AMD i Microsoft donose FidelityFX na Xbox Series X|S

Objavljeno prije 18 dana - Uredništvo

AMD i Microsoft donose FidelityFX na Xbox Series X|S

AMD i Microsoft donose FidelityFX na Xbox Series X|S

denoiser

Danas se održava Microsoftova web konferencija “Game Stack“, koju je softverski gigant organizirao kako bi okupio male i velike razvojne timove igara za PC i Xbox i upoznao ih sa tehnološkim unaprijeđenjima koja je kompanija, u suradnji s partnerima, pripremila u domeni razvoja svojih alata, API-a i samog OS-a, kada je riječ o gamingu.

AMD-ovi inženjeri su gostujući predavači, pored svojih kolega iz Microsofta i industrije. “Game Stack” je iskorišten kao događaj na kojem je kompanija objavila značajne vijesti za programere igara – kako za PC, tako i za Xbox seriju konzola.

AMD FidelityFX – kolekcija naprednih grafičkih tehnologija otvorenog koda, dostupnih PC developerima na GPUOpen portalu, biti će od sada dostupna i Xbox developerima kroz Microsoftov razvojni SDK!

Više... Vaš Komentar Top
AMD je objavio novu veliku reviziju upravljačkog Radeon softwarea

Objavljeno prije 18 dana

AMD je objavio novu veliku reviziju upravljačkog Radeon softwarea

AMD_LINK_Windows

AMD je jučer objavio  AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1, novo izdanje svog softverskog paketa za AMD Radeon grafiku,  pružajući gamerima, kreatorima i entuzijastima nevjerojatnu vizualnu vjernost, ultra-reaktivno igranje i napredne značajke za otključavanje punog potencijala AMD gaming iskustva.

Razvijen s gamerima na umu,  najnovije  AMD Radeon Software  izdanje  donosi snažne nove značajke i mogućnosti  za isporuku uranjajućeg gaming iskustva. AMD Link  za Windows, omogućuju  korisnicima da se povežu  sa svojim gaming računalom sa drugog Windows PC-a, kao i s telefona, tableta ili TV-a, s gotovo bilo kojeg mjesta. Također pruža ažurirano korisničko sučelje s brojnim poboljšanjima upotrebljivosti  koje traže Radeon igrači, uključujući prilagođene  mogućnosti instalacije i pojednostavljene alate za snimanje i streaming kako bi korisnici mogli jednostavno snimiti i podijeliti svoje nezaboravne trenutke igranja.

Radeon Software BB7 Minimal System Page

Snažan hardver samo je polovica jednadžbe   za isporuku izvanrednih,  svjetskih AAA, esport i  multiplayer iskustava koje su igrači očekivali“, rekao je Frank Azor, glavni arhitekt Gaming Rješenja u AMD-u. “S novim  AMD Radeon Software izdanjem, naš cilj je bio omogućiti igračima da otključaju puni potencijal svojih AMD  gaming sustava, omogućujući im da u potpunosti urone u prekrasne, hiper-stvarne svjetove, lako dijele svoje najnovije bitke i pobjede, pronađu nove načine igranja s prijateljima i podješavanja svojeg iskustva igranja kako im odgovara.”   

Radeon Software BB7 Performance Metrics (2)

Responzivno igranje, živopisni vizuali i kompletno igračko iskustvo

AMD Radeon Software je portal za otključavanje punog potencijala AMD-ovog iskustva igranja, dizajniran za isporuku responzivnog igranja, živopisnih vizuala i potpunog iskustva za igrače. Postojeće značajke kao što su AMD FreeSync,  AMD Radeon Anti-Lag  i  AMD Radeon Boost  pružaju  ultra-visoki framerate, low latency gaming, dok  značajke kao što su AMD Radeon Image Sharpening i  AMD FidelityFX  razvojni alati  omogućuju   nevjerojatno imerzivne,  vizualno zapanjujuće  igre. Nadovežući  se na ovaj temelj,  AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1 pruža nekoliko novih i ažuriranih značajki, uključujući:

