asus_m_ix_hero_1 asus_m_ix_hero_2

Prethodnice ove ploče, VIII Hero i Hero Alpha su predstavljene još tamo 2015. godine, a bile je jasno opremljene Z170 čipsetom. Te su ploče još uvijek imale neke tehnologije za koje se mislilo kako će zaživjeti na desktopu, no nisu. Jedna od njih je bila SATA Express, a druga U.2. Obje su sada uklonjene, a ostavljeni su M.2 Socketi kojih je na novim pločama po dva. Hero Alpha je ipak donijela jedan trend koji je zaživio i danas je praktički teško zamisliti mid i high end ploču bez RGB LED osvjetljenja. Još jedan trend koji i ova ploča podržava je ukrašavanje iste s razno raznim 3D Print amblemima. Za IX seriju je Asus redizajnirao pakiranja, koja su sada jednostavnija no i dalje jasno naglašavaju kako je riječ o ROG proizvodima, namijenjenim igračima, overclockerima i općenito entuzijastima.

asus_m_ix_hero_3 asus_m_ix_hero_4

3D Print, je između USB 3.1, novog SupremeFX CODEC-a i AURA osvjetljenja i glavna marketinška značajka na stražnjoj stranici kutije. Unutar kutije, koja se elegantno otklapa nalazi se odvojena matična ploča u kartonu i ispod prozirne plastike, te ispod nje vrlo bogati bundle. On uključuje iscrpne korisničke upute, DVD s aplikacijama i upravljačkim programima, četiri SATA 6Gbps kabela, dva M.2 vijka, instalacijski alat za CPU, Q-Shield (zaštita za stražnje I/O portove), jedan SLI HB 2-way mostić, jedna velika “plahta” s ROG naljepnicama, jedna 10-u-1 ROG naljepnica za obilježavanje kabela, jedan Q-connector, jedan produžni kabel za RGB LED trake dužine 80 cm, jedan paketić s vijcima za pričvršćivanje 3D Print znakova te konačno jedan ROG podmetač za šalice. Kao malo iznenađenje će te u korisničkim uputama naići i na kupon za 20% popusta na CableMod kabele.

asus_m_ix_hero_5 asus_m_ix_hero_6

Za razliku od modela koje zamjenjuje, IX Hero je puno smirenija po izboru boja i dizajn elemenata je puno decentniji. I dalje se na njenoj desnoj strani nalazi plastični pokrov stražnjeg I/O sučelja, no ovaj put je bez crvenih slova, koje je na gornjoj strani zamijenilo AURA RGB LED osvjetljenje koje se naravno može i ugasiti. Ploča je klasičnog ATX formata, PCB je mat crni, a zbog mnoštva elemenata ne njemu djeluje malo prenatrpano. Ipak, layout je odlično posložen i ništa ničemu ne bi trebalo smetati.

asus_m_ix_hero_7

VRM jedinica je kao i kod STRIX Z270G Gaming ploče deset fazna, no malo drugačije posložena. DIGI+ VRM kontroler je zadužen za kontrolu rada, tu je i 5-way optimizacija rada uz TPU i EPU kontrolere, zatim Fan Xpert 4 i Turbo Core App. Za VRM su korišteni MicroFine Alloy prigušnice, 10K Black Metalic solid state kondenzatori te NexFET Power Block MOSFET-i. Dva su odvojena aluminijska hladnjaka zadužena za hlađenje MOSFET-a, a dizajnirani su tako da imaju veliku disipacijsku površinu, te su pod nagibom kako bi osigurali maksimalnu kompatibilnost s hladnjacima za CPU. Oko LGA1151 socketa (Skylake & Kaby Lake) ima dovoljno mjesta, a jedino treba paziti na ugradnju M.2 SSD-a prije hladnjaka, ako je potonji toliko širok da prekrije socket. M.2 Socket 3 radi u SATA modu i kada je u upotrebi SATA port broj 1 nije funkcionalan. Treba napomenuti i kako M.2 podržava nadolazeću Intelovu Optane tehnologiju. Uz gornji rub ploče se nalaze tri četveropinska konektora za ventilatore (jedan je namijenjen i za pumpe vodenih hlađenja), te četveropinski konektor za RGB LED trake.

asus_m_ix_hero_8

Četiri DIMM utora podržavaju maksimalno 64 GB DDR4 memorije brzine 4133 MHz (OC) u dvokanalnom režimu rada. Na rubu ploče, počevši od vrha se nalazi LED dijagnostika, MemOK! tipka, ATX konektor i elegantni interni USB 3.1 konektor koji je zamijenio široke interne USB 3.0 konektore. USB 3.1 je na ploči omogućen s jednim od dva ASM2124 kontrolera. Za sada je broj kućišta koja mogu iskoristiti ovaj konektor malen, no očekuje se kako će ih biti sve više s vremenom. Između gornjeg M.2 socketa i DIMM utora se nalazi i jedno od dva mjesta za montažu 3D Print elemenata.