apple_iphone_11_11 apple_iphone_11_12

Na prednjoj se strani nalazi i poveći “notch” u kojem je smješteno mnoštvo senzora. Kao prvo, tu je nova 12 MP selfie kamera koja je smještena iza 23 milimetra široke leće (f/2.2), koja može snimati 4K video u čak 60 FPS-a s digitalnom stabilizacijom. Autofokus još nije podržan, a Face ID koji radi preko kamere sada radi brže no ikada i hvata lice iz većeg kuta, a dobro radi i u mračnim uvjetima. Pored prednje kamere nalazimo još i 3D TOF senzor, zvučnik, True Tone senzor, te senzore osvjetljenja i blizine.

Straga u lijevom gornjem kutu se nalazi izbočina povećih dimenzija koja sada sadrži dvije leće kamere, autofokus senzor i četverostruku dual-tone LED bljeskalicu. U odnosu na XR dodana je nova ultraširoka leća s 12 MP senzorom, a tu je i klasična wide leća s još jednim 12 MP senzorom. Pro modeli su dobili još i telefoto leću s trećim 12 MP senzorom. Kamere na 11-ici su vrlo impresivnih karakteristika i mogućnosti, a posebno impresivan je Night mod koji već u tri sekunde otvorenog shuttera napravi vrlo svijetlu fotografiju u mračnim uvjetima. Video mogućnosti se nisu mijenjale u odnosu na XR, pa jedanaestica može također snimati 4K video u 60 FPS-a.

apple_iphone_11_13

Ekran je prenesen s XR-a, i tu nema nikakvih novosti. S obzirom na to da XR-a nismo imali na testu, moramo reći da je riječ o tzv. liquid retina IPS LCD-u, koji je jasno osjetljiv na dodir. Ono po čemu je impresivan je tvornički podatak od 625 nita svjetline, što znači da je osvjetljenje vrlo dobro čak i u uvjetima jarkog sunca. Ekran je rezolucije 828 x 1792 piksela, i gustoće od oko 326 ppi-a, što je dovoljno da ga se prozove “retina” ekranom. Slika je odlična, odličnog kontrasta (1.400:1) i vjernih boja, a oštrina visoka. Ipak, kod ovako velikog ekrana bi vrlo rado voljeli vidjeti rezoluciju od barem 1080 horizontalnih piksela. Kvalitetu prikaza osigurava wide color gamut, za koji proizvođač ne navodi točno koliki je.

apple_iphone_11_14 apple_iphone_11_15

Kvalitetu slike podiže i True Tone značajka koja uz pomoć ambijentalnog 6-kanalnog senzora svjetla i algoritma mijenja bijele i sive boje u ovisnosti o ambijentalnom svjetlu kako bi one bile što preciznije prikazane. Još jedna značajka je i 120 Hz polling rate za touch senzor što omogućava brži osjet dodira i nižu latenciju, te sveukupno gladak odziv ekrana na dodir uz već iznimno gladak rad operativnog sustava. Sam ekran je jasno 60 Hz stope osvježenja slike. Ukupan dojam ekrana je solidan, premda jasno ne i na razini OLED-a kojeg donose skuplji PRO modeli.

apple_iphone_11_16 apple_iphone_11_17

iOS 13 (testirali smo s 13.1.3 verzijom), donosi značajnije izmjene u odnosu na stariju verziju. U prvom redu tu je nova dark tema za cijeli sustav, nadograđene su neke od aplikacija s novim mogućnostima, kao što su Photos, Maps, Reminders itd. iOS i iPhone 11 podržavaju samo jednu biometrijsku sigurnosnu opciju a to je Face ID. I premda više volimo senzor otiska prsta, Face ID radi odlično. Prepoznaje lice i u mračnim uvjetima, a jedino što nam smeta je što i dalje moramo “povući” traku za izlazak iz lock ekrana i ulazak u početni (home) ekran i što to nije automatski kao kod Androida. Lock ekran donosi dvije ikonice na dnu – kameru i baterijsku lampu, u sredini je notifikacijski centar, a na vrhu je sat i datum. Na samom se vrhu nalazi ikona lokota koji se animira kao otključan kada ili upišemo pin ili otključamo uređaj licem. Haptic Touch je prenesen s XR-a i radi vrlo dobro. Navigacija uz pomoć geste je i dalje tu, dakle potrebno je brže povući donju liniju ako želimo prijeći na Home ekran ili sporije ako želimo otvoriti task manager. Control Center povlačimo iz gornjeg desnog kuta i on je klasičnog layouta. Desni ekran kao i do sada otvara Search, Siri App Suggestions i ostale funkcije koje sami poželimo koristiti. Sve su aplikacije dostupne na početnim ekranima, a uključen je uobičajeni set istih.