  • AMD Link – Besplatna  aplikacije za povezivanje gaming računala s tabletom, telefonom  ili  TV-om  – a sada i drugim računalom temeljenim na Sustavu Windows – omogućuje korisnicima da bilo koji zaslon pretoče u gaming powerhouse s gotovo bilo kojeg Nova AMD Link značajka omogućuje korisnicima  da pozovu prijatelja da se poveže   na svoje računalo   iz   drugog AMD  Radeon sustava za igranje  igara koje podržavaju lokalni multiplayer   ili split način zaslona. AMD Link također nudi  144 FPS (max), više opcije streaminga propusnosti,podršku  za 5.1 surround   zvuk  smanjenu latenciju streaminga  do  60  posto u CS:GO.
  • Pojednostavljeno korisničko sučelje – Na temelju povratnih informacija  zajednice,  najnovije izdanje softvera  pruža nekoliko   mogućnosti instalacije  prilagođenih prilagodbi. Igrači mogu  izabrati potpunu instalaciju     ili    minimalnu instalaciju s pojednostavljenim korisničkim  sučeljemili  small-footprint ,  instalacijom samo za upravljački dio. Dodatna ažuriranja uključuju poboljšanu traku za pretraživanje, dostupnost  dodatnih statistika igranja    na kartici igara i još mnogo toga.
  • Prošireni mjerni podaci o performansama i tuning – Korisnici sada mogu   vidjeti  i Radeon grafiku i Ryzen™ metriku performansi procesora s  jedne lokacije, uključujući korištenje procesora, brzinu radnog takta, temperaturu, napon, potrošnju energije i brzinu ventilatora, omogućujući  im bolju optimizaciju performansi sustava i učinkovitosti napajanja.
  •     Poboljšano snimanje i streaming  – Integrirajući  sve postavke snimanja i streaminga pod jednom karticom, novo izdanje AMD Radeon Software   nudi poboljšanja upotrebljivosti urednika scene, poboljšanu funkcionalnost i novi čarobnjak [iii] kako bi korisnicima početne razine olakšao početak streaminga.
  • Korekcija nedostatka boja – Prilagodljive postavke omogućuju korisnicima s tri glavna uvjeta nedostatka vida u boji – protanopijom, deuteranopijom i tritanopijom – da dožive igre u živopisnijim detaljima bez očekivanog utjecaja na performanse.
  • Microsoft PlayReady AV1 Support – Podrška za playready AV1 hardverski ubrzani dekod otvorenog koda za grafičke kartice serije AMD Radeon RX 6000 osigurava kvalitetan, zaštićen sadržaj.
  • AMD Crash Defender – Nova značajka stabilnosti kako bi se osiguralo da sustavi “ostanu živi”, sačuvaju podatke i potpuno se oporave od potencijalnih vješanja ili padova u odabranim scenarijima. Uparen s AMD Bug Report Alatom, Radeon Software može pružiti potpuniju sliku problema koje su poslali korisnici za brže rješavanje od strane AMD-skih timova za podršku.

Radeon Software BB7 Performance Tuning Stress Test (1)

Dostupnost

AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1 može  se preuzeti danas sa  stranice AMD Drivers and Support.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljen set uputa za AMRv9 – izvedba IPC-a porasla 30 %

Objavljeno prije 18 dana

Objavljen set uputa za AMRv9 - izvedba IPC-a porasla 30 %

Armv9_1

Od izlaska ARMv8 arhitekture u studenom 2011., prošlo je deset godina. I napokon smo dočekali da je ARM službeno pokrenuo ARMv9 arhitekturu na temelju kompatibilnosti s prethodnim standardom.

U usporedbi s prethodnom generacijom, nova ARMv9 arhitektura poboljšava performanse procesora, sigurnost, vektorsko računanje, strojno učenje i digitalnu obradu signala. Uz to, procesori više neće biti ograničeni na tržište mobilnih uređaja, već obuhvaćati računala, duboko učenje, AI itd.

