Samsung Galaxy Chromebook 2 u pripremi za lansiranje

Datum objave 06.01.2021 - Sanja Ledinek

Samsung Galaxy Chromebook 2 u pripremi za lansiranje

Samsung Galaxy Chromebook 2 u pripremi za lansiranje

Samsung Galaxy Chromebook 2 - skoro lanisranje  -1

Ponovno su se pojavile glasine o modelu Samsung Galaxy Chromebook 2, otkrivajući da bi mogao biti službeno objavljen u veljači 2021. godine.

Prema cinkeru WalkingCat (@\uh0x0d_x), Galaxy Chromebook 2  je 13 inčni QLED Chromebook,  što znači da će tvrtka prvi puta primijeniti tehnologiju na Chrome OS računalu koju koristi u svojim top televizorima. U nekim se aspektima može smatrati smanjenjem verzije OLED zaslona originalnog Galaxy Chromebooka, ali QLED ima i neke svoje prednosti, poput veće svjetlosti. Troškovi proizvodnje QLED panela također su oni koji zasigurno mogu smanjiti ukupnu cijenu prijenosnih računala. 

Istodobno, Galaxy Chromebook 2 koristi 10. generaciju čipa Intel i3, što je korak unatrag od 10. generacije Core i5 na originalnom Galaxy Chromebooku. Ovo je već dovoljno da se shvati da će Samsung Galaxy Chromebook 2 biti produktivan na poslu. Ne trebate računati na igre, ali neće biti problema s surfanjem Internetom i uredskim aplikacijama. Ukupnu sliku dopunit će M.2 256 GB SSD modul i 4 GB DDR8 RAM-a.

Samsung Galaxy Chromebook 2 - skoro lanisranje

Vrijedi napomenuti da Galaxy Chromebook 2 ima 2,75 kilograma, što je nešto više od prvog 2,3-kilogramskog modela. Vjerojatno je razlog veće baterije, QLED ploča ili oboje.  Kada smo već spomenuli bateriju, kapacitet nije naveden, ali izvor tvrdi da će trajati do 12 sati s jednim punjenjem. 

Daljnja Twitter poruka cinkera Walking Cata, ukazuje na to da bi cijena Galaxy Chromebook 2 mogla biti 699 USD, što je puno niža od Galaxy Chromebooka koji košta od 999 USD. Očito, Samsungov cilj nije nadogradnja u svim pravcima, već snižavanje određenih specifikacija kako bi se smanjila cijena uz istovremeno korisne prilagodbe. To nam se čini donekle razumno, jer je prvotna namjera Chromebooka bila jeftiniji, relativno trajan prijenosnik, a ne vrhunsko ultra prijenosno računalo.

Više... Vaš Komentar Top
Najavljen Qualcomm Snapdragon 480 5G: svi detalji koje trebate znati

Datum objave 06.01.2021

Najavljen Qualcomm Snapdragon 480 5G: svi detalji koje trebate znati

Najavljen Qualcomm Snapdragon 480 5G svi detalji koje trebate znati naslovnica

Qualcomm proširuje portfelj za mobilne uređaje 5G Snapdragon 480 čipsetom, kako bi ubrzao komercijalizaciju mreže najnovije generacije na globalnoj razini. Ovaj čipset će se suprotstaviti onima iz serije MediaTek Dimensity 700 u niskobudžetnom segmentu. 

Snapdragon 480 temelji se na 8-nm procesnoj tehnologiji. Integrira Qualcomm Kryo 460 CPU s frekvencijom od 2,0 GHz. Prema Qualcommu, njegove su performanse 100% veće od prethodnih generacija Snapdragona 460. Za grafiku je zadužen Adreno 619 GPU s ažuriranjem grafičkih upravljačkih programa, Hexagon 686, postigao je 70% povećanje performansi AI. Osvrnemo li se na memoriju, 480 podržava internu flash eMMC i UFS 2.2 i 2 x 16 GB LP4x radnu na frekvenciji 2.133MHz. Tu je i podrška za blisku komunikaciju (NFC).

Što se tiče kamere, Snapdragon 480 opremljen je Qualcomm Spectra 345 ISP-om, koji prvi podržava tri ISP-a, kao i snažni Snapdragon 888. To omogućuje  da istovremeno obrađuje slike s 3 senzora slike, iako je protok ograničen na 13MP za 3 fotografije i 720p za 3 videozapisa.  Također podržava kamere od 64 MP, video snimanje 1080P @ 60FPS, usporedno snimanje 720 @ 120 FPS itd.

