antec_da601_1 antec_da601_2

Antec nam je na test poslao ove godine predstavljeno gamersko kućište Dark Avenger. Riječ je o mid tower kućištu, srednjeg tržišnog razreda koje donosi zanimljiv dizajn prednje stranice s ARGB osvjetljenjem, bočnu stranicu od kaljenog stakla i dovoljno prostora za velike komponente, vodena hlađenja i ostalo. Mi smo u kućište ugradili Mercury 240 AIO hladnjak i komponente korištene u njegovom testu.

Kućište dolazi u običnoj kartonskoj kutiji i zaštićeno je stiroporom i debljom vrećom. Na kutiji se nalaze sve bitne informacije o proizvodu.

antec_da601_3

Dark Avenger ili DA601, mid tower je kućište dimenzija 480 x 220 x 500 milimetara i mase 7.8 kilograma. Napravljeno je od čelika, plastike i kaljenog stakla. Prednja je karakteristična s plastičnim elementima koji se kao dva zuba zatvaraju nad metalnom mrežom s unutarnje strane koja služi za usis zraka. Na “zubima” se nalaze četiri ARGB LED trake koje naglašavaju rubove, a na gornjem dijelu je i Antecov logo. Bočno, u unutarnjoj strani su još dva plastična elementa, a u sredini je metalna mreža. Pogled s lijevog boka otkriva stranicu od kaljenog stakla, zatamnjenu na rubovima, i pričvršćenu thumb vijcima. Stranica dolazi i s vanjske i s unutarnje strane oblijepljena najlonom za zaštitu.

antec_da601_4 antec_da601_5

Kućište je pretežno crno, tj. sav je čelik crn, dok je plastika s prednje strane siva. Desna strana je puna čelična stranica pričvršćena thumb vijcima, a materijal je nešto tanji nego kod premium modela kućišta. Stražnja strana otkriva klasičan raspored elemenata – na dnu je prorez za napajanje, iznad su sedam otvora za dodatne kartice, svaki sa zasebnim limom, a na vrhu je standardni I/O prorez te ispušna rešetka na koju je montiran 120-milimetarski ventilator.

antec_da601_6

Prednji je panel na gornjoj poziciji, a tipke s lijeva na desno su – LED (odabir profila osvijetljenja), dva USB 3.0 porta, osvijetljna trokutasta Power tipka, dva audio utora (mikrofon i slušalice), te reset tipka. Prednji je panel u zasebnom plastičnom modulu, koji se ne skida s prednjom plastičnom stranicom nego ostaje fiksan.

antec_da601_7

Gornja je stranica u potpunosti perforirana,  a na njoj se nalazi mrežica, tj. filtar za prašinu kojeg trže magnetne trake. Na perforirani je dio moguće ugraditi do 360 milimetara duge radijatore vodenog hlađenja, dva 140-milimetarska ili pak tri 120-milimetarska ventilatora.

antec_da601_8

Donja je strana kućišta konstruirana tako da prednja stranica u potpunosti zatvara donji dio, tj. spušta se do podloge. Kućište stoji na četiri plastične nožice s gumenim podloškama. Na sve četiri nožice je utisnut Antec logo. Na perforaciji iznad koje dolazi usisni ventilator napajanja se nalazi plastični filtar za prašinu koji se lako uklanja radi čišćenja, a ispred toga su četiri vijka s križnim glavama koji drže kavez za diskove s unutarnje strane kućišta.

antec_da601_9

Prednja se plastična strana otvara odlučnijim potezanjem s donje strane i tada nam se otvara pogled na njenu unutarnju mrežastu strukturu, na još jedan metalni filtar za prašinu s magnetnim trakama i na usisni prizm ARGB 120-milimetarski ventilator. Malo je neobična odluka Anteca da stavi jedan ARGB i jedan običan ventilator u kućište, no očito je štednja bila prioritet. Efekti bi bolje došli do izražaja da je i ispušni ventilator ARGB tipa. Na prednju stranicu kao što vidimo stanu tri usisna ventilatora promjera 120 milimetara ili pak radijator vodenog hlađenja do 360 milimetara.

antec_da601_10

Staklena je stranica prozirna većim dijelom, a samo su joj rubovi zatamnjeni. Na kućište nasjeda na gumene nosače, a i thumb vijci kojima ju pričvršćujemo imaju gumene podloge kako se staklo ne bi oštetilo. Kućište ima pokrov za napajanje i kavez za diskove, a on je na dijelu kod napajanja izrezan kako bi se kroz staklenu stranicu vidjelo o kojem je napajanju riječ – da donji dio stakla ne bude baš beskoristan.

antec_da601_11 antec_da601_12

Glavni, veći dio unutrašnjosti prima matične ploče do E-ATX veličine (30,48 x 27,94 milimetara), CPU hladnjake visine do 160 milimetara i grafičke kartice dužine do 400 milimetara (u uvjetima kada nema radijatora vodenog hlađenja). Oko matičnih ploča je dovoljno rupa za provlačenje kabela sa svih strana, a ni na jednom nema gumenih umetaka – štednja! Antec štedi i na alatu za ugradnju odstojnika. Tvornički su postavljeni samo oni za Micro ATX ploče, pa je potrebno ugraditi još tri, za što će vam biti potrebna kliješta.