asus_prime_trx40_pro_1 asus_prime_trx40_pro_2

Na tržištu se trenutno nalazi 12 TRX40 matičnih ploča, a nama je na test iz MSAN-a stigla ASUS-ova PRIME TRX40-PRO. Osim ove, ASUS u ponudi ima još i ROG Strix TRX40-E Gaming i ROG Zenith II Extreme modele. Ova koju mi testiramo je najjeftinija u ponudi.

asus_prime_trx40_pro_3 asus_prime_trx40_pro_4

Ploča dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji, unutar koje je smještena u antistatičku najlonsku vrećicu i ležište od kartona. Ispod toga se nalazi bundle koji uključuje knjižicu s uputstvima, medij s driverima, četiri SATA kabela, dva paketića M.2 vijaka, Q-konektor, vertikalni M.2 bracket, 40-centimetarski produžni kabel za RGB trake, produžni kabel za Addressable LED i jedan nosač za ventilator koji se montira na hladnjak VRM-a.

asus_prime_trx40_pro_5 asus_prime_trx40_pro_6

Ploča izgledom, tj. dizajnom tipičan primjerak PRIME serije s crnim, sivim i bijelim elementima. Standardne je ATX veličine (30,5 x 24,4 centimetara) i poprilično je nagužvana. Nije to ni čudo, jer samo socket i mehanizam zauzimaju veliki dio površine, a tu je još i osam DIMM utora, masivan hladnjak napojne jedinice, pa hladnjak čipseta i hladnjak za M.2 uređaje. Ipak, layout je dobro prilagođen svemu tome, te mu je jedina izraženija mana smještaj dva PCIe 4.0 x16 slota jedan pored drugoga – postavljanjem bilo kakve kartice dual slot debljine drugi je neiskoristiv. Svi bitni su konektori smješteni uz rub ploče, a jedino će te svaki put kad želite pristupiti M.2 uređajima morati skidati grafičku karticu koja će se najvjerojatnije nalaziti u prvom slotu.

asus_prime_trx40_pro_7 asus_prime_trx40_pro_8

asus_prime_trx40_pro_9

Napojna je jedinica svakako bitniji dio svake ploče namijenjene Threadripperu, a na ovoj je ona 16-fazna sa 60-amperskim Infineon TDA21462 power stageovima i Digi+ VRM kontrolerom koji je smješten na stražnjoj strani ploče. Sa svake strane napojne jedinice su se smjestili 8-pinski ProCool II EPS oklopljeni konektori, a Asus je koristio i kvalitetne solid kondenzatore, te prigušnice u napojnoj jedinici. Na integriranim MOSFET-ima (PowerStageovima) se nalazi masivni aluminijski hladnjak koji se proteže gotovo cijelom dužinom matične ploče a drže ga četiri vijka. Kod dugotrajnih se opterećenja hladnjak zagrije no ne previše i mi smo IC termometrom izmjerili temperature od oko 60°C u okolici i na hladnjaku. Lijevo i desno od masivnog mehanizma za pričvršćivanje procesora se nalaze memorijski utori. Memorijski kontroler u procesoru podržava četverokanalnu DDR4 memoriju brzine 3.200 MHz, a uz overclock to se može popeti do 4.666 MHz.

asus_prime_trx40_pro_10 asus_prime_trx40_pro_11

Na donjem se dijelu ploče nalaze uobičajeni elementi poput audio jedinice koja je u ovom slučaju napravljena oko poznatog Realtekovig ALC S1220 8-kanalnog CODEC-a s Crystal Sound 3 softverskom podrškom, a tu je i intelov gigabit LAN kontroler I211-AT potpomognut Turbo LAN softverom i zaštićen LAN Guardom. Tri su PCIe 4.0 x16 slota na ploči s punom x16/x16/x16 podrškom, i jedan je PCIe 4.0 x4 slot – mjesta za više jednostavno nema. Čipset hladi aluminijski hladnjak s malenim ventilatorom koji u ni jednom slučaju nije bio bučan. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri, konektori, Power tipka i LED dijagnostika. Ova ploča nije namijenjena ekstremnom overclockingu pa specijalnih elemenata namijenjenih tome ni nema.

asus_prime_trx40_pro_12

Dva su M.2 slota pokrivena pasivnim hladnjakom, a oba su s M keyom i podrškom za 110 milimetara duge PCIe 4.0 x4 uređaje. Jedan je vertikalni M key M.2 slot smješten uz desni rub ploče, a uz njega dolazi bracket za vertikalni smještaj i SATA i PCIe 4.0 uređaja dužine do 110 milimetara. Na ploči se nalazi i osam SATA 6 Gbps portova smještenih horizontalno s podrškom za RAID 0, 1 i 10 polja. Na dnu se ploče nalazi i jedan E key M.2 utor za WiFi modul koji se kupuje naknadno.

asus_prime_trx40_pro_13

Stražnji je panel jednostavan, donosi četiri USB 3.2 Gen 2 portova (tri su Type A tirkizni i jedan je Type C), šest USB 3.2 Gen 1 portova (plavi), jedan RJ45 LAN port, jednu BIOS Flashback tipku, pet audio jackova i jedan S/PDIF izlaz. Interno nalazimo još dva USB 2.0 headera, jedan USB 3.0 i jedan USB 3.1. Na ploči se nalazi i ukupno sedam 4-pinskih konektora za ventilatore, pumpe vodenog hlađenja, a i nekoliko je senzora za nadzor topline.

asus_prime_trx40_pro_14

Ploča ima i RGB LED rasvjetu, no da se nas pita to na jednoj workstation ploči nema što tražiti. I općenito je to problem Threadripper serije procesora koji su namijenjeni profesionalnoj upotrebi, a proizvođači se matičnih ploča ponašaju kao da su namijenjeni gamingu. Više bi stoga voljeli vidjeti ozbiljnu workstation ploču bez pretjeranih ukrasnih detalja, nego uratke kakvi su predstavljeni.

Bilo kako bilo, ova Asusova ploča dolazi sa standardnim setom funkcija, dobrom softverskom podrškom i odličnim UEFI sučeljem i bit će dobar izbor za nove Threadrippere.