Kao što smo napisali u uvodu članka, HD6850 je predstavljena još u listopadu prošle godine, a od tada je prošlo dosta vremena da proizvođači predstave vlastita rješenja. Asus je karte bacio na rashladni sistem kojeg nazivaju DirectCU što bi u prijevodu značilo direktan bakreni kontakt hladnjaka (u ovom slučaju toplovodnih cijevi) s grafičkim čipom. Uz rashladni sistem, specifičnost Asusovog modela je i Smart Doctor aplikacija koja dozvoljava promjenu taktova kartice, te promjenu napona grafičkog procesora – Voltage Tweak. Kartica dolazi u tipičnoj Asusovoj kutiji karakterističnoj za EAH seriju kartica. Na kutiji se kao i obično nalaze osnovne informacije o proizvodu, tj. sve ono što bi krajnjem korisniku moglo biti zanimljivo prilikom odabira.

Unutar vanjskog se oklopa nalazi kartonska kutija koja adekvatno štiti karticu i ostali sadržaj. Taj se ostali sadržaj sastoji od kratkih uputa za instalaciju i korištenje, CD-a s upravljačkim programima i aplikacijama, CD-a s detaljnim korisničkim uputama, poznate Asusove kožne futrole za optičke medije, jednog Crossfire mostića, jednog šest pinskog PCI-e Power adaptera, DVI-to-VGA adaptera i DVI-to.HDMI adaptera. Solidan je to bundle kojem tek nedostaje neka igra kako bi bio kompletan.

Kartica donosi identičan dizajn PCB-a kao i referentni model a razlika je tek u rashladnom sistemu. Barts Pro, kao i XT donosi isti tek malo izmjenjenu Cypress VLIW5 arhitekturu. Čip napravljen u 40 nm proizvodnom procesu na površini od 255mm2 donosi 1.7 milijardi tranzistora. Ti su tranzistori raspodijeljeni u 12 SIMD-ova, što znači kako je stream procesora ukupno 960. Referentni takt grafičkog procesora je 775MHz, a na ovom Asusovom modelu je podignut na neznatno viših 790MHz. Broj teksturnih jedinica Barts Pro čipa je 48 i maksimalna propusnost u slučaju Asusove kartice iznosi 25,3 GigaPiksela u jednoj sekundi. Broj grafičkih ROP-ova ostao je isti – 32. Broj memorijskih kontrolera je isti – 6, pa je i sučelje ostalo 256 bitno. 1GB GDDR5 Hynixove memorije na ovoj kartici, baš kao i na referentnoj radi na 1000MHz (efektivno 4Gbps), a memorijska propusnost iznosi 128GB/s.

Asusova je kartica kao što smo napisali jednaka referentnoj po svemu osim po blago povišenom taktu Barts Pro čipa i po hladnjaku. Hladnjak se sastoji od aluminijske baze kroz koju cijelom dužinom prolaze dvije bakrene tolplovodne cijevi koje su direktno izložene didiru s grafičkim procesorom. Na aluminijsku se bazu nastavlja konstrukcija tankih aluminijskih listića kroz koje opet prolaze one iste toplovodne cijevi. Sve to hladi PWM kontrolirani ventilator promjera osam centimetara. Na gornju je stranu montiran plastični oklop kako bi vizualni dojam bio potpun. Asus se pohvalio kako je ovakva kombinacija vrlo učinkovita te kako kartica ima odličan OC potencijal, a na nama je ostalo da te tvrdnje ispitamo. Video izlazi su u odnosu na referentni model HD68xx serije ponešto izmjenjeni pa tu nalazimo dva DVI-a (jedan DL-DVI i jedan SL-DVI), jedan HDMI (v.1.4), te jedan Display Port (v.1.2). Razlika je dakle u tome što referentne kartice imaju dva miniDP porta, umjesto jednog klasičnog DP-a kao na ovoj. Toliko uopisu, krenimo na testove!