antec_p82_flow_14 antec_p82_flow_15

Unutarnji je prostor zadovoljavajuće prostran, za sve ploče do standaradnih ATX dimenzija. Prostora za hladnjake procesora ima do 178 milimetara, a za grafičke kartice do 380 milimetara (368 s ventilatorima ili 338 s radijatorom). Uz postojeća četiri 140-milimetarska generička ventilatora koje Antec isporučuje s kućištem, moguće ih je ugraditi još dva na vrh ili tri 120-milimetarska. Za radijatore vodenih hlađenja ima mjesta na prednoj strani do 360 milimetara, na gornjoj do 240 milimetara i straga do 140 milimetara.

S obzirom na to da je prostor za matičnu ploču pomaknut prema desnom boku, stvoren je prostor za proreze kroz koje prolaze kabeli kojih je dva bočno, dva na vrhu i dva na donjem poklopcu. Ni jedan nije gumiran kao što je to običaj, a bočna dva su čak i preuska. Nismo s lakoćom mogli provući debeli kabel s 24-pinskim konektorom Superflowerovog Leadex Platinum 1200W napajanja, pa ga nismo mogli i ni uredno aranžirati. Ovo je još jedan mali minus koji pišemo za P82 Flow, premda većina napajanja ima nešto uže kabele.

antec_p82_flow_16

Također, s gornje strane je vrlo malo prostora, pogotovo ako ugrađujemo masivniji hladnjak, pa je EPS konektor potrebno spojiti prije ugradnje hladnjaka. Za testnu platformu smo koristili uobičajene komponente – ASRockova X570 Gaming Phantom X ploča, AMD Ryzen 3900X procesor, Gigabyteova Radeon RX 5700 XT Gaming OC grafička kartica, tri SSD-a (ADATA NVMe, 2x SATA) i G.Skillova Trident Z Royal memorija.

antec_p82_flow_17 antec_p82_flow_18

Straga smo ugradili 2,5-inčne SSD-e što je jednostavan zadatak s priloženim gumenim obujmicama i vijcima, koji se pričvršćuju na ploču. Aranžiranje kabela u ovom kućištu nije najlakši zadatak no moguće ih je uredno posložiti pod uvjetom da ih nema previše. Koristili smo veliko 200-milimetarsko napajanje, pa je kavez morao van zbog velikih plastičnih konektora na kraju kabela. Opet, nismo se naročito trudili aranžirati kabele jer smo računalo nakon testa rastavljali.

antec_p82_flow_19

Unutrašnjost glavne komore je moguće lako urediti tako da nema previše smetnji za strujanje zraka, ali ipak smo s beljim kabelima imali problema kod slaganja. Ono što nam se svidjelo je da prostora ima i za najveće hladnjake za procesor pa je Noctua D15 bez problema stao, kao i drugi ventilator koji dosta strši iznad hladnjaka.

antec_p82_flow_20

Prva rešetka u nizu je napravljena od mliječne plastike, u njoj je bijela LED-ica i ona je indikator da je računalo u pogonu. Bijelo svjetlo malo razbija monotoniju kućišta, ali je opet dovoljno decentno uklopljeno u cjelinu. Bilo bi zanimljivije da je to ujedno i Power tipka.

antec_p82_flow_21

Jednom kad je sve složeno i pušteno u pogon odmah primjećujemo lagano povišenu buku zbog činjenice da su ventilatori u kućištu na punoj brzini spojeni preko Molexa. U stanju mirovanja računala je buka 39,2 dBA zbog ventilatora, a kada je računalo potpuno opterećeno buka doseže ne pretjeranih 42,7 dBA (Meterk MK09 s 30 cm udaljenosti). Bilo kakav PWM kontroler bi riješio čujnost ventilatora u stanju mirovanja, no Antec je zaključio da je ovo dovoljno dobro. problem se naravno može riješiti spajanjem ventilatora na ploču no i tada je moguće odrediti samo fiksnu brzinu vrtnje, ne i krivulju rada koja bi nam najviše odgovarala.

antec_p82_flow_load_1 antec_p82_flow_load_2 antec_p82_flow_load_3 antec_p82_flow_load_4

antec_p82_flow_load_5 antec_p82_flow_load_6 antec_p82_flow_load_7 antec_p82_flow_load_8

Prva četiri screenshota su nakon opterećenja na tvorničkim postavkama procesora, a druga četiri nakon opterećenja overclockiranog procesora na 4,3 GHz. U prvom slučaju je računalo iz utičnice vuklo 440 W, a u drugom 490 W. Vidimo da je P82 Flow dovoljno dobrih rashladnih mogućnosti da drži u oba slučaja procesor pod kontrolom kao i ostatak komponenata. U ovom smo mjerenju opteretili i procesor i grafičku karticu do maksimuma i rezultat su visoke, no i dalje temperature u granicama normale. Jedina komponenta koja se previše zagrijava je bila ADATA-in NVMe SSD koji nije očito primao dovoljno zračne struje.

antec_p82_flow_22

P82 Flow je evolucija P8 kućišta i kao takvo je doživjelo određene promjene i poboljšanja. Neke stvari nisu najbolje riješene i tu bi voljeli vidjeti poboljšanja, no sve u svemu je riječ o vrlo dobrom proizvodu. Za jedno kućište zatvorenog tipa, najviše nam je zapravo smetala malo povišena buka u stanju mirovanja, jer se ventilatori spojeni preko Molex konektora uvijek vrte na maksimumu. Stoga je primjerenije za računala jače snage koja trebaju moćnije hlađenje, a da nisu kućištu potpuno otvorenog usisa.Ako gradite tiho računalo, opcija je ili nabavka PWM kontrolera ili spajanje ventilatora na ploču i spuštanje brzine, pri čemu naravno pada i protok zraka.

Svidio nam se minimalistički dizajn, prozirna bočna stranica, ali i bočni panel. Naravno, voljeli bi vidjeti i Type C konektor na njemu. S cijenom od oko 74 € (u Hrvatskoj ga još nema), ovo je zapravo kućište izvrsne vrijednosti, jer dolazi opremljeno s četiri ventilatora koji svaki vrijedi barem 8 do 10 €. Antec vas je tako poštedio nabavke skupih 140-milimetarskih ventilatora. Na kraju ga zapravo možemo preporučiti svima kojima ne smeta malo čujniji rad i u stanju mirovanja, i još pokoja mana koja se brzo zaboravlja zbog cijene i zbog četiri 140-milimetarska ventilatora.