Samsung CHG90 49″ recenzija

Datum objave 22.12.2018 - Krešimir Matanović

CHG90 49" - prvi dio

samsung_chg90_1

ComtelCorp nam je na test poslao Samsungov zakrivljeni gaming monitor super ultra-wide omjera stranica koji zamjenjuje dva klasična Full HD monitora. Takvi su monitori 16:9 formata i rezolucije 1920 x 1080, a ovaj je 32:9 formata stranica i rezolucije 3840 x 1080. Stopa osvježavanja slike je 144 Hz, a tu je i podrška za FreeSync 2 tehnologiju. Matrica je Quantum dot tehnologije i s HDR 600 certifikatom. Monitor smo isprobali u različitim igrama, i u radu te u članku donosimo svoje zaključke.

samsung_chg90_2

C49HG90DMU, kako mu je puni naziv, je predstavljen u prvoj polovici ove godine, a bio je jedini ovakve vrste. Do njegove pojave najširi monitori su imali UltraWide cinematski omjer stranica 21:9, a CHG90 je to pomaknuo do impresivnih 32:9 nazvanih Super UltraWide. Omjer stranica i u konačnici rezolucija panela od 3840 x 1080, daje nam do znanja kako je ovaj monitor zapravo spoj dva 16:9 FHD monitora, ali bez onog neugodnog prekida kojeg čine rubovi oba ekrana. Monitor ima zadovoljavajuće tanke rubove oko panela, s nešto debljim rubom na dnu, materijal izrade je plastika u ugljeno crnoj boji. Stalak je metalni u titanium boji i ukupan izgled možemo opisati kao umjereno atraktivan, taman po mjeri onih koji ne vole pretjerano šarenilo.

samsung_chg90_3

Kao što se može i očekivati, ovako širok monitor ima vrlo veliko i teško postolje pa je sam monitor težak 11.9 kilograma, a s postoljem čak 15. Stoga je potrebno pažljivo rukovati s njim i prilikom vađenja iz kutije osigurati si dovoljno prostora za manevriranje. Dimenzije s postoljem su 120.29 centimetara u širinu, 52.55 centimetara u visinu i čak 38.15 centimetara u dubinu. Ovako "gigantske" proporcije znače i da morate imati vrlo velik i dubok radni stol na koji ga želite staviti. Dubina je iznimno bitna jer on sam pojede 40 centimetara prostora, a zatim tu još dolazi i tipkovnica, miš ili pak prijenosnik. Uz to, morate dovoljno daleko i sjesti ispred njega kako bi vam cijeli bio u vidnom polju i kako bi pokreti glave bili čim manji.

samsung_chg90_4

Iznimna širina je vidljiva i na ovoj slici, uz zakrivljenost ekrana koja iznosi 1800R. 1800R oznaka se odnosi na to da korisnik ne smije biti udaljeniji od 1.8 metara od monitora kako bi mu on bio savršeno u vidnom polju, a podsjetit ćemo samo da ljudsko oko također ima zakrivljeno vidno polje koje se okarakterizirava kao 1000R. Kod ergonomije ovoga monitora svakako treba spomenuti da ga je oko vertikalne osi moguće rotirati između -2 i 15° (swivel), nagib mu mijenjati između -2 i 15° (tilt), a visinu za čak 120 milimetara. Stalak je vrlo masivan i čvrst pa monitor na svakoj podlozi suvereno stoji. Za one koji žele monitor postaviti na zid, pa ga možda čak koristiti i u portrait modu, tu je podrška za 100 x 100 VESA standard nosača. Na stalku se sa stražnje strane nalazi i izvlačiva poluga koja može služiti za odlaganje slušalica - plus za praktičnost.

samsung_chg90_5

S donje se desne strane nalaze kontrole monitora, jedan mali joystick i tri tipke kojima upravljamo OSD-om. Straga se ispod plastičnog poklopca nalaze utori i konektor. Lijevo (gledano straga) je utičnica za napojni kabel, a napojna jedinica je integrirana u monitor (maksimalna potrošnja oko 113 W). Desno od toga se nalaze dva HDMI 2.0 porta, jedan Display Port 1.2, jedan Mini Display Port 1.4, zatim dva audio utora, te dva downstream USB 3.0 porta i jedan upstream USB 3.0 port. S obzirom na "godinu proizvodnje" ne bi bilo loše da je USB Hub po 3.1 standardu i da je barem jedan Type C port prisutan. Uz monitor proizvođač pakira i jedan napojni kabel dužine 1.5 metara, jedan HDMI kabel, jedan Display Port kabel, jedan USB 3.0 kabel, a u paketu će te naći i instalacijski CD te Quick Setup Guide.

CHG90 49" - drugi dio

samsung_chg90_6

OSD je standardan Samsungov koji traži malo prilagodbe za kretanje po menijima i trenutni pronalazak svih shortcutova no sve je manje više dovoljno intuitivno. Monitor nudi korištenje različitih opcija kao što su PbP, Screen Size Optimizer, Super Arena Gmaing UX, FreeSync 2, Flicker Free, Eco Saving Plus, Low Input Lag Mode, Custom Key, Easy Setting Box, Eye Saver Mode itd. Osim standardnih ručnih postavaka za oštrinu, osvjetljenje i kontrast, tu je i nekoliko pretpodešenih profila kao što su Professional (HDR s kalibracijom), Custom, FPS (pojačava svjetlinu tamnijih dijelova scene), RTS (pojačava temperaturu boja i kontrast), RPG (optimiziran za 3D grafiku i instant messaging u RPG igrama), AOS (povećava kontrast), sRGB (standardni mod za ovaj monitor) i Cinema (povećava osvjetljenje i oštrinu).