apple_iphone_11_18 apple_iphone_11_19

Velika novost za iOS 13 (zašto im je toliko i trebalo?), je dark tema koja zahvaća kompletan UI, i koja donosi velike uštede u potrošnji električne energije kod OLED ekrana (ne i kod ovoga LCD-a na jedanaestici), uz to što izgleda dobro. Dark temu možemo postaviti kao stalnu, ili ju pak izmjenjivati s Light u ovisnosti o dobu dana (light until sunset/dark until sunrise ili custom).

apple_iphone_11_20 apple_iphone_11_21

Uz sve standardne aplikacije kao što su Podcasts, Find My, FaceTime, Calendar, Stocks, Health, TV, Books, Notes, Reminders, Mail itd, tu je i neizostavni Safari koji u suradnji s velikim ekranom odlično prikazuje sve stranice. Operativni sustav općenito radi iznimno glatko na što nas je Apple i do sada naviknuo, a u kombinaciji hardvera i softvera u nekim stvarima radi bolje nego bilo koji Android uređaj. Ovdje prvenstveno mislimo na brzinu spajanja na mreže ili komunikaciju s određenim servisima – svatko tko je ikada plaćao parking SMS-om preko iOS-a zna o čemu pišemo (povratne poruke su trenutačne).

apple_iphone_11_22 apple_iphone_11_23

Sučelje kamere koja je sada moćnija nego kod XR-a, doživjelo je manje kozmetičke promjene i pokoju novu funkciju, no u osnovi je ostalo ono isto, brzo i glatko. Prijelaz s kamere na kameru je gladak i neometan, jer one međusobno komuniciraju pa su fokus, ekspozicija i mapiranje tona podešeni na obje istovremeno kako za fotografije tako i za video. Novi je A13 Bionic SoC donio i novi Neural Engine s 8 jezgri koji se brine o procesiranju fotografija i Deep Fusion te Nigh mode opcijama. Deep Fusion još nije dostupan, a riječ je o HDR+ funkciji, a Night mod je tu za glavnu (wide) kameru i funkcionira odlično. Novost je i širi viewfinder, ali i Photo Capture Outside the frame (ili Video), koji dozvoljava automatski prikaz onoga što je izvan kadra uže leće i sugestiju želite li koristiti ultrawide za slučaj da ste nešto izrezali iz kadra s užom.

apple_iphone_11_1_wide_b apple_iphone_11_ultrawide_b

Razlika između glavne wide i sekundarne ultrawide kamere je jasno vidljiva na gornje dvije fotografije, a vidljive su i razlike u bojama, poglavito oblaka. Prva je (wide) fotografija realnijeg prikaza boja. Fotografije su smanjene, a originale možete pogledati ovdje – wide, ultrawide. Obje kamere rade fotografije koje su pune detalja, niskog šuma (čak i u noćnim uvjetima), uz lijep dinamički raspon. Jasno, raspon je nešto bolji na wide kameri, kao što je i vidljivo po fotografijama iznad.

apple_iphone_11_nightmod_off_b apple_iphone_11_nightmod_on_b

Noćni mod se pojavljuje automatski u uvjetima slabije osvijetljenosti i nudi ekspoziciju od 3 sekunde što se ručno može dići i do 30 sekundi, no neke veće razlike nema – obično je dovoljno 3 sekunde. Naravno, potrebna je vrlo mirna ruka prilikom duže ekspozicije, no rezultati su odlični, kao što se vidi na gornjim fotografijama. Originale pogledajte ovdje – Off i On.