Najavljen Qualcomm Snapdragon- 480 5G svi detalji koje trebate znati

Snapdragon 480 koristi radiofrekvencijski sustav Snapdragon X51 s podrškom globalnih 5G frekvencijskih opsega, milimetarskih valova i veza od 5G sub-6GHz, neovisne (SA) i nesamostalne (NSA) mrežne načine rada i globalne multi-SIM kartice. Također podržava TDD, FDD i dinamičko dijeljenje spektra (DSS). Uz to, opremljen je podsustavom mobilne veze Fast Connect 6200 , koji ne podržava samo Bluetooth 5.1 i bežične audio značajke, već nudi i 2×2 Wi-Fi (dvostruka Wi-Fi antena) i MU-MIMO 8×8 detekciju i druge dijelove Wi-Fi 6 za poboljšanje dometa i performansi prijenosa.

Snapdragon 480 također uvodi druge inovativne bežične tehnologije, uključujući podršku za dvofrekventni GPS i NavIC za postizanje preciznog pozicioniranja. Konačno, podržava 120 Hz FHD + zaslone brzine osvježavanja do 120Hztehnologiju Quick Charge 4+ za brzo žičano punjenje, Galileo, GLONASS, NavIC, GPS, GNSS, QZSS i SBAS) za omogućavanje usluga temeljenih na lokaciji   i donosi optimizaciju za poboljšano iskustvo u igranju kako bi omogućio raznolike potrebe korisnika.

Qualcomm je rekao da očekuje da će prva serija uređaja opremljena Snapdragon 480 5G biti objavljena već ovog mjeseca. HMD Global, OnePlus i OPPO potvrdili su namjeru da lansiraju mobilne uređaje s novim SoC-om, ali također se očekuje da Motorola lansira pametni telefon sa Snapdragonom 480.

Više... Vaš Komentar Top
Apple lanisra 12,9-inčni iPad Pro s mini-LED zaslonom u prvom kvartalu?

Datum objave 06.01.2021

Apple lanisra 12,9-inčni iPad Pro s mini-LED zaslonom u prvom kvartalu?

Apple bi mogao objaviti

Ako razmišljate o kupnji iPada Pro, možda bi bilo dobro da pričekate još malo. Prema izvješću DigiTimesa, novi iPad Pro opremljen 12,9-inčnim mini-LED zaslonom uskoro će biti dostupan.

Zapravo se već dugo priča da će Apple proizvesti iPad s tehnologijom mini-LED zaslona. Prema izvješću iz lipnja, Apple ga je stavio u probnu proizvodnju i namjeravaju poboljšati najbolja tablet računala tvrtke. Mini-LED zaslon sastavljen je od manjih LED dioda (širine od 100 do 200 mikrona). Može pružiti veću dubinu boja i dublje crne boje. Istodobno proizvodi veću svjetlinu, što ga čini uistinu održivom alternativom OLED zaslonima. Uz to, mini-LED tehnologija je i energetski učinkovitija, što je još jedna prednost koja pogoduje bateriji.

Više... Vaš Komentar Top
AMD predao patent za MCM GPU-e

Datum objave 04.01.2021

AMD predao patent za MCM GPU-e

AMD-MCM-GPU

Bilo je samo pitanje vremena kada će AMD i svoje grafičke procesore prebaciti na MCM (multi-chip module ili chiplet) dizajn. Nedavno su predali patent za MCM GPU-e, što pokazuje da imaju planove za razvoj chiplet GPU-a, koji će slijediti iste ili slične principe kao i chiplet dizajn kod CPU-a. Već se i ranije pričalo o ovom pristupu, no AMD je tek sada pokrenuo tu priču. Benefiti će biti razni, a jedan je proizvodnja grafičkih procesora manje površine što će smanjiti kompleksnost i povećati prinos po wafferu (yield).

