samsung_chg90_1

ComtelCorp nam je na test poslao Samsungov zakrivljeni gaming monitor super ultra-wide omjera stranica koji zamjenjuje dva klasična Full HD monitora. Takvi su monitori 16:9 formata i rezolucije 1920 x 1080, a ovaj je 32:9 formata stranica i rezolucije 3840 x 1080. Stopa osvježavanja slike je 144 Hz, a tu je i podrška za FreeSync 2 tehnologiju. Matrica je Quantum dot tehnologije i s HDR 600 certifikatom. Monitor smo isprobali u različitim igrama, i u radu te u članku donosimo svoje zaključke.

samsung_chg90_2

C49HG90DMU, kako mu je puni naziv, je predstavljen u prvoj polovici ove godine, a bio je jedini ovakve vrste. Do njegove pojave najširi monitori su imali UltraWide cinematski omjer stranica 21:9, a CHG90 je to pomaknuo do impresivnih 32:9 nazvanih Super UltraWide. Omjer stranica i u konačnici rezolucija panela od 3840 x 1080, daje nam do znanja kako je ovaj monitor zapravo spoj dva 16:9 FHD monitora, ali bez onog neugodnog prekida kojeg čine rubovi oba ekrana. Monitor ima zadovoljavajuće tanke rubove oko panela, s nešto debljim rubom na dnu, materijal izrade je plastika u ugljeno crnoj boji. Stalak je metalni u titanium boji i ukupan izgled možemo opisati kao umjereno atraktivan, taman po mjeri onih koji ne vole pretjerano šarenilo.

samsung_chg90_3

Kao što se može i očekivati, ovako širok monitor ima vrlo veliko i teško postolje pa je sam monitor težak 11.9 kilograma, a s postoljem čak 15. Stoga je potrebno pažljivo rukovati s njim i prilikom vađenja iz kutije osigurati si dovoljno prostora za manevriranje. Dimenzije s postoljem su 120.29 centimetara u širinu, 52.55 centimetara u visinu i čak 38.15 centimetara u dubinu. Ovako “gigantske” proporcije znače i da morate imati vrlo velik i dubok radni stol na koji ga želite staviti. Dubina je iznimno bitna jer on sam pojede 40 centimetara prostora, a zatim tu još dolazi i tipkovnica, miš ili pak prijenosnik. Uz to, morate dovoljno daleko i sjesti ispred njega kako bi vam cijeli bio u vidnom polju i kako bi pokreti glave bili čim manji.

samsung_chg90_4

Iznimna širina je vidljiva i na ovoj slici, uz zakrivljenost ekrana koja iznosi 1800R. 1800R oznaka se odnosi na to da korisnik ne smije biti udaljeniji od 1.8 metara od monitora kako bi mu on bio savršeno u vidnom polju, a podsjetit ćemo samo da ljudsko oko također ima zakrivljeno vidno polje koje se okarakterizirava kao 1000R. Kod ergonomije ovoga monitora svakako treba spomenuti da ga je oko vertikalne osi moguće rotirati između -2 i 15° (swivel), nagib mu mijenjati između -2 i 15° (tilt), a visinu za čak 120 milimetara. Stalak je vrlo masivan i čvrst pa monitor na svakoj podlozi suvereno stoji. Za one koji žele monitor postaviti na zid, pa ga možda čak koristiti i u portrait modu, tu je podrška za 100 x 100 VESA standard nosača. Na stalku se sa stražnje strane nalazi i izvlačiva poluga koja može služiti za odlaganje slušalica – plus za praktičnost.

samsung_chg90_5

S donje se desne strane nalaze kontrole monitora, jedan mali joystick i tri tipke kojima upravljamo OSD-om. Straga se ispod plastičnog poklopca nalaze utori i konektor. Lijevo (gledano straga) je utičnica za napojni kabel, a napojna jedinica je integrirana u monitor (maksimalna potrošnja oko 113 W). Desno od toga se nalaze dva HDMI 2.0 porta, jedan Display Port 1.2, jedan Mini Display Port 1.4, zatim dva audio utora, te dva downstream USB 3.0 porta i jedan upstream USB 3.0 port. S obzirom na “godinu proizvodnje” ne bi bilo loše da je USB Hub po 3.1 standardu i da je barem jedan Type C port prisutan.

Uz monitor proizvođač pakira i jedan napojni kabel dužine 1.5 metara, jedan HDMI kabel, jedan Display Port kabel, jedan USB 3.0 kabel, a u paketu će te naći i instalacijski CD te Quick Setup Guide.