Armv9_2 Armv9_3

Sveukupno poboljšanje performansi arhitekture

Prema ARM-u, sljedeća generacija Matterhorn i Makalu arhitekture i održat će poboljšanje IPC performansi za više od 30%. S povećanjem frekvencije koju donosi naprednija tehnologija u budućnosti, očekuje se da će konačno poboljšanje performansi CPU-a doseći 40%.  Uzimajući za primjer Cortex-X / A seriju koja se koristi na mobilnim platformama, performanse X1 / A78 su 2,5 puta veće od Cortex-A72. ARMv9 je također smanjio kašnjenje memorije sa 150 ns na 90 ns, povećao frekvenciju s 2,6 GHz na 3,3 GHz, propusnost memorije s 20 GB/s na 60 GB/s.

Armv9_4

SVE2

Važna nadogradnja ARMv9 koja se odnosi na performanse je SVE2 set uputa s pokretnim zarezom. U usporedbi sa SVE-ovim 128-bitnim vektorom, SVE2 može podržati 128 kao višestruke i do 2048-bitne operacije.

Sukladno tome može poboljšati ML strojno učenje, mogućnosti obrade DSP signala i izvedbu budućih 5G uređaja, virtualne i proširene stvarnosti, i lokalnog CPU-a koji pokreće ML. Istodobno, ARM će nastaviti poboljšavati performanse umjetne inteligencije AI u budućnost.

Armv9_5

Sigurnost podataka

Treća velika nadogradnja ARMv9 je sigurnost podataka. Nova CCA računalna arhitektura temelji se na TrustZone sigurnosnoj tehnologiji i uvodi tehnologiju dinamičke domene. Uz CPU, ARM je ukratko spomenuo i budući Mali GPU, kome će biti dodane napredne značajke, uključujući VRS prikaz promjenjive brzine sličica i druge napredne tehnologije prikazivanja.

Armv9_6

Pitanja autorizacije

U vezi s autorizacijom najnovije ARM arhitekture, ne podliježe Propisima američke izvozne administracije (EAR), što znači da Huawei HiSilicon može dobiti autorizaciju. ARM je također izjavio da je obavijestio relevantne američke vladine odjele da će se i dalje pridržavati smjernica američkog Ministarstva trgovine za Huawei i njegovu podružnicu HiSilicon. Očekuje se da će se procesori razvijeni na temelju ARMv9 službeno komercijalizirati početkom 2022. godine, a možda će Qualcommova generacija SoC-a, poput Snapdragon 895, biti prva. Više detalja o strukturi bit će objavljeno na ljeto.

Više... Vaš Komentar Top
Priča se da će TSMC u svibnju proizvoditi Apple A15 čipove

Objavljeno prije 18 dana

Priča se da će TSMC u svibnju proizvoditi Apple A15 čipove

TSCM - Apple A15

Prema izvještajima DigiTimesa, TSMC će početi krajem svibnja masovno proizvoditi A15 čipove za ovogodišnju iPhone seriju. Bit će korištena poboljšana verziju 5-nm procesa u pogledu oslobađanja performansi i omjera energetske učinkovitosti. U kontekstu globalne COVID-19 epidemije prošle godine kada je bio pogođen čitav opskrbni lanac, Apple je morao odgoditi jesensku konferenciju do listopada. Gledajući situaciju ove godine, iako epidemiološka situacija još uvijek nije optimistična, a globalna nestašica čipova i dalje se nastavlja, TSMC-ova rana proizvodnja čipova za Apple je signal koji ukazuje da se očekuje nastavak tradicije lansiranja novih iPhone modela u rujnu.

Trenutno curenje informacija pokazuje da će novi iPhone koristiti dizajn manjeg ureza na LTPO zaslonu. Neki modeli bit će opremljeni zaslonom za dinamičko osvježavanje s brzinom od 120 Hz što će učiniti korisničke operacije glađima. Očekuje se senzor otiska prsta na zaslonu. Appleova metoda prepoznavanja otiska prsta može integrirati senzore na staklu, a ne “ispod zaslona”.

