FirePro W8100

I premda su se W9100 i W8100 Firepro kartice na tržištu pojavile prije gotovo godinu dana, još uvijek su vrlo aktualne pa nam je AMD poslao slabiji model na test. Riječ je jasno o grafičkim karticama namijenjenim profesionalnoj upotrebi. Premda je riječ i izvedenicama iz desktop grafičkih kartica, FirePro se razlikuje po certificiranoj podršci za profesionalni softver i specijalnim upravljačkim programima. Upravo je proces certifikacije taj koji je dugotrajan i skup, pa su i cijene ovih kartica vrlo visoke. No, za profesionalce i velike tvrtke ih koriste u svojim razvojnim okruženjima one predstavljaju alat koji zarađuje novac. W8100 je baziran na drugoj generaciji GCN arhitekture a dizajniran je za novu generaciju 4K CAD (Computing Aided Design) i M&E (Media and Entertainment) poslova, inženjerske analize i super-računalnih aplikacija. Najbitniji podatak kod ovakvih kartica je računalna snaga koja u ovom slučaju iznosi 4.2 TFLOPS-a jednostrukoj preciznosti, te 2.1 TFLOPS-a u dvostrukoj preciznosti. Ključna riječ za ovu seriju FireProa je 4K, a potrebno je znati kako ovaj model podržava do četiri 4K monitora (ili do šest komada sa W9100), i to je veliki mamac za kupce. Kada tome dodamo punu OpenCL 1.2 podršku (OpenCL 2.0 ready) i podršku za slaganje do četiri ovakve grafičke kartice u zajedničko polje jasno je kako je s ovom tehnologijom moguće složiti maleni tzv. “visual superkompjuter”.

FirePro W8100

Po izgledu se ova kartica ne razlikuje znatnije od referentnih desktop Hawaii baziranih modela, a ispod se crnog poklopca krije masivni bakreno-aluminijskih hladnjak sa Vapor komorom, dok se za istjeravanje toplog zraka van brine klasični turbinski ventilator. Kartica je vrlo masivna (oko 1 kilogram mase), ima i stražnju aluminijsku ploču na kojoj se nalaze gumeni odstojnici koji će dobro doći u gustim kombinacijama četiri kartice u istom polju. Inače, kao i Hawaii, i ova kartica CrossFire podržava preko DMA mehanizma putem PCIe sabirnice. W8100 je duga oko 28 cm s tim da treba imati na pameti kako su PCIe Power konektori na stražnjoj strani koji će pridodati dužini.

FirePro W8100

Grafički čip koji se nalazi na kartici je napravljen u GCN 1.2 arhitekturi i ima 2560 shadera koji rade na 824MHz (riječ je jasno o Hawaii čipu). GDDR5 memorije je 8GB koja s GPU-om komunicira putem 512.bitne sabirnice, a memorijska propusnost iznosi 320 GB/s. Osim OpenCL-a, standardna je podrška i za DirectX 11.2 i OpenGL 4.3 (u budućnosti i 4.4). Kartica ima četiri DisplyaPort konektora, za pokretanje do četiri 4K monitora u 30Hz ili do tri 4K monitora s osvježenjem slike od 60Hz. Ukoliko koristimo monitore niže rezolucije tada ih možemo spojiti maksimalno šest (kartica naime ima šest display mehanizama), a tu je i tropinski mini DIN konektor na kojeg spajamo 3D monitore (VESA Stereo standard).

FirePro W8100

Kartica ima dva 6-pinska konektora i maksimalnu deklariranu potrošnju električne energije od 220W. Na vrhu kartice je i jedan konektor za spajanje FirePro S400 sinkronizacijskog modula koji omogućuje korištenje kartica u aplikacijama koje zahtijevaju sinkronizaciju sa eksternim izvorima (Genlock) ili sinkronizaciju  s višestrukim GPU-ima u različitim sistemima pri u 3D renderingu (Framelock).

Kada je u pitanju primjena ovakvih kartica potrebno je znati kako je ona iznimno široka i kako je certificirana za rad sa rješenjima kao što su Dassault Systems-ovi SIMULIA Abaqus (CAD & Engineering) i CATIA V6 (PLM CAD/CAM/CAE), zatim Adobe rješenjima poput Premiere Pro i Creative Suite CC (Media & Entertainment), pa Autodeskovim 3ds Max i Maya Autodesk (Media & Entertainment), PTC-ovim Creo Parametric 3.0 (CAD/CAM PLM), The Foundry-evim MARI, NUKE i MODO  rješenjima za VFX produkciju, Maxon-ovim Cinema 4D (Media & Entertainment), Siemensovim PLM softverom NX 8.5 (CAD/CAM) i još mnogim drugima.