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia objavljuje na CES-u mobilnu verziju grafičkih kartica serije RTX 30

Datum objave 04.01.2021

Nvidia objavljuje na CES-u mobilnu verziju grafičkih kartica serije RTX 30

NVIDIA-GeForce-RTX-3000-Mobile-line-up_1

Nvidia je spremna za lansiranje četiri varijante mobilne grafičke kartice serije RTX 30. Za proizvođače prijenosnika ova će serija biti nesumnjivo najvažnija nadogradnja hardvera ove godine, a i gameri joj se zasigurno vesele. Procurila je  snimka zaslona  koja sadrži  inačice  nadolazećih RTX 3000 Mobile grafičkih kartica:

NVIDIA-GeForce-RTX-3000-Mobile-line-up_2

Dakle, prva je RTX3080 Mobile koja ima 6.144 CUDA jezgri, opremljena je sa 16 GB GDDR6 video memorije te ima potrošnju energije od 115 do 150 W. Drugi model je RTX3070 Mobile s 5.120 CUDA jezgri, 8 GB GDDR6 video memorije i potrošnjom energije od 115 do 125 W. Posljednja kartica je RTX3060 Mobile koja ima 3072 CUDA jezgre, 6 GB GDDR6 video memorije i potrošnju energije od 80 do 115 W. 

Vjerojatno ste uočili da dvije od tri RTX 30 grafičke kartice imaju ograničenje u broju CUDA jezgri i potrošnji energije u usporedbi s verzijom za stolnu računalu. Ali nema zabrinutosti jer će ukupno gledajući značajno poboljšati performanse u odnosu na prethodnu generaciju.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft priprema novu 10 Cloud PC uslugu

Datum objave 04.01.2021

Microsoft priprema novu 10 Cloud PC uslugu

MS_Cloud-PC_1

Microsoft se sprema objaviti novu uslugu pod robnom markom Windows 10 Cloud PC. Omogućit će korištenje bilo kojeg uređaja za pristup Windows udaljenoj radnoj površini – baš kao OneDrive i Google Drive datoteke kojima mogu pristupiti bilo koja mjesta u roku od nekoliko minuta. Ovih dana procurili su neki novi detalji o toj Microsoftovoj usluzi.

Cloud PC usluga bit će “hostana” na Azure poslužiteljima, a korisnici će joj moći pristupiti pomoću aplikacija Microsoft Remote Desktop za Windows, Android i iOS. Neće zamijeniti Windows 10 i Windows Server. Umjesto toga, nudit će se kao opcija za korisnike koji žele pristupiti svom Windows računalu bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku. Uz to će Microsoft rješavati redovita ažuriranja računala korisnika i poboljšavati sigurnost.

MS_Cloud-PC_2

Na temelju snimke zaslona koju je objavio Windows “sleuth” Walking Cat , Cloud PC podržavat će Windows, MacOS, iOS i Android. Također će usluga Cloud PC koristiti tehnologiju Microsoft Graph, već sada uključuje novi API za računala u oblaku, što znači da bi se usluga mogla pokrenuti u bliskoj budućnosti.

Microsoft planira prodavati Cloud PC pretplate u najmanje tri konfiguracije među kojima je srednja dizajnirana za opciju “namjena” i nudi dva virtualna procesora, 4 GB RAM-a i 96 GB SSD-a.  Teška konfiguracija optimizirana za performanse i brzinu, uključuje dva virtualna CPU- a, 8 GB RAM-a i 96 GB SSD pohrane.  Napredna nudi ubrzanu grafičku optimizaciju za skalabilnost i obradu podataka, a uključuje 8 GB RAM-a, tri virtualna CPU-a i 40 GB SSD-a.

MS_Cloud-PC_3

Uz to će se omogućiti korisnicima streamanje Win32 aplikacije putem Interneta na svoja računala opremljena Windowsom 10X (modularni OS) sustavom. Ova je teorija vrlo razumljiva, jer će Windows 10X biti lagan operativni sustav i temeljen na webu, a podržavat će program putem Windows trgovine. Podrška za Windows 10X za Win32 aplikacije stići će 2022. godine, kada će Microsoft najaviti poboljšanu verziju Surface Neo i Windows 10X.

Više... Vaš Komentar Top
GIGABYTE ažurira Aorus RTX 3080 Master 10G grafičku karticu na 3 priključka za napajanje

Datum objave 04.01.2021

GIGABYTE ažurira Aorus RTX 3080 Master 10G grafičku karticu na 3 priključka za napajanje

GIGABYTE ažurira Aorus  (1)

Gigabyte je nedavno ažurirao verziju grafičke kartice Aorus GeForce RTX 3080 Master 10G, s trećim 8-pinskim PCIe priključkom i podigao minimalnu preporuku za napajanje sa 750 W na 850 W.

