samsung_chg90_6

OSD je standardan Samsungov koji traži malo prilagodbe za kretanje po menijima i trenutni pronalazak svih shortcutova no sve je manje više dovoljno intuitivno. Monitor nudi korištenje različitih opcija kao što su PbP, Screen Size Optimizer, Super Arena Gmaing UX, FreeSync 2, Flicker Free, Eco Saving Plus, Low Input Lag Mode, Custom Key, Easy Setting Box, Eye Saver Mode itd. Osim standardnih ručnih postavaka za oštrinu, osvjetljenje i kontrast, tu je i nekoliko pretpodešenih profila kao što su Professional (HDR s kalibracijom), Custom, FPS (pojačava svjetlinu tamnijih dijelova scene), RTS (pojačava temperaturu boja i kontrast), RPG (optimiziran za 3D grafiku i instant messaging u RPG igrama), AOS (povećava kontrast), sRGB (standardni mod za ovaj monitor) i Cinema (povećava osvjetljenje i oštrinu).

samsung_chg90_7

Samsung je za ovaj monitor koristio VA (vertical aligned) panel QLED tehnologije, i spomenutog zakrivljenja od 1800R. Dijagonala je 49″ (124.5 centimetara) u omjeru stranica od 32:9. To je rezultiralo 3.55 puta većom rezolucijom u širinu nego u visinu, a rezolucija je 3840 x 1080 piksela. Ista širina dakle kao kod 4K monitora, s polovicom visine. To svakako treba uzeti u obzir jer ako ste navikli raditi na više od 1080 vertikalnih piksela falit će vam ta visina. Mi svakodnevno koristimo 1440p monitor i razlika se itekako osjeti. Ono gdje prostora ni malo ne fali je u širinu i tu je moguće složiti i do četiri paralelna prozora. VA matrica dolazi tvornički kalibrirana i ima Adobe RGB pokrivenost od 92% tipično i 88% minimalno, sRGB pokrivenost od visokih 125% tipično i 120% minimalno, te DCI-P3 od 95% tipično i 88% minimalno.

samsung_chg90_8

Tipični gamut (NTSC 1976) je 88%, a minimalni 84%. Panel podržava 10-bitne boje tj. u stanju je prikazati visokih 1.07 milijardi nijansi. Kutevi gledanja su 178°/178°, a statički kontrast tipično 3000:1 (minimalno 2400:1). Tipično osvjetljenje je 350 cd po metru kvadratnom, a minimalno 250. Maksimalno osvjetljenje (peak) od 600 cd po metru kvadratnom mu je i osiguralo HDR 600 certifikat (high dynamic range). Maksimalna stopa osvježenja slike je gamerskih 144 Hz, a vrijeme odziva je 1 milisekundu (MPRT). Monitor podržava AMD FreeSync 2 tehnologiju koja sprječava trganje slike na ekranu i povećava ugodu igranja.

Slika iznad je 100% crop na kojem ju jasno vidljivi pikseli koje će te svaki put primijetiti ako sjedite blizu monitora. Gustoća je oko 80 piksela po kvadratnom inču što nije sjajno, pa bi radi veće oštrine radije vidjeli 1440p rezoluciju. Novi Dell U4919DW primjerice ima 5120 x 1440 rezoluciju, no to nije gamerski monitor kao ovaj Samsung.

Kamerom i slabijim osvjetljenjem jasno ne možemo dočarati kvalitetu slike ovoga ekrana. Nakon tjedan dana intenzivnog korištenja možemo zaključiti kako je pozadinsko osvjetljenje vrlo dobro (najčešće nam je dovoljno bilo na oko 60%), kako je kontrast vrlo dobar i kako je prikaz boja odličan. Boje se najlakše primijete u igrama i jedna u kojoj smo najviše uživali je bila Asseto Corsa koja je odlično koristila prednosti ovoga monitora. Ono što nam je smetalo je neuniformirano pozadinsko osvjetljenje koje nije jednako na svim dijelovima ekrana, te izboj istog što je smetalo u crnim scenama. Isto tako, ne znaju sve igre prikazati i koristiti pravilno ovu rezoluciju pa tako vidimo da u Deus Ex-u nema širenja na 32:9, dok Hitman radi ispravno. Tako je bilo i u Project Cars 2 čiji je meni “poludio”, a igra bila pretjerano razvučena, dok je Asseto Corsa radila odlično.

HDR sadržaja, tj. igara nema puno, no s vremenom će ih biti sve više. Ponovno, kamera ne može dočarati razliku u Far Cry-u 5 s isključenim i uključenim HDR-om, no u stvarnom životu, kada sjedite pred monitorom i igrate se ona je itekako vidljiva i iskustvo igranja je bolje, baš kao i u Battlefieldu 1. Kada tome pridodamo visoku stopu osvježavanja slike i FreeSync 2 iskustvo igranja na CHG90 postaje impresivno, pod uvjetom jasno da imate dovoljno moćnu grafičku karticu. Mi smo koristili Sapphireovu Nitro+ Vegu 56 koja je posao odrađivala odlično u svim isprobanim naslovima. HDR iskustvo u Windowsima 10 je i dalje naravno loše, pa je preporuka koristit ga samo u igrama.

samsung_chg90_9

C49HG90 je svakako vrlo zanimljiv gamerski monitor koji donosi novu dimenziju igranja u super ultra širokom formatu s podrškom za HDR i FreeSync 2, te stopom osvježavanja slike od 144 Hz i s niskim ulaznim kašnjenjem. Nisu još sve igre spremne koristiti njegovu rezoluciju i povećati širinu vidnog polja, no one koje to mogu daju i kompetitivnu prednost kod eSports natjecanja. Svima koji su navikli na 1440p i više vertikalnih piksela, će u radu, surfanju i sličnom 1080p biti premalo, no ovaj će monitor ionako u prvom redu kupovati igrači. I jednom kada se probate igrati na ovakvom monitoru, s njegovom kvalitetom prikaza slike i ostalim karakteristikama, teško je vratiti se na bilo što “normalno”. Pod normalno mislimo na nešto prihvatljive cijene. Ovaj košta 8.599 kn i time nije za svačiji džep. Nije mali iznos, no za sve ono što nudi možemo reći kako nije ni pretjeran. Jamstvo je dvogodišnje.