računalima je činjenica da na usisu nemaju ni jedan ventilator koji bi znatno pomogli optimizaciji protoka zraka, te hlađenju 1 TB HDD-a koji se nalazi dolje u šumi kabela.

msgw_office_a301_4

Thermaltake H200 TG RGB možda i nije zamislio kao kućište za poslovna računala i korisnike, no MSanov izbor zapravo nije loš, jer će možda većina ovih računala završiti u home officeu gdje će s prozirnom stranicom i RGB trakom ipak izmamiti pokoji pogled. Toliko u opisu, idemo konačno na testove.