asus_prime_z690a_1 asus_prime_z690a_2

Asusova je Prime serija ploča njihova vjerojatno i najprodavanija jer predstavlja dobar omjer uloženog i dobivenog. Drugim riječima, količina opreme i mogućnosti koje donosi je sasvim dovoljna za većinu korisnika, a cijenom je prihvatljiva. Z690-A ima zanimljiv dizajn, 16+1 faznu napojnu jedinicu, PCIe 5.0, DDR5, četiri M.2 slota, Intelov 2,5 Gigabitni LAN te Thunderbolt 4 podršku.

Asus ima ukupno dvanaest Prime ploča sa Z690 čipsetom od čega ih je čak polovica s podrškom za DDR4 memoriju, a među svima njima su i dvije Mini ATX ploče. Sve ploče koje podržavaju DDR4 u svom nazivu imaju oznaku D4, pa prema tome vidimo da model kojeg danas testiramo spada u onih šest koje imaju podršku za noviju DDR5 memoriju. Unboxing video nam je pokazao kako je ploča pakirana i što točno dolazi uz nju. Bundle nije bogat jer je ovo ipak budget ploča, a sastoji se od:

  • 2 x SATA 6Gb/s kabela
  • 1 x paketić M.2 gumica
  • 1 x Q-konektor
  • 1 x M.2 Q-Latch pakiranje
  • 1 x DVD s aplikacijama i programima
  • 1 x vodič za korisnike

asus_prime_z690a_3

Kod Prime serije se Asus drži nekih osnovnih dizajnerskih smjernica. U prvom redu, koriste bijele i srebrne pokrove i hladnjake, bijelu plastiku i karakteristično crni PCB prošaran bijelim trakama i uzorkom. U odnosu na isti modeli iz prošle serije nema puno novosti, ali je vizualni dojam ipak malo drugačiji. Novi je pokrov stražnjih I/O portova, novi je dizajne hladnjaka, a i PCB ima malo drugačije šare.

asus_prime_z690a_4

Layout ploče je ponešto izmijenjen u odnosu na prethodnicu, a sve je dobrog rasporeda i lako dostupno. Nema nelogičnosti kod smještaja elemenata i priključaka. Sve ono što je bitno je smješteno uz rubove, a razmještaj je uvjetovan i dodavanjem četvrtog M.2 slota. Tri su na ovoj ploči pokrivena s hladnjacima, a četvrti nema hladnjak. Ujedno, i čipset je dobio malo masivniji hladnjak, a povećani su i oni na VRM komponentama.

asus_prime_z690a_5 asus_prime_z690a_7

Oko socketa ima dovoljno mjesta, premda su hladnjaci su povećani i novog dizajna, a nove su i termalne podloške pa je prijenos topline efikasniji. Kao što vidimo sa slike, hladnjak se nadvija i nad plastični pokrov stražnjih I/O portova, a na tom dijelu pokriva i sklop LED-ica koji je jedino osvjetljenje na ploči. Kao što ćemo kasnije vidjeti osvjetljenje je zanimljivo jer svijetli točno u prorezu između plastike i aluminija. Na ploči se inače nalaze i četiri temperaturna senzora, dedicirani 4-pinski konektori za AIO pumpe (3A), kao i ostalih šest konektora za ventilatore (svaki ima i zaštitu od pregrijavanja i previsoke struje).

asus_prime_z690a_6

Iako nazivno VRM jedinica nije većeg broja faza nego prethodnica sa Z590 čipsetom, integrirani su MOSFET-i (DrMOS) veće nazivne struje. Broj faza je 16+1 (CPU + iGPU), a korišteni su SiC643 elementi nazivne struje 60A, pa je ukupno moguće procesoru isporučiti do 1020 ampera struje. Kontroler je DIGI+ ASP1900B (8-fazni), a same faze su “teamed up”. Tu su naravo i kvalitetne prigušnice i solid kondenzatori. S obzirom na to da tu nije riječ o STRIX ili ROG dizajnu i mogućnostima, VRM elementi se više zagrijavaju. Temperatura koju mjeri interni senzor ide do oko 72°C, a čipset se pri tom zagrije do 65°C. Temperatura samih hladnjaka mjerena s vanjske strane termometrom je 61,6°C. Ništa ovo naravno nije pretjerano, no eto, više se grije nego testirane ROG i STRIX ploče, te nešto manje od TUF modela.

asus_prime_z690a_8

Podržana je DDR5 memorija, kapaciteta do 128 GB i frekvencije do 6.000 MHz prilikom overclockinga. Struktura je dvokanalna, a tu je i OptiMem II dizajn vodova za smanjeni crosstalk. Naravno, kao i kod ostatka Asus ploča, memorija ima i dedicirani strujni krug koji omogućava otključavanje PMIC-a za podizanje napona i preko 1.1V. Oko DIMM utora nalaze se RGB headeri, CPU Overvolt header, jednostavna LED dijagnostika grešaka (CPU, DRAM, VGA i BOOT), a tu je i uobičajeni 24-pinski ATX konektor, USB 3.2 Gen 2 interni konektor, te USB 3.0 interni konektor.