asrock_x570_phantom_gaming_x_1 asrock_x570_phantom_gaming_x_2

ASRock nam je na test poslao X570 Phantom Gaming X ploču namijenjenu trećoj generaciji Ryzen procesora, koja je jasno kompatibilna i s prvom te drugom generacijom. Riječ je o bogato opremljenoj ploči iz vrha ponude. Osim zanimljivog dizajna i bogatog RGB LED osvjetljenja, donosi i WiFi 6 (ax) karticu, dual LAN konfiguraciju (2.5 + 1 Gbps), tri M.2 slota, kvalitetne komponente, robusnu napojnu jedinicu i dosta priključaka za periferiju.

asrock_x570_phantom_gaming_x_3 asrock_x570_phantom_gaming_x_4

Kako i priliči ploči iz višeg cjenovnog razreda, pakirana je u ekskluzivniju kutiju, kojoj je cijela gornja strana poklopac, kojeg zaklopljenim drži plastična ručka na vrhu koja olakšava transport. Podizanjem poklopca uočavamo matičnu ploču zaštićenu i plastičnim vezicama svezanu za stiropjenu. Bundle bi u ovom cjenovnom razredu mogao biti i nešto bogatiji, a sastoji se od debelih uputa za instalaciju, knjižice s uputama za instalaciju softvera, praktičnog odvijača s dvije glave, medija s upravljačkim programima i aplikacijama, vijaka za M.2, četiri SATA kabela, 2-way SLI mostića, postolja za antenu i antene za WiFi (2×2).

asrock_x570_phantom_gaming_x_5

Phantom Gaming X je ploča vrlo slična Taichi modelu od kojeg se razlikuje u dizajnu i činjenici da potonja nema 2.5 Gbps LAN. Po pitanju dizajna, ploča je malo šarenija, življa no nije napadna i sve je u granicama normalnog ukusa. Sve naravno dok ne pokrenemo RGB LED osvjetljenje, što će često izazvati prijepore i razliku u mišljenjima. ASRock je odlučio koristiti mat crni PCB gušćeg rasporeda staklenih vlakana, a na njemu se nalazi kombinacija sivih i crnih elemenata prošaranih crvenim detaljima. Plastični je pokrov stražnjeg I/O-a u sivo crnoj kombinaciji, VRM hladnjaci su sivi, poklopac hladnjaka čipseta je također sivi, a zajednički poklopac i hladnjak tri M.2 slota je crn i prošaran crvenim i crnim elementima. Ukupan izgled ploče je vrlo dobar i lijepo će se uklopiti u kućište s prozirnom bočnom stranicom.

asrock_x570_phantom_gaming_x_6

Raspored elemenata na ploči, ili layout, je dobar. Većinom je sve pravilno raspoređeno i ništa ničemu neće smetati, osim potencijalnog problema s USB 3.2 konektorom koji se nalazi u ravnini s prvim PCIE slotom – ovdje će očito biti potrebno koristiti nekakav kutni konektor. U slučaju korištenja najnižeg PCIe x16 slota bi moglo dogoditi da kartica pokrije LED dijagnostiku te Power, Reset i CLR CMOS tipke. Svi su headeri i utori smješteni uz rub ploče, kao i konektori za ventilatore kojih ukupno ima šest što je za ovakvu ploču dovoljno (jedan je prilagođen za vodenu pumpu). Na ploči su i tri headera za RGB LED trake.

asrock_x570_phantom_gaming_x_7 asrock_x570_phantom_gaming_x_8

VRM jedinica je dobro projektirana i robusna je, te će podnijeti i overclocking nadolazećeg šesnaest jezgrenog Ryzena. Sastoji se od 12 + 2 napojne faze (korišteni su dubleri faza), a korišteni su Vishayevi 50-amperski SiC634 power stageovi (integrirani krug s high-side i low-side MOSFET-ima, te Schottky diodom). VRM kontroler je Renesasov (Intersilov) ISL69147 koji je  tzv. digital dual output 7-phase PWM kontroler koji podliježe AMD SVI2 specifikacijama. Prigušnice su standardne, a kondenzatori su Nichiconovi s 12K specifikacijom. Na svemu tome se nalaze dva aluminijska hladnjaka koji imaju dodirne točke s power stageovima i prigušnicama, te su povezani s jednom toplovodnom cijevi – hlađenje sasvim adekvatno za ovu VRM jedinicu. Za dodatno napajanje tu su 8 + 6-pinski EPS konektori, smješteni uz gornji rub ploče.

asrock_x570_phantom_gaming_x_9

Memorijski su slotovi klasične izvedbe, podržavaju dvokanalnu memoriju brzine 4666+ MHz prilikom overclockinga maksimalnog kapaciteta 128 GB uz nove Ryzene. Ako se koriste samo dva modula memorije tada se najprije popunjavaju drugi i četvrti slot od socketa. Uz rub ploče je smješten napojni sklop za memorijske module, 24-pinski ATX konektor, vertikalni USB 2.0 interni header, tri 4-pinska konektora za ventilatore, te nešto niže jedan interni USB 3.0 utor.