Prije nego krenemo detaljnije o arhitekturi i konkretnim modelima razjasnimo nastalu zbrku oko imenovanja. AMD danas predstavlja modele koji nose kodno ime Barts Pro i XT i za koje se isprva nagađalo kako mijenjaju HD5770 i HD5750 modele, da bi se nekoliko tjedana prije samog predstavljanja ta informacija pokazala netočnom. HD5770 i HD5750 do daljnjega ostaju u proizvodnji (ili barem do kraja godine), jer Nvidia nema karticu koja je za isti novac brža. Ono gdje su GTX460 modeli zaprijetili i pobijedili je segment HD5830 i HD5850 kartica. Upravo te modele mijenjaju danas predstavljene HD6850 i HD6870 kartice. A što je sa HD5870 modelom pitate se? Njega će zamijeniti dva modela – Cayman Pro i XT. Caymani će nositi oznake HD6950 i HD6970 a izlazak na tržište se očekuje u studenom. Time će AMD popuniti i osnažiti high-end ponudu grafičkih kartica. Za nasljednika HD5970 kartice predodređen je Antilles model sa dva Caymana na jednoj tiskanoj pločici. Dvoglavi će Antilles nositi ime HD6990, a navodno izlazi u prosincu. Sada kada smo to razjasnili, krenimo u opis tehnologije iz danas predstavljenih Barts Pro i XT modela.

Sa Bartsom je AMD-u bio cilj stvaranje najbrže kartice na tržištu potrošnje ispod ili oko 150W, što je postignuto optimizacijom grafičkog procesora iz HD5800 serije. Cypress je za tu priliku dorađen i popeglan, dok se značajnije promjene u arhitekturi, tj. na razini stream procesora uz dodavanje nekih novih značajki očekuju tek sa Caymanima. Ukratko, povećanje performansi po kvadratnom milimetru čipa omogućeno je podizanjem taktova te izmjenama u konfiguraciji, a ubrzana je teselacija baš kao i geometrijska propusnost. Poboljšani su i anti-aliasing te anisotropic algoritmi, dodane su podrške za UVD 3, AMD APP te Blu-ray 3D, a poboljšanja su zahvatila i Eyefinity tehnologiju. Novost je i HDMI 1.4a te Displayport 1.2 podrška. Za razliku od Cypressa, Barts ima dva Ultra threaded Dispatch procesora sa pripadajućom im instrukcijskom i Constant priručnom memorijom. Barts XT tako ima 2 TeraFLOPS-a sirove procesne snage (single precision) i propusnost do 28 GigaPiksela u sekundi, odnosno do 50 GigaTeksela u sekundi. Barts Pro (HD6850) ima 12 SIMD jezgri tj. ukupno 960 stream procesora (80 po jednom SIMD-u), a XT (HD6870) ima 14 SIMD-a tj. 1120 stream procesora. Memorijsko sučelje je ostalo identično, tj. četiri su 64 bitna kontrolera (ukupno 256 bita) sa podrškom za GDDR5 memoriju.

Jedna od značajnih izmjena vidljiva je u grafičkom mehanizmu gdje se smjestio teselator sedme generacije. Cypress kao što znamo nije imao blistave teselacijske performanse, pa su AMD-ovi inženjeri poradili na efikasnosti teselatora. Teselator 7. generacije donosi poboljšano baratanje threadovima i priručnom memorijom, a AMD tvrdi kako su performanse u određenim situacijama porasle dvostruko. Idu i dalje te tvrde kako njihov teselator radi na optimalan način i kako je pristup primjenjivanja brutalne sile (prevelikog faktora teselizacije) previše rasipan, bez većeg efekta. Oni smatraju kako je 16 piksela po trokutu dovoljno, tj. s tom količinom rasterizatori rade najefikasnije. Primarno su se dakle fokusirali na modele najveće efikasnisti teselacije, što se postiže prilagodljivom teselacijom, tj. korištenjem viših faktora na bližim objektima i nižih na onima udaljenijim.

AMD je sa Bartsom otišao korak dalje i po pitanju kvalitete slike, pa su dodali nove anti-aliasing modove, poboljšali kvalitetu Anisotropic filtera i pojednostavili korisničko sučelje kontrole upravljačkih programa. Novost je tzv. morfološki anti-aliasing koji je zapravo post-procesna tehnika filtriranja ubrzana DirectCompute-om. Donosi AA kompletne scene, koji nije limitiran na rubove poligona ili alpha testirane površine. Brži je od super-sampling tehnike, a performanse su mu slične CFAA tehnici koja je ipak ograničena samo na rubove. Morfološki AA je kompatibilan sa DirectX 9, 10 i 11 API-ima, a ugrađen je u CCC. Za HD6000 seriju je podržan od aktualnih upravljačkih programa, a za HD5000 seriju će biti za nekoliko mjeseci kada naprave potrebne optimizacije upravljačkih programa. Za potrebe testa najprije smo koristili smo RC2 upravljačke programe koji nisu imali Morphological AA, no nekoliko sati prije zaključenja ovoga testa AMD nam je poslao RC4 verziju koja ima tu mogućnost. Iz malo vremena koje smo imali na raspolaganju nismo uspjeli detaljno analizirati kako radi morfološki AA no nekako nam se čini da previše zamućuje sliku, kao što se vidi i iz gornje prezentacijske slike. Detaljnije o ovome ćemo u jednom od narednih testova kartica iz ove serije. I anisotropic algoritam je unaprijeđen, a poboljšanja se odnose na vidljive prekide kod tekstura velikog šuma. Sada su prijelazi između nivoa različitih filtera puno glađi, a najbitnije je kako performanse nisu narušene i kako je filter neovisan o kutu. AF poboljšanja funkcionirati će samo za HD6000 seriju. Zadnja izmjena je vezana za sučelje CCC-a, koje je poboljšano u smislu da sada dopušta direktnu kontrolu nad odabirom kvalitete filtriranja i optimizacija tekstura.

UVD 2 tehnologiju, zamjenjuje, tj. nadopunjuje UVD3. Ona podrazumjeva podršku za hardverski ubrzano dekodiranje Blu-ray 3D i Divx sadržaja. UVD3 i GPU compute (OpenCL i DirectCompute 11) podrška sada čine tehnologiju zajedničkog imena AMD Eyespeed. I Eyefinity je doživio izmjene. Tako je sada moguće kreiranje višestrukih grupa monitora unutar Eyefinitya a ubrzano je prebacivanje različitih konfiguracija monitora. Dodana je mogućnost podešavanja boja po pojedinom monitoru unutar skupine, što je do sada bilo nemoguće jer OS monitore u skupini vidi kao jedan. Da novi modeli ipak ne spadaju u high-end govori i podrška za samo dvije kratice koje je moguće spojiti u CrossFireX. Poboljšana je kompenzacija ruba monitora (bezel compensation), te CrossfireX podrška – dodana je mogućnost portret moda u CFX-u. Novost je i što ATI Stream brand zamjenjuje AMD Accelerated Parallel Processing brand koji po AMD-u bolje opisuje tu tehnologiju. U sklopu svoje Open Stereo 3D inicijative AMD donosi podršku za HD3D tehnologiju (Stereoscopic 3D) koja podržava 3D igranje na DX9, 10 i 11 naslovima. Za razliku od Nvidije, u AMD-u su malo zapostavili ovu tehnologiju, no čini se kako sada uzimaju puni zalet i uskoro će na tržištu biti više proizvoda vezanih za HD3D.