asrock_b650e_steel_legend_wifi_1 asrock_b650e_steel_legend_wifi_2

Nakon Asusove B650E ploče, na red dolazi i jedna ASRockova. B650E Steel Legend WiFi je kako sam proizvođač kaže namijenjena mainstream entuzijastima, a nudi solidnu napojnu jedinicu, bogatu opremu, zanimljiv dizajn i pristupačnu cijenu.

Ploča dolazi u tvrdoj smeđoj kartonskoj kutiji koja je smještena u meki omot na kojem se nalazi uobičajena Steel Legend grafika te detaljne informacije o proizvodu. Prošle godine smo testirali dvije Steel Legend ploče u B660M i Z690 izvedbama pa smo dobro upoznati s dizajnom koji prati ovu seriju, i koji je sada samo malo nadograđen kod ove ploče.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_3

Ploča je standardnih ATX dimenzija, ima PCB u kamuflažnom uzorku koji se prenosi i na hladnjak čipseta. Ostali hladnjaci su aluminijsko sivi, a još kamuflažnog uzorka nalazimo na pokrovu stražnjih I/O-a. Hladnjaci su na ploči dobro dimenzionirani, kako za napojnu jedinicu, tako i za prvi M.2 utor. Ostali su nešto tanji, no zadovoljavaju. Ploča ima i ojačan prvi PCIe 5.0 x16 slot, te memorijske slotove. ASRock se solidno potrudio s ovim modelom koji je pri samom vrhu ponude. Ukupno u ponudi imaju devet B650E i B650 ploča, a na samom vrhu je B650E Taichi.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_4

Dizajn ploče i layout su dobro odrađeni, sve je logično raspoređeno i nema većih nelogičnosti. Svi konektori i headeri su smješteni uz rubove ploče i svega ima dovoljno. Tu uključujemo i šest 4-pinskih konektora za ventilatore te tri ARGB headera i jedan RGB. I premda cijela ploča nije bijela, ASRock je postigao to da se može ugraditi i u bijeli i u crni build. Jednako dobro će na njoj izgledati sve crne, ali i sve bijele komponente.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_5 asrock_b650e_steel_legend_wifi_6

Oko AM5 socketa se nalaze masivni aluminijski hladnjaci koji hlade napojnu jedinicu, te prvi M.2 slot. Prostora je dovoljno za sve veće hladnjake, no treba znati da će vanjski ventilatori onih najvećih uvijek stršati. Ako idete na AIO hladnjak, tada je opet dobro osigurati dobar protok zraka preko cijelog gornjeg dijela ploče, pogotovo ako imate jači procesor.

Na ploču je moguće ugraditi do 128 GB DDR5 memorije koja može biti do 6.400+ data ratea pod overclockingom. Jasno, podržani su EXPO i XMP profili. Oko memorijskih slotova su se smjestila dva 4-pinska konektora za ventilatore, dva ARGB headera, ATX konektor te jedan interni USB 3.2 Gen 1 i jedan interni USB 3.2 Gen2x2 (20 Gbps) port. Tu je i osnovna POST dijagnostika u obliku četiri LED-ice.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_7

Ploča je bazirana na nečemu što proizvođač zove server grade low-loss PCB, a korištene su i druge kvalitetne komponente pri izradi. Napojna jedinica je 16+2+1 fazne konfiguracije sa 60-amperskim pametnim power stageovima, tj. integriranim MOSFET-ima (ISL99360) i RAA229628 kontrolerom. Nalazimo i Nichiconove 12K Black kondenzatore, te kvalitetne prigušnice. Na napojnoj se jedinici nalazi jedan veći i jedan manji aluminijski hladnjak koji svoj posao odrađuju solidno kada su u pitanju slabiji procesori. Mi smo za test koristili najjači Ryzen 9 7950X i on je pošteno ugrijao VRM. Vanjskim smo termometrom izmjerili čak 74,1°C, a koristili smo AIO hladnjak. Stoga je kod jačih procesora bitno osigurati dobar protok zraka u kućištu.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_8