Osim toga, specifikacije memorijskih kapaciteta mogu također biti nadograđeni. U listopadu prošle godine, @Jon Prosser, rekao je da Apple razmatra udvostručavanje kapaciteta memorije. U siječnju je ponovno otkrio da prototip nove verzije iPhone Pro ima kapacitet od 1 TB. S obzirom na to da 512 GB interne flash memorije postoji već neko vrijeme, razumno bi bilo da Apple pojača specifikacije radne i podatkovne memorije.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua NH-U12S redux & NA-FK1

Objavljeno prije 19 dana

Noctua NH-U12S redux & NA-FK1

Noctua je predstavila NH-U12S redux, prvi CPU hladnjak u svojoj redux liniji proizvoda. Vjeran duhu redux linije, NH-U12S redux uzima provjereni koncept izvornog, nagrađivanog NH-U12S i svodi ga na bitne stvari: tihi, kvalitetno izrađeni hladnjak od 120 mm s racionaliziranom dodatnom opremom koja je visoko kompatibilan, jednostavan za instalaciju i pristupačne cijene. S drugim kompletom ventilatora NA-FK1, NH-U12S redux može se nadograditi na dvostruku ventilacijsku konfiguraciju push / pull za daljnje poboljšane performanse.

Više... Vaš Komentar Top
Canon i-Sensys X

Objavljeno prije 19 dana

Canon i-Sensys X

Serija Canon i-SENSYS-X (1)

Canon Europe nedavno je predstavio novu liniju jednostavnih i cjenovno pristupačnih slikovnih rješenja iz svog portfelja višefunkcijskih pisača povezanih s oblakom. Serija Canon i-Sensys X nova je linja kompaktnih pametnih uređaja namijenjena manjih odjelima u malim i velikim tvrtkama ili samozaposlenim osobama (odvjetnicima, financijskim savjetnicima, konzultantima, knjigovođama). Idealan je u podržavanju svih njihovih potreba za ispisom, digitalnom transformacijom i sigurnošću.

Više... Vaš Komentar Top
MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci

Objavljeno prije 19 dana

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci (1)

Netko je na Internetu otkrio da se isporučuje serija novih grafičkih kartica RTX 3080Ti koju je proizveo MSI . Radi se o modelu MSI RTX3080 Ti Ventus 3X 12G OC grafičke kartice. Kao što se iz naziva može pročitati, bit će opremljena s 12 GB video memorije umjesto prethodno najavljenih 20 GB.

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci (2)

RX 580 valjda ide rudarima :)

Nvidia će predstaviti ovu grafičku karticu u bliskoj budućnosti. Razlog je što su se u početku nadali da će RTX 3080 Ti i 3090 koristiti isti čip, ali se kasnije odustalo od ovog plana. RTX 3080 Ti koristit će GA102-225 GPU, s 10.240 CUDA jezgri i polovicom video memorije RTX 3090, odnosno 12 GB GDDR6X video memorije. Rečeno je da će RTX 3080 Ti također imati ograničenja za rudarenje kako bi olakšao usku ponudu kartica na tržištu igara.

Više... Vaš Komentar Top
Silicon Power predstavlja XD80 NVMe pogone do 2 TB

Objavljeno prije 19 dana

Silicon Power predstavlja XD80 NVMe pogone do 2 TB

SSD XD 80

Silicon Power predstavio je SSD diskove XD80 NVMe koji koriste PCIe Gen3 x4 sučelje za komunikaciju s računalom koje ostavlja tradicionalne SATA III SSD-ove iza sebe u prašini, pružajući hardcore igračima konkurentsku prednost koja im je potrebna kako bi osigurali pobjedu. Serija uključuje modele kapaciteta 256 i 512 GB, kao i 1 i 2 TB u faktoru oblika M.2 2280.

