Nepobitna je činjenica da su moderne 3D igre jedan od glavnih pokretača industrije računala i računalnih komponenti namijenjenih običnim korisnicima. Prije desetak i više godina za kvalitetno uživanje u igrama bilo je bitno imati samo brz procesor i mnogo memorije, no s vremenom su u priču ušli zvučna kartica i još bitnije – 3D ubrzivač odnosno današnja grafička kartica. U zadnje vrijeme se u naša računala pokušava ugurati još jedan dedicirani procesor – AGEIA-in procesor Physx koji je namijenjen izračuvanju napredne fizike u igrama. Jedna od rijetkih tvrtki koja se odlučila za komercijalnu implementaciju ovog rješenja je Asus što i nije čudno s obzirom da se radi o tzv. tier 1 proizvođaču grafičkih kartica. Premda Physx nije grafički čip, namijenjen je korištenju u istim aplikacijama, igrama, pa je Asusova odluka da ga ponudi tržištu sasvim razumljiva.

Prije nego što se prihvatimo same kartice, pogledajmo što je zapravo AGEIA-in čip. Riječ je visoko paraleriziranom procesoru (dakle sličnom procesoru na modernoj grafičkoj kartici) koji je načinjen od oko 125 milijuna tranzistora. Prema službenim dokumentima, Physx je načinjen od nekoliko različitih jezgri (nije specificiran broj) od koji je svaka zadužena za određeni posao pri simuliranju fizike u igrama. Procesor ima veliku memorijsku propusnost od čak 2 terabita po sekundi koja mu omogućava istovremeno računanje fizike za velik broj čestica odnosno elemenata u sceni. S obzirom da su tehničke informacije na službenim stranicama proizvođača izrazito oskudne, detalji kao što su radna frekvencija procesora i njegova točna arhitektura nam nisu poznati. Čip inače proizvodi tajvanski TSMC u svom 130-nanometarskom proizvodnom procesu.

Što se tiče memorije, AGEIA je odlučila implementirati podršku za GDDR3 odnosno tip memorije koji se trenutno rabi na grafičkim karticama. Premda bi vjerojatno Physx mogao profitirati od brže memorije, GDDR3 je odabran kao najbolji omjer cijene i mogućnosti. Standardna količina memorije koju koristi AGEIA-in procesor je 128 MB, s 128-bitnim pristupom.

Physx prema AGEIA-inim navodima omogućava :

  • korištenje desetaka tisuća čestica za realističnu simulaciju gibanja fluida (tekućine i plina) te čvrstih objekata na bazi brzih izračuna obujma, gustoće i tlaka
  • realistični prikaz tijela i gibanja tijela načinjenih od više elemenata
  • realno simuliranje interaktivnog okruženja pomoću izračuna sudara, količine gibanja i brzine
  • realni prikaz savijanja tkanine, kose i raslinja "intelignentnim" izračunima na bazi krutosti i napetosti materijala

Podrška za sve ove efekte implementira se preko AGEIA-inog SDK-a (Software Developer Kit), a lista naslova koji trenutno podržavaju tehnologiju je prilično kratka. Listu naslova koji već postoje i onih koji su u izradi možete pogledati na AGEIA-inim službenim stranicama. Od naslova koji podržavaju AGEIA-inu tehnologiju, a prisutni su na tržištu je najpoznatiji novi Ghost Recon – Advanced Warfighter.

Sad se sigurno pitate zašto nam je za sve ovo uopće potreban odvojeni specijalni procesor s obzirom na nagli proboj dvojezgrenih, a uskoro i višejezgrenih procesora, te brzinu razvoja grafičkih čipova. Prema AGEIA-inim navodima, Physix nudi višu internu propusnost te arhitekturu optimiziranu za fizičke izračune nasuprot arhitekturi koja nije dizajnirana za neki posebnu namjenu (dakle imaju tzv. opću namjenu – eng. geneal purpouse CPU). Ako ga pak usporednimo s grafičkim procesorom, Pyhsx ima mnogo veću internu memorijsku propusnost što je nužno za fizičke izračune koje nije moguće obrađivati odvojeno (drugim riječima, čestice za koje se računa fizički model utječu jednu na drugu, što u većini slučajeva nije prisutno kod računanja grafike). Također, iz pixel-shaderskih jedinica prisutnih u postojećim grafičkim procesorima je moguće samo čitati (tzv. jedinice su read-only), što uvelike otežava njihovo korištenje u svrhu fizičkih izračuna.

Također treba imati na umu da prebacivanje fizičkih izračuna na višejezgreni procesor, a posebice na grafički procesor smanjuje resurse za tradicionalne poslove za koje su ovi procesori namijenjeni. S obzirom na to da proizvođači softvera konstantno pronalaze nove načine s kojima bi opteretili CPU i GPU, pitanje je koliko bi bilo isplativo dedicirati određeni dio resursa ovih procesora za napredne fizičke izračune kojima je Physx prilagođen.

No nije sve baš tako jednostavno. AGEIA je lansiranjem svojeg rješenja na velika vrata uzbudila duhove u ATI-ju i nVidiji, pa su se ove dvije tvrtke bez puno natezanja bacile na implementaciju fizičkih izračuna preko svojih GPU-a. Nadolazeći DirectX 10 hardver će omogućiti mnogo lakšu implementaciju fizičkih izračuna na GPU, a već sada oba proizvođača eksperimentalni sofver koji ovako nešto omogućava na postojećem hardveru.

Druga prijetnja su višejezgreni procesori. Već sada Intelov novi procesori bazirani na arhitekturi Core2 bolje performanse u odnosu na prethodne generacije procesora. Premda su još uvijek ograničeni na dvije jezgre, postoje konkretni planovi za imeplementiranje četiri ili više jezgri u jedan procesor. S obzirom da je danas relativno teško adekvatno opteretiti i dvije jezgre, još više jezgri će sa sobom donijeti resurse koje će trebati nekako iskoristiti.

Valja napomenuti kako ovakve crne slutnje po pitanju Physxa ne moraju značiti kraj AGEIA-e. S obzirom da tvrtka ima vlastiti fizikalni API koji će prema najnovijim informacijama biti implementiran i u DirectX 10, nakon eventualno tržišnog neuspjeha vlastitiog čipa, tvrtka bi se mogla posvetiti isključivo razvoju softvera.