sapphire_nitro+_vega56_1 sapphire_nitro+_vega56_2

Dva mjeseca nakon predstavljanja, konačno smo se i mi dočepali jedne Sapphireove ne-referentne Vega 56 kartice. Inicijalno su predstavljena dva Nitro+ modela, obični i Limited Edition, a nama je stigao “obični”, koliko god to jedna ovakva kartica može biti. Sapphire je za Vega kartice pojačao i podebljao dosadašnji dizajn svojih hladnjaka. Nitro+ tako zauzima tri slota, ima osam toplovodnih cijevi i kontrarotirajuće ventilatore, a dolazi i s tvornički podignutim taktovima grafičkog čipa. Je li to sve dovoljno za ostvarivanje punog potencijala Vega 56 čipa?

sapphire_nitro+_vega56_3

Kartica dolazi u uobičajenom pakiranju. Meki omot s vanjske strane, tvrda kutija ispod, u kojoj je debela stiro-pjena kao zaštita za veliku, masivnu karticu. Sama težina kartice dosta opterećuje PCIe slotove (čak i one “pojačane”) da je Sapphire priložio metalni L nosač koji se montira na mjesta gdje je kartica vijcima pričvršćena za kućište i služi kao potpora s donje strane kartice. Uz nosač, Sapphire daje i vijke s podloškama. Što se bundlea tiče to bi bilo to, nisu jako izdašni za ovako skupu karticu. Na nekim su tržištima doduše dijelili dvije igre, Prey i Wolfenstein II, no samo u ograničenim količinama.

sapphire_nitro+_vega56_4

S obzirom na to da je originalni AMD-ov dizajn Vege 56 sa zatvorenim hladnjakom dosta obuzdavao performanse čipa, dugo se čekalo na ne-referentne modele i bolje tipove hlađenja. Sapphire je s ovom Vegom 56 upotrijebio sve dosadašnje iskustvo i napravio novi, masivan hladnjak koji je zajedno s PCB-om produžio ovu karticu na 310 milimetara. Uz to, debel je gotovo tri slota, tj. zauzima 54 milimetra. Ispod se stilski dizajniranog pokrova, nalazi masivni aluminijski hladnjak od dva dijela, kroz kojeg prolazi čak osam toplovodnih cijevi – tri su promjera 8 milimetara, a dvije 6. Uz to, i na VRM-u se nalazi aluminijski hladnjak, a sa stražnje je strane postavljena debela aluminijska ploča. Još jedna tehnologija koju Sapphire već dugo vremena koristi je i Vapour Chamber, a ta je komora dodirna točka s GPU-om i HBM 2 čipovima.

Sve to hlade i u okolinu toplinu odvode tri ventilatora. Vanjski su promjera 92 milimetra i vrte se u obrnutom smjeru kazaljke na satu, a srednji je manji (80 milimetara) i vrti se u smjeru kazaljke na satu. Prema proizvođaču, time se stvara brže i efikasnije odvođenje topline s hladnjaka u okolinu.Ventilatori su u radu relativno tihi, a izmjerili smo buku od 46 dB pri oko 2.000 okretaja u minuti koliko se maksimalno zavrte u automatskom režimu rada. Pri tome, temperatura nije prelazila 66°C. Ventilatori na kartici inače rade u hibridnom modu pa se ne vrte do 56°C, a uz to donose i Quick Connect tehnologiju lake izmjene kada se za to ukaže potreba.

sapphire_nitro+_vega56_5

Ispod haube se nalazi poznati Vega 10 grafički čip pored kojeg je HBM 2 memorija. Grafički je procesor napravljen u 14 nanometarskom FinFET proizvodnom procesu, te broji 12.5 milijardi tranzistora na površini od 486 milimetara kvadratnih. Po imenu znamo kako je 56 je Compute Unit-a, ili računskih jedinica, a one čine 3.584 stream procesora, 224 teksturne jedinice i 64 ROP-a. Kao što znamo, na referentnoj kartici grafički čip radi na 1.156/ 1.471 MHz osnovnog i boost takta. No, na Nitro+ kartici je to podignuto pa je osnovni takt 1.226 MHz, a boost 1.550 MHz. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili da GPU u igrama najčešće radi između 1.520 i 1.550 MHz, što je vrlo blizu obećanog maksimuma. S obzirom na to da je referentna kartica radila između 1.265 i 1.400 MHz, jasno je kako će Nitro+ biti dosta brža.

sapphire_nitro+_vega56_6

Memorijski se podsustav ni malo ne razlikuje od referentnog modela. U pitanju su jasno HBM 2 čipovi Samsungove proizvodnje ukupnog kapaciteta 8 GB. Komunikacija se s grafičkim čipom odvija preko 2048-bita široke sabirnice brzinom od 800 MHz, tj. s efektivnom propusnošću od 1.6 Gbps. Sapphire tu nije išao na tvornički overclock, pa je maksimalna teoretska propusnost zadržana na 409.6 GB/s. Grafičke su mogućnosti porastom takta GPU-a narasle, pa je tako maksimalna Pixel fillrate 101.8 GP/s, a Texture fillrate je 356.2 GT/s. Računske su performanse pak preko 13 TFLOPS-a.

sapphire_nitro+_vega56_7 sapphire_nitro+_vega56_8

Nitro+ donosi tehnologiju Turbine-X koja uz pomoć dva 4-pinska konektora (jedan na vrhu i jedan straga), kontrolira brzinu vrtnje spojenih ventilatora u ovisnosti o potrebama grafičke kartice. Sama kartica ima pet novih temperaturnih senzora i povećanjem temperature, uz ubrzanje ventilatora na kartici se povećava i brzina eksternih ventilatora spojenih na karticu. Iza gornjeg se konektora za ventilator nalazi i prekidač za dvostruki BIOS, a

Za dodatno napajanje ova kartica ima dva 8-pinska strujna konektora na vrhu straga (Limited Edition ima tri), pa je maksimalna količina snage koju može povući čak 375 W. TDP je ipak znatno niži od toga, a napojna jedinica je vrlo robusna s kvalitetnim komponentama i zaštitama (Diamond Black prigušnice, osigurači, itd).

sapphire_nitro+_vega56_9

Nitro+ je specifična po plavo osvijetljenom Sapphire logou na vrhu, te plavo osvijetljenom logou straga (Nitro Glow), a boje je moguće mijenjati uz pomoć TriXX Niro Glow aplikacije. Video izlazi su identični kao i kod referentnog modela, tu su dva Display Porta 1.4 (5120 x 2880 @ 60 Hz), i dva HDMI-a 2.0b (4096 x 2160 @ 60 Hz), a podržan je i prikaz slike na maksimalno četiri monitora istovremeno. Tehnologije koje kartica podržava su također identične kao i kod referentnog modela – VR Ready, FreeSync 2, Wattman, ReLive, Chill itd.