Proizvođač ne otkriva koji se tip flash memorije koristi u pogonima NVMe serije XD80, ali napominje da su nove stavke opremljene SLC predmemorijom i DRAM međuspremnikom, koji ubrzavaju sekvencijalne procese čitanja i pisanja do 3.400 i 3.000 MB/s .  Međutim, teško da će svi modeli postići ove vrijednosti. Barem najmanja varijanta trebala bi pisati sporije zbog raspodjele pristupa na manje memorijskih čipova.

SSD XD 80-1

Dimenzije Silicon Power XD80 pogona su 22 × 80 mm i ima visinu od samo 4,75 mm. Mase je 11 grama. Za hlađenje, opremljeni su aluminijskim hladnjakom koji pruža maksimalno odvođenje topline i upravljanje toplinom. Zapravo, u usporedbi sa SSD-ovima bez hladnjaka, XD80 održava temperature čak 20% nižim, održavajući stabilnost rada.

Jamstveni rok je pet godina. Nažalost, Silicon Power još nije objavio informacije o cijenama ili dostupnosti širom svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Ferrari ulazi na područje električnih automobila

Objavljeno prije 19 dana

Ferrari ulazi na područje električnih automobila

El Ferrari

Bivši izvršni direktor Ferrarija je u jednom intervjuu izjavio kako je teško zamisliti da bi tvrtka odustala od motora s unutarnjim izgaranjem, a kupcima automobila teško zamisliti električni Ferrari. No, njegovim odlaskom priča se promijenila.

Prema riječima Johna Elkanna, izvršnog direktora talijanske marke, tvrtka planira ući na područje električnih automobila do 2025. Smatra da električna vozila imaju sjajne poslovne mogućnosti bilo u moto sportu ili na cesti, a mogu donijeti strast i jedinstvenost nove generacije Ferrarija! Pri tome će provoditi svoju politiku elektrifikacije na vrlo discipliniran način.

Uz to je otkrio da  tvrtka već radi na svom prvom električnom automobilu i postavlja ljestvice vrlo visoko. Koristeći dugogodišnju moto-moto stručnost, stvorili smo hibridna vozila SF90 Stradale i SF90 Spider koji pokazuju našu tehničku izvrsnost i pružaju nevjerojatno iskustvo vožnje. U skladu s najboljom Ferrarijevom tradicijom i u stilu i u izvedbi. ”, rekao je Elkann, a prenosi Engadget.
Šef Ferrarija dotaknuo se i pitanja autonomne vožnje. Iako njegova tvrtka još ne planira stvarati samovozeće automobile, obećao je implementirati neke tehnologije autonomne vožnje u svoje automobile kao odgovor na promjene u zakonodavstvu različitih zemalja i preferencije kupaca, posebno u GT klasi, tj. kod brzih modela.

Više... Vaš Komentar Top
Nestašica  čipova može potrajati do 2023. godine

Objavljeno prije 20 dana

Nestašica čipova može potrajati do 2023. godine

Nestašica čipova do 2023. godine

Prema predviđanjima najvećih svjetskih proizvođača čipova, nestašica poluvodičkih komponenti neće prestati do kraja ove godine, kao što je prethodno predviđeno, već bi mogla potrajati do 2023. godine.

Glavni razlog nestašice čipova je kombinacija velike potražnje za elektroničkim uređajima, rastu rudarenja kriptovalutama, novi proizvodni procesi, odgođene proizvodne linije kao rezultat Covid-19 pandemije, ali i trgovinski rat između Kine i SAD-a koji je doveo do ove situacija kakva je danas.  Utječe i utjecati će na svu elektroniku, od automobilskih računala, video kartica, igraćih konzola, pametnih telefona do prijenosnika, matičnih ploča, usmjerivača itd.

Djelomično rješavanje ovog problema je izgradnja novih tvornica. Međutim, kao što svi znamo, one se ne mogu izgraditi preko noći, već često treba i nekoliko godina. Ali dobra je vijest da su proizvođači čipova poput Intela i TSCM-a, već krenuli u širenje proizvodnih kapaciteta punom brzinom.

