Asus Matrix Platinum GTX780Ti Asus Matrix Platinum GTX780Ti

Kako redovito osvježava svoju ROG seriju proizvoda novim matičnim pločama, tako to isto Asus radi i sa grafičkim karticama. Kada nam na test dolazi jedan ROG model, znamo kako je riječ o vrlo zanimljivom proizvodu. Ovaj put smo se tako dočepali moćne nove Matrix Platinum kartice na kojoj kuca GTX780 Ti grafički procesor koji je tvornički visoko overclockiran, a pri tome je i spreman za daljnje „igranje“ uz pomoć zračnog hladnjaka ili i tekućeg dušika.  Kartica dolazi u povećoj kutiji napravljenoj u ROG stilu i odmah je po tome jasno kako je unutra specijalan komad hardvera. Kutija sadrži sve informacije o proizvodu, a prednja se stranica može otklopiti (drže ju dva čička) pa se pogled može baciti i na samo karticu.

  Asus Matrix Platinum GTX780Ti Asus Matrix Platinum GTX780Ti

U paketu uz karticu ne dolazi nikakav specijalan bundle, valjda proizvođač smatra kako je ona sama po sebi već dovoljno posebna. Tako će kupac tu naći dva kabela za napajanje, medij sa upravljačkim programima i aplikacijama i Speed Setup knjižicu.

  Asus Matrix Platinum GTX780Ti Asus Matrix Platinum GTX780Ti

Sama je kartica vrlo impresivnog izgleda, dimenzija i mase. Hladnjak je dobro poznati DirectCU II, ali je upotpunjen sa CoolTech Fan tehnologijom koja donosi hibridni dizajn ventilatora sa hlađenjem u više smjerova. DCU II hladnjak je prigodno obojan u crnu boju, baš kao i toplovodne cijevi, no to je samo kozmetički dodatak i ne pridonosi boljem hlađenju. Na vrhu se kartice pak nalazi ROG Load indikator koji mijenja boju u odnosu na opterećenje kartice. Oklop ventilatora je napravljen od aluminija i iznimno je kvalitetan. Sa stražnje strane crnog PCB-a se nalazi velika i debela aluminijska ploča koja ima dvostruku ulogu – ojačavanje strukture te naravno služi kao golemi heatsink. Ventilatori se po našim mjerenjima vrte u rasponu okretaja između 950 i 1550 u minuti i pri tome ne stvaraju veliku buku.

 Asus Matrix Platinum GTX780Ti Asus Matrix Platinum GTX780Ti

Karticu pogoni GTX780 Ti procesor (GK110), čijih je 7.1 milijardi tranzistora razmješteno u 2.880 shadera. GK110 kao što znamo ima i 240 teksturnih jedinica te 48 ROP-ova.  Grafički procesor na referentnom modelu radi na 875/928MHz, dok je na Matrix Platinumu to dignuto na sasvim novu razinu – 1006/1072MHz. Ipak, ni ovo taktovi nisu kraj – mi smo pregledom CPU-Z loga primijetili kako u većini testiranih naslova GPU radi na 1137.1MHz, da bi samo u rijetkima taj broj bio za desetak MHZ niži.

Asus Matrix Platinum GTX780Ti Asus Matrix Platinum GTX780Ti

Što se memorije tiče, na Matrixu je ima isto kao i na referentnom modelu, tj. 3GB i radi na potpuno istom taktu od 1750MHz što je efektivnih 7Gbps. Kako bi sve radilo u najboljem redu, nova je i napojna jedinica sa DIGI+ VRM kontrolerom, Black Metallic kondenzatorima i 14 faznoj Super Alloy Power jedinici.  Ova je kartica iz temelja građena kako bi zadovoljila potrebe overclockera, a posebno onih ekstremnih koji kartice hlade tekućim dušikom. Zbog toga ova kartica ima Safe Mode tipku, LN2 Mode prekidač, Memory Defroster prekidač – ekskluzivna Asusova funkcija kojom se memorijski čipovi dodatno zagrijavaju kako ne bi došlo do smrzavanja. Tu je i dodatan izvor energije u obliku jednog Molex konektora, te za kraj mjerne točke napona.

 Asus Matrix Platinum GTX780Ti Asus Matrix Platinum GTX780Ti

Kartica kao i svaka druga GTX780 Ti, ima četiri video izlaza – DisplayPort, HDMI i 2 x DL-DVI. Kartica je 4K spremna i može prikazati maksimalnu rezoluciju od 4096 x 2160. Za napajanje u normalnim uvjetima je potrebno prikopčati jedan 8 pinski i jedan 8 pinski PCIe Power konektor, a kod LN2 upotrebe i dodatni Molex. Kartica podržava 4-way SLI kombinaciju, uz podršku za DX11.1 i OpenGL 4.4 API-i, te 3D Vision, 3D Vision Surround, CUDA i PhysX tehnologije. Asus uz karticu preporučuje korištenje svoje GPU Tweak aplikacije za overclocking uz pomoć koje možete mijenjati frekvencije, brzinu rada ventilatora i napone. Uz to, Nvidia Experience donosi najnovije upravljačke programe i automatske optimizacije za igre, a tu je i ShadowPlay koji u kombinaciji s ovom karticom radi odlično.