Na ploči nalazimo samo dva PCIe slota. Gornji je po PCIe 5.0 x16 standardu, a donji PCIe 3.0 x16 koji radi s x4 propusnosti. Audio jedinica nije u skladu s vremenom. Riječ je o starom Realtekovom ALC897 CODEC-u koji u osnovi nije loš, no voljeli bi vidjeti nešto noviji. Mrežna povezivost se ostvaruje Dragon RTL8125BG 2,5-gigabitnim LAN kontrolerom koji podržava i Dragon softver. Uz pomoć softvera se automatski podešava propusnost, pregledava upotreba mreže, optimizira promet za igre, browser ili streaming itd. Pri dnu se ploče nalaze uobičajeni konektori i headeri.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_9

Prvi M.2 slot ima i podebljani hladnjak, a podržava uređaje formata 2280 i po PCIe 5.0 x4 standardu (128 Gbps propusnost). Niže na ploči se nalaze dva M.2 slota koji primaju 2280 uređaje po PCIe 4.0 x 4 standardu (64 Gbps). Osim toga, tu su i dva horizontalna SATA III porta. Čipset je pokriven relativno tankim no površinom većim hladnjakom koji svoj posao odrađuje solidno i maksimalna zabilježena temperatura na internoj sondi je bila 56,5°C.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_10

Stražnji panel ima integriranu zaštitu u maskirnim bojama, a donosi zadovoljavajuće bogate opcije:

 • 2 x antena porta
 • 1 x HDMI Port
 • 1 x DisplayPort 1.4
 • 1 x Optical SPDIF Out Port
 • 1 x USB 3.2 Gen2 Type-A Port (10 Gb/s) (ReDriver)
 • 1 x USB 3.2 Gen2 Type-C Port (10 Gb/s) (ReDriver)
 • 4 x USB 3.2 Gen1 Porta
 • 2 x USB 2.0 Porta
 • 1 x RJ-45 LAN Port
 • 1 x BIOS Flashback tipka
 • 1 x Line Out Jack (Gold Audio Jack)
 • 1 x Microphone Input Jack (Gold Audio Jack)

Antenski portovi se vežu za WiFi 6E modul (802.11ax) koji podržava tri pojasa – 2,4, 5 i 6 GHz. Antena dobro hvata signal i na udaljenijim mjestima od routera, a podržan je i Bluetooth 5,2. Zanimljivo, na stražnjem portu nema brzih 20 Gbps USB portova, a tu nalazimo dva 10 Gbps – Type A i C. Ipak, jedan 20 Gbps Type C port postoji na ploči i namijenjen je prednjem panelu. Ostatak portova je poprilično standardan, uz samo dva audio izlaza i bez optičkog izlaza. ASRock je očito odlučio zaštedjeti na audio jedinici.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_11

Osvjetljenje na ploči je u dvije zone – na pokrovu stražnjih I/O portova i ispod hladnjaka čipseta. Vrlo je efektno i na videu možemo vidjeti sve efekte koje možemo odabrati u Polychrome Sync aplikaciji – Static, Breathing, Strobe, Cycling, Random, Music, Wave, Spring, Stack, Cram, Scan, Neon, Water & Rainbow. Osim ovoga, još su i četiri RGB headera na ploči – tri ARGB i jedan RGB.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_uefi_1 asrock_b650e_steel_legend_wifi_uefi_2a

asrock_b650e_steel_legend_wifi_uefi_3 asrock_b650e_steel_legend_wifi_uefi_4

UEFI sučelje je tipično za ASRock. To znači da je pregledno i brzo, no bez previše opcija za overclockere i naprednije tweakere. OC Tweaker je puno siromašniji od onoga na konkurentnim pločama, no nudi sve osnovne stvari i overclocking je itekako moguć.

asrock_b650e_steel_legend_wifi_soft_1 asrock_b650e_steel_legend_wifi_soft_2

asrock_b650e_steel_legend_wifi_soft_3 asrock_b650e_steel_legend_wifi_soft_4

I ASRockov je softver poprilično rudimentaran. Smatramo kako je konačno vrijeme da ulove kakav takav korak s konkurencijom. Osim što ne nudi previše opcija, uz to je i sučelje dosta sporo. Osim A-tuninga isprobali smo i novi Blazing OC Tuner no ni od nije sjajan. Polychrome Sync aplikacija radi dobro, a preko App Shop aplikacije možete instalirati i dodatan softver koji se nudi – Norton, App charger itd.