Što se tiče performansi, Aorus GeForce RTX 3080 Master 10G, osnovna frekvencija ove revidirane grafičke kartice je 1.845 MHz, što je porast u odnosu na 1.710 MHz grafičke kartice 3080 Founders Edition. Zaostaje samo za Aorus GeForce RTX 3080 Xtreme 10G, koji se razmeće s 1.905 MHz pojačanim taktom i ima tri 8-pinska PCIe konektora za napajanje.

GIGABYTE ažurira Aorus  (3)

Aorus GeForce RTX 3080 Master 10G v 2.0 grafička kartica koristi prednji i stražnji dizajn s tri ventilatora , dva 115 mm koja se rotiraju u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i 100 mm ventilator koji se okreću u smjeru kazaljke na satu kako bi tlak vjetra mogao u potpunosti pokriti hladnjak.

Istodobno, usvaja dizajn ventilatora za slaganje s mrtvim kutom. Lopatice tri ventilatora međusobno se preklapaju, što uvelike povećava učinkovitost odvođenja topline. Istodobno, grafička kartica ima metalno ojačanu pozadinsku ploču, dvostruki BIOS dizajn i tri sloja zaštite kako bi se osigurala njena trajnost.  Podržava RGB osvjetljenje i ima LCD zaslon kako bi igrači mogli učitati prilagođene GIF animacije putem softvera.

GIGABYTE ažurira Aorus  (2)

Važno je napomenuti da ovo nije prvi put da je Gigabyte objavio novu reviziju grafičke kartice. Promjene se najčešće ne vide golim okom, barem ne na službenim renderima. Gigabyte nastoji često ažurirati dizajn i neke kartice čak vide čak tri verzije.

Više... Vaš Komentar Top
Nadolazeće ažuriranje Microsoft Windows 10 uklanja Adobe Flash Player

Datum objave 04.01.2021

Nadolazeće ažuriranje Microsoft Windows 10 uklanja Adobe Flash Player

Nadolazeće ažuriranje  Microsoft

Adobe je 31. prosinca 2020. u potpunosti “ubio” Flash Player. Sada se korisnicima preporučuje da deinstaliraju softver iz Windows 10 sustava i web preglednika.

Za sve koji to ne učine, nadogradnja za Windows 10, a koja stiže kasnije ovog mjeseca ili sljedećeg mjeseca, nosit će zakrpu pod nazivom “Ukloni ažuriranje Adobe Flash Playera”. Ali postoji problem – ukloniti će se samo Flash Player s upravljačke ploče i više ga nećete moći pokretati. Ažuriranje neće utjecati na verziju preglednika i Flash Player koji su korisnici ručno instalirali. Microsoft je također upozorio da se zakrpa za ažuriranje ne može ukloniti nakon instalacije. Da biste osigurali potpuno uklanjanje Flash-a, idite na stranicu “Aplikacije i značajke” u aplikaciji “Postavke” i deinstalirajte ga ručno.

Ako i dalje želite pokretati Flash programe, morate koristiti emulator. S obzirom na to da je Flash Player prestao ažurirati, to nije loše.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek najveći svjetski dobavljač čipseta za pametne telefone u Q3

Datum objave 28.12.2020

MediaTek najveći svjetski dobavljač čipseta za pametne telefone u Q3

MediaTek_udio_2020

U trećem tromjesečju 2020. diljem svijeta prodano je više od 100 milijuna pametnih telefona opremljenih MediaTek čipsetima što je omogućeno ovom proizvođaču čipova da postigne 31% tržišnog udjela i nadmaši Qualcomm koji je zauzeo drugo mjesto s 29% tržišnog udjela.

Ovaj odličan rezultat MediaTeka posljedica je rasta prodaje telefona u ključnim regijama poput Kine i Indije, globalnog rasta potražnje za modelima srednje i početne razine, te pristupačnim cijenama kojima su osvojili narudžbe vodećih OEM-a kao što su Samsung (Galaxy A linija), Xiaomi i Honor. Primjerice udio čipseta MediaTeka u Xiaomiu više je nego utrostručen u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Apple je zabilježio blagi rast s 11% na 12% tržišnog udjela, dok je Samsungov udio pao sa 16% na 12%, te ima isti tržišni udio kao HiSilicon.

