AMD FX-8300 AMD FX-8300

Za razliku od većine procesora koji su nam dolazili direktno od AMD-a (u pitanju su bili inženjerski primjerci), ovoga puta smo iz Asbisa dobili jednog u retail pakiranju. FX-8300 dolazi u maloj kutiji crne boje s crvenim detaljima. Već s prednje strane AMD ističe kako je u pitanju otključan procesor (Black Edition). Kutija je izrezana s desne strane tako da imamo pogled direktno na procesor u pakiranju. S gornje strane se nalaze nešto detaljnije specifikacije te QR kod koji vodi na službene stranice s više informacija.

AMD FX-8300

Otvaranjem kutije očekujte procesor koji je zaštićen u prozirnoj plastici, upute za instalaciju procesora te službeno jamstvo. Kad smo kod toga, AMD daje 36 mjeseci jamstva na sve svoje procesore. Uz spomenuto, tu je i AMD-ova FX Unlocked naljepnica za kućište, te na kraju – hladnjak.

AMD FX-8300 AMD FX-8300

U pitanju je jednostavan (made by AVC) aluminijski heatsink (nema bakrenu bazu) bez heatpipeova, na koji je već postavljena pasta. Skromnih je dimenzija – 67 x 71 x 26 (Š x D x V). Za njegovo rashlađivanje je zadužen Deltin 70 mm (15 mm debljina) PWM ventilator (AFB0712VHB) s kugličnim ležajevima. Vrti se na između 3000 i 5500 okretaja u minuti, što znači kupac baš i ne može očekivati tihi rad ovakvog rashladnog sustava. Inače, ovo su standardni hladnjaci koje AMD daje uz 95 W (i slabije) procesore. Tek modeli od 125 W i jači dolaze sa masivnijim heatpipe hladnjacima.

AMD FX-8300

Prijeđimo mi na procesor. Riječ je dakle o FX-8300 Black Edition modelu, a interna oznaka mu glasi – FD8300WMW8KHK. To je zapravo zanimljivo obzirom da se radi o retail/box procesoru, jer ovo je inače oznaka OEM/tray primjerka. FX-8300 je namijenjen za desktop AM3+ ploče, a ukupni broj pinova iznosi, ni manje ni više, nego – 938 (nismo brojali, no vjerovat ćemo im na riječ). Temeljen je na Piledriver arhitekturi koja je nasljednik “slavnog” Bulldozera. Obje su izrađene u 32 nm SOI (silicon on insulator) proizvodnom procesu. Za razliku od Intelovog procesa, AMD-ov je u stanju izdržati izrazito niske radne temperature, tako da ga overclockeri vole (doduše, ne toliko zbog performansi koliko zbog frekvencije). Testni model procesora spada u Vishera FX obitelj procesora, odnosno “desktop performance” segment tržišta koju AMD naziva Volan platformom. U odnosu na svoje prehodnike, Zambezi procesore, druga generacija AMD-ove K15 arhitekture donosi niže zagrijavanje i nešto bolje performanse (cca oko 15% prema riječima AMD-a), kao i niže cijene kako bi privukli buduće vlasnike ovih procesora.

AMD FX-8300

FX-8300 je kao što smo rekli izrađen u 32 nm procesu, a broji ukupno 1.2 milijardu tranzistora. Njegova bazna frekvencija iznosi 3.3 GHz, dok se ona diže na 3.6 GHz ukoliko je procesor na 100 % opterećenja, odnosno na čak 4.2 GHz ukoliko je na 50%. Množitelj varira od 4 do 21, no obzirom da se radi o Black Edition procesoru, on je otključan i preko 21. Frekvencija integriranog dvokanalnog DDR3 memorijskog kontrolera je 2200 MHz, a njegov množitelj je varijabilan kao i u slučaju glavnog. Svakom od četiri modula je pojedinačno dodijeljeno po 2 MB priručne L2 memorije, dok količina L3 cachea iznosi 8 MB, no ona je dijeljena između svih modula (jedan modul se sastoji od dvije jezgre). TDP iznosi 95 W. Nećemo duljiti o arhitekturi obzirom da smo dosad na testu imali zaista mnogo procesora baziranih na istoj.