gskill_km780rgb_1 gskill_km780rgb_2

G.Skill je još na Computexu ove godine najavio svoju igraću Ripjaws periferiju koja se sastoji od KM780 MX i KM780 RGB tipkovnica, MX780 miša  i SR910 te SR710 slušalica. S obzirom da su novi igrač na ovome polju morali su ići na sigurno i tržištu ponuditi zanimljive proizvode visoke kvalitete. Tako je tvrtka koja se donedavno bavila samo radnim memorijama te medijima za pohranu ušla na velika vrata u svijet periferije. Imaju prepoznatljivo ime, i ukoliko proizvodi ispune očekivanja svakako ni uspjeh ne bi trebao izostati.

Prva na redu za opis je KM780 RGB tipkovnica koja dolazi u prigodno dizajniranoj kutiji na kojoj vidimo kako proizvod izgleda, ali i kakve su mu karakteristike. G.Skill ovu tipkovnicu proizvodi u četiri različite verzije, a razlikuju se po prekidačima – MX RGB Brown (170 USD), MX RGB Red (170 USD), MX Brown (130 USD) i MX Red (130 USD).

gskill_km780rgb_3 gskill_km780rgb_4

Nama je stigla prva s popisa, dakle tipkovnica koja ima Cherry MX RGB Brown prekidače. Unutar dovoljno debele kartonske kutije, tipkovnica se još nalazi i u najlonu, a ispod nje je bundle. Bundle je zapravo razmjerno bogat jer se sastoji od kutijice s crvenim Q, W, E, R, C, A, S, D, F i G poklopcima koje kombiniramo za različite stilove igranja (FPS, MOBA itd.) – slično kao i kod Corsair STRAFE modela kojeg smo nedavno testirali. U kutijici je uz poklopce priložen i alat za skidanje i postavljanje istih. Kutijicu možemo i prikačiti na stražnji dio tipkovnice pa nam uvijek može biti pri ruci. Zatim tu nalazimo i veliki gumirani naslon za dlanove koji će dobro doći prilikom dugih igračkih etapa, ali i za dugotrajno pisanje. Osim ovih dodataka, u zasebnom najlonu nalazimo i kratki vodič za upotrebu i podatke o dvogodišnjem ograničenom jamstvu.

gskill_km780rgb_5

KM780 je vrlo zanimljivog dizajna koji razbija monotoniju potpunog crnila plastike i aluminija koji su korišteni u njenoj izradi. Glavna, centralna ploča je aluminijska i vijcima je pričvršćena za plastično tijelo, a oko cijele tipkovnice se proteže metalna cijev koja služi i kao dizajnerski element ali i u praktične svrhe jer je nosač za odmorište za dlanove, kutijicu sa dodatnim poklopcima, ali i sklopivi držač za kabel. Na bočnim se stranicama nalaze i nakošeni ukrasni plastični elementi, s tim da lijevi ima i G.Skill logo. Tipkovnica ima klasičan raspored tipaka, koje su sve dovoljno velike osim Entera koji je manjih dimenzija. Razmak između tipaka je standardan i kao takav odličan za rad i igru.

gskill_km780rgb_6

Okrenemo li ovu veliku (518 x 172 x 48 mm bez i 518 x 228 x 48 mm sa odmorištem za dlanove) i razmjerno tešku tipkovnicu (1.36 kg, 1.54 s odmorištem za dlanove), vidimo tu metalnu cijev koja kruži oko tijela tipkovnice, a ujedno vidimo i gumene nožice koje ju drže za podlogu. S obzirom na masu i gumu, stvarno ju je teško pomaknuti na radnom stolu. Gornje se nožice ujedno mogu i izvući pa kako bi se dobio nagim koji upotrebu čini ugodnijom.

gskill_km780rgb_7 gskill_km780rgb_12

Na dovoljno dugačkom (2 m) upletenom kabelu se nalaze četiri konektora – dva su USB i dva su Audio. Jedan USB je naravno za komunikaciju tipkovnice i računala, jedan je pass through za konektor na tipkovnici, dok su Audio konektori također pass-through za slušalice i mikrofon. Svi su kontakti pozlaćeni. Na stražnjoj se strani uz spomenute konektore nalazi i prekidač kojim mijenjamo između N-key Rollover i 6-key funkcija.

gskill_km780rgb_8 gskill_km780rgb_10

KM780 s lijeve strane ima šest Macro tipaka i dedicirane Macro kontrole na vrhu tipkovnice. Šest je G tipaka kojima pozivamo snimljene Macro naredbe, jedna je MR (Macro Record tipka koja sama sebe objašnjava, a moguće je on the fly snimanje) i tri su M tipke (M1, M2 i M3) koje su zapravo različiti profili za Macro, osvjetljenja ali i sve ostale programabilne tipke. Desno od tipaka za izbor profila se nalaze, tri korisne tipke – Windows Key Lock, odabir razine osvjetljenja i Timer Key. Posljednji je zanimljiv jer si možete postaviti vrijeme za npr. hlađenje između dvije pucačine, pa će vas tipkovnica sama obavijestiti kada je to vrijeme na isteku.