Intel je pokrenuo sve planove za proširenja proizvodnje nastale još prije tri godine. Uz to su najavili izgradnju dvije tvornice u Arizoni za 7nm čipove, uz podršku američke vlade. Tvornice bi trebale biti dovršene 2024. godine. Što se tiče TSMC-a, oni ističu da sve njihove tvornice već rade s “kapacitetom većim od 100 posto” te da su kupili i zemlju i opremu za izgradnju više tvornica među kojima je i ona u Arizoni vrijedna 12 milijardi dolara.  Sveukupno, tvrtka planira uložiti 100 milijardi dolara za povećanje kapaciteta u svojim pogonima tijekom sljedeće tri godine. Također zapošljavaju tisuće novih radnika u vezi s povećanjem proizvodnje. TSCM očekuje uravnoteženje ponudi i potražnje tek od 2023.godine, nakon otvaranja novih tvornica i proizvodnih linija.  Uz to, oba proizvođača se nadaju da će ASML moći pratiti nužno povećanje njihove proizvodnje.

NVIDIA je još jedan tech gigant koji upozorava na kontinuirani nedostatak procesorskih jedinica, ali  naglašavaju da će u nadolazećim mjesecima nastojati  zadovoljiti potražnju, osobito za modelima grafičkih kartica serije RTX 30.

ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3060 OC 12 GB recenzija

I konačno, Renesas i Foxconn takođe nisu optimistični, ali su manje pesimistični i vjeruju da nedostatak mikročipova bi mogao potrajati do 2022. godine.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Preporuka skenera za knjige

Objavljeno prije 5 minuta

LG mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 9 minuta

F1 sezona 2021

Objavljeno prije 15 minuta

Chia mining

Objavljeno prije 42 minute

P: PC-e, Servere, Razne PC komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Novosti

Nubia Z30 Pro lansira se 20. svibnja s prednjom kamerom ispod zaslona

Ni Fei, predsjednik ZTE-ovog odjela za mobilne uređaje, najavio da pametni telefon Nubia Z30 Pro biti službeno predstavljen 20. svibnja. Navodi se da će Nubia Z30 Pro dobiti zaslon s minimalnim okvirima koji će biti zakrivljen sa strane. Ob... Pročitaj više

Gigabyte najavio M30 M.2 PCIe 3.0 x 4 SSD

Gigabyte je najavio izlazak SSD diskova M30, izrađenih u veličini M.2-2280 i opremljenih PCIe 3.0 x 4 host sučeljem. Gigabyte SSD M30 diskovi koriste 3D TLC NAND flash memoriju. Gigabyte ne navodi proizvođača i model kontrolera, ali postoji... Pročitaj više

ASUS lansira TUF Gaming Capture Box CU4K30 spreman za streaming

ASUS je predstavio TUF Gaming Capture Box CU4K30 s HDMI ulazno/izlaznim sučeljem prikladnim za streaming i uživo snimanje igre. Uređaj dolazi u u kompaktnom aluminijskom kućištu s pasivnim hlađenjem, Dimenzija je 105 × 80 × 21 mm i težina 1... Pročitaj više

Sony priprema PlayStation 5 s modificiranim procesorom

Prema nekoliko mrežnih izvora, potaknute izravnom izjavom Sonyjevog financijskog direktora, sljedeće godine započinje proizvodnja redizajniranog PlayStationa 5, kako bi smanjili proizvodne troškove. Međutim, nije pružio dodatne detalje, ali... Pročitaj više

Predstavljen OPPO K9 5G - baterija se puni za 35 minuta

Oppo je predstavio K9 5G pametni telefon koji zamjenjuje K7 5G model. Oppo K9 5G dobio je 6,43-inčni Samsungov ravni OLED zaslon rezolucije 2.400 x 1.080 piksela s ugrađenim skenerom otiska prsta. Brzina osvježavanja je u ovom slučaju 90 Hz... Pročitaj više

Sve novosti