samsung_chg90_7

Samsung je za ovaj monitor koristio VA (vertical aligned) panel QLED tehnologije, i spomenutog zakrivljenja od 1800R. Dijagonala je 49" (124.5 centimetara) u omjeru stranica od 32:9. To je rezultiralo 3.55 puta većom rezolucijom u širinu nego u visinu, a rezolucija je 3840 x 1080 piksela. Ista širina dakle kao kod 4K monitora, s polovicom visine. To svakako treba uzeti u obzir jer ako ste navikli raditi na više od 1080 vertikalnih piksela falit će vam ta visina. Mi svakodnevno koristimo 1440p monitor i razlika se itekako osjeti. Ono gdje prostora ni malo ne fali je u širinu i tu je moguće složiti i do četiri paralelna prozora. VA matrica dolazi tvornički kalibrirana i ima Adobe RGB pokrivenost od 92% tipično i 88% minimalno, sRGB pokrivenost od visokih 125% tipično i 120% minimalno, te DCI-P3 od 95% tipično i 88% minimalno.

samsung_chg90_8

Tipični gamut (NTSC 1976) je 88%, a minimalni 84%. Panel podržava 10-bitne boje tj. u stanju je prikazati visokih 1.07 milijardi nijansi. Kutevi gledanja su 178°/178°, a statički kontrast tipično 3000:1 (minimalno 2400:1). Tipično osvjetljenje je 350 cd po metru kvadratnom, a minimalno 250. Maksimalno osvjetljenje (peak) od 600 cd po metru kvadratnom mu je i osiguralo HDR 600 certifikat (high dynamic range). Maksimalna stopa osvježenja slike je gamerskih 144 Hz, a vrijeme odziva je 1 milisekundu (MPRT). Monitor podržava AMD FreeSync 2 tehnologiju koja sprječava trganje slike na ekranu i povećava ugodu igranja. Slika iznad je 100% crop na kojem ju jasno vidljivi pikseli koje će te svaki put primijetiti ako sjedite blizu monitora. Gustoća je oko 80 piksela po kvadratnom inču što nije sjajno, pa bi radi veće oštrine radije vidjeli 1440p rezoluciju. Novi Dell U4919DW primjerice ima 5120 x 1440 rezoluciju, no to nije gamerski monitor kao ovaj Samsung.

Kamerom i slabijim osvjetljenjem jasno ne možemo dočarati kvalitetu slike ovoga ekrana. Nakon tjedan dana intenzivnog korištenja možemo zaključiti kako je pozadinsko osvjetljenje vrlo dobro (najčešće nam je dovoljno bilo na oko 60%), kako je kontrast vrlo dobar i kako je prikaz boja odličan. Boje se najlakše primijete u igrama i jedna u kojoj smo najviše uživali je bila Asseto Corsa koja je odlično koristila prednosti ovoga monitora. Ono što nam je smetalo je neuniformirano pozadinsko osvjetljenje koje nije jednako na svim dijelovima ekrana, te izboj istog što je smetalo u crnim scenama. Isto tako, ne znaju sve igre prikazati i koristiti pravilno ovu rezoluciju pa tako vidimo da u Deus Ex-u nema širenja na 32:9, dok Hitman radi ispravno. Tako je bilo i u Project Cars 2 čiji je meni "poludio", a igra bila pretjerano razvučena, dok je Asseto Corsa radila odlično.

HDR sadržaja, tj. igara nema puno, no s vremenom će ih biti sve više. Ponovno, kamera ne može dočarati razliku u Far Cry-u 5 s isključenim i uključenim HDR-om, no u stvarnom životu, kada sjedite pred monitorom i igrate se ona je itekako vidljiva i iskustvo igranja je bolje, baš kao i u Battlefieldu 1. Kada tome pridodamo visoku stopu osvježavanja slike i FreeSync 2 iskustvo igranja na CHG90 postaje impresivno, pod uvjetom jasno da imate dovoljno moćnu grafičku karticu. Mi smo koristili Sapphireovu Nitro+ Vegu 56 koja je posao odrađivala odlično u svim isprobanim naslovima. HDR iskustvo u Windowsima 10 je i dalje naravno loše, pa je preporuka koristit ga samo u igrama.

samsung_chg90_9

C49HG90 je svakako vrlo zanimljiv gamerski monitor koji donosi novu dimenziju igranja u super ultra širokom formatu s podrškom za HDR i FreeSync 2, te stopom osvježavanja slike od 144 Hz i s niskim ulaznim kašnjenjem. Nisu još sve igre spremne koristiti njegovu rezoluciju i povećati širinu vidnog polja, no one koje to mogu daju i kompetitivnu prednost kod eSports natjecanja. Svima koji su navikli na 1440p i više vertikalnih piksela, će u radu, surfanju i sličnom 1080p biti premalo, no ovaj će monitor ionako u prvom redu kupovati igrači. I jednom kada se probate igrati na ovakvom monitoru, s njegovom kvalitetom prikaza slike i ostalim karakteristikama, teško je vratiti se na bilo što "normalno". Pod normalno mislimo na nešto prihvatljive cijene. Ovaj košta 8.599 kn i time nije za svačiji džep. Nije mali iznos, no za sve ono što nudi možemo reći kako nije ni pretjeran. Jamstvo je dvogodišnje.