Uz to, Qualcomm je s 39% 5G mobilnih telefona prodanih širom svijeta postao najveći dobavljač čipseta za nove generacije u trećem tromjesečju. Međutim, s kontinuiranom vrućom prodajom 5G pametnih telefona, Qualcomm će se vjerojatno vratiti na prvo mjesto ljestvice u četvrtom tromjesečju 2020.

MediaTek Globalni tržišni udio pametnih telefona po tromjesečju_2020

U trećem tromjesečju 2020. i trećem kvartalu 2019. udio dobavljača čipseta za pametni telefon po regiji

Counterpoint vjeruje da će se ovaj zamah nastaviti, a Qualcomm još uvijek ima priliku vratiti čelnu poziciju u četvrtom tromjesečju 2020. godine.

Međutim, što se tiče vrhunskih procesorskih proizvoda, većina vrhunskih marki mobitela i dalje koristi svoj procesor ili se odlučuje za upotrebu procesora Qualcomm Snapdragon 865 ili Snapdragon 865+, a nekoliko marki koristi MediaTek Dimensity 1000 seriju obrade MediaTeku koja omogućava više prostora za razvoj u srednjem i početnim modelima.

Više... Vaš Komentar Top
Odobrena izgradnja TSMC postrojenja u SAD-u

Datum objave 28.12.2020

Odobrena izgradnja TSMC postrojenja u SAD-u

Odobrena izgradnja TSMC postrojenja u SAD

Prema pisanju United Daily Newsa”, upravni odbor TSMC-a odobrio je izgradnju tvornice čipova u Phoenixu u Arizoni s mjesečnim proizvodnim kapacitetom oko 20.000 čipova. Tijekom razdoblja 2021. – 2029. TSMC će potrošiti približno 12 milijardi američkih dolara na ovu tvornicu i izravno stvoriti 1.600 visokotehnoloških radnih mjesta.

Sama izgradnja starta u nadolazećoj godini, opremanje i testiranje proizvodnih pogona 2023., a 2024. kreće proizvodnja 5-nm čipova koji neće biti najnovijeg procesa. Razlog je što TSMC planira masovno proizvoditi 3-nm čipove sljedeće generacije već 2022. godine, poboljšanu verziju 3-nm plus 2023. godine i pokrenuti masovnu proizvodnju 2-nm čipova tijekom 2024. godine.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

Led rasvjeta u dječjoj sobi

Objavljeno prije 2 sata

Automobili

Objavljeno prije 2 sata

I nakon reinstalacije sve mi se otvara na pcu samo od sebe

Objavljeno prije 2 sata

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Objavljeno prije 2 sata

Ako mislite kupovati grafičku karticu uskoro

Novosti

Intel službeno lansira 11. generaciju 10nm H45 mobilnih procesora

Intel je službeno "najavio" 11. generaciju procesora s kodnim imenom Tiger Lake već u siječnju, ali zapravo nisu naveli sve do sada detalje konfiguracija ili performansama. Ova četvrta serija Core obitelji procesora za prijenosnike visokih... Pročitaj više

NVIDIA RTX 3050 i RTX 3050 Ti oživjet će jeftinija prijenosna računala

NVIDIA je najavila RTX 3050 i RTX 3050 Ti grafičke kartice za prijenosna računala početne razine dovodeći Ampere arhitekturu do modela s niskim cijenama i daleko od ultimativne gaming orbite. Uz to dobile su dodatak Ray Tracinga i blagodati... Pročitaj više

SteelSeries Rival 5

SteelSeries danas predstavlja svoj novi igraći miš Rival 5, dizajniran za igrače koji uživaju u raznim igračkim žanrovima. Uz funkcionalnu svestranost, Rival 5 krasi i široka paleta razigranih boja. Kao pravi kameleon u svijetu perifernih u... Pročitaj više

Inovacije i transformacije na drugom Job Fair Meetupu!

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i u Klubu studenata elektrotehnike, 11. svibnja 2021. počeo je drugi dan Job Fair Meetupa! Prijave za sudjelovanje i dalje su otvorene na službenoj stranici Meetupa. Radionice se održavaju uživo na... Pročitaj više

AMD "Zen3" EPYC pokreće novo 10 PetaFOPS nacionalno superračunalo Singapura

AMD nastavlja dobivati velike projekte superračunala od nacionalnog značaja. Nakon niza masivnih superračunala klase PetaFLOPS u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, kao i dva najmoćnija superračunala klase ExaFLOPS na plane... Pročitaj više

Sve novosti