O podlogama za najdraže kućne ljubimce svih gejmera (čitaj miševe) jako rijetko pišemo, no svaki pravi igrač zna da je podloga itekako važna za igranje. Korištenje miša na jeftinoj podlozi koje se često dijele uz nova računala i korištenje miša na skupljoj podlozi koja je dizajnirana za maksimalne performanse pri igranju su dva vrlo različita iskustva. Na test nam je stigla jedna takva luksuzna podloga koju proizvodi firma SteelSeries, a naziv joj je Steelpad 5L.

SteelSeries se bavi proizvodnjom gejmerske opreme u suradnji s profesionalim gejmerima iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Firma trenutno ima urede otvorene u Kaliforniji i Tajvanu.

SteelPad 5L, podloga koju imamo na testu, zapakirana je u tvrdi plastični omot koji se relativno lako skida i na kojem se nalaze podaci o podlozi na više jezika (ne i na hrvatskom). Prvo po čemu se SteelPad razlikuje od uobičajenih podloga za miševe je njena veličina. Naime, podloga mjeri 380 x 280 mm što je zaista puno i ako imate mali radni stol ovo bi vam moglo predstavljati problem. Nama se čini da su dimenzije ipak malo prevelike jer se nikad nismo našli u poziciji da trebamo toliko manevarskog prostora pri igranju. S druge strane, činjenica je da mi nismo "profi" gejmeri kojima je toliko velika površina možda nužna za izvođenje nekih trikova.

Coolish SF dizajn svidjet će se gotovo svima

Logitechov miš na SteelPad 5L podlozi izgleda zaista minijaturno

Dakako, SteelPad 5L nije specifičan samo zbog svoje veličine. Podloga je izrađena od 5 različitih slojeva. Prvi sloj (ako krenemo odozdo) čine gumeni komadići naljepljeni na čvrstu plastičnu masu koja ujedno čini drugi sloj podloge. Čvrsta plastika osigurava održavanje oblika podloge dok su gumeni komadići tu da spriječe klizanje podloge po radnoj površini. Na plastičnu masu naljepljen je treći sloj - spužvasta guma koja smanjuje pritisak na zglob koji se pri radu naslanja na samu podlogu. Četvrti sloj, povrh spužvaste gume, je napravljen od čvrste i izdržljive tkanine koja osigurava lagano klizanje miša. Na kraju dolazimo i do plastičnog filca koji je pošprican po tkanini kako bi se ista zaštitila od habanja.

Tvrda plastična podloga prošarana je gumom koja fiksira SteelPad 5L tijekom rada

Kako se SteelPad 5L ponaša u praksi? Zbog velikih gabarita vjerojatno ćete morati malo pospremiti radni stol kako podlogu uopće mogli koristiti. Komadići gume na poleđini podloge odrađuju svoj posao kako treba pa je podloga praktički "zacementirana" tamo gdje ste je postavili. Premda su podloge s tkaninom sporije od onih plastičnih, zbog plastičnog filca na SteelPad 5L to nije slučaj. Naravno, brzina nije jednaka, no usporenje nije takvo da bi mu pridavali posebnu pažnju. S druge strane, zbog korištenja tkanine i spužvaste gume, SteelPad 5L puno je ugodnija za duže korištenje od tvrde plastične podloge. Na podlozi smo isprobali Logitech MX518 i Logitech G5, dakle klasični optički i laserski miš. Niti s jednim nismo naišli na probleme pri detekciji pokreta što je bilo i očekivano. Cijena SteelPad 5L podloge je oko 270 kuna što je relativno mnogo, no ako uz računalo provodite nekoliko sati dnevno i trebate podlogu koja će biti savršen par gejmerskom mišu, SteelPad 5L je jako dobar izbor.

Conclusion

Large size of SteelPad 5L gaming mousepad will force you to clean up your desk to be able to use it, but once your start using it, it will offer you excellent level of comfort and performance. Pieces of rubber attached to the background of the mousepad act like a glue sticking the mousepad in one place. Altough cloth pads are known for slower mouse gliding in comparison to hard plastic surface mousepads, SteelPad 5L manages to offer almost identical performance like plastic pads thanks to thin layer of plastic coating which covers top layer made from sturdy cloth. On the other hand, spongy inner layer and cloth surface provide much more comfort if you spend a lot of time while working or playing on your computer. We tested SteelPad 5L with Logitech MX518 and Logitech G5, classical optical mouse and laser mouse. Performance with both mices was excellent as expected. Price of SteelPad 5L gaming mousepad is about 270 kn (about 35€ including VAT) which is a lot, but if you spend several hours a day on your computer and you need a perfect match for your gaming mouse, SteelPad 5L is a very good choice.